Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Fejjel lefelé

2016.09.05. 11:36 :: Hobbiszakács

kolm_rden-azh_5476.jpg

Európai viszonylatban egyedülálló a kolmårdeni állatkert legújabb attrakciója, a világ lehosszabb, fából épült hullámvasútja, a Wildfire.

kolm_rden-azh_5327.jpg

Az amerikai Rocky Mountain Construction alkalmazottai két éve kezdtek neki a hullámvasút építésének, és idén júliusban adták át.

kolm_rden-azh_5415.jpg

Az erdei fenyő deszkák közül csak a legsűrűbb évgyűrűkkel rendelkezők – a röntgen sugarakkal  megvizsgáltak alig hét százaléka - feleltek  meg a szigorú követelményeknek.

kolm_rden-azh_5335.jpg

 

21 komment

Címkék: Kolmården-Zoo Wildfire

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1911677589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2016.09.05. 12:23:43

Hát, nem biztos, hogy fel mernék rá ülni.

Mondjuk amúgy sem vagyok az a hullámvasutazós fajta; de amikor sok-sok évvel ezelött még a megbolodult budapesti Vidámpark szintén fából épült hullámvasútján utaztam, akkor emlékszem, hogy az még külön hátborzongtató élmény volt, hogy úgy recsegett-ropogott a szerkezet, hogy azt hittem, most fog összedölni...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.09.05. 13:23:29

@α Ursae Minoris: Én sem mertem kipróbálni. A budapestiről van egy régi videófelvételem, ami addig tart, amíg el nem ejtettem a videót, hogy két kézzel kapaszkodva kerüljem el a kiesést... (A kamerát szerencsére az ölömbe dobta az centripetális éa a centrifugális erők éppen akkor létrejött eredője...)

:-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.09.05. 14:00:03

@α Ursae Minoris: Én sem vagyok nagy hullámvasutas :-P, mint meséltem, a téruszonyomat is egy vidámparki körhintán szereztem be - ingyen, ám nem kívántan.

Ami viszont a régi fa hullámvasutat illeti, azon többször is dolgoztunk - egy ízben pedig (zárvatartáskor persze) végig is gyalogoltunk a pálya jó részén. Akkor tudtam meg, hogy a fa szerkezeti elemeket folyamatosan cserélik; és ily módon hét évenként az egész hullámvasúti pálya teljesen kicserélődik.

Bár mióta az Állat- és Növénykert átvette "szocialista megőrzésre", azóta nem tudom, mennyit költenek rá... :-(

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.09.05. 15:00:52

@Mormogi Papa: Én még a hintán is szédülök. Ennek ellenére időnként olyan helyeken találom magam, hogy ahova máskülönben pénzért sem másznék fel. Merthát a Notre Dame két tornya között csak át kell sétálni ha már arra jár az ember. A baj csak(?) ott volt, hogy a keskeny átjáró az idők folyamán olyan ferdére kopott, hogy én Quasimodó helyett a pap helyébe képzeltem magam. Átmenni azért átmentem, nem mint az a hóttfehér turista, akit az egyik szoborba kapszkodva hagytunk...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.09.05. 16:05:22

@Hobbiszakács:

Persze, ha munka, az más...
Forgattam én is hétemeletes bérház keskeny tetején, ahol a tűzfal kezdődött - és végződött utcaszinten. (Pedig volt magasföldszint - biztosítókötél viszont nem.) Mert ha kell, akkor muszáj...
Olyankor úgysem ér rá az ember mással foglalkozni :-P

Attilajukkaja 2016.09.09. 12:19:14

@α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: @Mormogi Papa:
Engem eronek erejevel sem tudnanak felultetni egy ilyenre!
De a jo kis recsegos vidamparki hullamvasut az azert mas volt. :o)
En ott meg az ujabb fajtajara is fel mertem ulni: Ciklonnak neveztek. Valaki emlekszik meg ra rajtam kivul?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.09.11. 21:27:00

@Attilajukkaja: Nem ültem a Ciklonon, de emlékszem rá. Valahol fotók is akadnak róla.
Úgy rémlik, volt egy baleset is, amikor valaki kiesett belőle - állítólag felállt menet közben. Később mintha öveket szereltek volna bele...
A fa Hullámvasút műszaki emlékként még létezik - talán még utazni is lehet rajta, már ha kifizette az eléggé borsos belépti díjat az Állatkertbe :-(

Attilajukkaja 2016.09.12. 08:35:43

@Mormogi Papa:
Hogy most is lehet-e utazni a regi Hullamvasuton, nem tudom, de a kozelmultban meg sok hullamvasut-orult erkezett Magyarorszagra, hogy kiprobalhassa ezt a ritkasag szamba meno dinoszauruszt. :o)
Szamukra az allatkerti arak nem jelenthetnek akadalyt!
Amugy a 2500 forintos felnott jegy arat nem tartom olyan borsosnak.

Benikuty 2016.09.12. 11:28:16

@Attilajukkaja: eszembe nem jutna egy ilyenre felülni. Frászt kapnék arany árban! :D

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.09.12. 13:28:09

@Attilajukkaja: Lehet, hogy Te egyedül mégy az Állat- és Növénykertbe, de ez általában nem jellemző.

Vegyünk legalább két felnőttet, és átlagosnak mondhatóan két unokát... Ugye, hogy már nem is olyan olcsó?

Persze mi olcsó manapság... A szomorúbb dolog az, hogy az esetleges kedvezmények ügyében minden múzeum és "élmény" hely maga dönthet... Hiába nyugdíjas valaki; hiába van pedagógus igazolványa - a kedvezmény legföllebb' "adható" :-(((

Attilajukkaja 2016.09.12. 14:04:00

@Mormogi Papa:
A csaladi jegy ara kedvezmenyes (7500 korul van) es legalabb egy fel napot ott toltesz, szorakozol. Mar reg jartam az allatkertben, de nagyon szepen felujitottak, kibovitettek. Allitolag nagyon szep lett.
Ha negyen elmentek egy babszinhazi eloadasra az kb. 5500 Ft, ha a Millenaris Parkba, meg tobb. A strand valamivel olcsobb (kabin nelkul), egy aquapark vagy jobb furdo (pl. a Szechenyi) valamivel dragabb. Sajnos ezek az arak vannak manapsag. De az ember nem megy ilyen helyekre minden nap.

@Benikuty: Megertelek. ;o)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.09.12. 16:28:56

@Attilajukkaja: Ez így igaz - de azért még az a kedvezményes jegy sem olcsó mindenkinek :-(
Voltunk a nyáron két unokával több helyen, és (talán a Postamúzeum meg a Lajta Monitor - sajna már az se ingyenes) kivételével semmi sem volt olcsó.
A Fővárosi Állat- és Növénykertben is jártunk; és nem csak akkor, mikor az Önkormányzat jóvoltából ingyen mehetett be minden VI. kerületi lakos - egy egész napig, lakcímkártyával igazoltan :-)
De szerintem itt is hasznosabb lenne a "sok kicsi sokkal többet ér, mint egy nagy" elvét alkalmazni. A cégek is választanak: vagy keveset adnak el marhadrágán, vagy sokat olcsón. Ilyen egyszerű lenne - a "jövendő nemzedék" biztosan többet tudna meg az élővilágról ilyen konstrukció mellett. Esetleg még Bécsből is átugranának páran állatsimogatóba :-)))
A strandokon is vannak olcsóbb órák-napok; kedvezményes nyugdíjas bérletek - apropos: két nyugdíjas harminc(egy) napig utazhat a BKK minden járatán (hétköznapokon a hajókon is; meg Bp határáig a MÁV-val is) összesen 6.660,- jó rénusi forintokért...
Az Állatkerti Körúton mentem munkába bő tíz évifg naponta (meg hétvégén is néha) - úgyhogy volt alkalmam napi szinten figyelhetni a ZOO nyomulását. Előbb az utolsó olcsóbb gyermekszórakoztatási helyet nyúlták le (Kisvidámpark); a helyére pedig valami eléggé kevéssé népszerű agyalmányt sikerült tenni ócska deszkákból összeeszkábált állatszobrokkal; a gyerekeknek nehezen megközelíthető és karban nem igazán tartott "állatsimogatóval"... aztán meg jött a nagyobbik falat lenyúlása - és miközben annak a területével sem igazán tudnak mit kezdeni (az autóparkoló mennyiben környezetbarát a felüljáró mellett, ami már jócskán elvett az eredeti területből megépítésekor - most meg az M3 elterelésével, ha megvalósul, teljesen értelmetlen lesz) - de most már a Fővárosi Nagycirkusz lebontását is betervezték. Igazán ekkora helyre lenne szükségük ???
Vagy csak a megalomániás direktisz kedvére tesznek ??? Nem hiszem, hogy minden ligetbarát támogatná az alkalmi ötletkavalkádban fulladozó egykori szórakoztató parkot. Megújításra, átépítésre rászorult volna - elbontásra nem.

Attilajukkaja 2016.09.12. 17:19:16

@Mormogi Papa:
"szerintem itt is hasznosabb lenne a "sok kicsi sokkal többet ér, mint egy nagy" elvét alkalmazni"
Ehhez en sajnos nem ertek, es nem ismerem az allatkert koltsegveteset sem (mibol es mennyiert gazdalkodnak). Hattertanulmanyokat sem olvastam a latogatok osszetetelerol es latogatasaik gyakorisagarol. Nem biztos, hogy egy csalad evente tizszer menne allatkertbe, ha az ara tized ennyi lenne.

"a "jövendő nemzedék" biztosan többet tudna meg az élővilágról ilyen konstrukció mellett. Esetleg még Bécsből is átugranának páran állatsimogatóba"
A becsieknek ez az ar biztosan nem magas, nalunk viszont azt tapasztalom, hogy egyaltalan nem az a cel, hogy a gyerekeink minel tobb tudast szivjanak magukba. A termeszettudomanyok oktatasa pedig plane nem egy prioritas!

"Igazán ekkora helyre lenne szükségük ?"
Ezt rajtad (rajtunk) kivul meg nagyon sokan megkerdojeleztek,...de hasztalanul. Ugy latszik, hogy semmi sem eleg. :o(

"Vagy csak a megalomániás direktisz kedvére tesznek ???"
Kerdesben a felelet, szvsz.

"Megújításra, átépítésre rászorult volna - elbontásra nem."
Ebben nagyon egyetertunk!!!!! :o)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.09.12. 21:15:01

@Attilajukkaja: "Nem biztos, hogy egy csalad evente tizszer menne allatkertbe, ha az ara tized ennyi lenne."

A mostani "egyszer sem megyünk, mer k*** drága."-nál az egy is több :-(((

Lányom egyik régi barátnője egy külső kerületi iskolában tanít angolt. A nyelvvizsga kapcsán az a legnagyobb probléma, hogy mikor Budapest nevezetességet kellene bemutatni, a gyerekeknek nincsenek saját élményeik. Nekik már az Őrs vezér térre bejönni is kalandszámba megy...

Sorolhatnám még, de minek...

Attilajukkaja 2016.09.13. 08:49:04

@Mormogi Papa:
"Nekik már az Őrs vezér térre bejönni is kalandszámba megy."
A hatranyos helyzetu gyerekeknek az ilyen programokat valamelyik allami vagy alapitvanyi szervezetnek kellene finansziroznia. Felek, nekik az olcsobb allatkerti jegy sem lenne kifizetheto onerobol. Dehat nalunk milliardok mennek el teljesen mas, szvsz ertelmetlen dolgokra. De ebbe meg en nem akarok belemenni. :o( Egyreszt mindenki sejti, mire gondolok, masreszt ez a blog nem errol szol.

Es tovabbra is kitartok amellett, hogy egy 7300 forintos csaladi jegy (utananeztem az aranak) nem "k*** drága" egy egesz- vagy felnapos programert, amit a csalad aktivan, ertelmesen es szorakoztatoan tolt el. Ha ketevente nincs ennyi penz egy minden szempontbol szinvonalas hetvegere, az komoly baj. De ez nem az allatkert hibaja.
En ket eve pl. Karacsonyra kaptam 2 allatkerti belepot. A gond az volt, hogy a jegy csak fel evig ervenyes (vagy meg addig sem?). Mire olyan szep lett az ido, hogy szivesen kimentunk volna, mar lejart. :o/
Szoval egy ilyen belepo lehet akar egy szep ajandek is.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.09.14. 08:24:10

@Attilajukkaja:
Egyáltalán nem "hátrányos helyzetű" gyerekekről van szó. Abszolút normális, átlagos családokban élőkről - igaz, náluk a problémák nem olyanok, mint a Rózsadombon. De ettől még nem hátrányosak.
Van tapasztalatom a másik oldalról is, mivel (kerületileg meg a közelség okán) jár "elit" suliba rokon. Az még csak hagyján, hogy idén megszüntették az üzenőfüzetet, mert ezen túl csakis a fészbúkon kommunikálnak a szülőkkel (ezért akinek még nincsen az SÜRGŐSEN vegyen okostelefont...); de látszik azon is, hogy milyen befizetéseket szavaznak meg különféle célokra - mert telik.
A probléma viszont jóval összetettebb, és nem csupán a pénzről van szó.
Tegnapelőtt hallott sztorik:
Szakképzett, jókora szakmai múlttal rendelkező óvónő mesélte (néhány éve magánóvodát vezet), hogy az egyik gyereket megkérte, rakja már el az elővett játékokat. Másnap bejött a szülő és kivette a gyereket az óvodából, mert "Hogy jönnek hozzá, hogy a gyerekkel rámoltassanak, az nem az ő dolga."
Kérdezték, hogyan van ez náluk? Hát e nörsz elpakolja - hétfőtől péntekig; a hét végére pedig külön nörsz jön, mert a szülőknek más dolguk van...
Szerintem inkább ezt a gyereket kellene hátrányos helyzetűnek nevezni :-P
Ugyanaz felnőttben: idősebb hölgy mesélte, hogy rászólt egy középkorú férfia, aki nem takarította el a kutyájának végtermékét a főváros egyik igen szép fasorában. Az illető letorkolta: "Arra valók a szemetesek meg az utcaseprők, eleget fizetek adóba, csinálják meg!"
Attól eltekintve, hogy ez nem a szemetesek vagy az utcaseprők dolga (utóbbiaknak kifejezetten tilos ilyesmivel foglalkozni, mint ahogy az esetleges elhullott állatok tetemét sem ők takarítják el; ez a veszélyes hulladékkal foglalkozók reszortja), a hozzáállás igencsak jellemző a "Sz#rok bele, ez MÁSVALAKI PROBLÉMÁJA" - mármint ha otthagyja. Az üres üveggel, az "energiaitalos" dobozzal, jégkrémpapírral meg a használt injekciós tűvel - találtam már ilyet a szórólapos dobozunkban - együtt...
No meg az a gondolkodásmód is jellemző, ami minden gondot "központilag" valamely szervezet vagy alapítvány útján akarna rendezni - holott az embereket kellene valahogyan rávenni a gondolkodásmódjuk megváltoztatására.
Hogy mi az értelmetlen kiadás, azt tényleg hagyjuk - volt ilyenből rengeteg az elmúlt negyedszázadban - az azt megelőző időben meg pláne.

Attilajukkaja 2016.09.14. 11:20:58

@Mormogi Papa:
Nem beszelhetunk atlagos gyerekerol, akiknek mar az Ors vezer terre is nagy elmeny bejuti. Illetve meg kellene hataroznunk, hogy manapsag mi szamit atlagosnak.

"idén megszüntették az üzenőfüzetet"
Ez nem altalanos. Ha nalatok beszuntettek anelkul, hogy valos alternativat nyujtsanak helyette, az valami helyi tulkapas eredmenye.

"a "Sz#rok bele, ez MÁSVALAKI PROBLÉMÁJA" - mármint ha otthagyja. Az üres üveggel, az "energiaitalos" dobozzal, jégkrémpapírral meg a használt injekciós tűvel - találtam már ilyet a szórólapos dobozunkban - együtt..."

Gondoltal mar arra, hogy az ezzel foglalkozo civil szervezeteket ellehetetleniti a mostani kormany? Hogy a tucsere programot is beszuntettek? Hogy a hajlektalanokra egyre kevesebbet koltenek?
Na jo,...megint azt mondom, hogy ne itt beszeljuk meg ezt!!!

"Hogy jönnek hozzá, hogy a gyerekkel rámoltassanak, az nem az ő dolga."
Maganovodak es maganiskolak sajat szabalyokat alakitanak ki. Ezeket persze muszaj kritizalni, ha hulyesegeket csinalnak. De csak akkor lesznek kozugyek, ha valamiben megsertik az altalanos szabalyokat.

"A probléma viszont jóval összetettebb, és nem csupán a pénzről van szó."
Szerintem megragadtad a bikat a farkanal. :o)

"a hét végére pedig külön nörsz jön, mert a szülőknek más dolguk van...
Szerintem inkább ezt a gyereket kellene hátrányos helyzetűnek nevezni :-P"
Egyetertunk! De ennek semmi koze az atlagos magyar gyermek helyzetehez.

"idősebb hölgy mesélte, hogy rászólt egy középkorú férfia, aki nem takarította el a kutyájának végtermékét a főváros egyik igen szép fasorában. Az illető letorkolta: "Arra valók a szemetesek meg az utcaseprők"
Igen, itt valoban megmutatkozik, mennyire terunk el az europai kulturatol. Nem fogsz megszeretni azert a velemenyemert, hogy Magyarorszag soha (utobbi 5-700 ev) nem is tartozott a fejlett Europahoz, es fel sem fogja, miben rejlik annak magasabbrendusege. Ezt en foleg szellemi es gazdasagi ertelemben fogalmaztam meg.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.09.14. 15:30:32

@Attilajukkaja:
Az Őrs Vezér tere csak a Rózsadombról tűnik mucsainak - minden attól függ, honnan nézzük. Mondjuk a XVII. kerület keleti széléről nézve kifejezetten központi fekvésű :-P
A Parlament meg a Vár, a Műcsarnokról nem is beszélve... szinte külföld.
A XV. kerülethez képes talán még Jászkarajenő is közelebbi - de még Vác is megközelíthetőbbnek tűnik.

A többiről szívesen kikérném gyakran idelátogató addiktológus kollégánk véleményét - bár nem szeret konfrontálódni. Megértem.
Az érintett kerületekben lakó (igaz, csak többségi) állampolgárok viszont hallelújáztak, mikor megtisztultak az utcák. A biztonságról nem is beszélve...

No kérem a piszok: Párizsban (mert megengedhetik maguknak, no meg bőséggel állnak rendelkezésükre "maghrébiens", mint mondják - már a hetvenes évek végén is ők voltak az utcaseprők) külön kisgépekkel takarítják fel az elképzelhetetlen mennyiségű macskapiszkot. Ott több a macska, mint a kutyakedvenc - ennyi csak a különbség. Kedvelem és ismerem a franciákat (meg még pár nációt), de azt állítani, hogy mi nem tartoztunk a fejlett Európához, ez csacskaság, történelmi tudatlanságra vall. Magyarország mindaddig, amíg valóban független állam volt, igenis Európa élvonalába tartozott úgy a legújabb építészeti- művészeti stílusok tekintetében, mint mondjuk a hadsereg fejlettsége és szervezettsége terén.
A kiművelt emberfők aránya tekintetében, az iskolák száma, elismertsége okán sincsen szégyenkezésre okunk. Igaz, hogy gazdagabb és nagyobb országokban több egyetem működött, de sok tekintetben előrébb is álltunk - például a vallások egyenlősége terén is. Ebbe most nem mennék bele, de dokumentumok tanúsítják, hogy a helyzet a törökök bevonulásától (és az általuk megvalósított favoritizmustól) kezdve rosszabbodott gyors ütemben. Aztán jött az "összeurópai segítő had" - és az Ország megszűnt független államnak lenni - a más hadak kivonulta után a nyakunkon maradó Habsburgok csak nyersanyag- és élelmiszerforrásként használtak minket. Le is gatyásodtunk rendesen - de nem a fejletlenségünk, netán mások "magasabbrendűsége" miatt... Apropos, nincsen ebben némi "überme..." mentalítás ? :-P

Attilajukkaja 2016.09.14. 16:08:18

@Mormogi Papa:
En itt reszemrol lezarnam ezt a beszelgetest, mert tul sok mindenben ter el a velemenyunk.
Nem tudom, miert irsz a Rozsadombrol es Mucsarol, vagy az addiktologus baratodrol. Nem ertem, mindez hogy jon ide.

Lehet, hogy volt, amikor Magyarorszag is resze volt a fejlett Europanak, de ez mar nagyon regen nincs igy. Nem szeretem, amikor a magyarok ilyesmikkel altatjak magukat. Ez senkinek nem tesz jot! Azert koszi a beszelgetest. ;o)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.09.14. 18:42:29

@Attilajukkaja:
Ebben az egyben viszont egyetértünk.
Mármint az eltérő véleményekben.
Az idő majd megmutatja - vagy sem.
Amúgy én csak annyit írtam, hogy drágállom a jegyeket...
Ami akkor sem fog jelentősen változni, ha jövőre valóban megkapom a nyögdíjamat :-(
És nem, tőlem nem "vettek el" egy fillért sem. Legalábbis ez a kurzus nem.

Attilajukkaja 2016.09.14. 18:53:16

@Mormogi Papa:
Orulok, hogy vegul is egyetertunk. :o)

"tőlem nem "vettek el" egy fillért sem. Legalábbis ez a kurzus nem."
Nekem meg tobb, mint 10 ev van a nyugdijig, igy nem tudok nyilatkozni. De en nem adomanyoztam a nyugdij megtakaritasomat oda a kormanynak, csak azt, amire nem volt apellata (eroszakos allamositas). Meg nem tudom, mikor teszik ra a kezuket a magannyugdij szamlamra, de mindenre fel vagyok lelkileg keszulve. Hogy anyagilag mennyire tudok majd felkeszulni minderre, meg szamomra is egy talany. :o(
süti beállítások módosítása