Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • Attilajukkaja: @fiam: Bocsi, de ezt egy orvostól kellene megkérdezned. Én nem tudom. (2018.02.02. 11:23) Az újragondolt szauna
  • fiam: @Mormogi Papa: Ezt a gátat még nem bírtam levetkőzni :) @Hobbiszakács, @Attilajukkaja: A kultúrkocc nekem is tetszik :D SEGÍTSÉG! Segítséget kérek szépen Tőletek: tudtok-e arról, hogy van-e orvos... (2018.02.02. 11:16) Az újragondolt szauna
  • Attilajukkaja: @Hobbiszakács: "Kultúrkocc a szaunában" Ez nagyon eredeti, nagyon jó!!! :o))) (2018.01.30. 16:44) Az újragondolt szauna
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Kultúrkocc a szaunában - ez volt az eredeti cím, ami meg is maradt fent, http-címként. (2018.01.30. 16:30) Az újragondolt szauna
  • Attilajukkaja: @Mormogi Papa: "Jellemző példája a privát szféra határainak eltérősége." Mennyire igaz. Miután sok-sok éves amerikai munkavállalásom után hazajöttem, nagyon zavart, hogy itthon a magyarok mindenhol... (2018.01.30. 16:29) Az újragondolt szauna
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: @Attilajukkaja: Ezt nevezhetjük a "kultúrák találkozásának" (esetleg ütközésének). Jellemző példája a privát szféra határainak eltérősége. Mikor az átlagos EU tagországban született... (2018.01.30. 16:08) Az újragondolt szauna
  • Attilajukkaja: @Mormogi Papa: Köszi a kommentet! :o))) (2018.01.30. 15:06) Az újragondolt szauna
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Így már érthető! Köszönöm a "kapcsolást!" Persze, hogy onnan jött az ötlete, amivel "kiakasztotta" a svédeket, akik persze meg sem mernek mukkanni, nehogy "csúnya jelzővel" illessék ... (2018.01.30. 13:59) Az újragondolt szauna
  • Mormogi Papa: @Attilajukkaja: @Hobbiszakács: NEm vagyok a kérdés szagértője :-P viszont egyszer láttam valamelyik világutazó csatornán egy filmet az arrafelé dívó fürdőkultúráról. A "hamam" esetében a víz fejre... (2018.01.30. 12:00) Az újragondolt szauna
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Gondolkoztam a "néhain" is, aztán a megboldogultnál ragadtam. :-) @Attilajukkaja: Ég a szem, az ajak, hát nem logikus a fejet vízzel locsolni? Hogy ez - tudtommal - eddig senkinek se... (2018.01.30. 10:24) Az újragondolt szauna
  • fiam: Szép estét! Itt a textiltelen szauna dívik. A gyerekek kisebbfajta sokkot kaptak ettől. Szerencsére azért, mint különlegességek, vannak textiles élvezeti helyek is, oda szoktak eljárni, ha fürdeni ... (2018.01.29. 23:32) Az újragondolt szauna
  • Attilajukkaja: "Szaddam" kicsit másként élvezte a szaunát. Még nem volt alkalma megtanulni a helyi szokásokat. Megesik. :o) (2018.01.29. 17:36) Az újragondolt szauna
  • Mormogi Papa: Jó, jó....) De ki az a Forsen, aki kukkol ? :-) (Olvastam, halászfalu a sarkkör közelében) Hm, történhetett volna rosszabb is, például... inkább nem példálózom. De a "megboldogultra" (???) történ... (2018.01.29. 10:03) Az újragondolt szauna
  • Attilajukkaja: @Mormogi Papa: "- Come on, kecsöp!" :o)))) Ehhez azért nem árt tudni, hogy angolul a "catch up" annyit jelent, hogy érj utol! (2018.01.25. 14:29) Útszéli vitamin
  • fiam: @Hobbiszakács: Jaj, hát ennyi csavaros utalás egy képben régen volt! :D (2018.01.25. 12:34) Útszéli vitamin
  • Utolsó 20

Címkék

A Svéd Sushiszakácsok Országos Bajnoksága (I.)

2008.03.06. 15:17 :: Hobbiszakács



A világ legegészségesebb - tápanyagokban gazdag, zsírban szegény – gyorsételének tartott sushi rendkívül népszerű Svédországban, ahol jelenleg több mint 200 sushibár működik. Ezek után nem csodálkozik senki azon, hogy - szakértők véleménye szerint - Japán határain kívül a legjobb sushibárnak a svéd alpesi állomáshoz, Åre-hoz közel fekvő Brunfloban levő Mikado-t tartják. Azaz csak tartották, mert nemrég leégett.

 
A pizzához hasonlóan a sushi is – japán barátom suszi-nak ejti - hagyományos szegény étel volt. Sushi névvel nem a nyers halat, hanem az ecetes-cukros rizst illették, amivel a halat tartósítás céljából megtömték. A sushibárban a vendégek elbeszélgetnek a szakáccsal, aki az évszakhoz igazítja a nyersanyagokat, a köreteket, a kerámia tálakat és a tányérkákat.

- Légy kíváncsi és igényes – szól a szakértő tanácsa. - Fogadd el, ha megkínál. Nem árt, ha lírai hangon szólsz a nori-lap ropogósságáról, a tonhal minőségéről. A sushi azért gyorsétel, mert gyorsan készül el, és nem azért mert állva kell bekapnod. Ne siess az evéssel, élvezz minden egyes falatot. A szobahőmérsékletű sushidarabokat az evőpálcikák vastagabb végével emeled le a tálról, de a vékonyabb végével fogod meg, amikor a szójába mártod. Ügyelj arra, hogy ne tölts túl sok szóját a tálkába. A szója - melyhez gyakran csípős wasabit (japán tormát) kevernek - ízerősítő, nem pedig kacsaúsztató!

A verseny első momentuma a ”nigiri sprint” volt. Húsz darab, lehetőleg egyforma lazacnigirit – nyers lazacszelettel borított rizshurkát - kellett elkészíteni. A hat szakács egyszerre látott neki a tíz percre szabott feladathoz. A közönség óriási képernyőn követte a szorgos kezek munkáját, miközben egy japánszakértő tanácsokkal szolgált a sushievéshez: „A nigiri-sushinak ne a rizses felét, hanem a halas felét merítsd a szójába. A sushihoz felszolgált savanyú gyömbérsaláta (gari) nem annyira a táplálék, mint az „ínyöblítő” szerepét tölti be.”

1 komment

Címkék: sushi

A bejegyzés trackback címe:

http://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr58368393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.06. 19:46:16

imádom a szusit:)) jó hogy eszembe jutattad, hétvégén csinálok is magamnak. (holnap úgyis bevásárlok, remélem kapok norit, meg pácolt gyömbért:))