Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Gázlánggal gratinírozott osztriga

2016.09.21. 11:27 :: Hobbiszakács

jimmi-eriksson_azh9873.jpg
Jimmi Eriksson, a 2016-os Év Svéd Szakácsa verseny győztese San Franciscóban járt. Tapasztalatairól a stockholmi Restaurangakademien bemutatókonyhájában tartott beszámolót, miközben Kaliforniában népszerű, modern fogásokkal és válogatott borokkal traktálta a gasztronómiában érdekelt meghívottakat.
 

jimmi-eriksson-_azh9863.jpg

A gyümölcsös salátában őszibarack, szeder mellett koktélparadicsom, sült uborka és mandula is volt.

jimmi-eriksson_azh9899.jpg

Az osztrigát Jimmi előttünk készítette el.

Hozzávalók (12 adaghoz)                        

12 osztriga

1 közepes méretű salotta (sonkahagyma)

1 e(vő)k(anál) vaj

0.5 dl tejszín (40%-os zsírtartalom)

2 k(is)k(anál) sambal oelek (chili alapú fűszerkeverék)

1 kk konyak

1 kk citromlé

1 tojás sárgája

Durva só, sóágyhoz

Az osztrigáról leöntötte a vizét, elvágta a kagylóhoz kötő izmát, és visszatette a mélyebb héjba, majd az osztrigára vajban üvegesre pirított, apróra vágott salottát szórt. A többi hozzávalót összekeverve a sóágyra felsorakoztatott osztrigákra adagolta.

 jimmi-eriksson_azh9868.jpg

Az osztrigákat karamellizáló gázpisztollyal egyenként aranysárgára pirította. (Gázégő híján 275 fokos sütőben három percig kell sütni.) 

jimmi-eriksson_azh9888.jpg

A tojásos-tejfölös-snidlinges desszertre Jimmi szarvasgombát reszelt.

 jimmi-eriksson_azh9878.jpg

A három fogás közül az osztriga volt a „legeslegebb”.

4 komment

Címkék: Årets kock 2016 gratinírozott osztriga Jimmi Eriksson Restaurangakademien

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr5211732851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2016.09.25. 21:05:41

Azok a tányérkák is nagyon szépek! Csak hogy a szemnek is legyen valami finom.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.09.26. 15:07:37

@"saját levében": Üde látvány és finom is volt, csakhogy nehezen lehetett enni: ha hozzányúltál szétesett, egy falatban - néhányan megpróbálták - pedig nem fért be.

Az osztrigára az anyja sem ismert volna rá. Így sokkal finomabb, mint nyersen, ami persze más kategória.

Vidor Komor 2021.01.25. 23:25:33

Nnnnnna, azt nem értem csak: minek a szarvasgomba az osztrigára? Az osztrigát nem az íze miatt eszik, értem ezen: a SAJÁT íze miatt? A szarvasgomba Mörfi szerint: "szovjet kölnibe áztatott lófing gomba". Százezer forint kilója, annak sincs esze, aki ezért pénzt ad.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2021.01.26. 08:04:56

@Vidor Komor: Nekem se jön be a szarvasgomba. A csúcsgasztronómia megköveteli, ezért ellenkezés nélkül lecsúszott :-)
süti beállítások módosítása