Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Lenin Stockholmban

2009.05.14. 08:04 :: Hobbiszakács

Az oroszokat alapos rendőrségi kihallgatás után, azzal a feltétellel engedték be Svédországba, hogy minden kedden jelentkeznek a rendőrségen. Meg kellett adniuk az állandó lakáscímüket, az utazásuk célját és módját, mennyi pénzt hoztak be és, hogy az honnan származik, valamint a szülők foglalkozását és politikai hovatartozását.

 

Björn Lövin ”Leninmonumentum”-ja a stockholmi Királyi palotától légvonalban 500 méterre, a Modern Múzeum bejáratánál áll. A gránitköves ”utcaszeleten” villamossín fut keresztül. Az úttestre festett fehér kereszt a helyet és az időt örökíti meg.
Lövin nem a kétes emlékezetű férfinak állít emléket, hanem a pillanatnak.
Az 1977-ben alkotott ”1917. április 13” installációhoz tartozó, egykori sajtófényképen télikabátos férfiak és nők láthatók, amint átvágnak a stockholmi központi állomás előtti utcán, a Vasagatanon. Hideg áprilisi reggel van, kint világháború dúl, a cári Oroszország felől forradalom szele fúj. A német támogatást élvező, Svájcból Szentpétervárba tartó Lenin átutazóban megáll a semleges Svédország fővárosában, Stockholmban, ahol néhány órát tölt. (Lenin lepecsételt vagonban utazott. Azért, hogy útközben ne lázítsa az embereket.) Lenin kezében esernyő, a kalapos hölgy mögötte pedig minden valószínűség szerint Nagyezsda Krupszkaja. 
Lenin április 13-án reggel 09.23-kor érkezett Stockholmba, és este18.37-kor utazott tovább. Az állomáson többek között a ”balszocialista” Carl Lindhagen polgármester, Ture Nerman szerkesztő és Fredrik Ström országgyűlési képviselő fogadta. A ma is működő PUB áruházban – itt dolgozott Greta Garbo – öltönyt vásárolt. Pár nap múlva, Szentpéterváron ebben az öltönyben buzdított a szocialista forradalom győzelmére.
Lenin nem először járt Stockholmban. 1906-ban a bolsevikok és a mensevikek kibékítésére kongresszust rendeztek Stockholmban. (A semleges helyszínt a svéd szociáldemokraták ajánlották fel az orosz kollégáknak.) Az oroszok gőzhajóval keltek át a Balti-tengeren.  Az utazás nem volt zökkenőmentes. Miután az Oihonna – a fedélzetén Leninnel, Sztálinnal, Trockijjal és Vorosilovval - zátonyra futott, az oroszok átszálltak a Vellamora, amely aztán akadály nélkül jutott el Stockholmba.
Az oroszokat alapos rendőrségi kihallgatás után, azzal a feltétellel engedték be Svédországba, hogy minden kedden jelentkeznek a rendőrségen. Meg kellett adniuk az állandó lakáscímüket, az utazásuk célját és módját, mennyi pénzt hoztak be és, hogy az honnan származik, valamint a szülők foglalkozását és politikai hovatartozását.
Az orosz kongresszusi küldöttek nagy részét magánszemélyeknél szállásolták el. Sztálin - akire "teológiai háttere" miatt kevésbé figyeltek a Stockholmban hemzsegő cári kémek - a Klara templom árnyékában meghúzódó kétes hírű szállodában, a Bristolban lakott. Nem volt szerencsés választás, mert egy razzia során bevitték a rendőrségre, ahol ujjlenyomatot vettek tőle. 
Sztálin bátyuska - a rendőrségi jegyzőkönyv szerint ”cingár, fekete hajú, szakállas férfi, rézeres barna szemekkel és nagy orral” - juszt sem nem árulta el a kilétét. A bediktált adatok szerint Iván Viszarionovicsnak hívták (Joszif Dzsugásvili helyett), Tifliszben született (Gori helyett) és a légből kapott  ”Demokrata Alkotmány” lapnál volt újságíró.

 

3 komment

Címkék: stockholm lenin itt járt

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr731119347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2009.05.14. 11:50:33

Na, végre! Most került bennem helyére a gyerekkoromban kötelezően megtekintett izgalmas mozifilm: a "Lenin Lengyelországban!"

Zuzuka 2009.05.14. 12:58:10

érdekes történet, köszi Hsz. szóval Lenin a (majdnem) Gréta Garbónál vásárolt öltönyben buzdított a forradalomra. remélem Krupszkajanak is vett valami divatos holmit!:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.05.14. 13:12:16

Ha akkor és ott az Oihonna nem csak zátonyra fut, de el is merül…
Hogy is volt a történet?
A világ összes kormányfője felszáll egy repülőgépre, hogy protokollprogram keretébe körülrepüljék a Földet. A repülőgép a Csende-Óceán legnéptelenebb vidéke fölött felrobban. Ki menekül meg?
- Hát az emberiség…

A jó öltöny egyebekben a forradalmi fellépés előfeltétele volt bizonyos időkben - mielőtt a bezárkózás miatt a szoc. államok még vezetői szinten is hazait kényszerültek viselni. (Kivételek azért itt is akadtak.)
süti beállítások módosítása