Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

 • Hobbiszakács: @"saját levében": Az erős napfény ellenére elég jól kijöttek a színek és az árnyékok. (Újabban egy kis, Sony 5R-es géppel fényképezek.) (2017.10.21. 18:39) Még nyílnak...
 • "saját levében": A fények is nagyon szépek a virágokon! (2017.10.20. 13:11) Még nyílnak...
 • Hobbiszakács: Egyike azoknak az érdekességeknek, amelyek nem szerepelnek az útikönyvekben. Az Istókhalomról írt szösszeneteim egyik forrásmunkájában bukkantam rá. (Az Egyetemi Könyvtár polcai között töltöttem a m... (2017.10.18. 13:48) Kitalálós poszt - Mit ábrázol, és mi volt a szerepe ennek a "jelvénynek"?
 • Hobbiszakács: A lángokból kikelő, aranyozott Főnix madár, az 1746-ban bevezetett tűzvész elleni biztosítás jelvénye. A tűzoltók a biztosított ingatlanokat részesítették előnyben. (2017.10.18. 13:41) Kitalálós poszt - Mit ábrázol, és mi volt a szerepe ennek a "jelvénynek"?
 • Hobbiszakács: A Főnix madár viselt dolgai a kulcs. :-) (2017.10.17. 18:06) Kitalálós poszt - Mit ábrázol, és mi volt a szerepe ennek a "jelvénynek"?
 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: A Főnix madár stimmel, a rend sajnos már nem. Annak idején fontos szerepe volt, ezért ott díszelgett a legtöbb ház kapuja fölött. Köszi a linket, bemásolva működik (érdekes, hogy ... (2017.10.17. 12:40) Kitalálós poszt - Mit ábrázol, és mi volt a szerepe ennek a "jelvénynek"?
 • α Ursae Minoris: @α Ursae Minoris: Valamiért nem lett kattintós a link. :-( Akkor másoljátok be a linket böngészöbe, és megérkeztek a novellához. (2017.10.17. 10:55) Kitalálós poszt - Mit ábrázol, és mi volt a szerepe ennek a "jelvénynek"?
 • α Ursae Minoris: Egy főnix látható a címerben, tehát nyilván a Harry Potter-ből ismert Főnix Rendje tartotta az adott házban az összejöveteleit. Vagy még inkább a Jorge Luis Borges által leírt Főnix szektához lehet... (2017.10.17. 10:53) Kitalálós poszt - Mit ábrázol, és mi volt a szerepe ennek a "jelvénynek"?
 • Benikuty: @nagypapi: ez a hasonlat tényleg jobb, mert a fémnél hengersort alkalmaznak. Húsnál pont olyat, mint a tésztagép, csak nagyobbat. (2017.10.17. 04:57) Bécsi szelet a köbön
 • nagypapi: @Benikuty: vagy, hogy a konyhánál maradjunk, a tésztakészítő masina, több fokozatban vékonyítja a masszát. (2017.10.16. 17:29) Bécsi szelet a köbön
 • Benikuty: @Hobbiszakács: igen jól tetted vizuálisan értelmezhetővé a dolgot:D (2017.10.14. 16:38) Bécsi szelet a köbön
 • Hobbiszakács: @Benikuty: Aha, szóval így lehet a micisapka nagyságú hússzeletből budifedél nagyságút nyújtani. (Állítólag ez a két méret szab határt a rántott húsnak.) :-) (2017.10.14. 13:41) Bécsi szelet a köbön
 • Benikuty: @Hobbiszakács: lehetséges, de a masina határozottan vékonyra hengerli a húst több lépcsőben. Mint a hideg hengerlés a vas megmunkálásában:. (2017.10.13. 18:58) Bécsi szelet a köbön
 • Hobbiszakács: @nagypapi: Ketten alig tudtunk megbírkózni vele. De nagyon finom volt, etette magát. Szerintem ha a fűszerezett (dupla?) panír a körettel és a sörrel harmonizál, a hús akár csirke is lehet. (Rán... (2017.10.13. 17:24) Bécsi szelet a köbön
 • nagypapi: @Hobbiszakács: én szövött húsként ismerem az ily módon "felfújt" szeletet. (Nekem ennek a fele is sok lenne) (2017.10.13. 08:50) Bécsi szelet a köbön
 • Utolsó 20

Címkék

Norvég utakon - Rjukan és környéke (2) - A Rjukanfoss

2017.01.20. 09:27 :: Hobbiszakács

Vannak bizonyos természeti csodák, a melyeket látnunk kell, hogy megérthessük egész szépségüket. Ezek közé tartozik egyebek közt e zuhatag is, amely a legnevezetesebb az egész európai szárazföldön." (Jules Verne)

rjukanfoss.jpg

A Rjukanfoss

A Måna folyón kialakult, 104 méter szabadesésű vízesés Norvégia egyik legnevezetesebb látványossága volt egészen 1905-ig, amikor a vizét elvezették, hogy a Vemork vízerőmű turbináinak meghajtására használják. Eredeti "formáját" egyszer egy évben, a 2005 óta évente előadott zenés dráma, a Mari-játékok (‘Marispelet’) alkalmával lehet megtekinteni.

1895893.jpg

Marispelet - Telemark Rómeó és Júliája

Verne 1861-ben járt a Rjukan vízesésnél. Az életveszélyes Maristien ösvényről és a helyhez kötött mondáról az Egy sorsjegy, eredeti címén Un billet de loterie (Le numéro 9672) regényében emlékezik meg:

_the_lottery_ticket_by_george_roux_01.jpg

"Egykor Eystein e veszélyes úton akart elmenni a szép Máriához. Az átjáró túlsó oldalán állt szép jegyese, és a karjait nyújtotta feléje. Egyszerre Eystein megbotlik, elesik, lecsúszik, nem képes megkapaszkodni a tükörsima sziklán, eltűnik a mélységben és a Maasz hullámai soha se vetették ki többé a holttestét." 

Verne naplója szerint vasárnap, július 28-án indultak a vízesést megnézni. Verne és a társasága nem járt sikerrel, a meredek és csúszós Maristien ösvényről vissza kellett fordulniuk. Bezzeg a regénye hőseit Verne nem kímélte a kockázatoktól.

[…] "Alig megfaragott s a Maaszba (helyesen Måna) szakadó patakokon átvetett gerendák vágják át megannyi híd gyanánt, csaknem minden százlépésnyi távolságban. De a norvégiai lovak hozzá vannak szokva biztos lépéssel átmenni ezeken az úgynevezett hidakon, és habár a kariol nincs is ellátva rugókkal, a kissé ruganyos rudak mégis némileg enyhítik a talaj okozta zökkenéseket. Szép idő volt, Joel és Hulda meglehetős gyorsan haladtak el a zöld rétek hosszában, a melyeknek szélét balról a Maasz kristálytiszta vizei mosták."

_the_lottery_ticket_by_george_roux_13.jpg

Kariol (cariole)

[…] "Sűrű ködpára-féle emelkedett a kéklő távolban. Ezt a ködpárát, mely elég magasan kanyargott fel a levegőbe, a Rjukan porrá foszlott vizei idézték elő.

Néhány perc múlva mindketten egy sárgás mohával borított sziklán álltak, csaknem szemközt a zuhataggal. a melyet csak arról az oldalról lehet megközelíteni. A testvérek itt alig értették volna meg egymást, ha beszélgetni akartak volna.

verne-sorsjegy.jpg

A Rjukan zuhatag vízmennyisége óriási, magassága jelentékeny, zúgása nagyszerű. A Mjösz és a Tinn tavak közt, körülbelül kilencszáz lábnyi magasban fogy ki hirtelen a talaj a Maasz medréből, kilencszáz lábnyi magasság hatszor nagyobb a Niagara zuhatagénál, igaz, hogy az utóbbinak szélessége az amerikai partról a kanadai partig három angol mértföld.

A Rjukenfosz itt sajátszerű látványt nyújt, a melyet leírni nagyon nehéz volna. Még a rajz is csak tökéletlenül képes előtüntetni. Vannak bizonyos természeti csodák, a melyeket látnunk kell, hogy megérthessük egész szépségüket. Ezek közé tartozik egyebek közt e zuhatag is, amely a legnevezetesebb az egész európai szárazföldön."

1 komment

Címkék: Jules Verne Marispelet Rjukanfoss Kariol Cariole

A bejegyzés trackback címe:

http://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr5012135971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

peferenc 2017.01.20. 11:18:49

Természetesen Európában van még egy pár hasonló vízesés aminek megtekintését az idegenforgalom növelése érdekében igyekeztek is kiépíteni sokkal kényelmesebben, mint Verne idején, a Rjukané volt. Példa erre a Svájci Lautenburgi 300 m magas Staubach-vízesés, ugyan talán kevesebb tömegével, vagy a Rajna vízesés mely ugyan alacsonyabb de víztömege talán még nagyobb, mint a Rjukan vízesésé. Mindkettő csodálatos látvány érdemes megnézni legalább a NET-en.