Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Bocuse d’Or - Európa

2008.01.09. 18:15 :: Hobbiszakács

Stavangerben 20 európai ország séfje fog találkozni. Közülük 12 jut a Lyon-i döntőbe. Öt ország – Dánia, Franciaország, Svájc, Norvégia és Svédország már bejutott, hét helyért Belgium, Luxemburg, Hollandia, Finnország, Németország, Izland, Olaszország, Nagy Britannia, Spanyolország, Oroszország, Lengyelország, Málta, Cseh Köztársaság, Észtország és Magyarország versenyez. 
(De jó lenne az egyiket elcsípni!)
A 24-es létszámú Lyon-i döntő fennmaradó 12 helyére Japánban rendeznek selejtezőt a többi világrészeket képviselő séfek számára.
Eseménydús gasztro-évnek ígérkezik 2008!
A Svéd Gasztronómia Szövetséghez beérkezett 2009-es Bocuse d’Or nemhivatalos szakácsvilágbajnokságon való részvételért folyó versenypályázatokat tavaly decemberben bírálták el. Az elődöntőt, amelyre négyen jutottak be, 2008. január 25-én tartják, a döntőre pedig február 22-én kerül sor. (Erre az alkalomra új objektívet vásárolok a gépemhez!)
A svédek Werner Vögeli, a tavaly elhunyt királyi szakácsuk révén kerültek kapcsolatba az 1987 óta kétévenként Lyonban megrendezett Bocuse d´Or szakácsversennyel. A svájci származású Wernert barátja, Paul Bocuse kérte fel arra, hogy szervezze meg a svéd részvételt arra az új nemzetközi szakácsversenyre, melynek a Bocuse d´Or nevet adná. Mivel a nemzetközi ételversenyeken sokba kerül a részvétel, az anyagi és erkölcsi támogatás céljából megalakult a L´Académie Suédoise de Bocuse d´Or, melynek első elnöke Werner lett. A befektetés hamarosan eredmény hozott, és 1997-ben svéd séf nyerte a világ legértékesebb szakácskitüntetését. 
A Bocuse d´Or versenyeken elért sikerekre alapozott Svéd Gasztronómia Szövetség - szó szerint ”Svéd(országi) Gasztronómia Rt” - feladata a svéd versenyző kiválasztása. A zsűriben Svédország legismertebb séfjei, köztük az eddigi Bocuse d’Or érmesek: Mattias Dahlgren (1997 - arany), Melker Andersson (1995 - ezüst) és Henrik Norström (2001 – ezüst) vesznek részt.
A rendező Norvégia eddig három aranyat, két ezüstöt és egy bronzérmet nyert a Bocuse d'Or versenyeken.  
Íme az eddigi eredménylista:
A svédek a 2007-es Bocuse d’Or versenyen 5-ik helyezést elért Markus Aujalay révén már bejutottak a 2009-es Lyoni-i döntőbe. Ennek ellenére neveztek a Bocuse d’Or európai elődöntőre is, amit július elején tartanak Európa kultúrfővárosában, a norvég Stavangerben. Az esetleges Európa-bajnok cím – és a vele járó 12 000 Eurós pénzjutalom - mellett számukra ezen a versenyen dől el az, hogy az első, vagy a második napon fognak Lyonban versenyezni (2009. január 27-28).
Stavangerben 20 európai ország séfje fog találkozni. Közülük 12 jut a Lyon-i döntőbe. Öt ország – Dánia, Franciaország, Svájc, Norvégia és Svédország már bejutott, hét helyért Belgium, Luxemburg, Hollandia, Finnország, Németország, Izland, Olaszország, Nagy Britannia, Spanyolország, Oroszország, Lengyelország, Málta, Cseh Köztársaság, Észtország és Magyarország versenyez. (De jó lenne az egyiket elcsípni!)
A 24-es létszámú Lyon-i döntő fennmaradó 12 helyére Japánban rendeznek selejtezőt a többi világrészeket képviselő séfek számára. A napokban kibocsátott versenykiírásban ezzel az ábrával illusztrálják a döntőbe vezető utat:
A vetélkedőn a téma a bárány és a lazac lesz. A rendezők fejenként kb. 1,5 kiló báránycombot, 1 kiló báránygerincet, hat bárányvesét és hat báránymirigyet (thymus gland) és egy 4-4,5 kilós lazacot biztosítanak.
Mindkét fogásból 12 porció készül: tíz a zsűrinek, egy a fotósoknak, és egy a zsűri elnökének. 
 

Szólj hozzá!

Címkék: stavanger bocuse dor elődöntő

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr41291177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása