- Legyen szíves, szóljon a barátjának, hogy ne szunyókáljon két fogás között! – szólított meg a 2010-es magyarországi Bocuse d’Or selejtező egyik zsűritagja. Akit fel kellett volna ébresztenem, az Sven-Gunnar Svensson volt, aki a svéd-magyar együttműködés keretében vett részt a bíráló bizottság munkálataiban.
A piszkálódó zsűritag mentségére legyen mondva, nem tudhatott Sven-Gunnar előző esti kalandjáról. A taxisofőr először ötvenezer forintot kért a Deák tértől a margitszigeti Danubius Grand Hotelig - majd beérte az öregnél levő harmincezerrel. Pityi Palkó aláírással számlát írt, kirakta az öreget a sötétbe, és elhajtott. A nyolcvannégy éves Sven-Gunnar mankójára támaszkodva botorkált a havas esőben, még jó, hogy rátaláltunk.
Mielőtt a fenti felszólításra válaszolhattam volna, harsonaszó és dobpergés közepette népes delegáció vonult a terembe, élén az ez alkalomra Lyonból Budapestre repített szakácspápával. A Paul Bocuse útját egyengető szárnysegédek meglepetésére védencük a “díszpáholy” helyett Sven-Gunnarhoz bicegett, és a két öreg összeölelkezett a vakuk fényében.
Az élő legendák között Kostyál Gábor, a selejtező győztese ül
Sven-Gunnar Svensson (1926-2012) a Svéd Bocuse d’Or Akadémia egykori alapítója és tiszteletbeli elnöke idén lett volna kilencven éves. Gasztronómiai mentorommal, a Bocuse d’Or 2008-as svédországi selejtezőjén ismerkedtem meg.
Sven-Gunnar Svensson, Eywind Hellström és Régis Marcon
Csak annyit tudtam róla, hogy a svéd gasztronómia vezető személyisége, Paul Bocuse felhívására ő szervezte meg a svéd király szakácsával, Werner Vögelivel kettesben Svédország részvételét egy, Lyonban tartott szakácsversenyen.
- Megkaptuk a versenykiírást, amiből - mivel akkor még jóformán semmit sem tudtunk a szakácsversenyekről - csupán annyit értettünk meg, hogy egy Svédországot képviselő szakácsra van szükségünk, – emlékezett Sven-Gunnar, amikor Karinthy Márton írásától megihletve a Kéhliben vacsoráztunk.
A választás Christer Lingströmre, az 1985-ös „Év svéd szakácsa” verseny győztesére esett. 1987-ben az első világverseny fő nyersanyaga a lazac és a Bresse csirke voltak. Alapos felkészülésre kevés volt az idő, ezért Christer az „Év szakácsa” versenyen nyertes fogásokkal - kapros vajmártással tálalt pácolt lazac és csicsókás „Bagarby” csirkeleves – indult.
- Mintha a veterán autók versenye helyett, a Forma egyes versenyfutamon találtuk volna magunkat Lyonban! – emlékezett Sven-Gunnar.
A svédek okultak a tapasztalatból, és Sven-Gunnar indítványára 1990-ben megalapították a „L´Académie Suédoise de Bocuse d´Or”-t, az első nemzeti Bocuse d´Or akadémiát, azzal a feladattal, hogy kiválassza, és felkészítse a versenyre a Svédországot képviselő szakácsot.
Lennart Jirlow, svéd képzőművész a versenyekre készült plakátjaival népszerűsítette a Svéd Bocuse d´Or Akadémiát.
A Bocuse d´Or versenyeken elért svéd sikerek megalapozták az ”új skandináv konyha” hírnevét.
Sven-Gunnar Svensson a Skansenhez közel fekvő Tengerésztemetőben nyugszik. Az alábbi fényképet a Sven-Gunnar Svensson emlékére nyitott Facebook emlékoldalon találtam.
Sven-Gunnar Svensson és Paul Bocuse
Utolsó kommentek