Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Szakácskönyv Világbajnokság

2008.04.02. 18:02 :: Hobbiszakács

„A recept egy lépésről lépésre szóló utasítássorozat arra, hogy abból a nyersanyagból főzz, amit elfelejtettél megvásárolni, olyan háztartási eszközökkel, amelyek nincsenek a konyhádban, azért, hogy olyan ételt hozz létre, amelynek még a kutya is hátat fordít.”


A Világ "Gourmand Szakácskönyv" Díjakat április 13-án, a Londoni nemzetközi könyvvásár keretén belüli rendezvény során, a Londoni Olympia (színház) színpadján adják át.

A Gourmand World Cookbook Awards szervező bizottságához idén 60 országból, 40 nyelven - érkeztek könyvek. Nemzeti szinten legkésőbb decemberben kellett eldönteni a díjra jelölt könyvet. Máskülönben akárki küldhet be könyvet, szerzők, kiadók, sőt olvasók is. Díszvendégként arab országok is részt vesznek a vásáron és az azt követő ünnepélyes eredményhirdetésen. (A táplálék iránti tisztelet terjesztésétől a rendezők a világbéke stabilizálását remélik.) A nemzetközi zsűriben Edouard Cointreau, Dun Gifford, Jean Jacques Ratier és Bo Masser foglal helyet. Nincs könnyű feladatuk, hiszen 26 000 ételről és italról szóló könyv közül kell kiválasztaniuk a legjobbakat.
A szakácskönyvek nem mindig tartoztak a könyvkiadók kedvencei közé. A „Hogyan főzzünk” szerű, ponyvakönyvre emlékeztető füzetecskék a könyvesboltok hátsó részében, eldugott polcokon porosodtak. Nem érte meg erőlködni, hiszen a szakácskönyvet úgyis örökölte az ember. Ha meg nagy ritkán újat vásárolt, akkor annak a konyhában, a kredencfiókban volt a helye. Az egészséges táplálkozásra való törekvés, valamint az egyre gyarapodó, étkezéssel foglalkozó médiatérnek köszönhetően az utóbbi másfél évtizedben gyökeres változás állt be. (Az 1980-as években minden TV csatornán tornáztak, aerobikoztak, ugráltak, az utóbbi évtizedben pedig akárhová kapcsolsz, mindenhol főznek.) A néző sokkal jobban értékeli azt, ha nem emlékeztetik a testedzésre. A rohamosan növekvő igényt kielégítendő világszerte egyre másra alakultak a főző csatornák: a Food Network (US), a Canal Cocina (spanyol), a Gourmet TV és a Cuisine TV (mindkettő francia) csatornák. Ezzel párhuzamosan a szakácskönyvkiadás is profitáló üzlet lett. Az ezrével eladott El Bulli könyvek, vagy a Ducasse könyvekért akár 150 Eurót is elkérnek. (Öt évvel ezelőtt a legdrágább 40 euró volt.) Jóformán mindenről és mindenkinek írtak már szakácskönyvet. Az utóbbi 12 év alatt a szakácskönyvek mennyisége és a minősége megsokszorozódott. (A 2007-es év szakácskönyv-össztermelése 26 000 új cím volt, a 12 évvel ezelőtti érték duplája.)
Az, hogy manapság külön részleg áll a szakácskönyvek, és az italokról szóló szakkönyvek rendelkezésére, nagymértékben köszönhető az Edouard Cointreau által 1994-ben megalapított Szakácskönyv Világdíj(ak)nak, közismert nevén a World Cookbook Awards-nak. Az 1995 óta évente odaítélt rangos díjjal azokat tisztelik meg, akik “szavakkal főznek”, és akik jelentős mértékben hozzájárulnak a főzéstudományok fejlődéséhez. A díjat 2001-ben átnevezték “Gourmand World Cookbook Awards”-nak, mely nevet azóta is viseli.
Az italokról szóló könyvek 18, a szakácskönyvek 40 kategóriában - a legjobb francia, Főldközi-tenger környéki, spanyol, arab, kínai stb. szakácskönyvtől kezdve a legjobb női séf írta szakácskönyvig - versenyeznek. Akárhogy nézem, nem találok megfelelő besorolást Ffiona Morgannak az Interneten megrendelhető “Leszbikus-erotikus szakácskönyvének”, Karen Dwyer Az erotikus pékjének és Mama Di Blasi Egzotikus-erotikus olasz szakácskönyvének. És akkor még nem említettem az Anarchista- és az Al Quaeda szakácskönyveket.
Valószínű, hogy vicces szakácskönyvekből sem áll össze egy kategóriányira való. Pedig jó téma lenne. Egyik kirándulásunk alkalmával a menedékház társalgójában, a turisták által otthagyott könyvekből összeállt könyvtár polcán találtam egy szakácskönyv-paródiát, melyben ezeket olvastam:

„Konyhafőnök vagy mesterszakács az a szakács, aki franciául tud káromkodni... A hagyma az egyedüli étel, amely még azelőtt könnyekre fakaszt, mielőtt megkóstolnád.... Olasz ételek: gnocchi, Fellini, Pirelli, Ferrari... A recept egy lépésről lépésre szóló utasítássorozat arra, hogy abból a nyersanyagból főzz, amit elfelejtettél megvásárolni, olyan háztartási eszközökkel, amelyek nincsenek a konyhádban, azért, hogy olyan ételt hozz létre, amelynek még a kutya is hátat fordít... A ketchup az, amiből egy rázásra egy köbmilliméter jön, két rázásra pedig teli lesz a tányér, plusz a fél asztalterítő... Négyféle alapételt ismerek: a szénhidrátot, a zsírt, a proteint és az egyenként gondosan becsomagolt, meggyes csokoládét...”

Az eddigi versenyek alapján a legjobb kiadók a listáját a svéd Prisma vezeti 17 díjjal. (A második a francia Hachette Pratique, 16, a harmadik a német Zabert Sandman 14 díjjal). Az alacsony létszámú népesség ellenére Skandinávia az egyik legjobb piac a szakácskönyvek világában. (Az évi 400 svéd nyelvű szakácskönyv fele fordítás.)
A londoni ünnepségeket követően, május 10-én Stockholmban gyülekeznek a kiadók, hogy az utóbbi 12 év győztesei közül a legjobbnak odaítéljék a Szakácskönyvek Akadémiájának a nagydíját, a “Best of the Best” díjat. Hogy mennyire jól megy az üzlet, azt onnan is lehet sejteni, hogy a gálaest menüje megegyezik a 2007-es év Nobel-bankett menüjével. A frakkba bújt könyvmolyok ezután tengerre szállnak és majdnem egy héten keresztül lébecolnak a Stockholm-Helsinki között közlekedő Mariella komphajó fedélzetén.

1 komment

Címkék: gourmand world cookbook awards

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr47406294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.04.14. 09:57:41

LONDON GOURMAND AWARDS WINNERS SUMMARY - A díjazottak (svéd szempontból):

www.cookbookfair.com/html/winner_2007.html

8.EASY RECIPES

1.FranceTrop Bon, Pas Cher Jacques Thorel (OuestFrance)
2.Spain – Julius, 22 Minutos Julius Bienert (Temas de Hoy)
3.Sweden – En God Summer – Malin Lindqvist (Max Ström)

12.CELEBRITY CHEFS COOKBOOK

1.Sweden Monikas Basta Menyer Monica Ahlberg (Prisma)
2.Denmark Smagen of Denmark The Taste of DenmarkClaus Meyer
3.Germany Lafer! Lichter! Lecker! (Zabert Sandman)
3.U S A Tangy, Tart, Hot and Sweet Padma Lakshmi (Weinstein Books)

14.FRENCH CUISINE

1.German À Table! Murielle Rousseau (Gerstenberg)
2.U K Chocolate and ZuchiniClotilde Dusoulier (BroadwayUS, Marion BoyarsUK)
3.Peru. Cocina Novoandina: Quinua (Le Cordon Bleu – Peru)
3.Sweden Långkok Jens Linder (Albert Bonniers Förlag)


19.BEST ENTERTAINING

1.Switzerland Himmlische Küchengelüste Daniel Girsberger (El Tipico)
2.Canada Dish Entertains Trish Magwood (Harper Collins Canada)
3.Sweden Marias Persiska BuffeerMaria Masoomi (ICA Förlag)


24.CHOCOLATE

1.Spain Chocolate Ramón Morato ( Vilbo)
2.Canada Wild Sweets –Dominique and Cindy Duby(Whitecap)
3.UK Divine Heavenly Chocolate Linda Collister (Absolute Press)
3.Sweden Lakrits, mint & choklad Elisabeth Johansson (Natur & Kultur)

32.BEST GUIDES

1.Sweden Cafes (Isaberg)
2.SpainMallorca Restaurants Anthony de Souza Astrid Kaufman (Mallorca 21)
3.Mexico Good food in Mexico City Nicolas Gilman (iuniverse)
3.China Shanghai, by Li Juan (China Communications Press)
süti beállítások módosítása