Svédországban a folyami rák halászata augusztus 3-án éjfélkor kezdődik, és november elejéig engedélyezett. A friss zsákmányt forró vizes katlanba zúdítják. Az arasznyi rákok haláltusája egy percig tart, ez még belefér a humánus exterminálás fogalmába. A kaporral és tengeri sóval fűszerezett lében az eredetileg fekete rák szép vörös lesz.
Jobb családokban a nyári ház teraszán terítenek, és rákmotívummal díszített mellkendőt és keménypapír fejfedőt viselnek. A világítást biztosító vigyorgó lampionok az éjszakai rákhalászat egyik fontos kellékét, a teliholdat idézik.
A vacsorához feltétlenül szükséges egy nagy halom vörösre főtt rák, snapsz - ami vagy köményes pálinka (például Herrgård) vagy Abszolut vodka - valamiféle csípős sajt és pirítós kenyér. És jó sok hideg sör. Esetleg egy énekeskönyv, ugyanis a még jobb családokban koccintás előtt énekelnek is.
Ha valakit meghívnak ráklakomára, akkor jó, ha előre tudja, hogy mi a teendője: kiveszünk egy rákot a középre helyezett tálból. Fiút vagy lányt, mindegy. Miből tudjuk megállapítani a rákok nemét? Egyszerű: a lánynak a farok része, a fiúnak az ollója szélesebb.
A rákot a szánkhoz emeljük, és behunyt szemmel szívni kezdjük a hasát. Ennek az elmulasztása sértés a házigazdára nézve. Szürcsölés és elismerő hümmögés ajánlott. Nem kell aggódni, mert kellemes, kapros íze van. Ezután letörjük az ollókat, és félrerakjuk. Lenyessük a rák szemeit és a tapogatócsápjait, letépjük a farok részt.
Ezután felnyitjuk a páncélt. Felemeljük, mint egy ládikó tetejét. A kemény páncél belső falán lerakódott sárgás valami a rákvaj. A rákvajjal megkenjük a pirítós kenyeret, vékony szelet sajtot helyezünk rá, és jól megrakjuk rákfarokkal. Nagy harapás, utána pohár a kézbe, és Szkól! A gríz állagú, sárga nyálkával bevont potrohot nem mindenki szereti, nyugodtan félretehetjük.
A céltudatos vendég a farokkal kezdi. Megroppantja, és kibontja belőle a rózsaszínű izmot, a legfinomabb falatot. A középen húzódó, feketés színű végbelet kihúzza belőle. Innen már csak ismétlés következik.
Ezután az ollókat feszegetjük, tördeljük, szopogatjuk. Kutatunk hús után. Ügyeljünk arra, hogy a tányérunk ne úgy nézzen ki, mintha bomba csapott volna bele! Ajánlatos katonás rendben felsorakoztatni a rákpáncélokat. Már csak azért is, hogy láthassák, mennyit ettünk.
Utolsó kommentek