Az interjút a Gasztroblog-világban "Az Öreg" néven ismert kedves olvasóm készítette.
Az Öreg: Mint a társaság alapítója, és tulajdonosa, múlt évi rendezvényei közül, melyiket tartja a „legemlékezetesebb kulináris élménynek”?
Kovács László: A sok rendezvény között, tulajdonképpen mindig az a legfontosabb, amelyik éppen terítéken van. Emlékezetes volt az a rendezvényünk, amikor 5 földrész (Európa, Amerika, Ausztrália, Ázsia, és Afrika) konyháját kellett bemutatnunk, egy-egy nemzet konyháján keresztül, igen díszes környezetben.
Autentikusnak úgy tudtunk lenni, hogy felkutattam a megfőzendő receptek, egy-egy eredetében honos készítőjét, és azt hívtam meg a megfőzésére. Így például az indiai konyha bemutatásra, az egyik Budapesten működő, híres indiai szakácsot kértem fel.
Riporteri megjegyzés: Amikor II. Erzsébet angol királynő 1993 –ban, magyarországi látogatásakor, fogadást adott a magyar államfő tiszteletére, a tradicionális brit királyi etikett szerinti szervezést Kovács Lászlóra bízták. Jacques Chirac francia államfő, Magyarországon adott fogadásának szervezése is, nevéhez fűződik.
Az Öreg: Melyik a kedvenc étele, és ki készítette el a legjobban?
Kovács László: A La’Fiesta igen sokféle ételt szolgál fel, tulajdonképpen mindegyiket a kedvenceim közé sorolhatnám.
Kovács László kedvenc ételei azok, amelyeket édesanyja és felesége főz a számára, a legjobban is ők készítik el. Hogy az interjú mégse maradjon kedvenc étel, és recept nélkül, példaképpen szolgáljon a következő történet.
Egy budapesti ulti és póker kártyaklub tagjai minden évben, kibérelve egy vidéki panziót, kétnapos verseny keretében döntik el, ki a klub legjobb ulti és pókerjátékosa. A vasárnapi döntő ebédjét, a La’Fiesta szolgáltatta, és vált a menü, a versenyzők kedvencévé: tárkonyos zöldséges ragú leves, apró töltött káposzta, székelykáposzta ágyon, és somlói galuska volt. (A leves receptjét lásd a riport végén.)
Az Öreg: Ha Önön múlna, melyik magyaros ételt nevezné ki, „nemzeti éteknek”?
Kovács László: Halból készült leveket, ragúkat, a világon, sok helyen és sokféle képen készítik. Ételeinket, a halászlét, és a pörkölteket, az egyedül nálunk készített fűszerpaprika teszi magyarossá, és adja az úgynevezett „nemzeti jelleget”. Itt csak a hazai kistermelők által, ezen az éghajlaton, ebben a földben megtermelt, és a hagyományok szerint előállított, fűszerpaprikára gondolok. Az így készült pirospaprikát kiskanállal meg lehet kóstolni, és a paprika ízét lehet érezni. A „chili jellegű” erős paprika, nem tartozik ebbe a sorba. Szakmai tévedésnek tartom azt a nézetet, hogy a nemzeti ételeinknek, erőseknek kell lenniük.
Az Öreg: Hogyan látja az új francia, és az új skandináv konyha mintájára, az új magyar konyha megteremtését?
Kovács László: Az új magyar konyha megteremtéséhez, olyan szakácsokra van szükségünk, akik saját elhatározásból, önképzés keretében, külföldi munkájuk során megismerik a francia konyha alapjait. Azután annak ismeretében, hagyományos magyar konyha alapjaira építve, megteremtik az új magyar konyhát. A folyamat megindult, és már látszanak eredményei. Azt hiszem ez volt az alapja az új skandináv konyha megalakulásának is.
Az Öreg: Ha Gordon Ramsey váratlanul bejelenti magát, mit főzetne neki?
Kovács László: Ha a vendéglátói tanulmányaimat újra kezdhetném, biztosan nagyobb hangsúlyt helyeznék a szakács tanulmányokra. Akkor komoly kihívásnak tartanám a kérdést, most azonban biztosan én is tanácsért fordulnék olyan magyar szakácshoz, aki már ült Escoffier karosszékében. Lehet, hogy megfőzetném Gordon Ramsey valamelyik receptjét, Kalocsa menti tanyán, kézzel őrölt piros paprikával.
Tárkonyos ragú leves, gombóccal
Hozzávalók, 4 före:
1 vastag szelet pulykamell, 2 evőkanál olívaolaj, - 4 sárgarépa.- 1 fehér-répa, - 1 kalarábé, - 1/2 zeller, - 2 fej hagyma, - 1 pohár tejfel, - 1/2 mk. örörlt tárkony, - 1 evőkanál kukoricakeményítő, - 4 közepes burgonya, - 3 szikkadt zsemle, - 20-30 dkg liszt, - 1 csokor petrezselyem, - 1 tojás, - bors, só.
A leves elkészítése:
1. A fehérrépát, sárgarépát, kalarábét, zellert megtisztítod, a pulykahússal együtt kb. 4-5 cm hosszú csíkokra vágod.
2. A hagymát olajon megfuttatod. (Egy evőkanálnyit kiveszel a gombóc részére.) A húst a hagymán megpirítod. A színét vesztett pulykahúst, fűszerekkel (só, bors, tárkony) kevés vízben lassú tűzön 1/2 óráig, főzöd, utána felöntöd vízzel, beleteszed a megtisztított zöldségeket, és további 1 óráig lassú tűzön főzöd.
3. A levesből egy bögrényit kiveszel, meghűtöd, egy fél pohár tejfellel, és egy evőkanál kukoricakeményítővel, vagy liszttel, csomómentesre kevered, majd visszaöntve, a levessel összeforralod.
A gombóc elkészítése:
4. A szikkadt zsemléket, 1/2 cm -s kockára vágod, és olíva olajon aranysárgára pirítod.
5. A héjában főtt krumplit meghámozod, és a krumpli-nyomón áttöröd.
6. A zsemlekockákat, a tört krumplit, a finomra vágott petrezselymet, borssal, sóval, egy tojással, és a liszttel összekevered. (Kézzel formálható massza legyen, 1/2 óráig letakarva pihenteted.)
7. A vizes kézzel, dió nagyságúra formált gombócokat, erősen lobogó, forrásban lévő, sós vízben kifőződ.
8. Tálaláskor a gombócokat a levesbe helyezve, apróra vágott petrezselyemmel, és tejfel cseppel díszíted.
Utolsó kommentek