Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

„Gyere béka, egyem azt a combodat/Rég motoszkált bennem ez a gondolat!"

2013.03.15. 08:42 :: Hobbiszakács

A békacomb a gasztronómiai különcség jelképe. Talán a mese a hibás, az tehette az undorító külsejű békát az iszonyat jelképévé. Puszta említésétől szemöldöktornába kezdünk, a látványától camembert-fehér arcot öltünk. Úgy vagyunk vele, mint a vadonatúj biliben felszolgált pörkölttel, nincs gusztusunk hozzá. Az, hogy tulajdonosa valamikor daliás, igéző tekintetű királyfi volt, akinek az illatos pácban érlelődött, bő olajban kisütött, zaftos combja a csirkénél finomabb textúrájú, arra nem gondolunk.

Ho-PH-AZH_0271.jpg

Előítéleteink foglya vagyunk. Mert mit tudunk a békáról? Se nem szárnyas se nem hal. Valami a kettő között. Gólyaétek. Akkor egye meg a gólya! Bezzeg, ha viccből bécsi szeletnek kisütött panírozott mosogatórongyot szolgálnak fel, abba jó étvággyal beleharapunk. Addig rágjuk, amíg rá nem jövünk, hogy rajtunk röhög a társaság.

A fagyasztott vietnami békacombot Stockholm belvárosában, egy ázsiai „szem-szájnak ingere” élelmiszerboltban vásároltam.

SK-AZH_2447.jpg

Több mint egy tucat békacomb és ugyanannyi recept birtokában a prézliben való kisütést találtam a legvonzóbbnak. A javasolt pácokból egy borssal és kakukkfűvel fűszerezett, olívaolajos-citromleves pácot kombináltam, és néhány órára beleraktam a kifagyasztott combokat.

SK-AZH_2450.jpg

A pácból kimentett combokat lisztben, tojásban és prézliben megforgattam, és bő olajban kisütöttem.

 

SK-AZH_2455.jpg

A békacomb élvezetét a hozzávalók emelik mennyei szintre. A „receptirodalom” szerint a nélkülözhetetlen hozzávalók a változatos formájú sült krumplin - ami jelen esetben burgonya krokett - kívül a citromszelet, a paradicsom és a petrezselyemzöld. Az ajánlott mártások, az ikra-, a Texas-, a tartár-, a paradicsom-mártás és az ajoli közül az ikraszószra esett a választásom.  

SK-AZH_2465.jpg

A franciák nemzeti ételének tartott békacombnak csupán Franciaország északi részében van keletje. De ott nagy. Április utolsó vasárnapján Vittelben fesztivált rendeznek a Vogézek pocsolyáiban élő kecskebékák rovására.

 

12 komment

Címkék: Címkék Békacomb frog legs

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr765126116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piszt-ráng 2013.03.15. 09:24:08

Nekem békája - válogatja.Varangy nem egy szép látvány,de a zöld leveli béka aranyos.Aki erre a két lényre gondol vagy ezert vagy azért nem eszi.Kérem,ha jól tudom őkegyelme kecskebéka/én csak azt ettem/gusztusos falat ahogy a kép is kellően bemutatja.Talán nem is a belegondolás-a kolbász előtt mi volt abba a csőbe-hanem elődeinktől mit láttuk milyen az étkezési kultúránk.Örmény a díszvendégnek adja a birka szemét brr.:-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.03.15. 13:14:21

@cyan: Akkor mit rajzoltak volna egy régi szegedi étterem étlapja alapján, ahol ez volt a sokak által keresett étek:
Kakastöke rántva…

Emlékszem egy népmesére (bár, hogy melyik kötetben volt, arra nem) amiben egy huszár valami setét erdőben kényteleníttetik éjszakázni. Fázi erőst, így egy távoli tábortűz fénye elég csábítónak tűnik, meg is indul arra.
A tábortűz mellett egy vénséges vén boszorkány ül - a huszár ugyan nem ijed meg, de óvatosságból megkérdi, ülhet-e a tűz mellé. A banya megengedi, így odatelepszik ő is.
Aztán a tűz mellett mindketten nyársat vágnak, s ki-ki a neki tetsző étket sütögeti a tűz felett: a huszár szalonnát a kenyeréhez; a (vasorrú?) bába meg egy varangyot.
Ez még csak hagyján, de a boszorka időről időre hozzádörgöli a békáját a huszár szalonnájához…
Azt hiszem, az efféle mesék is hozzájárulhattak a békacomb rossz renoméjához. Vagy talán fordítva: már eleve nem volt szimpatikus, azért került a mesébe? Ki tudja…

Mintha a huszár a vágán megelégelte volna a dörgölést, s kardot rántva levágta volna a banyát - de nem emlékszem bizonyosan…

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.03.15. 15:53:45

Ez aztán a véletlen :-P

Ezt a szobrot véletlenül találtam meg ma a neten - pedig vagy hét évig naponta láthattam - volna, ha az a bizonyos fa ajtó nem lett volna mindig zárva… Így nem is csoda, hogy nem emlékeztem rá, és mégis…

Az iskola belső udvarának egyik oldalán a tornaterem, a másik két oldalán egy-egy folyosó, a túlsó oldalukon pedig a két öltöző-mosdó volt. Természetesen jobbra a fiúké, balra a leányoké - kijövet fordítva :-) A negyedik oldalon maga az iskolaépület belső homlokzata.

www.kozterkep.hu/~/19860/Bekas_lany_Budapest_1954.html#

Attilajukkaja 2013.04.17. 18:11:41

Annak idejen imadtam a bekat!
Volt valami Matroz Csarda a pesti also rakparton, ahova a 70-es evekben jartunk Anyukammal bekacombot enni. Persze nagy tarsasagban! :o)))
De elmultak azok az evek, elmult a csarda, es a kecskebeka is vedett allatta lett nyilvanitva.
Ma mar elvbol nem eszem bekat,....de capat vagy balnat sem. :o)
Viszont a feny utcai piacon ma mar elerheto aron kinaltak az uj krumplit (1200 Ft/kg). Nem, nem olcso, de ahhoz kepest, amennyibe ket hete kerult!!!
Szoval ma meglepetes lesz a vacsi, amikor a parom hazajon teniszbol (este 9-re): petrezselymes ujkrumpli rantott hallal, rukkolas-paradicsomos salival.
Nnnna? :o)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2013.04.30. 16:13:31

...Ma mar elvbol nem eszem bekat...
Add fel az elveidet, ha egyébként a fogyasztása nem kontraindikált.
Itthon az a helyzet, hogy csak tenyésztett békát kapsz, lévén minden hüllő és kétéltű jószág védett. A Matróz a Szabadság híd lábánál volt, a Közgáz "alatt". Mi hallevezni jártunk oda, még a '80-as évek vége felé is kitűnő (és relatíve olcsó) hely volt.

Attilajukkaja 2013.05.08. 18:53:20

@nagypapi:
"Add fel az elveidet, ha egyébként a fogyasztása nem kontraindikált."
Ha ezt nekem irtad, akkor jelzem, hogy az elvek feladasa nem igy mukodik!! :o))) De gondolom, ezt te is tudod.
Orulok, hogy te is emlekszel a pesti Matrozra!!!! Szuper! ;o)
Ma vietnami kecskebekat lehet kapni nalunk. Oz sem lehet rossz.
En amugy is a vietnamiaknal (Sarkany Centrum, Budapest) vasarolom a tengeri cuccosokat, mert joval olcsobb, mint mashol. Meg a beka is.

Attilajukkaja 2013.06.10. 15:15:16

Skandi!
A bekarol ez a japan felvetel jutott eszembe:
(Vigyazat! Csak eros idegzetueknek!!)
www.youtube.com/watch?v=8Elz27P7o38

Meg mielott valaki azt hinne, hogy a beka e'l, vagy szenved, megnyugtatom, hogy az elso biztosan nem igaz. A masodik allitasra en is kivancsi lennek. (Embereknel is.)

Attilajukkaja 2013.06.11. 17:49:49

Bocs, de megint en nyomulok. (De miert vagyok ennyire egyedul????)
Holnap csaladi bulira vasarolok/keszitek kajakat. Nem eszem hust, de szivesen konfitalok malackarajt, illetve keszitek toltott csirket. A csirket nem a szokvanyos modon toltom, hanem igazi parti husi lesz! Vagyis az egesz csirket kicsontozom, es ujra "osszerakom" egy gombas-majas toltelekkel a belsejeben. Zsinorok tartjak ossze a sutes alatt. Miutan kihult, zsinorok nelkul is gyonyoruen egybenmarad. Jol lehet szeletelni.
A malackaraj egy nagyon szaraz hus. A zsiradek alatt puhara sul, megsem veszit a porhanyossagabol. A melle' tett voros- es fokhagyma (nalam meg egy fel citrom is) olyan pecsenyelevet ad az edeny aljan, amivel utolag meglocsolom a szeletelt husit.
Ebben semmi zsiradek sincs, csak pecsenyele.
Szoktak szeretni.
Koretkent kusz-kusz salatat es Panzanellat (olasz salatat) adok.

Mit gondoltok? Szombatig meg van idom a modositasokra!

Tina Recept 2013.11.25. 14:01:18

Kedves webmester,

Észrevettük, hogy sok finom receptek talállhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, www.osszesrecept.hu/ ahol a felhasználók válogathatnak több mint 110 000 összegyüjtött receptek közül. Naponta növekedik a látogatók száma, ami jelenleg a több mint 30 000 klikket jelent. Az oldalon szintén talállható egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a recepteket, és a felhasználók ezután receptjeidet könnyen megtalállják a keresőnk segítségével, majd a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra. Tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

Osszesrecept.hu testvéroldalai megtalállhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szivesen segítünk bármivel.

Üdvözlettel,
info@osszesrecept.hu

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.12.01. 14:54:45

Lehetne itt egy könyv címlapja is :-)
süti beállítások módosítása