Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • Attilajukkaja: @Mormogi Papa: "Az a címlap eléggé ismert egyébként, még a Várban, a Hadtörténeti Múzeum kiállításán is láttam" Valóban, de 1990 tavaszán még biztosan nem volt annyira ismert Magyarországon. :o) Én... (2018.06.08. 10:32) Kitalálós poszt - Mivel bánik ez a kesztyűs kéz?
  • Mormogi Papa: @Attilajukkaja: Csak gondoltam, hátha... Egyébként nem díjazom azt a gyakorlatát a lapnak, hogy minden fényképet átrajzolnak és színeznek valami bűnrossz fenesetuggyamiféle stílusban :-( Az eredmény... (2018.06.07. 21:19) Kitalálós poszt - Mivel bánik ez a kesztyűs kéz?
  • Attilajukkaja: @Mormogi Papa: Érdekes! Köszi az infót. Sajnos nincs meg az a szám, erre is csak véletlenül bukkantam rá. Nem is akartam vásárolni semmit, csak kíváncsiságból tévedtem be az üzletbe. :o) (2018.06.05. 13:42) Kitalálós poszt - Mivel bánik ez a kesztyűs kéz?
  • Attilajukkaja: @Hobbiszakács: Igazán szép lett, gratulálok! Bezzeg az enyémek csak kínlódnak. És nem csak a napraforgók. :o( (2018.06.05. 13:38) Jelentések egy stockholmi teraszról (1)
  • Mormogi Papa: @Attilajukkaja: Igazából nem lep meg a társítás. Valamikor a hetvenes évek elején sikerült vennem egy amerikai "Mail Order Catalogue"-ot, amit az ötvenes évek derekán adtak ki. Sok dologra emlékszem... (2018.06.04. 15:40) Kitalálós poszt - Mivel bánik ez a kesztyűs kéz?
  • Hobbiszakács: @Attilajukkaja: "Az ilyenkor kikelő napraforgó túléli vagy csak megnyúlik, keresve a fényt, aztán elhal?" Túlélte! Nem az a jajdenagy fajta, de nyúlánk és szép, ahogy azt a beillesztett kép mutatja... (2018.06.04. 10:09) Jelentések egy stockholmi teraszról (1)
  • Attilajukkaja: @Attilajukkaja: Utánanéztem. Ha minden igaz, Nils Holgersson sima házi lúdon röpködött. De mindig ott voltak a kanadai ludak is körülötte. Nekem ez utóbbiak maradtak meg valamiért. :o) l7.alamy.com... (2018.06.03. 22:07) Ha már lúd, legyen kövér!
  • Attilajukkaja: @Mormogi Papa: Tényleg? :o))))) Húúúú! Ez azért is érdekes, mert én baromira nem vagyok otthon az ilyen témában. De most elmesélem, hogy miből gondoltam. Tudom, hogy neked van türelmed végigolvasni... (2018.06.03. 16:36) Kitalálós poszt - Mivel bánik ez a kesztyűs kéz?
  • Attilajukkaja: @Hobbiszakács: "előfordulhat, hogy apácalúd volt. Jópofák, de összesz...ják a fűszönyeget" A felnőttek pofiján volt fehér folt, de nem apácaludak voltak. Amúgy meg nem ismerek olyan ludat (tyúkot,... (2018.05.30. 12:41) Ha már lúd, legyen kövér!
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Ma már kapni olyan CD-t, amin vízcsobogás hallható, az alvást elősegítendő. A sebességet pedig bizonyos programokkal, illetve félprofi CD-játszókkal állítani is lehet. (Ráadásul a di... (2018.05.29. 11:26) Ha már lúd, legyen kövér!
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Jó negyven éve Bukarestben voltam az intézet töbi munkatársával. Közös hálóteremben aludtunk, arra ébredtem, hogy az egyik kutató ki-be jár a koromsötét éjszakában. Reggel kiderült, h... (2018.05.29. 10:22) Ha már lúd, legyen kövér!
  • Mormogi Papa: @Attilajukkaja: Amennyire a könyvemben meg a neten utána tudtam nézni: Bingo. A vár első tornya ledőlt :-))) Azt nem lehet tudni, hogy ezt a példányt mikor készítették, de ez a modell feltehetőleg e... (2018.05.29. 10:19) Kitalálós poszt - Mivel bánik ez a kesztyűs kéz?
  • Mormogi Papa: Már írtam, de mikor Szegeden voltam, ahol az albérletem a Főpályaudvar tolatóvágánya mellett volt, egy időben rendszeresen felébredtem valami lehetetlen hajnali időpontban (mondjuk 03:18-kor) és nem... (2018.05.29. 10:11) Ha már lúd, legyen kövér!
  • Hobbiszakács: @Attilajukkaja: Fehér pofijuk volt? A csirkék pedig hamuszürkék? Akkor előfordulhat, hogy apácalúd volt. Jópofák, de összesz...ják a fűszönyeget, jól meg kell nézni, hova teríti az ember a pokrócot.... (2018.05.28. 19:54) Ha már lúd, legyen kövér!
  • Attilajukkaja: Nagyon szép képek! :o) Vagy 3 évig laktam külföldön egy olyan társasházi komplexumban, amelynek nagy füves kertje volt, közepén egy mesterséges tóval. A tónál folyasmatosan kanadai ludak tanyáztak ... (2018.05.28. 19:22) Ha már lúd, legyen kövér!
  • Utolsó 20

Címkék

A Svéd Sushiszakácsok Országos Bajnoksága (I.)

2008.03.06. 15:17 :: Hobbiszakács



A világ legegészségesebb - tápanyagokban gazdag, zsírban szegény – gyorsételének tartott sushi rendkívül népszerű Svédországban, ahol jelenleg több mint 200 sushibár működik. Ezek után nem csodálkozik senki azon, hogy - szakértők véleménye szerint - Japán határain kívül a legjobb sushibárnak a svéd alpesi állomáshoz, Åre-hoz közel fekvő Brunfloban levő Mikado-t tartják. Azaz csak tartották, mert nemrég leégett.

 
A pizzához hasonlóan a sushi is – japán barátom suszi-nak ejti - hagyományos szegény étel volt. Sushi névvel nem a nyers halat, hanem az ecetes-cukros rizst illették, amivel a halat tartósítás céljából megtömték. A sushibárban a vendégek elbeszélgetnek a szakáccsal, aki az évszakhoz igazítja a nyersanyagokat, a köreteket, a kerámia tálakat és a tányérkákat.

- Légy kíváncsi és igényes – szól a szakértő tanácsa. - Fogadd el, ha megkínál. Nem árt, ha lírai hangon szólsz a nori-lap ropogósságáról, a tonhal minőségéről. A sushi azért gyorsétel, mert gyorsan készül el, és nem azért mert állva kell bekapnod. Ne siess az evéssel, élvezz minden egyes falatot. A szobahőmérsékletű sushidarabokat az evőpálcikák vastagabb végével emeled le a tálról, de a vékonyabb végével fogod meg, amikor a szójába mártod. Ügyelj arra, hogy ne tölts túl sok szóját a tálkába. A szója - melyhez gyakran csípős wasabit (japán tormát) kevernek - ízerősítő, nem pedig kacsaúsztató!
A verseny első momentuma a ”nigiri sprint” volt. Húsz darab, lehetőleg egyforma lazacnigirit – nyers lazacszelettel borított rizshurkát - kellett elkészíteni. A hat szakács egyszerre látott neki a tíz percre szabott feladathoz. A közönség óriási képernyőn követte a szorgos kezek munkáját, miközben egy japánszakértő tanácsokkal szolgált a sushievéshez: „A nigiri-sushinak ne a rizses felét, hanem a halas felét merítsd a szójába. A sushihoz felszolgált savanyú gyömbérsaláta (gari) nem annyira a táplálék, mint az „ínyöblítő” szerepét tölti be.”

1 komment

Címkék: sushi

A bejegyzés trackback címe:

http://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr46368393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.06. 19:46:16

imádom a szusit:)) jó hogy eszembe jutattad, hétvégén csinálok is magamnak. (holnap úgyis bevásárlok, remélem kapok norit, meg pácolt gyömbért:))