Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Bográcsfinnbiff Altában

2008.10.29. 08:59 :: Hobbiszakács

 

Alta az Északi-sarkkörtől északra fekvő Finnmark norvég tartomány legnagyobb városa. Őskori sziklarajzairól és az Alta folyóban élő királylazacról világhíres.
A 6200-2500 éves sziklarajzokra 1972 őszén bukkantak. Azóta több mint 5000 rajzot dokumentáltak. A város szélén fekvő, 1991-ben megnyílt ”Új Alta Múzeum” szabadtéri részén közel háromezer sziklarajzot lehet megtekinteni.
 
Az impozáns sziklarajzgyűjtemény ma UNESCO Világörökség.
A rajzokon gyakoriak a vadász- és halászjelenetek.
 
A rénszarvasokat, jávorszarvasokat, medvéket, kutyákat, nyulakat, lazacot és bálnát ábrázoló rajzokból a kőkorszaki vadászok szokásaira és a megélhetésüket biztosító környezetre lehet következtetni.
Az első lazacunk még várat magára. A barátaink által készített felejthetetlen finnbiff azonban kárpótolt a lazachorgászat terén vallott kudarcért.
A finnbiff hozzávalói (4 személyre):1/2 kg „rénszarvashús-forgács” (renskav), 3 ek. vaj, 1 hagyma, 3 dl tejszín, 4-5 szem szárított boróka, vörösáfonya és só.
A gyaluforgácshoz hasonlító rénszarvashúst, a renskav-ot a lapp asszonyok a hagyomány szerint fagyott húsból faricskálták. Házigazdánk a tűz fölé akasztott bográcsba vajat tett, és 2-3 adagban megsütötte benne a vékony szeletkékre vágott rénszarvashúst. Az itt-ott még rózsaszínű, máshol pedig vörösbarnára pörkölődött "rénhús-forgácsot" átkaparta egy lábosba. Az üst falára ragadt húsmaradékot kis vízzel kiforralta, és azt is a lábosba öntötte.
Ezután vajat tett az üstbe, és megdinsztelte benne az apróra vágott hagymát. Amikor ezzel elkészült, akkor a lábos tartalmát az üstbe öntötte. Ezután került sor a tejszínre, a szétmorzsolt borókára és a sóra.
Amikor a bogrács tartalma felfőtt, akkor kevés vörösáfonyát rakott bele, és hagyta néhány percig rotyogni. Nem szabad többet főzni, mert a rén húsa könnyen megkeményedik, és csak huzamosabb főzés után puhul meg újra.
A hűvös nyári éjszakában gőzölgő pörköltöt hajában főtt krumplival, főtt sárgarépával valamint frissen szedett vörösáfonyával ettük.
A sarkvidéki kertből szedett jéghideg eper kíváló desszertnek bizonyult.
 

10 komment

Címkék: bográcsfinnbiff altában

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr100736051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.29. 13:27:19

Boróka, áfonya - és desszertként szamóca… mit kívánhatnék többet? (Főleg így ebéd elött…)

Megyekebédet vadászni. Bár elenyésző az esélyem, hogy rénszarvasra leljek, de békés természetemet tekintve jobb is :-))) Talán más hús is megteszi lefagyasztva.

Peferenc · http://phn4z5 2008.10.29. 17:27:52

Kérdésem! A fényképeken látható rajzok színes körvonalai eredetiek? Vagy csak a láthatóság kedvéért húzták meg azokat?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.10.29. 19:47:43

Peferenc,
azokat a láthatóság kedvéért húzták meg.
Amúgy Stockholmban, Älvsjö környékén (ha jól emlékszem, mert kicsi voltam) láttam először életemben ilyen runakövet egy nagyon szép ábrával, igen nagy méretben. Igaz, azok már viking rajzok. Csináltam is frottázst egy-egy részletről. Tudjátok, amikor átsatírozzuk a dolgot egy papíron.

De ezek a sziklarajzok egészen fantasztikusak.

Peferenc · http://phn4z5 2008.10.30. 16:08:42

Gasper.
Kösz' a választ. Sejtettem, mert Tanzániában találkoztam ilyen hasonló ősrégi sziklarajzokkal, de azok láthatóságához sokszor a fantázia is kellett. Ott nem engedik az eredetiséget
"kikozmetikázni"

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.30. 17:26:14

És a tanzániaiaknak van igazuk !

Persze egy kellő helyen elhelyezett (és védett) fénykép a körvonalak utánrajzolásával sokat segíthet a fantáziának…

De nem mindig:
www.mult-kor.hu/20081028_kokori_saman_daniabol
Itt például a fénykép, a tárgy tárbeliségének és a súrolófénynek köszönhetően többet mutat a kőkori sámán férfiasságából, mint a rajz :-)))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.10.30. 18:41:55

Egyébként ha jól tudom, akkor a svédek teljesen autentikus módon földfestékekkel színezik ezeket a bevéséseket, ahogyan azt eredetileg is csinálták.

Végső soron egy többszáz éves japán ház anyaga (bambusz, papir, stb) is folyamatosan cserélődik, ahogy folyamatosan mennek tönkre a múlékony anyagok. Na ez a tény igen szép példája annak, ahogyan az archaikus dolgok a mai napig élő módon továbböröklődnek. A forma ősi, de az anyagok állandóan megújulnak.

Na most jó messzire kanyarodtam a runakövektől :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.30. 20:50:04

Gasperem, nem akarok bakafántoskodni, de eszembe jut egy vicc (tudod, Aromo...)
A székely elővesz egy bicsakot.
- Ez a nagyapám bicskája.
- Hű, aszt a... tényleg?
- Hát... a nyelét, igaz, már cserélni kellett háromszor is, idén meg a pengét, mert megrozsdállt... de azért ez csak a nagyapám bicskája !

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.10.30. 20:55:13

Na, a szegény japók most jól megkapták :)))

Attilajukkaja 2008.10.31. 19:40:04

Fel kilo hus egy ekkora bogracsba???????

peppermint 2008.11.02. 16:48:53

böjtnap volt. :-)
süti beállítások módosítása