Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Lazac a pácban

2008.09.08. 07:55 :: Hobbiszakács

 

A tenyésztett lazacnak unalmas élete van. Kivételt az a néhány ezer smolt képez, melyeket minden év áprilisában a stockholmi Királyi Palota tövében engednek a Mäleren-tó és a Balti-tenger közti sebes áramlatba. Mithogy engednek!? Öntenek, mint a krumplilevest.
A stockholmi ”születésű” lazacnak nincs könnyű dolga. A Palotát és az Operaház épületét még felismeri, de a teherautó nem áll a parton, hiába is keresné a ciszternából kinyúló csövet. Éppen ezért rövid tétovázás után tovább úszik, és a rendszeres időközökben nyíló-záródó zsilipen keresztül a Mälaren-tóban köt ki. Ott pedig még soha nem járt...
A vándorlásában megzavart lazac az Óváros partjai mellett megtorpan, és a fölös energiáját hatalmas ugrálásokkal vezeti le. (Egyes biológusok és zoológusok szerint a lazacok a parazitáktól próbálnak ilymódon szabadulni, lokálpatrióták szerint pedig a város szépségeiben gyönyörködnek.)
A látványos esemény hírére összesereglett horgászok heteken keresztül próbálták megakasztani az északi vizek ezüstjét. (1650 óta Stockholm vizeiben ingyenes a horgászat.) Mind hiába. A lazac ugyanis nem eszik a vándorútja során. Az édesvízben elsorvad a gyomra. Ha enne, akkor könnyebben lehetne horogra akasztani.
Ahogy teltek a napok, úgy apadtak a horgászremények. Mert nem könnyű olyan halra horgászni, amelyik nem eszik, és olyasmivel, amit akkor sem enne meg, ha tudna. A végén már csak egy öreg horgász maradt, akit nem zavart az, hogy a háta mögött jókat röhögnek a lazacok.
Egyszer-egyszer mégis megtörténik az, hogy a lazac bekapja a legyet. Ez nem ”evés”, hanem agresszív kirohanás, reflexmozdulat. Mint amikor az irritáló, makacs légyre csapunk. Ahelyett, hogy utánozná a lazac kedvenc fogását, a jó lazachorgász arra törekszik, hogy kiváltsa belőle az állatot.
 
Haszontalan tudnivaló:
Az atlanti lazac kiskorában a smolt nevet viseli, és az élete első éveit a szülőfolyójában tölti. Amikor 10–20 centisre megnőtt, akkor kivándorol a tengerbe. A sós vízben három-négy év alatt felzabálja magát apró rákokkal, majd visszatér a szülőföldjére, és ott ívik.
Amíg a csendes-óceáni lazac az íváskor otthagyja a fogát, addig a skandináv folyókban világra jött atlanti lazac többször is megjárhatja a nagy utat. Az erős sodrástól és a lazaclépcsőkön való felhatolástól kifáradt hal a folyó torkolat közeli, csendes szakaszán, a homokos mederben szaporodik, majd teljesen kimerülten valósággal hagyja magát az árral visszasodortatni a tengerbe.

12 komment

Címkék: ugrándozó lazac stockholm központjában

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr45649534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2008.09.08. 17:16:21

Nem tudok betelni a képekkel!:))

Írországi Utazók · http://www.reserva.blog.hu 2008.09.08. 18:07:44

A képek tényleg nagyon jók, a képeknél én már csak füstölt formájukban egy kis citrommal meglocsolva szeretem jobban ezeket a lazacokat.:)

Zuzuka 2008.09.08. 20:21:39

Nagyszerű képek! Hűen tükrözik a lazacok életritmusát, elevenségét és szerintem is röhögnek a pecásokon.:) Szegény öreg, de a kitartását becsülöm, egyszer biztos bejön neki....
Ja és szegény lazacok - ha az anyukám ünnepi ebédjeire gondolok.
Lazacszeletek sütőben fokhagymás szafttal!
Imádom!

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2008.09.08. 21:43:19

Ez az igazi nagy hohohohorgász, mert ő veszíteni is tud! És tudja, nem mindig a győzelem a fontos. :)

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.09.08. 21:55:22

Én egyszer láttam ilyen krumplileves kiöntéshez hasonlitható,tömeges hal borítást. Még az "átkosban" egy Szeged melleti kis tavat készítettek elő másnapra. Teherautóról ömlesztették a halat a vizbe.
Másnap lezárták a környéket, majd megérkeztek az illetékes elvtársak a botokkal. Ne mondjam nagyobb szerencsével jártak mint szegény stockholmiak.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.09.09. 07:54:18

:-) Az elvtársak azért jártak nagyobb szerencsével, mert a halakkal együtt búvárokat is beöntöttek a tóba, akik aztán horogra akasztották a szebb példányokat :-)

Tegnap megint arra jártam, és láttam három szép lazacot "kiterítve" a parton. A horgászok szerint vége van az ívásnak, lehet szüretelni. Fényképezőgép természetesen nem volt nálam :-(((

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.09.09. 07:55:37

Saját levében: Így van, a részvétel a fontos. Na meg a részvét :-)))

peferenc 2008.09.09. 14:46:11

A képek valóban kitünőek, nagyon jók. Gratulálok.
Remélem nem kellett annyit ülni és bámúlni a vízet az eredményért, mint amennyit a horgászok bámúlják a botjuk végét, a kapás reményéért?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.09.09. 15:26:39

Áh, csupán négy napomba került :-)

Gross Gabi 2008.09.15. 19:00:30

Mond, ezek betanitott halak, ugye? Akkor ugranak amikor futyulsz? Igy konnyu. De akarhogyan, prima kepek (mint mindig)

Skol
süti beállítások módosítása