Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

A Svéd Sushiszakácsok Országos Bajnoksága (I.)

2008.03.06. 15:17 :: Hobbiszakács



A világ legegészségesebb - tápanyagokban gazdag, zsírban szegény – gyorsételének tartott sushi rendkívül népszerű Svédországban, ahol jelenleg több mint 200 sushibár működik. Ezek után nem csodálkozik senki azon, hogy - szakértők véleménye szerint - Japán határain kívül a legjobb sushibárnak a svéd alpesi állomáshoz, Åre-hoz közel fekvő Brunfloban levő Mikado-t tartják. Azaz csak tartották, mert nemrég leégett.

 
A pizzához hasonlóan a sushi is – japán barátom suszi-nak ejti - hagyományos szegény étel volt. Sushi névvel nem a nyers halat, hanem az ecetes-cukros rizst illették, amivel a halat tartósítás céljából megtömték. A sushibárban a vendégek elbeszélgetnek a szakáccsal, aki az évszakhoz igazítja a nyersanyagokat, a köreteket, a kerámia tálakat és a tányérkákat.

- Légy kíváncsi és igényes – szól a szakértő tanácsa. - Fogadd el, ha megkínál. Nem árt, ha lírai hangon szólsz a nori-lap ropogósságáról, a tonhal minőségéről. A sushi azért gyorsétel, mert gyorsan készül el, és nem azért mert állva kell bekapnod. Ne siess az evéssel, élvezz minden egyes falatot. A szobahőmérsékletű sushidarabokat az evőpálcikák vastagabb végével emeled le a tálról, de a vékonyabb végével fogod meg, amikor a szójába mártod. Ügyelj arra, hogy ne tölts túl sok szóját a tálkába. A szója - melyhez gyakran csípős wasabit (japán tormát) kevernek - ízerősítő, nem pedig kacsaúsztató!
A verseny első momentuma a ”nigiri sprint” volt. Húsz darab, lehetőleg egyforma lazacnigirit – nyers lazacszelettel borított rizshurkát - kellett elkészíteni. A hat szakács egyszerre látott neki a tíz percre szabott feladathoz. A közönség óriási képernyőn követte a szorgos kezek munkáját, miközben egy japánszakértő tanácsokkal szolgált a sushievéshez: „A nigiri-sushinak ne a rizses felét, hanem a halas felét merítsd a szójába. A sushihoz felszolgált savanyú gyömbérsaláta (gari) nem annyira a táplálék, mint az „ínyöblítő” szerepét tölti be.”

1 komment

Címkék: sushi

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr39368393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.06. 19:46:16

imádom a szusit:)) jó hogy eszembe jutattad, hétvégén csinálok is magamnak. (holnap úgyis bevásárlok, remélem kapok norit, meg pácolt gyömbért:))
süti beállítások módosítása