Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Vacsora Párizsban

2009.06.29. 08:30 :: Hobbiszakács

 

Késő délután érkeztünk Párizsba. A Charles de Gaulle repülőtéren felültünk a RER-re, és fél lábon állva, hol női, hol pedig férfi ölben utazva jutottunk a központba. Emlékeim a hármas troli lépcsőjére röpítettek vissza. Csak a torreádorszag hiányzott. (Fenét hiányzott.)
Szállodánk legfelső emeletének ablakaiból a háromszáz méterre levő Sacré Coeurre nyílt kilátás. Sajnos mi három emelettel lejjebb kaptunk egy vékony falú szobát. Ráadásul éhesek voltunk. Ez utóbbit legkönnyebben a gasztronómia fővárosában lehet orvosolni. Gondoltuk mi…
A „járdahelységek” étlapján többnyire ismeretlen fogások szerepeltek. Valamennyinek Le grand petit chou-chou mignon á l’escargot flamboyant, vagy Casserole choucroute cuisine nouveau europeen extraordinaire és Creme gourmande nyám-nyám, hám-hám, gluf-gluf hangzású volt a neve. Ami pedig ismerős volt rajtuk – a hagymaleves variációk, a coq au vin és a svéd zsebhez mért borsos ár – az nem csábított. (Érdekes, hogy az angol fordítástól sem lettünk okosabbak.)
Ünnepelt egyre türelmetlenebb lett a nyugodt felszín alatt.– Könyörgöm, valami ismerős ételt nem lehet kapni Párizsban? – motyogta. -  Egy ír pub, ahol fish and chipset lehet rendelni, és mellé egy pint Guinesst.
Tapintatosan tudattam vele, hogy hiába hallucinál: ötszáz kilométer körzetben nincs ír pub. Később kiderült, hogy tévedtem, mert a szállodánktól kétszáz méterre, a Sacre Coeur tövében van. Igaz, hogy fish and chipsük nem volt, de Guinessük igen.  
A drámai helyzet ecsetelése közben elkanyarodtam a témától. Mi is elkanyarodtunk. Épp a helyzetünkhöz nagyon is találó, Mártírok nevű utca kövezetét koptattuk, amikor az Ünnepelt megtorpant, és a szemközti oldalon levő kirakatra mutatott.
Az igazsághoz tartozik, hogy az Interneten már olvastam a „Kis Budapest(hez)ről”. Nem sokat, csak annyit, hogy létezik. Rajta kívül legalább még egy magyar vendéglő van Párizsban, a Paprika, az is valahol a közelben. És van egy Budapest tér is, ahova idő hiányában nem jutottunk el.
A 8-10 asztalkát befogadó, apró helység falán függő, negyvennyolcas hősportrékra emlékeztető karcolatok erősítették az otthonos hangulatot. Elragadtatva olvastuk az étlapon, – mit, hogy olvastuk, faltuk - a számunkra oly ismerős fogások neveit. - Magyar tányér, huszár tányér, hortobágyi palacsinta, marhapörkölt, székelykáposzta, betyárfalatok Óbuda módra, Gundel palacsinta, diós-mákos bejgli.
A többi vendégre való tekintettel nem csattogtattam sokat a fényképezőgépem, és a segítségünkre siető Albrecht Krisztiánt sem nyaggattam kérdésekkel.
Libamájas hidegtálat, és paprikás csirkét rendeltünk. A libamáj ízletes, a csirke tökéletes volt! Sajnos még nem találták fel a fotogenikus paprikás csirkét, ezért csupán a libamájas tálat fotóztam.
Megbékélve bandukoltuk hazafelé a macskaköves utcákon.  Lefekvés előtt az ablakból néztem az alattunk folyó, színes kavalkádot.
- Azért lehet jól enni Párizsban is - mondta az Ünnepelt, és befordult a fal felé.

11 komment

Címkék: párizs kis budapest

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr931214182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.06.29. 09:05:26

Mindenhol lehet jól enni, ahol van hazai :)
Hobbiszakács, nagyon szeretem a történeteidet.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.06.29. 15:18:26

Budapest tér nincs,, de rue de Budapest az van (benne japán étterem!), a Gare Saint Lazare közelében. Rossz környék, arab lánykák árulják a bájaikat.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.06.29. 17:24:43

@nagypapi: Bizony, nagyot fordult az idő - 72-ben még voltak (ha nem is párizsi, de) francia lányok is. Véletlenül futottunk beléjük - a csoport másfelé szándékozott menni - s a mi "Madame"-unk, a csoportot vezető pedagógus hölgy halálra rémült :-))) Mert az egyik vagány gyerek szóba állt az egyikkel.
Egyéb veszély nem fenyegetett - nekünk még az a kis túristaellátmány sem jutott valutából…
Még jó, hogy nem a Place Blanche-on kötöttünk ki: ott minket fenyegethetett volna veszély.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.06.29. 17:45:03

Azért a rue Saint Denis-n még ma is inkább bennszülöttek álldogálnak - és ha már itt járunk, a Front Page remek vendéglő (volt), a hideg paradicsomlevese creme fraiche-sel, fokhagymás bagettel emlékezetes...:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.06.29. 18:25:42

@nagypapi: Nem panaszkodhatok: voltam hétszer is Párizsban - ámbár ebből kétszer csak pár napot. Összesen nem volt fél év… vendéglőben meg akkor ettem, ha valaki meghívott :-(((

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.06.29. 20:08:55

@nagypapi: Nagyszerű! Akkor Budapest utca is van! Tény az, hogy mindkét néven szerepel. (A komment végére beragasztom a térkép helyét.) A teret azért tartottam említésre/felkeresésre érdemesnek, mert a Pesti Napló 1904. május 18-i számában ez áll:

"PLACE DE BUDAPEST"
A párizsi községtanács, hogy kifejezze azt a rokonszenvet, mellyel a franciák az egész magyarság iránt viseltetnek, tudvalevően elhatározta, hogy Párizs egyik terét Budapestről nevezi el. Ez a tér eddig nem kapta meg új nevét, legalább hivatalosan nem, mert az új jelzőtáblák még mindig nincsenek kifüggesztve. Ennek a története [mint Párizsból jelentik] a következő: A táblák már nemrégiben elkészültek ugyan, de ekképpen: "Place de Buda-Pesth." Mikor ezt megtudta Bertha Sándor, Párizsban élő hazánkfia, megakadályozta, hogy a helytelen és németes felírás kifüggesztessék. Az ő közbenjárására a párizsi községtanács aztán újabb határozatot hozott: megsemmisítette az elkészült helytelen felírású táblákat és készíttetett újakat, amelyek nemsokára szabatosan fogják hirdetni, hogy merre van a "Place de Budapest."

Google térkép:
maps.google.se/maps?hl=sv&rlz=1T4SKPB_svSE329SE329&q=Place+de+Budapest+paris&um=1&ie=UTF-8&split=0&gl=se&ei=rQJJSv6bFoTm-QaAiMzFCA&sa=X&oi=geocode_result&ct=title&resnum=1

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.06.29. 20:18:07

@nagypapi: A Sacré Coeur-től a Pigalle felé vezető Boulevard de Clichyn csupa nemi játékra búzdító cégért lehet látni. Na meg elvétve egy-egy - stílszerű - sushi éttermet :-)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.06.30. 07:54:08

@Hobbiszakács: köszönöm, én voltam slendrián. Nem mentség, de a gugli csak a 15. helyen hozza a helyet, ha nem ragasztod a kereséshez a Paris szót is. A jó öreg Michelin térképen persze rajta van, nagyító nélkül is látom :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.07.01. 14:51:20

Mi a közös a magyar étteremben, a Sushi és a Kínai bisztróban?
Talán az, hogy mindenki hazulról hozatja az alapanyagokat, ha csak teheti… Régen olvastam valahol, hogy egy párizsi magyar étterem tulajdonosa panaszkodott (még 89 előtt) hogy még a lisztet is kénytelen importálni :-)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.07.02. 07:54:57

@Mormogi Papa: Ezt én is olvastam.
A magyar séf, ha rétest akar készíteni, akkor ma is itthonról kell hozatnia a lisztet. Bár, ha millefeuille-t tudnak francia lisztből...
süti beállítások módosítása