Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Egy szakács Stockholmban

2011.06.29. 09:25 :: Hobbiszakács

A kreatív, alkotó szellemű szakácsokat, művészeket, filozófusokat, újságírókat és művészeket magába tömörítő El Bulli Alapítványról beszélt Ferran Adrià, a világ talán leghíresebb szakácsa tegnap Stockholmban.

Amint azt már korábban bejelentették, a hosszú ideig a világ legjobb éttermének tartott El Bulli július 31-én bezár, hogy legkésőbb 2014-re „El Bulli Foundation” néven óriási kulináris laboratóriumként újra nyisson.

A Modern múzeumban megtartott „kerekasztal” mellett olyan - szűk művészi körökben - világhíres személyek ültek mint Rirkrit Tiravanija, Elaine Tin Nyo,
 
Bill Buford, a Heat című könyv írója
 
és Vicente Todoli, aki korábban a londoni Tate Modern igazgatója volt. "Megúntam mindent, ami körülveszi és beárnyékolja a művészetet. Aztán találkoztam Ferránnal, és rájöttem arra, hogy az ő ételfőzése, az amit annyira hiányoltam a művészetben. Kiszabadítja az ételkészítést a környezetből azáltal, hogy olyan kombinációkat alkot, amelyekre még senki sem gondolt."
 
Ferran Adrià beszélt az ételfőzés és a művészet kapcsolatától, és beszámolt a jövőbeli terveiről.
 
A ételfőzés művészete az új „rock and roll”.
 
Nincsenek furcsa ételek, csak furcsa emberek.
 
Az alapítvány célja segíteni a keményen dolgozó szakácsokat. Azokat, akiknek nincs idejük alkotni. A kikísérletezett receptek az El Bulli régi – szám szerint 1 846 - receptjével együtt mindenki által elérhetők lesznek az Interneten.

 

A kétórás határidőt jóval túllépő értekezletnek a bagósok sűrű óranézegetése, és a déli 12 órás löncshöz szokott svéd gyomrok egyre hangosabb korgása vetett véget. Hátha még azt is tudták volna, hogy a teraszon pezsgő és csalánlevest várja őket!

24 komment

Címkék: el bulli foundation bill buford ferran adrià rirkrit tiravanija elaine tin nyo vicente todoli

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr753022802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2011.06.29. 11:13:41

Ez őrület! Ez a pasi így tud főzni, sugárzik az egyéniségéből a varázslat és még jóképű is! Most végem van! :)))

Komolyra fordítva, most nagyon, de nagyon irigyellek, hogy ott lehettél. Nem a csalánleves miatt, sőt még nem is a pezsgő miatt! :D

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2011.06.29. 14:59:12

Riporterünket ismerve, inkább a csalánleves bűvölhette el!
De mi volt a levesbetét? Nem látom innen.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2011.06.29. 15:09:43

@"saját levében": Riporterünk amikor dolgozik, akkor se nem eszik, se nem iszik :-( Egyrészt azért mert tele van a keze objektívekkel, másrészt azért mert teli szájjal nem lehet jól beszélgetni.

A csalánleves betétje füstízű tojássárga volt. (Utolsó képnek berakom a menűt.)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.06.29. 15:20:27

Hát nem látszik? Tettek a levesbe "T"-t :-)))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2011.06.29. 15:33:14

@nemvagyokmesterszakacs: Nekem sem volt teljesen közömbös az, hogy ott lehettem. Bill Buford könyvét, a Heat-et a leghitelesebb gasztrotémájú könyvnek tartom - ahhoz, hogy megírhassa feladta a kényelmes munkáját, és beállt Mario Batalihoz szakácsinasnak - és ezt nem voltam rest a szemébe mondani. :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2011.06.29. 15:36:18

@Mormogi Papa: Vagy T-bonet :-)

Csalánba nem csap a ménkű... (Akkor meg honnan a füstíz?)

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2011.06.29. 15:58:15

@Hobbiszakács: Amikor el kezdtem olvasni, amit írtál, megállt egy pillanatra bennem az ütő ... "Nekem sem volt teljesen közömbös" ... utána megnyugodtam! :)))
Akkor jól megmondtad neki, a magadét! :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2011.06.29. 18:44:19

@nemvagyokmesterszakacs: Nem sokat kerteltem. Aránylag jól viselte :-))

Érdekes találkozás, a modern művészek absztrakt világa és a szakácsok konkrét valósága között. F. A. rájött arra, hogy - az éhenhalástól eltekintve - a képzőművészeken kívül csak a nagyon gazdag emberek igazán szabadok. Igaz, hogy ő nem egy krőzus, de a márkanevének köszönhető a hitele végtelen, és akkor meg miért ne azt csinálja, amihez kedve van?

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2011.06.29. 19:34:04

Jól teszi, hogy azt teszi. Mindig is csodáltam - az ilyen típusú - tehetségeket. Még most is irigykedem ... :))

Attilajukkaja 2011.09.09. 13:44:13

De hogy lehet egy tojassargajat megfustolni hazilag?

Annak idejen olvastam, hogy rizsszemeket es zold tealevelet kell tenni egy wok aljaba, aztan a racsra ratenni a fustolendo valamit, alagyujtani, majd letakarni.
Ez igaz lehet?

A tojassargajanak amugy is nagyon eros aromaja van. Erdemes azt meg fustolni is?

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2011.09.09. 16:56:33

@Attilajukkaja: Én a füstölt fürjtojást kedvelem nagyon. Igaz nem itthon füstölöm, hanem boltban veszem. Nagyon finom, úgyhogy van igazságos abban, amit kérdezel! :)

Attilajukkaja 2011.09.09. 18:35:05

@nemvagyokmesterszakacs:
Ha boltban veszed, akkor hejaban fustolik. Hm. Erdekes. Gondolom, a furjtojas eleg kicsi ahhoz, hogy rendesen atjarja a fust.
En meg sohasem lattam, hogy arulnanak ilyet.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.09.10. 16:00:05

Azt hiszem, Skandi korábban írt olyat, hogy elég egy nejlonzacskóban egy éjszakára állni hagyni pár nyers tojást egy kis szarvasgombával, és a rántottán érezni az ízét.
Hozzávaló (nem a tojás) hiányában nem próbáltam kis :-)

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2011.09.11. 13:02:20

@Attilajukkaja: @Mormogi Papa:
A tojás porózus héja valóban lehetővé teszi, hogy áthatoljanak rajta az ízek. Én például a húsleves "végét" szoktam átszűrni, és abban főzöm a fürjtojást, amit levesbetétként tálalok/kínálok. Pont ezzel a céllal! :)

Nem tudom, hogy héjában füstölik-e (egyszer elolvasom a dobozán) főve, héja nélkül, olajban lehet kapni, pl. a Metroban (mindig van). Magyar termék és talán OMÉK díjat is nyert ... nem olcsó, mert 8 db ezer forint, de például a pisztrángtatárból készült falatkákra is ezt tettem: nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2011/06/szines-uzsonnafalatok-pisztrangtatarbol.html

A tegnapi grill vacsorában (nyíregyházi barátainknál) volt szarvasgombás olajban pácolt csirkemell, grillezve. Olyan erős és átható a szarvasgomba íze, hogy amikor az ujjammal megízleltem a pácot, még kézmosás után is sokáig érződött a gomba aromája. A húson is intenzív volt. Finom volt, de én inkább vörös húst pácoltam volna vele. Nekem a csirkemellel nem igazán találkozott a szarvasgomba, úgyhogy éppen csak megkóstoltam. Marha, vagy szarvasbélszínnel jobban csúszott volna. No, de ízlések és pofonok ... :)

Attilajukkaja 2011.09.12. 19:50:14

@nemvagyokmesterszakacs: @Mormogi Papa:
Koszonom az otleteket.
Nem akarok senkit sem kiabranditani magambol, de en messze nem vagyok ugy elszallva a szarvasgombatol, ahogy illenek. Lehet, hogy csak nem talalkoztam szembe a megfelelo peldannyal, de amiket en ettem/vasaroltam, azok messze nem voltak ilyen jok!
Na jo, idobe tellett, hogy megtanuljam, a szarvasgombat nem hevitjuk (fozzuk, sutjuk) tul, mert akkor annak annyi. Aztan vettem aranyarban szarvasgombaval dusitott olajat, amitol olyan rossz volt az etel, hogy az egeszet ki kellett dobnom. Jo nevu etteremben is ettem olyan pastat, amire szarvasgombat szeltek, de meg az illatat sem ereztem. Igazan irigylem azt, akinek pozitiv elmenye volt a szarvasgombaval. En eddig csak a mitoszaval talalkoztam.
Amugy en is marhahoz javasolnam leginkabb (kibicnek semmi sem draga!) :o)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.09.12. 21:52:43

@nemvagyokmesterszakacs: @Attilajukkaja:
Nos, az az igazság, hogy a szarvasgombához fűződő viszonyom purement et simplement plátói :-)))
Sohasem volt módomban még csak megszaglászni sem. Csak a tojás füstölésével kapcsolatban jutott eszembe ez a dolog, mint írtam is.
Ellenben elég sok cikket olvastam róla francia nyelven - főként arról, mennyire kell vigyázni, mert rengetegen hamisítják. Illetve gyengébb minőségű (pl. kínai!) szarvasgombát próbálnak rásózni a vevőkre a valódi árában.
Mely árat tekintve el is ment a kedvem tőle :-)
Talán majd egy másik életben :-)
Megjegyzem, engem a valódi "Patschouli" is taszít :-P

Attilajukkaja 2011.09.14. 15:15:12

@Mormogi Papa:
Hej, en tudom mi az a patchouli! :o)
Az egy illatos noveny, nem? Annak idejen utananeztem.

A szarvasgombanak van egy nagyon specialis, hoerzekeny illoanyaga. Ha mar ezt is tudjak hamisitani a kinaiak, akkor gratulalok nekik!
Mert ok megerdemlik!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.09.14. 17:37:16

@Attilajukkaja: Így igaz, egy indiai illatos (mondjuk) fűszernövény. Ahogyan a rózsaolajjal is vigyázni kell, ezzel sem árt :-) Kíváncsiságból vettm egyszer bolgár rózsalekvárt, benne szirmokkal… hát, még higítva se volt számomra élvezhető.
A 'pacsuli' alkalmazásáról: láttam, hogy házilag sodrott cigarettát ízesítettek egy csepp töredékével, mivel az ujjbegyre ragadt kis olajat érintettéka papírhoz.

A "kínai" szarvasgomba (így írták) egy másik válfaja ugyanannak a gombának, amit lehet termeszteni és viszonylag nagyobb mennyiségben leszedni, de az ínyencek szerint nem olyan finom, ezért olcsóbb kellene legyen. Csakhogy eladják drágább áron - kihasználva, hogy kevesen tudják megkülnböztetni a fajtákat. Lényegében ezt becsapásnak, csalásnak kell minősíteni, hiszen a gyengébb minőségűt adják a drágább árában. Vagy majdnem.

Attilajukkaja 2011.09.14. 18:37:08

A pacsuli nem budos. Illatos. Ebben megegyeztunk :o)

A szarvasgombanak mar Europan belul is tobb valtozata van, mert nem mindegy, hogy Olaszorszag vagy Franciaorszag melyik reszen terem. Allitolag nalunk is van. De az illoolaj tartalma nem egyforma. A kinai is szarvasgomba, de gondolom, messze elmarad az igazan aromastol. Ezert valoban csalas, ha nem mondjak meg eladaskor, hany karatos is az a gomba :o)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.09.14. 21:06:19

@Attilajukkaja:
A "mondjuk" a 'fűszernövény' meghatározásra vonatkozott - szándékom szerint :-)
Valóban illatos, de nekem sok illat kellemetlen, ez is áll.
A szarvasgomba "akaratos" :-))) Ez tetszik.

Lehetne persze illatossági fokozatot bevezetni, bár tudtommal az illet mérése még akadályokba ütközik. Szemben a paprikák és borsok, miegymások "erejével". Nos, annak már van - állítólag pártatlan - mérőszáma. Csak mindig elfelejtem a nevét. :-)))

Attilajukkaja 2011.09.14. 22:46:49

@Mormogi Papa:

Minden illat kellemetlen, ha tul sok "penetron" van belole. A "Dr. Ezesez Geza" c. alapmuben hatarozta meg a biologus professzor a patkany szagat penetronban :o)))

A paprika erejet a Scoville-skala alapjan szoktak meghatarozni. De en soha nem allitottam, hogy a szarvasgomba akaratos lenne!
(Bocs, tudom, hogy csak elirtad, de nem birtam ki, hogy ezt a magas labdat ne ussem le! He-he.)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.09.15. 22:58:48

Nem elírás, tréfa kívánt lenni az "éktelen" karátosra alapozva :-)
Az árát tekintve a karátban történő meghatározás elég közel áll a valósághoz :-(

Attilajukkaja 2011.09.20. 16:38:20

@Mormogi Papa:
"Nem elírás, tréfa kívánt lenni az "éktelen" karátosra alapozva"

Bocs, de nem fogtam a trefat.
De mar ertem :o))))
süti beállítások módosítása