Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Múlt és jelen

2008.01.05. 18:46 :: Hobbiszakács

XII. Károly svéd király 1714 szeptemberében, ötévi török kényszervendégség után lóháton indult vissza Svédországba. Károlyt 1500 katonája és a szultán megvesztegetéséhez szükséges pénzt hitelező uzsorások hada követte. A török, örmény, zsidó és görög hitelezők 1716 januárjában érkeztek Kalmarba.

A király parancsára jómódú polgárok lakásaiba kvártélyozták be őket. Mivel az adósság több mint kétmillió birodalmi tallérra rúgott, időbe telt, amíg összekaparták az államkassza fenekéről. Három év múlva felrendelték őket Stockholmba, ahol újabb négy évet vártak, ami bőven elégséges volt arra, hogy meghonosítsák a sörbetet és a töltött káposztát, valamint bevezessék a kávézás szokását.

Az első Bernadotte-házi király, a francia Károly János (1818–1844) az ehetetlen svéd étel helyett sokszor főtt tojással csillapította éhségét. A szokásból hagyomány lett, a díszvacsorákon és a Nobel-banketten tojástartó jelzi ük-ükunokájának, XVI. Károly Gusztáv királynak a helyét.

A tizenkilencedik század az éhínség jegyében telt el, csupán a huszadik század elején javult az ország gazdasági helyzete. Ezzel párhuzamosan svédek a "kötelező" szesztermékek mellett egyre több gyümölcsöt, zöldséget, halat, húst és zsírt fogyasztottak. A második világháború után dél-európai vendégmunkások,  az 1980-as években pedig bevándorlók százezrei telepedtek le Svédországban. Velük új egzotikus gyümölcsök, fűszerek és ételek érkeztek Ázsiából, Afrikából és a Közel-Keletről. A stockholmi Hötorget földalatti vásárcsarnokában öt kontinens illata keveredik, a friss fácántól a libamájig, a zebrakarajtól a krokodilfarokig minden megtalálható „Eszméletlenül jól eszünk!” – áll a svéd éttermeket ranglistázó évi kiadvány, a „White” könyvecske előszavában. Az éttermi útmutató szerkesztőbizottsága több mint 700 étterem kipróbálása után a Stockholmhoz közel fekvő Oaxen szigetecskén levő Oaxen-Skärgårdskrog-ot kiáltotta ki Svédország legjobb éttermének. Messze nem járhatnak az igazságtól, mert az Oaxen-Skärgårdskrog a Londonban megjelenő Restaurant Magazine szerint a világ éttermei listáján az előkelő 48-ik helyen áll.

A Stockholmtól 70 kilométerre délre fekvő Mörkö szigetével szomszédos Oaxen szigeten valamikor mészkőbánya volt. Az 1974-ben bezárt bányára meredekre robbantott hófehér sziklák, a zöldeskék, kristálytiszta vízű bányató, és a műemléknek nyilvánított mészégető kemence emlékeztet. Az ötven férőhelylyel rendelkező étterem a kikötő fölé magasló hófehér épületben, az egykori diszponensvillában – a bányaigazgató villájában - van. A diszponensvilla mögötti veteményesben friss kerti zöldségek és fűszernövények, a kerítésen túl pedig a szigetvilág egyedi flórájának a fűszernövényei - cickafark, mezei üröm, madársóska és apró vadborsó hajtások -nőnek. Az étterem skandináv egyszerűséggel van berendezve, a modern fabútorok, kihangsúlyozzák a kulináris szentély jelleget. A gasztronómiát világszinten képviselő étteremnek a helyi földművelési hagyományokban gyökerező konyhája Magnus Ek mesterszakács kísérleteinek a színhelye. Ek az olimpiai bajnokságot nyert svéd szakácsválogatott tagja.

 

 

 

4 komment

Címkék: oaxen

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr71285992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tintaleves · http://yawyc.wordpress.com 2008.03.11. 22:37:54

És azt tudod, hogy amikor Károly visszafelé (vagy odafelé?) ment Törökországból/ba, akkor Magyarországon is átviharzott, amit emléktábla is megörökít a Váci utcában? Most találtam meg a blogodat, örülök neki.

Hobbiszakács 2008.03.12. 19:29:47

Visszafelé, mert Törökörszágba Oroszország felől érkezett. A domborműről készítettem fényképet, csak elkallódott. Fene tudta akkor, hogy valamikor bloggolni fogok róla. :-))

Tintaleves · http://yawyc.wordpress.com 2008.03.12. 19:49:34

Persze, hogy visszafelé. Majd lekapom, ha arra járok.

Hobbiszakács 2008.03.13. 20:03:34

Jó, és ha elküldöd, megköszönöm és felrakom ide :-) Vagy csak felrakom... :-)))
süti beállítások módosítása