Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Vigyázó szemetek Brüsszelre vessétek: Bocuse d'Or európai selejtező

2012.03.20. 08:30 :: Hobbiszakács

 
Ma reggel 10-kor az izlandi Sigurdur Haraldsson belép az egyes számú konyhafülkébe, hogy doveri nyelvhalból és „Label Rouge” csirkéből egy-egy versenyfogást készítsen. Tíz perc múlva a belga Robrecht Wissels, majd újabb tíz perc múlva Széll Tamás követi a példáját. Röpke másfél óra alatt mind a tíz fülke megtelik.
 
 
Öt óra múlva, délután háromkor, ezüsttálcán bemutatják az izlandi halfogását a tíztagú, nemzeti Bocuse d’Or akadémiák elnökeiből verbuvált „hal-zsűrinek”. A látvány értékelése után szorgos kezek tányérra porciózzák az ennivalót. Újabb félóra (pontosabban 35 perc) múlva az izlandi szakács csirkéjét is megjáratják, ezúttal a „hús-zsűri” előtt. Ekkorra már Széll Tamás halfogása lecsúszott a kritikusok torkán. Holnap újabb tíz szakács részvételével megismétlődik a procedúra. (Az eseményt web-tv-n lehet követni.)
 
 
A névadó Paul Bocuse francia zászlóban
 
A brüsszeli Bocuse d’Or európai selejtezőn az elkövetkező két napon húsz ország szakácsa küzd meg a 2013-as Lyon-i „szakács világbajnokságon” való részvételre jogosító tizenkét helyért.
 
A svéd versenyző, Adam Dahlberg sorrendben kilencedik próbafőzésére február közepén egy Stockholm külvárosában levő modern bemutató étteremben került sor. A falon levő képernyőkön, a konyhában történteket lehetett követni.
Tízen ültük körül az asztalt, többnyire - illetve a többiek - szakemberek. Az asztalfőn Mathias Dahlgren, az 1997-es év Bocuse d’Or aranyérmese, 2 + 1 Michelin csillag tulajdonosa, a svéd Bocuse d’Or Akadémia elnöke ült.
 
Előétel: buggyantott tojás kaviárral és füstölt csiperkével
Sült tormás nyelvhal ikrával, zellerkrém rákokkal, káposztás vajszósz, tárkonyos zöldborsó
A halfogás mellé Chablis került a pohárba. Két fogás között megtudtam azt, hogy a csirke elkészítésnél figyelembe kell venni azt, hogy a mellehúsa hamarabb elkészül, mint amire a comb átsül. És azt, hogy a comb íze jobb lesz, ha sütik, míg a mellnek az alacsony hőmérsékletű, több időt igénylő főzés-sütés ajánlott. A köretnek működnie kell a nyersanyaggal, de magában is meg kell állnia a helyét. És, hogy a versenyen nemcsak jól kinéző, megfelelő állagú és jó ízű, hanem egy tucat ízre-formára egyforma fogást kell produkálni.
Csicsóka, szarvasgomba, zsálya 
Sült csirke tormásan, ízletes kucsmagombával, és szarvasgombával ízesített tejszínszósszal. Sült brokkoli pergelt mandulával, zöldalma és édeskömény zselé kacsamájjal. 
Adam Dahlberg és a commis Lindor Wink
Útban hazafelé előjöttek az ízek, a metrón enyhe rosszullét fogott el, háborgott a gyomrom a fűszerorgiától. Pedig csak egy-egy fogást kóstoltam, és nem tízet, mint a zsűritagok. Az első két-három kóstolás után íny legyen a talpán az, amelyik "kíváncsi" marad, és nincs eltompulva. A tízedik szakács akármit rakhat az ételbe, úgysem érzik az ízét.
A pontozási rendszer - a kinézetért 20, az ízért és állagért pedig 40 pont jár - lehetőséget nyújt a részlehajlásra. Az étel íze nem ellenőrizhető, de a kinézet és a dizájn igen. Elég arra gondolni, hogy egy hanyagul prezentált tállal akkor sem lehet nyerni ha a világ legjobb ízei tolakodnak rajta. Mondhatnak, ami akarnak, a kinézet és az állag a fő kritérium. És az ismer(et)tség.
Itt nincs rossz szakács. Hónapok óta gyakorolják, álmukban is el tudják készíteni a versenymunkát. A versenyzők felkészülésébe hatalmas összegeket fektettek a nemzeti akadémiák. De abban a versenyágban, ahol nem milliméterek vagy ezredmásodpercek, hanem bíró vagy zsűri dönt, ott szubjektív alapon ítélkeznek. Ha a reflektorfényben álló francia vagy skandináv szakács nem jut tovább, az épp olyan szenzáció mintha a bolgár versenyző győzne.
Az újoncok és az outsiderek csak a csodában reménykedhetnek.
Hazaérve Unikumba öltem a bánatom.
"Lapzárta utáni" eredményhírdetés:
1. Norvégia

2. Svédország, 3. Dánia. Magyarország bejutott a 2013-as Lyoni döntőbe.

80 komment

Címkék: bocuse dor european selection adam dahlberg Széll Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr694324509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.03.20. 09:35:47

Nem irigylem az ítészeket -. hazafelé mentében :-)
Még jó, hogy volt otthon Vöröskeresztes gyógyszered :-)
Kérdésem: lehet-e az ízérzetet frissíteni - mintha hallottam volna a citromlé hatásáról valamit...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.03.20. 09:54:13

Az egymást követő ízbombák között - a The Fat Duckban például - szoktak ínyöblítőt felszolgálni. Zöld tea állítólag a legjobb, de a citrom/lime sem kutya. :-)

Ha minden igaz, akkor 10 órai kezdettel a web-tv közvetíti.

www.bocusedor.com/web-tv

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.03.20. 10:12:23

Hogy mennyit szöszmötél a csirkével az izlandi...
:-)
A belga kezd. Tíz perc múlva Széll Tamáson a sor!

ahogyeszik 2012.03.20. 10:15:30

@Hobbiszakács: "Íz legyen a talpán"... jó kis képzavar, de tetszik! Irigyellek.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.03.20. 10:21:27

@ahogyeszik: :-) Egyszeri élménynek jó, de nem több.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.03.20. 10:29:32

Az operatőrt elbűvöli a gumikesztyűs csirkenyúzás.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.03.20. 10:33:25

Megszakadt a web-tv közvetítés. Sebaj, ami az érdekes az délután háromkor kezdődik.
:-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.03.20. 10:33:57

@Hobbiszakács:
"A belga kezd. Tíz perc múlva Széll Tamáson a sor! "
Ezt juttatta eszembe :-)
www.youtube.com/watch?v=0kH1GVbOubk

Meg persze ez is: (Jóval ismertebb.)
www.youtube.com/watch?v=t53r0B2HcJY

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.03.20. 10:35:45

Egyben szomorún látom, hogy - dacára viszonylag egyszerű írásmódjának - elírták a magyar versenyző családnevét.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.03.20. 10:49:52

A minket érintő öt szóban-névben az ékezeteken kívül három hibát csempésztek a naponta érkező sajtóközleményekbe. Szomorúbbnak tartom azt, hogy a jelek szerint senki sem szólt vissza az érintett oldalról. (Én meg régóta felhagytam a kéretlen buzgómócsingkodással.)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.03.20. 11:41:23

@Hobbiszakács: Buzgó Mócsing? Remélem, nem ilyen néven nyitnak vendéglőt legközelebb :-)
(Persze ismerem a nem túl szimpatikus regényhőst...)

Attilajukkaja 2012.03.20. 12:03:50

@Hobbiszakács:
Tegnap sajnos nem volt mar 10 percem, es ma sem tudtam elsozni! Nem baj, minusz egyedik kommentelo meg ugysem volt soha senki! :o)))

Elso benyomasom a kepek alapjan az volt, hogy Paul Bocuse-nek lenni nem lehet rossz dolog. Na jo, ezt eddig is tudtuk, de most latom is! ;o)
A masik, hogy milyen izgalmas is lehet egy ilyen verseny. @Mormogi Papa: altal belinkelt kabarek zsenialisak, de szerintem Kern Andras sem gondolta komolyan annak idejen, hogy egy ilyen fozo/evoverseny TENYLEG a kepernyore kerulhet. :o)
A harmadik benyomasomat a "Sült tormás nyelvhal ikrával" c. keprol szeretnem elmondani. Annyira jo a prezentacio, hogy mesebe illik. Az a zoldborso ugy nez ki, mint egy ragadozo hernyosarkany, amelyik fel akarja falni a vilagszep kiralykisasszonyt, az meg a levegobe ropitett palastjaval vedi magat. A sarkanyrol onnan lehet tudni, hogy gonosz, mert valami erospaprika szeru fuszerrel van megszorva. Szerencsere a sarkany es a vilagszep kiralykisasszony kozott ott van a var (ez a hatterben latszik) elotti mely to, amin a sarkany nem tud atkelni. Ezert csak a fogait (borsoszemeit) csattogtatja es a nyelvet nyujtogatja, de a kiralykisasszony megmenekul! :o)
(Hu, lehet, hogy kevesebb fuvet kellene szivnom igy ebed elott?) :o)))

Es az utso megjegyzesem, hogy nagyon elvezetes a leirasod. Emberkozelive hozod az esemenyeket. Pedig nem lehet kis dolog reszt venni egy ilyen probafozesen!!!

Delutan en is megprobalkozom azzal a web-tv-vel. Koszi!

Ui: az a szakacssipka tovabbra is rohejes!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.03.20. 12:19:17

@Mormogi Papa: akad elírás máshol is, ha nem is ennyi.
Lassan már az a csoda, ha valahol nem ezzel találkozik az ember...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.03.20. 12:20:28

@Attilajukkaja: A halas tányér interpretálásod szenzációs, Brüsszel után - Lyon előtt mindenképpen tolmácsolom a svéd szakács-csapatnak. A piros pontokat jól saccoltad, chili csak nem olyan erős, mint a miénk :-)

Mormogi jutúbjait délután nézem meg.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.03.20. 12:23:40

@Attilajukkaja: Kern talán nem gondolta - de azt végképp nem, hogy egy magyar film szól majd erről (legalábbis harmadrészben :-)
Persze "haza beszélek" :-)
www.youtube.com/watch?v=LtbA5LMZirg&feature=related
Ha megnézed, úgy 0:36 körül láthatod a film irodalmi alapjául szolgáló két novella szerzőjét: Parti Nagy Lajost. Ő a felravatalozott katonatiszt.
(A harmadik rész története már Pálfi Gyuriék saját találmánya.)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.03.20. 12:39:02

@Hepci: Sajnos így igaz. Tegnap írtam egy honlapnak, hogy ugyan korrigálják már Edmond Rostand nevét, akit azért ismernek páran itthon. Eddig még nem szakítottak rá időt :-(
www.mult-kor.hu/cikk.php?id=16863
Egyéb helyreigazítani való is akadna a fenti írásban - de a honlap szerkesztői ugye nem szakemberek...

Attilajukkaja 2012.03.20. 12:49:08

@Hobbiszakács:
"Brüsszel után - Lyon előtt mindenképpen tolmácsolom a svéd szakács-csapatnak"
:o))))

"chili csak nem olyan erős, mint a miénk"
A chili egy ta'g fogalom. En azon a sarkanyon nagyon erosnek kepzeltem! ;o)

@Mormogi Papa:
Fuuu, ezt a filmet mar regota meg szeretnem nezni. Meg a Bibliotheque Pascal-t is. Az utobbi szerencsere mar fent van az Indan!
Jo, hogy eszembe juttattad! :o)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.03.20. 14:19:43

@Hepci: Eleinte javítgatja idegenben az ember, aztán ráhagyja. :-)

Attilajukkaja 2012.03.20. 14:24:45

Ez a web-tv milyen allati jo! :o))))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.03.20. 14:44:45

Igen :-) Mindjárt (15 perc múlva) kezdődik az izlandi halfogásának a "visszaszámlálása".

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.03.20. 15:04:04

A közönség elég béna. Két évvel ezelőtt Stavangerben kétszáz észt kiabálta rekedtre magát. (A szakácsuk bejutott a VB-re.)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.03.20. 15:34:16

Ahogy elnézem a magyar tál nem túl komplikált, a zsűri jó étvággyal falatozik, a hal lemezes, nincs túlsütve. Eddig minden rendben!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.03.20. 15:44:31

@Hobbiszakács:
A zsűri inkább bevállalta, hogy egy kis észt vigyenek a versengésbe, mint hogy süketre kiabálják őket :-P

@Attilajukkaja: Ha erre gondolsz, van belőle DVD példányom. A kétlemezes, limitált kiadású extrákkal :-)
www.taxidermia.hu

Avagy:
www.imdb.com/title/tt0059362/
:-)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.03.20. 15:45:22

Az Ursa Minoris-hoz véletlenül elkeveredett toldás:
Kritikák:
www.taxidermia.hu/admin/kritika.php?lang=hun

(Balra felül lehet nyelvet választani :-)

és a közreműködők:
www.taxidermia.hu/stablista.htm

Attilajukkaja 2012.03.20. 15:47:46

@Hobbiszakács:
A magyarok jo hangosan szurkolnak, pedig meg kerepelot sem vittek magukkal!
Az elottunk levo izlandiak es belgak izgibb prezentaciot mutattak be. Azok az elo garnelak nem voltak semmi! :o) De a mienk is szep volt.
Csak azt nem ertem, hogy lehet ennyit enni? Husz hal es husetel. Lesz meg desszert is? Es a negyedik hal utan mar hoztak is az elso husos kompoziciot. En mar most jol laktam a nezestol.:o)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.03.20. 15:57:12

@Attilajukkaja: Két zsűri van, a húsosok mostanáig koplaltak :-)

A luxemburgi halastáltól elájultak a konferensziék. Meg is hiszem. Most jön Széll Tamás csirkéje.

Attilajukkaja 2012.03.20. 16:04:03

@Hobbiszakács:
A magyarok jo hangosan szurkolnak, pedig meg kerepelot sem vittek magukkal!
Az elottunk levo izlandiak es belgak izgibb prezentaciot mutattak be. Azok az elo garnelak nem voltak semmi! :o) De a mienk is szep volt.
Csak azt nem ertem, hogy lehet ennyit enni? Husz hal es husetel. Lesz meg desszert is? Es a negyedik hal utan mar hoztak is az elso husos kompoziciot. En mar most jol laktam a nezestol.:o)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.03.20. 16:05:49

Késésben vannak, lehetetlenség ennyiféle fogást ilyen rövid idő alatt felszolgálni.

"Sounds good", kommentálták a konferansziék a magyar tálon szereplő kreációk leírását.

Következik a svéd halastál. Utána mennem kell. :-(

Attilajukkaja 2012.03.20. 16:12:21

Azert eleg ciki, hogy az utolso ket zsuritagnak mar csak egy kozos tanyer jutott!!!
A magyar husos tal jol nezett ki, a konferansziek meg neha teljesen masrol beszelnek, mint amit a TV mutat.

Attilajukkaja 2012.03.20. 16:14:01

@Hobbiszakács:
A sved halastal nagyon mutatos volt!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.03.20. 16:16:55

A tálat most látom először. Jól néz ki. Hiába, aki Lyonban az első helyre hajt...

A közönség jópofán reagál, a konferansziék is élvezik.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.03.20. 16:20:02

@Attilajukkaja: Ciki, nem ciki, szerintem örülnek, hogy nem kell annyit kóstolni.

A svéd fogás tálatása marokkóhoz hasonlít: Úgy szedd szét, hogy ne rezdüljön meg a többi.

Mennem kell, szia!

Attilajukkaja 2012.03.20. 16:24:49

@Hobbiszakács:
"A svéd fogás tálatása marokkóhoz hasonlít"
:o)))
A franciak husostala viszont kinezetre nem tetszett: ugy nezett ki, mint egy csokitorta.

"a húsosok mostanáig koplaltak"
Hol a masik zsuri? Amugy halakbol sem tudnek huszat vegigkostolni, pedig nagyon szeretem!

Viszlat! En is mehetnek mar a dolgomra ahelyett, hogy ezt nezem. De nagyon izgi, mert en meg ilyet sosem lattam! ;o)

Attilajukkaja 2012.03.20. 16:52:59

Kicsit megnyugodtam, hogy ma csak 10 csapat merkozik, a masik 10 holnap jon.
Az egyik zsuritag azt mondta, neki egy kicsit tul sok volt a bebi papi: dominaltak a zselek es a puritett zoldsegek. :o)))) Es hurra, a vegere az utolso tagnak is sikerult kulon tanyert prezentalniuk!
A svedek husos talja is szepre sikerult, egy kis dekorativ kakaskaval. Ok is hangosan szurkoltak. :o)

Attilajukkaja 2012.03.20. 17:21:43

@Hobbiszakács:
Azt hiszem, feny derult a rejtelyre! Tenyleg volt egy halas es egy husos zsuri. A zsuriben az utolso bacsi az elnok, aki a konferanszie szerint viszont vegigette mind a 10 halas etelt es mind a 10 husosat is (wow!). Eredetileg talan csak a husosakat kellett volna, ezert evett bele a szomszedja halas tanyerjaba (?).
Most ert veget! Elmeny volt. Koszi!

Attilajukkaja 2012.03.20. 17:34:50

@Mormogi Papa:
"Ha erre gondolsz, van belőle DVD példányom."
Nem tudom, hany Taxidermia c. film van, de igen, arra gondolok, amit Cannes-ban is bemutattak. Ez a plakat valami parodia,....vagy igazi????
"A kétlemezes, limitált kiadású extrákkal"
Huha!! :o)

"Avagy:
http://www.imdb.com/title/tt0059362/"
Errol meg nem is hallottam, de elolvastam a tartalmat. Vicces film lehet! :o)

Benikuty 2012.03.20. 18:37:24

azért van abban némi komikus felütés, ahogy kéménnyel a fejükön, jelmezben okoskodnak, én így gondolom/érzem

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.03.20. 19:01:04

@Attilajukkaja: Igen, csak az az egy létezik :-)
A plakátra kell kattintani, hogy megnyíljon a honlap :-P
Ami a "másikat" illeti: elég annyi, hogy Richard Lester rendezte :-)
www.imdb.com/name/nm0504513/
Tőle pl. (a szereplők… :-)
www.imdb.com/title/tt0072281/fullcredits#cast
www.imdb.com/title/tt0073012/fullcredits#cast
és tudtommal Ő az egyetlen, aki megfilmesítette a folytatást, a 20 év mulva címűt - nagyjából 20 év múlva azonos szereplőkkel :-)
www.imdb.com/title/tt0098194/fullcredits#cast
Érdekesség: aki az első két filmben XIII. Lajos francia királyt alakította (Jean-Pierre Cassel)az 20 év múlva… Cyrano de Bergerac-ot alakítja! :-)))
Aztán: A Hard Day's Night - Help! - How I Won the War --a Beatle trilógia. + egy Paul McCartney és egy Get Back c. dokumentumfilm.
De ez se rossz:
www.imdb.com/title/tt0073639/
A Superman trilógia izé… hát abban is van egy kis humor :-)

Benikuty 2012.03.20. 19:13:35

"Ha a reflektorfényben álló francia vagy skandináv szakács nem jut tovább, az épp olyan szenzáció mintha a bolgár versenyző győzne. "
remélem, a MGE, és NBTBD gasztrodiplomáciai tevékenysége tompítja a nemkívánatos éleket. hamarost megtudjuk, elhagyva a felesleges szófosási rohamokat.

Attilajukkaja 2012.03.20. 20:37:06

@Benikuty:
"van abban némi komikus felütés, ahogy kéménnyel a fejükön, jelmezben okoskodnak"
Attol fugg, neked melyik resze a komikus? Ha a jelmez es a szakacssuveg, akkor vegre talaltam valakit, aki ezt szinten avittnek tartja! :o)

"remélem, a MGE, és NBTBD gasztrodiplomáciai tevékenysége tompítja a nemkívánatos éleket"
Szerintem europai szinten ok "kicsik" meg ehhez. De ne legyen igazam! A szurkolotaborban lattam MBT-t! Ott csapolt es ordibalta a ria-ria-Hungaria-t. :o)

@Mormogi Papa:
OK!! :o) Minden linket megnezek majd. Koszi!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.03.20. 22:02:18

@Attilajukkaja: Annyiban igazságotok vagyon, hogy például egy fodrászversenyen sem állnak "rajthoz" az induló mesterek fejükön a klasszikus borbélytányérral - amit legutoljára tán éppen Don Quijote de la Mancha viselt :-)
Na de akkor miben főzzenek? A fehér köpeny gyorsan koszlik, így (ebből a szempontból) nem praktikus. Viszont az étekkészítéshez elengedhetetlen ( :-P) tisztaságot, sterilséget sugallja. (Nem úgy, mint az Algírban lakott szállodám konyhája :-))) A fejet is tanácsos betakarni vagy befedni valamivel az ismert okokból…
(Rejtő egyik regényében - A 3 testőr Afrikában - a "Nagy Levin" aprólékosan jellemzi a szakácsot a főztje alapján. Aztán egy másik szereplő hozzáteszi: - És nem fiatal ember, legalább ötven éves! - és felemel egy ősz hajszálat a tányérról… )
És ha már van valami a fejükön, ami NEM VAJ, akkor az miért ne lehetne legalább részben tradicionális? Végső soron ugyan ez a sipka se túl régi - és inkább a cukrászokra volt jellemző, de sebaj. Ne legyünk kicsinyesek :-)

Attilajukkaja 2012.03.20. 22:48:42

@Mormogi Papa:
"egy fodrászversenyen sem állnak "rajthoz" az induló mesterek fejükön a klasszikus borbélytányérral"
:o)))
Egy rendes konyhaban ma is viselnek fejfedot a szakacsok, de az egy normalis kis sapek, nem egy szimbolikus suveg. A tisztasagot pedig mar regen nem a feher szin biztositja.

"az miért ne lehetne legalább részben tradicionális?"
Na jo! Nem banom. Viseljek a tradicionalis papirsuveget. Tenyleg baromira tiszteletremeltoan neznek ki benne! :o)))))
De en tutira nem vennem fel!!!!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.03.21. 08:30:47

@Benikuty: Remélhetőleg sikerül okos diplomáciával egyengetni a továbbjutás utját.

A BDOR nem mindennapi verseny, akit ide küldenek, annak két évre el kell köteleznie magát. Garanciát kell biztosítson a befektetőknek arra, hogy félretesz minden mást,keményen dolgozik, és ami a legfontosabb: nem lép vissza.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.03.21. 08:36:47

@Mormogi Papa: Hajaj, Rejtő! Halvány epigonok vagyunk mellette. Akik tiltották a könyveit, azok tudták, hogy miért teszik.

@Attilajukkaja: Itt a sapka, hol a sapka :-) Jobban néznének csomóra kötött kalózkendővel. Vagy hogy hívják...
:-)

Hagyomány. Mint a Széchenyiben kötelező úszósapka, ami miatt rajtunk röhög az ottjárt turista.

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2012.03.21. 08:47:37

Ahogy elnézem monsieur Bocuset, még mindig jó bőrben van, állítólag dolgozik is még. És tuti hogy nem tönkölyös cukormentes lúgos diétával érte el ezt a szellemi-fizikai létállapotot!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.03.21. 08:55:08

@"saját levében": Szerintem fáradhatatlan csipegetéssel építette fel a létállapotát :-)

A fénykép három éves, azóta romolhatott a homlokzat, mert Brüsszelben nem mutatkozott. (Vagy csak én nem láttam a web-tv közvetítésen.)

Attilajukkaja 2012.03.21. 10:45:07

@Hobbiszakács:
"Jobban néznének csomóra kötött kalózkendővel. Vagy hogy hívják..."
Nekem biztosan jobban tetszenenek! :o)))
Amugy nem tudom, ennek van-e magyar neve, de angolul bandana.
Kulonben vannak nagyon normalis szakacs sapkak, de gondolom, ezek tul hetkoznapiak.
www.1001szakacsruha.hu/kepek/termekek/255/dg06j_0x0t0_ic.jpg
Mivel a zsuriben az urak a szakma felkent papjai/puspokei, nekik kijar a suveg. De engem akkor is valami regi tavol-keleti fomeltosagokra emlekeztetnek. :o)
www.china-cart.com/bookpic/20115/2011515213857.jpg
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/75/Korean_headgear-Waryonggwan-01.jpg

"Vagy csak én nem láttam a web-tv közvetítésen."
Ha ott lett volna, biztosan latjuk!!! De en sem lattam.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.03.21. 10:51:06

@Attilajukkaja: "Egy rendes konyhaban ma is viselnek fejfedot a szakacsok, de az egy normalis kis sapek, nem egy szimbolikus suveg. A tisztasagot pedig mar regen nem a feher szin biztositja."

Erről jut eszembe: Miért van dupla mellrésze a szakácskabátnak?

:-)

Attilajukkaja 2012.03.21. 10:59:19

@Hobbiszakács:
"Miért van dupla mellrésze a szakácskabátnak?"
Szabad a gazda!! :o)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.03.21. 11:12:26

@Attilajukkaja: Amikor a séf a vendégeket köszönti, akkor a konyhai munkától pecsétes-ételfoltos részt a patyolat tiszta résszel átfedi. (Erre szolgál a dupla gombsor.)

Attilajukkaja 2012.03.21. 11:14:56

@Hobbiszakács:
Jol hangzik!!! :o)))
De vajon igaz-e?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.03.21. 13:26:46

@Attilajukkaja:
"Na jo! Nem banom. Viseljek a tradicionalis papirsuveget. Tenyleg baromira tiszteletremeltoan neznek ki benne! :o)))))"

Ami azt illeti, engem sokkal jobban zavar, hogy már nálunk is terjed a tökéletesen idióta, máskor soha nem használható és csakis az angolszász országokra jellemző négyszögletű érettségi fejfedő...

Még jó, hogy a talár mellett nem lett kötelező a fehér paróka a bíróságon!

Szóval engem a séf-ek versenyfejfedője kevésbé izgat :-P

Attilajukkaja 2012.03.21. 13:41:07

@Mormogi Papa:
Engem igazabol egyik sem izgat,...csak rohejesnek talalom oket. :o))))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.03.21. 13:43:03

@Attilajukkaja: Jó, akkor nevessünk együtt - valamennyin :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.03.21. 15:30:19

Csak én látom úgy, hogy szenzációs kompozíciókat produkálnak ma?

Közben egy harmadik konferanszié is akadt: Regis Marcon, aki gyakori vendég a svéd selejtezőkön.

hobbiszakacs.blog.hu/2008/02/29/regis_marcon

A következő európai BDOR selejtezőt, a 2014-es Stockholm kérte. Ma az is kiderül, hogy megkapta-e.

Attilajukkaja 2012.03.21. 17:10:42

@Hobbiszakács:
Tegnap az egesz delutanom rament a tv-zesre. Ma mar ezt nem engedhettem meg magamnak, igy sajnos nem tudom a valaszt. :o/

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.03.21. 17:50:52

Pedig most kell nézni: folyik az eredményhírdetés. Legnagyobb közönsége a norvégoknak van.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.03.21. 18:15:35

3. Dánia, 2. Svédország... az 1. vagy Norvégia vagy Franciaország. Vagy?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.03.21. 18:24:59

Most:Megvan!!! Gratula Széll Tamásnak és az egész csapatnak! "We'll see you in Lyon!"

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.03.21. 18:43:02

Skandinávia tarolt, a magyar csapat nagyszerű eredményt ért el, és a 2014-es Európai válogatót Svédországban rendezik meg!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.03.21. 19:29:48

Nos, mivl nem vagyok érdekelt, nyugodtan mondhatom hogy: Szép volt, fiúk ! :-)))
(Mivel ugye érdek nélkül tetszik :-P)

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2012.03.22. 10:44:45

Hatalmas siker Széll Tamásnak és csapatának, hiszen ez egy igazi csapatmunka volt! A lélegzetem is elállt!
A skandinávoknak bérelt helye van a dobogón, úgyhogy a 9. hely, azt mutatja, hogy ezután érdemes számolni velünk is ... magyarokkal!
Mondtam én ... :)))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.03.22. 10:56:07

A 12 továbbjutó a 2013-as lyoni BDORra:

1 - Norvégia - Orjan JOHANNESSEN
2 - Svédország - Adam DAHLBERG
3 - Dánia - Jeppe FOLDAGER
4 - Izland – Sigurdur HARALDSSON
5 - Franciaország – Thibaut RUGGERI
6 – Nagy Britannia – Adam BENNETT
7 – Svájc– Teo CHIARAVALLOTI
8 – Belgium – Robrecht WISSELS
9 – Magyarország – Tamás SZÉLL
10 – Finnország – Mika PALONEN
11 – Észtország – Heidy PINNAK
12 – Hollandia – Martin RUISSAARD

Attilajukkaja 2012.03.22. 11:34:31

@Hobbiszakács:
Fuuuuu, de jo! :o)))))
A skandinavok tenyleg gyanusan jol teljesitettek! Gratula nekik. A volt vasfuggonyos taborbol viszont csak az esztek es mi jutottunk tovabb. Ez mar azert is nagy dolog, mert az elso versenyszam egy csupa tengeri dologbol allo halas tal volt, nem pedig nyereg alatt puhitott lohus. ;o)
Nagyon orulok!!!!!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.03.22. 12:28:57

@Attilajukkaja: Mi már ismerünk, de a betévedők számára súgom: ez csak egy sajátos private joke volt :-)
Vagyis: no offence - sértődés pediglen ne essék :-P

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.03.22. 12:41:01

Nem jutott tovább a nemzeti konyhájuk alapján esélyesnek tart(hat)ott olasz Alfio Ghezzi és a spanyol Evarist Miralles sem. Pedig az utóbbi “anyánk főztjével“ szándékozott extra pontokat szerezni. Nem sikerült neki. A német Olivier Röder félreértette a versenykiírást. A füstölgő miniflekkenező és a gúlába rakott fatányérok sehogysem mutattak az ezüst tálcán.

Attilajukkaja 2012.03.22. 12:52:22

@Mormogi Papa:
"ez csak egy sajátos private joke volt"
A beiras melyik reszet velted annak? :o)))

@Hobbiszakács:
"A füstölgő miniflekkenező és a gúlába rakott fatányérok sehogysem mutattak az ezüst tálcán"
Pedig elozo nap is volt fustolgo cucc a talcan. Mar nem emlekszem melyik csapatnal, de ok is fustolt gombaval talaltak valamit, akar a te egyik fotodon.
Amugy erdekelne ez a fustolt gomba dolog. Ti csinaltatok mar otthon, mondjuk wok-ban, valami fustoset?

Attilajukkaja 2012.03.22. 13:09:36

@Hobbiszakács:
Ja, ja, ja! Az olaszokon, spanyolokon es a nemeteken en is nagyon csodalkoztam.
Mar sajnalom, hogy nem nezhettem meg a verseny masodik fordulojat! :o) Az elson is tovig ragtam a kormomet, annyira izgi volt az egesz. A Forma-1 ehhez kepest egy porbafingos kispista, labdaba sem rug!!! :o)
A kozvetitesen szamomra csak a ket konferanszie rontott egy keveset. Neha percekig hallgattak, aztan meg lemaradtak az esemenyekrol es kesve kozvetitettek. Remelem a masodik nap a harmadik konferanszie javitott a helyzeten. Nagyon tundi-bundi volt a festett szoke poliglot, de szakmailag nem volt a topon. Tudhatta, mi lesz teriteken, megsem nezett utana. Elo adasban magyarazta el neki az amerikai (?) partnere, hogy mi is az a csicsoka, mert a szoke nem tudta. A csicsoka tobb nemzet taljan is szerepelt. A no egyszer az esztek kajajanal is beszolt, hogy fogalma sincs, mi az az eszt alkohol, ami szerepel a listan. Biztos nagyon kozvetlen akart lenni,...de nekem ez nem jon be egy ilyen versenyen. Ha nem tudja, akkor hallgasson rola. Poenkodni raer majd a kocsmaban.

Attilajukkaja 2012.03.22. 13:10:57

@Mormogi Papa:
Cigany pecsenyet ker a kedves vendeg? Rendben, de akkor zene nem lesz! :o)))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.03.22. 13:30:18

@Attilajukkaja: Akkor jó is, hogy nem nézted tegnap. Regis Marcon profi mint szakács is és mint gasztronómus is. Igaz, hogy franciául, de részletesen végigment a menűn és az elkészítésen. A szöszibe többször is belefagyott a szó. legfeljebb egy jé, vagy hogyismondtad, micsodára telt tőle.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.03.22. 13:31:52

"Ti csinaltatok mar otthon, mondjuk wok-ban, valami fustoset?"

Nem, arra ott van a füstesszencia :-)

Attilajukkaja 2012.03.22. 13:45:31

@Hobbiszakács:
"franciául, de részletesen végigment a menűn és az elkészítésen"
Ez is jobb a semminel. Marmint nekem, aki csak szavakat ertek meg a franciabol. De ha van elkepzelesem, mirol van szo, akkor egeszen jol ertem. :o)

"A szöszibe többször is belefagyott a szó."
Ugye? Te is eszrevetted!

"legfeljebb egy jé, vagy hogyismondtad, micsodára telt tőle"
Urino vagyok, vagy mi a fene! Ezert nem mondtam ki, micsodat is neztem ki a szokebol. ;o)

Attilajukkaja 2012.03.22. 13:51:48

@Hobbiszakács:
"arra ott van a füstesszencia"
Nem fogod elhinni, de nekem van olyanom. :o)
Ezen kivul chipotle-m (egyben fustolt mexikoi paprika), illetve spanyol fustolt paprika porom is. De annak idejen azt olvastam, hogy a wok aljaba kell tenni zold teat es rizsszemeket, es az felfustol egy ido utan. Aztan rateszed egy racsra a fustolni valot es lefeded. Meg sohasem probaltam, ezert kerdeztem. Nyilvan csak egy enyhe fustolesre elegendo a modszer (husveti sonkahoz keves!), de engem izgat. ;o)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.03.22. 18:50:17

@Attilajukkaja: Ezt a teafüves füstölést nem írtad már NeVaMeSz lapján? Ugye?

A füst esszencia nekem kicsit olyan, mint a Nikotex Munkás :-P Pedig bizonyosan használják mondjuk a füstölt sajtoknál - csak nem tudok róla.
(Eszembe idézi a régi mondást: Az alkoholmentes sör az első lépés a guminő felé vezető úton...")

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.03.23. 19:39:28

Kérem tisztelettel, a mai napon (23-án) a hazai kereskedelmi tévé híradójába is megérkezett a híre :-)
rtlklub.hu/hirek/belfold/video/162889

Attilajukkaja 2012.03.24. 16:07:27

@Mormogi Papa:
"Ezt a teafüves füstölést nem írtad már NeVaMeSz lapján? "
Nem emlekszem, de lehetseges, mert mar regota foglalkoztat a dolog!!! De valaszt meg nem kaptam ra.

"Az alkoholmentes sör az első lépés a guminő felé vezető úton."
:o)))) Ez nagyon jo!!!! :o))))
A bio gumino fele!!!!

A tegnapi Indexen olvastam:
"A fejükön hófehér péniszhelyettesítő föveget viselő zsűritagok két hosszú asztalnál ülnek, külön a hal- és külön a húskóstolók.
A dolog úgy megy, hogy egy csapat pöcsföveges segéderő először körbehurcolja a soros csapat versenyművével megrakott, tükörüveg óriástálat a teremben - a zene ilyenkor fülsüketítőre erősödik, a szpíkerek meg ordítanak, mint a szarvasbélszínbe szorult féreg - utána asztalra teszik."
Es ezt nem en irtam, he-he!
süti beállítások módosítása