Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Vadregényes falatok (1) - A medvetalp

2014.10.28. 08:56 :: Hobbiszakács

Rossz evő voltam, az ínséges idők pirított gríze és tejes puliszkája nem volt kedvemre való táplálék. Édesapám esténként May Károly regényhőseiről, Winnetouról, az apacs főnőkről és sápadt arcú vértestvéréről, Old Shatterhandról mesélt. Ami a mesékből leginkább megragadta a képzeletemet, az a medvetalp pecsenye és a bölénypúp rostélyos volt.

HSZ-medve-3.jpg

 „Először ettem medvetalpat életemben, de a kóstoló után híve lettem ennek a csemegének mindhalálig - vagy életfogytiglani rabja, ha úgy tetszik.

Sam gyönyörűséggel nézte, hogyan falatozom.

- Aki a medvetalpba belekóstol, különösen, ha én készítettem el, az nem hagyja abba az utolsó porcikájáig! Hihi hihi." (May Károly, Winnetou)

A sült medvetalp – tulajdonképpen a medve mellső végtagjairól származó mancs - történelmi jelentőségű delikatesz, már akkor is ünnepi fogásnak számított, amikor még bőven volt nyersanyag. A fecskefészek és a cápauszony mellett az egyik legkedveltebb testet-lelket erősítő táplálék volt Kínában. A néphit szerint a medve a mellső lába talpát nyalogatva merít erőt az átteleléshez. (Sokat nem tévedtek, talpnyalással ma is lehet vinni valamire.)  

HSZ-medve-4.jpg

Az indiánok nem sokat vacakoltak, a medvét nyárson megsütötték, és mindenét megették, csak a fejét dobták el. Kínában a medvetalpat először agyagba csomagolva sütötték meg, hogy a hús leváljon a forró kéregbe ragadt szőrtől-bőrtől, majd a félkész húst váltott vízben puhára főzve megszabadították a kellemetlen vadhús íztől. Szecsuán tartományban a medvehúst marhanyelvvel, sertés- és csirkehússal gazdagították, és hagymával, chili paprikával, gyömbérrel, fehérborssal, sóval, olajban megfőzték. Szója szósszal, fűszerkeverékkel, rizsecettel, cukorral és glutamáttal ízesítették.

Az 1961-es Larousse Gastronomique szerint a kaviárhoz hasonlóan, a medvetalp íze is egyedülálló, nem lehet máshoz hasonlítani. Leginkább a legkiválóbb minőségű, fehér zsírréteggel övezett sonkára hajaz.

May Károly nem ment sem Vadnyugatra, sem Kínába ihletet meríteni. Német földön ugyanis hagyománya volt a pácolt-füstölt medvemancsnak, melynek fogyasztása a nemesek, hercegek kiváltsága volt. Vilmos porosz király szakácsa, Urban-Dubois a medvebocs mancsokat 34 napig pácolta ecetben. Ezután sonkaszeletekkel és apróra vágott zöldséggel kibélelt fazékba rakta, alap lével kevert páclével felöntötte, és sonkaszeletekkel befedte. Az elpárolgott alaplevet időnként pótolva 7-8 órán keresztül főzte. A főtt húst szeletetekre vágta, és bekente forró sertészsírban oldott cayenne-i borssal, a tetejére kenyérmorzsát szórt, és félórán keresztül sütötte. A kész mancsokat pikáns riblizlizselével tálalta.

És, hogy mi sem maradjunk ki, íme a roston sült medvetalp receptje Kugler Géza szakácskönyvéből:

HSZ-medve-5.jpg

„A medvetalpakat mossuk le jól, tegyük egy lábasba, öntsük le húslével, sózzuk meg és 2 óra hosszat főzzük benne. Ha aztán megfőtt, vegyük ki a lábasból, kenjük be tojással vagy olvasztott vajjal, és hintsük meg törött zsemlemorzsával, majd egy lábas fölött állítsuk a rostélyra és süssük mindaddig, míg szép aranybarna színű nem lesz. Ekkor rakjuk a tálra, körítsük citromszeletekkel és sült petrezselyem zöldjével, mire asztalra adhatjuk.” 

Kugler - és A tíz legfurcsább magyar étel cikk szerzője ("csombor") - szerint a sült medvehúshoz legjobban a kapros mártás illik.

10 komment

Címkék: Karl May Winnetou Old Shatterhand Kugler Géza Medvetalp May Károly Urban-Dubois Sam Hawkens

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr996839211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2014.10.28. 14:56:57

Ha tovább szaporodnak a medvék Erdélyországban, tán engedélyezik étkezési célokra kilövését is :-P
Állítólag sokkal több van már most is, mint amennyit a terület elbír.
Sajnálom őket - de nem szívesen lennék a közelükben…

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2014.10.28. 22:54:50

Most már csak azt kell kiderítenem, miként tudom eltűntetni ezt az nyakkendős figurát a lapról :-(
Miért jó nekem az, ha valaki követ? (Hacsak nem nagykövet.) :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2014.10.29. 13:26:04

Kikapcsoltam a nézettségszámolót, erre eltűnt. Hurrá!

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2014.10.29. 17:31:12

A medvetalp lehet szűzérme, de lehet kaktusz is, kinek-kinek ízlése szerint. :)
De jó is volt a piritott/gőzölt gríz (párolt marhafelsállal), mostanában is készítem néha tokány mellé. Kb. egyenértékű a kuszkusszal, bár utóbbit inkább zöldségekkel készítem.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2014.10.29. 20:35:49

@Mormogi Papa: A havasokban könnyen lehet találkozni medvével. Valamikor réges-régen málnát szedtünk a Keleti-Kárpátokban, nagybátyám méhészkunyhója fölötti hegyoldalban. Kicsi voltam, a málna java elérhetetlen magasságban volt, kénytelen voltam lehúzni az ágakat. Nagybátyám a túlsó oldalról meg visszahúzta. Jó játéknak tűnt, amíg meg nem láttam őt tőlem tíz méterre szemelgetni. Lábujjhegyen rohantunk hazáig :-))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2014.10.29. 20:39:20

@nagypapi: Így jó kombinációnak tűnik... Emlékeimből hiányzik gríz mellől a hús :-( Azt hiszem, hogy vegyesízzel (marmeládé) ettük. Amire a hús is megjelent a boltokban, addigra pedig meguntuk a grízt.

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2014.10.30. 06:37:12

Ááááá! És bizonyára ez is jó zselatinos anyag lehet, ami után ragad az ember ujja, amennyiben malackodva, kézzel eszik.

"Indián egy medvetalpat rendelt áfonyával, Józsi tegezett egy bölcs fakírt." (LGT)
Persze lehet hogy Indián gyáva volt és csak egy édességet rendelt áfonyával!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2014.11.04. 08:59:33

@"saját levében": :-) A harmadik részben zselatinos állag és áfonya is lesz! :-)

Attilajukkaja 2014.11.12. 11:11:47

Nogradban mar nalunk is vannak medvek. Lehet, hogy le is telepednek, mert Szlovakiaban a viharos erdopusztulas miatt ide szorult nehany peldany. :o)
Vegigolvasva a bejegyzest jot szorakoztam azon, hogy akar Szecsuanban, akar Europaban az emberek mit meg nem tettek azert, hogy elvegyek az "izletes" medvetalp jellegzetes vadizet. :o)))
Hal' Istennek, ma nalunk a medve vedett allatnak szamit, nem szabad bantani, hacsak a KDNP be nem nyujt valami uj torvenyjavaslatot, mint az enekesmadarak kilovesere annak idejen.....A vadaszatnak szerintem van letjogosultsaga, csak azt nem ertem, amikor egy dzsentri ebben latja a szorakozast, a statusza szimbolumat.

Attilajukkaja 2014.11.12. 11:14:04

@Hobbiszakács:
"miként tudom eltűntetni ezt az nyakkendős figurát a lapról :-("
Ugy erzem, valamirol lemaradtam.
süti beállítások módosítása