Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Egy szenzációs bejelentés, és ami mögötte van: Ytterby bánya, a ritkaföldfémek bölcsője

2023.01.13. 12:34 :: Hobbiszakács

Több millió tonnányi, a ”zöld átmenethez elengedhetetlenül szükségesritkaföldfémet tartalmazó ásványra bukkantak Észak-Svédországban. Ezt Jan Moström, a svéd állami tulajdonú LKAB bányavállalat vezérigazgatója, Ebba Busch svéd energiaügyi, üzleti és ipari miniszter jelenlétében rögtönzött sajtókonferencián közölte. (A bejelentés értékéből cseppet sem von le az, hogy nemrég Norvégiából és Törökországból is jelentettek hasonló szenzációt.)

Edzett újságolvasó legyint a hírre, hiszen jóformán évente megpróbálnak nekifutni az elektromos járművek és a megújuló energiaforrások szempontjából létfontosságú ritkaföldfémek Svédországban történő kitermelésének. Minden eddigi próbálkozás kudarcba fúlt.  A működő bányákat is bezárják, nemhogy újat nyissanak. (Legutóbb a Gotland-szigeti cementgyárat/bányát akarták bezárni, míg valaki kiderítette, hogy a szélerőműveket nem lesz miből építeni.)

Csakhogy a világpolitikával együtt a leányzó fekvése is változott. Most, hogy Svédország az EU soros elnöke, elérkezettnek találták az időt a kitermelési koncesszió iránti kérelem benyújtására. „A villamosítás, az EU önellátása és az Oroszországtól és Kínától való függetlenség a bányában kezdődik" – mondta Ebba Busch, utalva arra, hogy a csúcstechnológiai gyártási folyamatokhoz nélkülözhetetlen ritkaföldfémeket jelenleg nem bányásszák Európában.  

Optimista becslések szerint legalább 10-15 évbe telik, mire megkezdhetik a kitermelést és a piacra szállítást. Feltéve, ha a számi önkormányzatok, a rénszarvastenyésztők, a ”Natura 2000” és a környezetvédő szervezetek nem élnek a (valós vagy vélt) vétójogukkal.

Kiruna nem az egyedüli ritkafémföld-lelőhely. A 17 elem közül nyolcat (egyesek szerint hatot, mások szerint kilencet) az Stockholm melletti Ytterby bányában talált ásványokból - gadolinitból, fergusonitból, yttrotantalitból, anderbergitből, ortitból és xenotimból - izoláltak/fedeztek fel. 

A vegyes oxidok kutatásával eltöltött éveim alatt az összes elemek közül a ritkaföldfémek családjába tartozó ittrium játszotta a legfontosabb szerepet. A magas hőmérsékletű kerámiai szupravezető ittrium-réz-bárium-oxid YBa2Cu3O7 előállításának különféle módozatai közel egy évtizedig biztosították a megélhetésünk. Emléke megér egy kirándulást az ittrium "felfedezésének" a színhelyére. *

ytterby-dsc03238_1.jpg

 Az egykori Ytterby bánya a Stockholm központjából félórányi buszozásra fekvő Resarő szigetén fekszik. 

ytterby-dsc03153.jpg

A Műegyetem (Kungliga Tekniska Högskolan) elől induló, 670-es buszt Vaxholm előtt, az Engarn-i letérőben a Resarö szigetét bejáró 682-es busz várja. Ytterby a harmadik megálló. Leszállok...

ytterby-dsc03150.jpg

és az Ytterbium-utcán, gondosan nyírt fűszőnyegek közepén pompázó nyáriházak között sétálok a bánya felé. Sehol egy lélek. 

sk-resaro-dsc03251.jpg

Az 1600-as évek elejétől 1933-ig működő kvarcbányához meredek lépcső vezet.

ytterby-dsc03177.jpg

A bozóttal benőtt, sziklás domboldal történelmi értékű hely.

ytterby-dsc03182.jpg

Az „elemkoktél” tagjai, felfedezésük időrendi sorrendjében: a gadolínium (Johan Gadolin 1794-ben), a tantál (Anders Ekeberg 1802-ben), a terbium és az ittrium (Carl Gustaf Mosander 1843-ban), az erbium, a holmium és a túlium (Per Teodor Cleve 1879-ben) és végül a szkandium (Lars Fredrik Nilsson 1879-ben). A tantált kivéve valamennyien a ritka földfémek családjához tartoznak, ezért Ytterbyt a „ritka földfémek bölcsőjének" lehetne nevezni. 

ytterby-dsc03185.jpg

A kvarc kitermelését 1933-ban megszüntették, és a bányát betontömbbel lezárták. Az American Society for Metal (ASM) a New Yorki szabadság szoborhoz, az Eiffel toronyhoz hasonlóan a fémipar történelmi jelentőségű vívmányai és helyszínei közé rangsorolja az Ytterby bányát.

ytterby-dsc03192.jpg

A hegybe vájt üreget a hidegháború éveiben kőolajtermékek raktározására használták. Jelenleg a benzin utolsó maradékát távolítják el. A benzingőzök a domb tetején álló kéményen keresztül távoznak.

ytterby-dsc03208.jpg

A tíz évre tervezett szanálás felénél tartanak, és csak ezután döntenek a vegyészek és geológusok Csipkerózsika-álomban szendergő kegyhelyének a sorsáról. 

ytterby-dsc03242.jpg

A dombtetőről messze el lehet látni. 

ytterby-dsc03247.jpg

Szamócát szedegetve ereszkedtem a hegyoldalon, és a Terbium-, az Ittrium-, a Tallium- és a Gadolinit útakon keresztül tértem vissza az Ytterby buszmegállóba.

ytterby-dsc03229.jpg

A Terbium-út és a Bánya-út

*  Közel nyolc évvel ezelőtt, 2015 júniusában jártam Ytterbyben.  

12 komment

Címkék: Ytterby bánya Ytterby gruva Ittrium YBaCuO 123 high temperature superconductor yttrium Terbium Holmium Tallium Erbium Gadolinium Gadolinit zöld átmenet LKAB Kiruna Jan Moström Ebba Busch

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr867569740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2015.06.30. 18:35:04

Nagyon tetszik :-) A szamócáért külön köszönet - ilyen távolit még nem láttam :-P

"Utazás megélhetésünk forrása körül" - lehetne a címe.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2015.06.30. 22:21:52

Köszi, HSZ, ezeket a történeteket nagyon szeretem, illetve szeretem a történeteket, ahogy elmeséled :)
Ez pedig különösen kedves a szívemnek a bánya miatt. Nálunk is volt bánya, sőt bányaszerencsétlenség is (1932. december 28., 14 halott).
Sajnos itt nem fedeztek fel semmit, legfeljebb a nagyon "nehéz" embereket lehetne mondjuk Homo Nagymanyokins-nak hívni :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.07.01. 07:42:53

@fiam: @Mormogi Papa: De jó, akkor érdemes volt kiruccanni/megírni :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.07.01. 07:50:45

@Mormogi Papa: A hosszú nappalok "keresztbe" tesznek a hűvös időjárásnak, ezért fent északon majdnem minden erdei gyümölcs megterem. Szedtem már málnát az Északi-sarkkör fölötti Lofoten szigeteken, és ettem földi epret a Nordkaphoz közeli Altában. Stockholmban most érik a szamóca és az áfonya, a hétvégen pedig felkeressük a rókagomba lelőhelyünket.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2015.07.02. 20:42:19

@Hobbiszakács: Gyanítottam... Már csak a Bergman film címe miatt is:
"Smultronstället" ("Les fraises sauvages / Wild Strawberries / Wilde Erdbeeren / Lesne jahody / Fragii Salbatici / Noichigo")
A magyar cím - most jöttem rá - a Velencei Filmfesztivál idején használt olasz címből származik: "Italy - Venice film festival title: Alla fine del giorno"

www.imdb.com/title/tt0050986/?ref_=fn_al_tt_1
És pár fotó: www.imdb.com/media/rm244497920/tt0050986?ref_=ttmd_md_nxt

Attilajukkaja 2015.07.07. 11:17:04

Csatlakozom az elottem szolokhoz! Tenyleg elvezetesen meselsz erdekes helyekrol.
Ugy latom, a banya nem tette nagyon tonkre a kornyezetet, mint sok mas helyen, es dicseretes, hogy a maradek szennyezo anyagokat is eltavolitjak. Nem ugy, mint mas helyeken. :o/

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.07.07. 17:32:56

@fiam: @Mormogi Papa: @Attilajukkaja: Kedvesek vagytok, hogy nemcsak fagyban-hóban, hanem kánikulában is bátoríttok :-)

Attilajukkaja 2015.07.08. 13:18:04

@Hobbiszakács: Ismet csatlakozom az elobbi hozzaszolasokhoz, es hozzateszem, hogy mindannyian teljes szivunkbol batoritunk, mert sokat kapunk toled. Nem csak erdekes sztorikat, recepteket, talalos kerdeseket, hanem egy olyan kis kozosseget is, amirol fajdalmas lenne lemondanunk.
Az utobbi idoben a magam reszerol keveslem a recepteket....:o)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2015.07.08. 14:00:21

@Attilajukkaja: Pontosan! :)
(Írtam egy háromszavas levelet Neked. Megkaptad?)
süti beállítások módosítása