Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

A lazac (2)

2008.03.16. 08:07 :: Hobbiszakács

A lazachús tökéletes nyersanyag. Lehet fogyasztani hidegen-melegen, sütve-főzve, pácolva és sütve.
Lazac-carpacciohoz a vékony szeletekre vágott nyers, pácolt vagy hidegen füstölt lazacra lazacikrát és apróra vágott petrezselyemlevelet szórunk. Feketeborsot őrölünk rá, olívaolajt és citromlevet – esetleg zöldcitrom (lime) levet - csepegtetünk rá, végül pehelysóval enyhén megsózzuk.
Jól mutat a martinis pohárban felszolgált lazackoktél is.
 
Hozzávalók:
1 paprika
2 szál salátához való zöldhagyma
1 avokádo
2 lime (zöldcitrom) szaftja
8 koktélparadicsom
200 g nyers lazac
1 csípős spanyol paprika (hegyes)
olívaolaj

A paprikát, a zöldhagyma zöld levelét, az avokádot és a lazacot apró kockákra vágjuk, és a félbevágott paradicsomokkal együtt egy órát hagyjuk pácolódni. Egy óra múlva ráfacsarjuk két zöldcitrom levét, néhány evőkanál olívaolajat adunk hozzá, sózzuk és borssal meghintjük.
A nyers lazacon alapuló fogásokhoz ajánlatos a lazachúst 2-3 napig előfagyasztani. Nem a baktériumok, mert azok kibírják a sarki hideget is, hanem az esetleges paraziták miatt. Ezek szabad szemmel észrevehető apró, vékony nyüvek, melyek a lazac gyomrában és a húsában fordulhatnak elő.
A sushi-imádó nem fagyaszt, hanem alaposan megvizsgálja a hal húsát, vagy bízik abban, hogy szakács észreveszi azt, ha nem jó a lazachús.
(Foto: Alexander Hegedűs fényképei)

2 komment

Címkék: lazac carpaccio

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr63382846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.16. 16:48:49

jó ez a recept. füstölt lazaccal is működik?
nyers lazacot eddig csak szusiban ettem, én is azzal csinálom (ha éppen...), mert nálunk nem lehet friss tonhalat kapni.

Hobbiszakács 2008.03.17. 08:10:43

A nyers lazacból készült koktélban az a pláne, hogy ha nem tudnád, hogy lazac van benne, akkor ugyancsak törnéd a fejed, hogy mik is azok az ízletes kockák :-) Majonézbe mártott salátalevéllel díszítve szoktam a halat "utáló" vendégeimnek előételként felszolgálni.

A füstölt lazac "készétel", annak már csak a gyomorsav árt.
süti beállítások módosítása