Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

A képeskönyv-templom

2009.09.21. 08:24 :: Hobbiszakács

 

Stockholmtól nyolcvan kilométerre levő Härkeberga teremtemplom 1300 körül épült. Belsejét a középkori Svédország legnagyobb művésze, a német származású Albert vagy, ahogy műveit aláírta, Albertus Pictor illusztrálta seregnyi segédjével.
A hétszáz éves templom előszobájában, az ú. n. fegyverházban az élet mulandóságát jelképező falkép, a Szerencsekerék fogadja a látogatót.
Albert az 1480-as évek elején kapott megbízást a Stockholmot is magába foglaló Uppland megye templomainak a kifestésére. A mennyezetre és a falakra festett bibliai jelenetek tiszta erkölcsre és istentiszteletre nevelték a nyakukat tekergető híveket.
Albert a falfestés két alaptechnikája - az al fresco, a friss vakolatra való festés, és az al secco, a megkötött, száraz vakolatra festés - közül az utóbbit alkalmazta. A kék színt azurittal, a zöldet malachittal, a sárgát masszikottal és okkerrel, a vöröst cinóberrel és indiai vörössel, vagy ahogy annak idején nevezték, caput mortuummal (a halott feje) érte el. Az évszázadok alatt a festékek egy része - a sárga masszikot (ólomglét, PbO) és a vörös cinóber (higanyszulfid, HgS) - megfeketedtek, de a többi ma is élénken virít.
A színpompás falfestményeket az 1500-as években, az erőszakos reformáció után lemeszelték, és csak az 1935-36 évi restauráláskor fedték fel. A modellnek szolgáló polgárok, durva egyének, bolondok, hiszékenyek, csodalények és szörnyetegek ruházatából a középkor divatjára lehet következtetni.
A boltíveken futó szőlőindák között ördögfióka leselkedik.
A hallomásból ismert teve mintha az elefánt és a krokodil gyermeke lenne.
A bortól megrészegedett Noé mellett a cethal játszadozik Jónással, alattuk a szerencsejátékok káros hatását illusztráló kép látható.
Jónás "megkopasztva" kerül elő az őt elnyelő közegből.
Ennek a jelenetnek a megfejtését az olvasóra bízom.

 

 

10 komment

Címkék: albertus pictor härkeberga a képeskönyv templom

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr471381892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.09.21. 14:50:54

Mormogi Papa linkelte mailben a legújabb posztot. Köszönet érte!

Ez a templom egészen fantasztikus! És milyen érdekes hogy a színvilág, a figurális ábrázolásmód, a karakterek expresszív megjelenítése mennyire jellegzetesen északi stílusjegyeket mutat. Pedig ekkoriban Európa jelentős részén még a viszonylag egységes stílusirányzatot hordozó internacionális gótika volt jellemző (lent Délen meg már tombolt a reneszánsz).

olzka · http://olajzoldlevelekkeken.blogspot.com/ 2009.09.22. 11:07:31

Hát ez lélegzetelállító, micsoda erős színek !

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.09.23. 08:39:29

Igen, bocsáss meg, Hobbiszakács, tegnap csak átfutni volt időm, kommentelni nem :-)
Köszönet érte, nagyon érdekes és tanulságos.

Amúgy most fut egy sorozat a Duna 1-en (mert már kettő van belőle)"Szász vártemplomok Erdélyben" címmel, eléggé rossz időben (20:30-tól volt tegnap) de lenyűgöző képanyaggal. Remélem, kijön lemezen, mert úgy jobb lenne átnézni.

Zuzuka 2009.09.23. 09:43:45

széééép! érdekes színvilág, főleg a kék szín hatásos, szinte vonzza a szemet, ütős, és ez teszi különlegessé számomra a freskókat.
jónéhány évvel ezelőtt segédkeztem környékbeli templomok restaurálásában. nagyon izgalmas volt, és félelmetes is a magasság miatt, de szerettem, mert az eredmény gyönyörű - még mindíg. mellékesen: elég szépen meg is fizették:)

olzka · http://olajzoldlevelekkeken.blogspot.com/ 2009.09.23. 13:38:33

Egy kis emberevéstől igyekeznek elrettenteni a jámbor lelkeket? Szabad a gazda !

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.09.23. 21:03:06

@Gasper: @Mormogi Papa: @Zuzuka: Stockholm környékén legalább 10 templomot festett ki Albert. Talán a legszebb a Härkebergához közeli Härnevi, ugyanazokkal a motívumokkal.

@liagota: Szabad?! :-) És én, aki azt hittem, hogy kapásból megoldjátok... Hát a földön heverő (ó- és középkori) parittya nem mond semmit? És ha azt mondom, hogy a buzogányát elejtő, kissé bódult Góliátra tízet számolt a bíró?
:-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.09.24. 08:13:47

Most verhetem a fejemet a falba :-)
A parittyát ugyanis felismertem, bár (hogy őszinte legyek) nem ezt a fajtát szokták ábrázolni, ez ugyanis inkább a szólásban emlegetett hajítófa. Amivel követ, más példányokkal kelevézt, kopját, hajítólándzsát indítottak útjára. Egyes természeti népeknél máig ismerik, de használták pl. az eszkimó (inuit) fókavadászok is.
És persze nem szabad összekeverni a modern kori kistestvérrel, a csúzlival sem - az egészen más elven működik. Rugalmas gumiszalagjával inkább az íjak rokona, no meg a számszeríjaké (nem szerszámíj, az modern kori népetimológia eredménye, bár a régi szó is az volt, csak akkor még volt értelme a köznapi beszédben a "szer" szónak), amikkel - ha arra készítették őket - szintén lehetett köveket vagy golyókat hajingálni :-)
Az ószövetségi darab viszont a centripetális-centrifugális erőpárt alkalmazta, hosszú szárú kavicstartó bőrdarabot forgattak meg, majd az egyik szárát elengedték. A másikat nem, merthogy egynél többször akarták használni :-)
A "hajítófát sem ér" meg valószínűleg éppen arra vonatkozott: annyit ér, mint a hajítófa kopja nélkül - vagyis a harcban nem sok hasznát vehetni...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.09.24. 10:02:05

@Hobbiszakács: @Mormogi Papa: hopp, most olvasom az angol wikin, hogy Albertus Pictor bizony komoly ihletője volt Bergman Hetedik pecsétjének (Det sjunde inseglet) is, pontosabban a Täby-i templomban található sakkozó Halál jelenete köszön vissza Bergmannál is. Itt lehet megtalálni az utalást, valahol a vége felé:

en.wikipedia.org/wiki/Albertus_Pictor

Vidor Komor 2020.02.02. 20:20:12

Hm. Dávid-parittyám nekem is volt a suliban, Fekete Csaba tanított meg rá, hogyan kell készíteni és használni. (A hozzávaló krómszíjat az ószeren lehetett megvenni.) A Szén utcai fiúk ezt rendesen használták, nagyon goromba sérülést (csonttörést!) is lehetett vele okozni. Arra is volt példa, h az ügyetlen parittyás saját magát vágta fejbe; rosszabb az öngólnál...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2020.02.03. 06:14:40

@Vidor Komor: Nekem a csúzli jutott osztályrészül. A Varga Katalin kötöttárú gyár mellett laktam, a hulladékból szereztem be a "nyersanyagot". :-)
süti beállítások módosítása