Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

A svéd sushi

2015.08.25. 18:25 :: Zita néni

1e.jpg

surströmming svéd különlegesség, a bátrak eledele. A sur savanyút jelent, strömming névvel pedig a Balti-tengeri heringet illetik. Illata több mint iszonyatos. „Mint aki halkan belelépett.”

Ennek ellenére vannak, akik szeretik, és minden év augusztusában lakomát ülnek a tiszteletére.

1f.jpg

Régen hiánycikk volt a só. A májusban kihalászott, nagymennyiségű strömmingnek megmutatták azt a keveset, ami kéznél volt, és hordóstól beásták a földbe, ahol megerjedt.

Manapság a heringet - azaz a strömminget - pontosan megszabott töménységű sóoldatban erjesztik. A félig kész terméket konzervdobozba zárják, ahol a hering tovább folytatja önpusztító tevékenységét.

Ho-surstr1.jpg

A belső nyomástól enyhén deformált konzervdobozokat augusztus vége felé szokás kinyitni. Ilyenkor még a halakat máskülönben kedvelő macskák is eltűnnek a környékről, és csak akkor kerülnek elő, amikor a penetráns bűz már elillant.

1b.jpg

Rothadt részét eltávolítva, gondosan megtisztítva, főtt krumplival, sok-sok hagymával és tejföllel összekeverve, kemény kenyéren, vagy vajas vékonykenyérbe göngyölve, minden teketóriázás nélkül szokás bekapni.Fogyasztásához a snapsz, mint hatékony öblítő meg zsibbasztó nemcsak ajánlott, hanem kötelező is.

surströmmingre, mint főszereplőre, gurmévacsorát is lehet komponálni. Az erjesztett heringből készített egyik különlegesség, a vodkás-halas turmix az enyészeten kívül másra nem emlékeztet.

4.jpg

Kisarnold iskolájába kilenc év alatt csak egyszer hívtak be. Akkor sem ő volt a hibás, de hát demokráciának kell lennie. Egy elvesztett jéghokimérkőzés után osztálytársai bosszút akartak állni a párhuzamos osztály tanulóin.

A szünetben kifutottak a közeli boltba, vettek egy vörös-arany színben pompázó, kellően dagadt surstömming konzervet, és becsengetés után a folyosón meglékelték. Gázálarc hiányában a hangosan szörcsögő doboz kezelhetetlenné vált, ezért kapásból bevágták a szemétledobóba, ami egészen véletlenül a szellőztetőrendszer kürtőjének bizonyult... Aznapra ki kellett üríteni az iskolát.

Arnold ezt annyira mulatságosnak találta, hogy végigvigyorogta a szülői értekezletet. Az úton hazafelé elmesélte, hogy miért. „Árvadász” anyósom is vásárolt az aránytalanul olcsó konzervből. A sípolva kitörő, orrfacsaró bűz rettenetesen meglepte. Hiába a kapitalizmus, vannak még hibák. Másnap első dolga volt visszavinni a „romlott árut” a boltba. Kezében a többszörösen bebugyolált, de mégis sóhajtozó csomaggal felszállt az autóbuszra. Apránként mindenki arrébb húzódott, ezért a második megállónál szégyenkezve leszállt. Hazagyalogolt, vette az ásót, és a bűzbombát elásta a ház mögötti erdőben.

9 komment

Címkék: Svéd sushi Surströmming

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr627733790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2015.08.26. 15:51:21

Emlekszem erre a beirasodra!! Mar annak idejen is nagyon tetszett. Egyszer nagyon megkostolnam ezt a "borzadalyt"! :o)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.08.26. 19:19:29

@Attilajukkaja: A surströmmingnek most van a szezonja, ezért - na meg kérésre - aktualizáltam.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2015.08.26. 23:06:49

Na, ez az, ami végképpen nem vonz engemet.
Viszont eszembe idézi, hogy "már a régi Rómaiak is" használtak rothasztott halat ételízesítőként...
De gustibus...
Idézet a Wiki Lisszabon szócikkéből:
"Olissipo nevezetes volt garum-nak nevezett drága, a tehetős római körökben népszerű, erjesztett hal-öntetéről amelyet amfórákban szállítottak Rómába és a birodalom többi részébe. "

Kóstolja a fene...

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2015.08.27. 09:21:19

A halszósz amit a keleti konyha használ, szintén erjesztett halból van, de az a közelében sem lehet a svéd élménynek. Én is inkább maradok a hal-és osztrigaszósznál, meg az ajókánál, de azért lehet hogy megkóstolnám, vagy legalább beleszagolnék egyszer.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.08.27. 10:26:32

@Mormogi Papa: @"saját levében": igen, a garum feltehetően hasonlít a DK-ázsiai halszószokra, amiben semmi gusztustalan nincs. A garnélaszósz eggyel durvább fokozat illatban, viszont ízben az is nagyon jó. És vannak szegényebb részek, ahol kb a pár csepp halszósz az egyetlen, amit a rizsre tudnak tenni...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.08.27. 15:49:59

@Attilajukkaja: @Mormogi Papa: @"saját levében": @világevő: Szívesen hoznék Nektek, de nem szeretném, hogy - még gondolatban sem - ezzel a szörnyűséggel kapcsolnátok össze engem. :-) A bűz, ürülékíz beissza magát a nyáladba, és még másnap reggel is felböfögöd...
Rengeteg youtube klipp van, találtam egyet, amelyik nem csak öklendezésről szól:

4:30-tól kezdve itt:

www.youtube.com/watch?v=wapOib5u8a8

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.08.27. 15:58:14

@Hobbiszakács: :) köszi, én ismerem. Ehhez képest az izlandi Hakarl meglepően szolíd... :)

Benikuty 2015.08.27. 18:53:33

@Attilajukkaja: nem haltam bele (csak majdnem)
süti beállítások módosítása