Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Az étel jövője és a pizzaízű marhahús

2017.02.06. 08:27 :: Hobbiszakács

Az étel jövője – The Future of Food - a Nobel hetek égisze alatt Stockholmban tartott konferencia témája volt, a pizzaízű marhahús pedig a jövő zenéje.

sk2-dsc06460.jpg

Az ezer férőhelyes terem megtelt, még a lépcsőn is ültek. A meghívott előadók, köztük korábbi Nobel-díjasok, kutatók és aktivisták nem kímélték a hallgatóságot a földünkre váró, grafikonokkal, bánatos jegesmedvékkel és tétován úszkáló jéghegyekkel illusztrált katasztrófa előrevetítésétől. 

sk2-dsc06266.jpg

Tara Garnett, az oxfordi Food Climate Research Network (FCRN) alapítója „A tányérod a bolygónk” előadása közben

Az apokaliptikus jövőfestés mellett és ellenére haladásnak könyvelhető el az, hogy a környezetvédők végre belátták azt, hogy a metán a széndioxidnál sokkal nagyobb veszélyt jelent a klímára. "Mivel mindkettő a szén vegyülete, beszéljünk ezentúl a szénkibocsátásról"!

Lesz ebből még fejfájás, hiszen eddig sem lehetett könnyen követni a számszerű adatokkal alátámasztott jóslatokat. Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy mennyivel károsabb hatású a metán, mint a széndioxid. Egyesek szerint hússzor, mások a huszonötszörösére esküsznek. Egy liter metán gázban pont annyi szénatom van, mint egy liter széndioxid gázban, de egy kiló metánban már közel háromszor annyi a szénatomok száma, mint egy kiló széndioxidban. Lesznek akik ezentúl térfogatban gondolkoznak, és lesznek akik súlyarányban fognak dobálózni az adatokkal. 

 „- Az új mezőgazdaság ne szénforrás legyen, hanem széntartály” - vette rögtön a lapot az egyik előadó.

Valljuk be, hogy nem rossz jelszó. Passzol a környezettudomány fősodrába, mint kulcs a zárba.

sk2-dsc06417.jpg

Az ebédszünetben felszolgált löncs is a klímavédelem jegyét viselte. Azaz mégsem...

sk2-dsc06363.jpg

Éppen a szárazra sütött és túlfűszerezett hússal küszködtem, amikor mögöttem egy hang azt mondta:

- Írd meg azt, hogy konvencionális csirkéből készült.

A hang tulajdonosa zavart tekintetű nőszemély volt. Értetlenül nézhettem rá, amire angolul is megismételte. - It is not bio!

- Az még nem lenne baj, de túl is van fűszerezve. - A szikrázó szempár nem ígért sok jót. - Sajnálom, de számomra a konvencionális csirke az, amit egykor édesanyám megvásárolt, a szomszédasszonnyal levágatott, és a combja rántva került a tányéromra. Igaz, hogy akkor még nem neveztük bionak, de még tanyasinak sem. Ez pedig itt a tányéron - mondtam a távolodó hátnak - egy alig ötven éve SZOKVÁNYOSSÁ vált gyári csirke földi maradványa.

Több idő úgy sem maradt társalgásra, mert az ebédszünet véget ért. A délutáni ülésszakon többek közt szó esett az ételpazarlásról, a rosszul kinéző, eldobásra kerülő mezőgazdasági termékek felhasználásáról is. Hát persze! Ezek nem voltak még éhesek, és nem látták a szocialista zöldségbolt ütődött gyümölcsét, a lottyadt paradicsomát, és a sáros krumpliját! Nem kellett dumpszter vagy frigán lenni ahhoz, hogy a görbe sárgarépát, a kukacos almát, a száraz kenyeret és a kukakérett gyümölcsöt megegyük.

Az ENSZ Klímaügyi Bizottsága, az IPCC szerint a tej-  és a hústermékek előállításával járó gázok mennyisége meghaladja a világ összes közlekedési eszközéből kipufogó gázokét. (Ezt vajon hogyan számolták ki? És miért jut eszembe erről a sóhivatal?)

sk2-dsc06385.jpg

- A hús legyen sokkal, de sokkal drágább ugyanakkor a „helyes” táplálék legyen lényegesen olcsóbb - javasolta egyfajta megoldásként Sir Angus Deaton (a kép jobb oldalán). Lelki fülemben felcsendült a régi reklám:

- Mondja marha, miért oly bús?

- Olcsóbb a hal, mint a hús!

A napokban láttam egy, a témához kapcsolódó riportfilmet egy dán farmról ,ahol a jámbor jószágokat kísérleti célból oregánoval dúsított takarmánnyal etetik.

riska-1.jpg

- Az oregánoban levő antiszeptikus karvakrol remélhetőleg kiüti azokat az mikroorganizmusokat, amelyek a tehén bendőjében a metánt produkálják - nyilatkozta az egyik kutató.

Az első buktató a tehenek hozzáállása volt. Szénkibocsátás ide, szénkibocsátás oda, ők inkább éheznek, minthogy a pizzafűszeres takarmányból egyenek. 

riska-2.jpg

A kutatók jelenleg az oregano fokozatos adagolásán ügyködnek. A pizzaízű - de környezetbarát - vaj és rostélyos iránti kereslet feltérképezésére ráérnek később is.

 

 

 

 

28 komment

Címkék: oregano divatszó szokványos konvencionális Stockholm szénkibocsátás A környezet és a tehenek pizzaízű marhahús széntartály szénforrás konvencionális vagy szokványos Nobel-hetek

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7712179584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2017.02.08. 09:30:36

Nagyon jó írás!
A pizzaízű marhahúsra inkább nem reagálnék, ha már a marhák is negatívan állnak hozzá, de a kevesebb húsfogyasztásért kampányolást én is nagyon támogatom.

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2017.02.13. 19:19:08

Kevesebb hús, persze, de nekik könnyű ott a sok hal és rák közelében! De mi lesz velünk?!

Attilajukkaja 2017.02.13. 19:48:15

@"saját levében":
"De mi lesz velünk?!"
Jesszumpepi! Mi lesz velünk? :o))))
Az igazság, hogy már nekik sincs ott annyi hal és rák, mint gondolnánk. MINDANNYIUNKNAK csökkentenie kell a hal- és húsevést. Ahogy a távol-keletiek csinálják: a rizs és a zöldségek képezik az ételek alapját, a hús csak ízesítőként jön szóba. Nekem bejön.
Persze nem tudom, hogy ezzel mit művelünk majd a környezetünkkel, de meggyőződésem, hogy nekünk jobb lesz.

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2017.02.13. 20:07:38

@Attilajukkaja: a távol-keleti nekem is nagyon bejön, de valami kis husi vagy hal legyen ám benne! Bár a rizs is megterheli a bolygót, meg a szója is. Vagy talán egyszerűen csak mi magunk?..

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.02.14. 11:28:10

@Attilajukkaja: @"saját levében": Legjobb az arany középút, habár azt veszem észre, hogy egyre ritkábban érzek "hússzomjat". Biztos a korral jár. Ettől függetlenül nem szép dolog kijátszani egymás ellen az állatokat, mint például a jegesmedvék védelmében Riskára mutogatni :-)

Figyelmetekbe ajánlom Váncsa Istvánnak A fingvád című írását, melyben a szarvasmarhák védelmére kel

www.hocipo.hu/content/view/17156_vancsa_istvan_a_fingvad

"Nem hinné a nyájas olvasó, de fingani a termesz is szokott. Keveset ugyan, csak hát a termesz szapora jószág, magyarul sokan vannak. Némely becslés szerint messze több metánt emittálnak, mint a szarvasmarhák..."

Attilajukkaja 2017.02.18. 13:49:15

@Hobbiszakács: @"saját levében":
Meggyőződésem, hogy úgy általában terheljük meg a bolygónkat. A jelenlétünkkel. Az állattartással pedig túlterheljük.

"Némely becslés szerint messze több metánt emittálnak, mint a szarvasmarhák"
Váncsa arról is beszámol, hogy a szarvasmarhák a metánon kivűl oriási mennyiségű széndioxidot is kibocsájtanak naponta?

A termeszek évi 20 tonna metánt termelnek hozzávetőlegesen, a szarvasmarhák pedig napi 132-264 gallont. Számításaim szerint ez napi 500-1000 litert jelent, vagyis 210-500 kg metánt. Megszorozva a napok számával, évi viszonylatban nekem 77 és 155 tonna körülire jön ki. És akkor még nem beszéltünk a birkákról és a többi haszonállatról.

www.ghgonline.org/methanetermite.htm

extension.psu.edu/animals/dairy/nutrition/nutrition-and-feeding/diet-formulation-and-evaluation/carbon-methane-emissions-and-the-dairy-cow

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2017.02.18. 15:15:24

Akkó' mos'

"Kösd föl magad, kösd föl magad..."

me' tán
kevesebb lész a metán ?

(Vészhelyzet:
Miközben jógázok
távoznak rossz gázok..."

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.02.18. 15:29:40

"Talán, talán, egy szép napon..." kopog a klíma az ablakon.

:-)

Attilajukkaja 2017.02.18. 15:53:15

@Mormogi Papa: @Hobbiszakács:
Kicsit környezettudatosabban illene élnünk. Ennyi. :o)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.02.18. 16:22:27

@Attilajukkaja: Így van. Változik a klíma - most éppen melegszünk - aminek több oka is van/lehet, közülük az egyik az üvegházhatás.

Néhány évvel ezelőtt általános műveltségnek számított annak ismerete, hogy kb. 15 000 évvel ezelőtt Skandináviát két kilométer vastag jégtakaró borította, ami kb. 5-7 ezer év alatt fokozatosan olvadozott, hogy végül belecsússzon a tengerbe. Odáig fajult a dolog, hogy i.u. 1000 táján már kellemes mediterán éghajlat uralkodott Stockholm "magasságában". (El lehet képzelni, milyen baromi meleg lehetett Rómában...). Aztán három-négyszáz évre rá megint hűvös szelek jártak, és ez így megy azóta is.

Aki ma ezt felhozza, az klímatagadó eretneknek számít.

Velence süllyedése visszatérő rémhír, de az, hogy a jég terhétől megszabadult Skandinávia azóta is évente kb. egy centivel emelkedik, az már nem. (Ezer évvel ezelőtt Stockholm helyén csak egy zátony volt.)

Attilajukkaja 2017.02.18. 16:28:35

@Hobbiszakács:
Igaz.
Lehet, hogy Skandinávia emelkedik (erről nem is tudtam!), viszont a tengervíz szintje is. A klimaváltozás sokkal komolyabb probléma, mint amiről manapság tudunk. Nem is vesszük komolyan. Szerintem nagy hiba, mert kicsit lassíthatnánk a folyamatot.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.02.18. 16:49:38

@Attilajukkaja: A Föld zárt rendszernek tekinthető, ezért az anyag nem vész el csak átalakul vagy elvándorol. Mint a víz is. Az Aral tó kiszáradt, de az a víz megvan, csak valahol máshol. Skandinávia kiemelekedett, a víz kihátrált a Balti öbölből, hadd fájjon miatta a hollandok feje :-)

A süllyedéssel fenyegetett korallszigetek helyén régen víz volt, igaz, akkor csak a zátonyra futókat zavarta. Most van, de ki tudja meddig? Kalifornia vészesen fogyó talajvizéről naponta jöttek az aggasztó hírek, ma már a túl sok eső miatt aggasztanak.

Mert ez a lényeg: ne legyen nyugtunk, hanem folyton aggódjunk valamiért! És ha ez sem lenne elég, akkor állítsuk át az órát. Emlékeztetés arra, hogy nincs befolyásunk az életünkre.

Attilajukkaja 2017.02.18. 17:08:39

@Hobbiszakács:
"a lényeg: ne legyen nyugtunk, hanem folyton aggódjunk valamiért!"
Valóban nem a Földért aggódunk, hiszen az évezredek, évmilliók óta jól megvan és meg is lesz, hanem a saját kis életterünkért, a leszármazottainkért.
Erről először az azóta elhunyt George Carlintól hallottam:

www.youtube.com/watch?v=7W33HRc1A6c

"The Planet is fine, the people are fucked!" :o))))
Igaza van, ... és mégis. Az ember ragaszkodik ahhoz a szépséghez és jóhoz, amit megismert, és szeretné, ha az unokái is látnák. Ezért viszont kicsit tudatosabban, kevésbé pazarlóan kellene élnünk. Egy picit azért van befolyásunk az életkörülményeinkre.

Attilajukkaja 2017.02.18. 19:25:12

Kitalálós kép. A tiszai áradásnál készített fényképen kik élik túl a szemétáradatot?
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1469/14695/146959/14695925_05f7729327527dac2c18fbab7db7c4cb_wm.jpg

Szabó Sándor fotója.

Benikuty 2017.02.19. 09:42:05

@Attilajukkaja: láttam a képeket az indexen, nagyon elszomorító, vagy inkább felkavaró. Aztán a face-n valaki megosztotta, és az egyik kommentelő felháborodottan kérte számon a vadászoktól, hogy hol van most a vadvédelem. Elgondolkodtam, hogyan gondolta azt, hogy egy vizijárművel bárki bemerészkedik a gyilkos jégtáblák közé? Sajnos ezek a szerencsétlen állatok halálra voltak ítélve... :(

Attilajukkaja 2017.02.20. 11:16:12

@Benikuty:
"hogyan gondolta azt, hogy egy vizijárművel bárki bemerészkedik a gyilkos jégtáblák közé?"
Lehet, hogy nem erre a megoldásra gondolt, hanem hogy miért nem lövik ki a vadászok a szerencsétlen állatokat. ;o)

Benikuty 2017.02.20. 11:56:23

@Attilajukkaja: egy vadász sajnos csak önös érdekből használ lőszert. mert drága :(

Attilajukkaja 2017.02.20. 12:17:59

@Benikuty:
De mi az az önös érdek? A profi vadászok munkája az erdő- és vadvédelem is. Kilövik a beteg vagy a túlszaporodott állatokat, azokat, amelyek valamilyen veszélyt jelentenek az emberek számára. Itt nyilván a menthetetlen állatok kilövéséről lenne szó, ha már nem tudnak segíteni rajtuk. Egy elkötelezett vadász talán nem hagyja szenvedni a bajbajutott állatokat. Nem tudom, csak feltételezem, hogy ez járhatott a kommentelő fejében, nem a három golyó ára.

Benikuty 2017.02.20. 14:27:42

@Attilajukkaja: nincs haszna belőle. Ritka romlott egy népség, persze tisztelet a kivételnek!

Attilajukkaja 2017.02.20. 15:39:09

@Benikuty:
A profi vadászoknak munkaköri kötelessége a vad jólétére is felügyelni. Az amatőrök egy teljesen más kategória. Ők valószínűleg tényleg csak az öldöklés "szépségére" és a haszonra koncentrálnak.

Benikuty 2017.02.20. 19:30:26

@Attilajukkaja: a hivatásos vadászok se jobbak a deákné vásznánál. de tisztelet a ....

Attilajukkaja 2017.02.22. 15:47:52

@Benikuty:
"a hivatásos vadászok se jobbak a deákné vásznánál."
Nekem van egy erdész rokonom, aki a a napjait az erdőkben tölti. Ő mást mesél. De nem tudlak megcáfolni. Ennyi. :o(

Benikuty 2017.02.22. 19:18:16

@Attilajukkaja: az azért megnyugtató, hogy vannak üdítő kivételek.

Attilajukkaja 2017.02.22. 19:30:23

@Benikuty:
"megnyugtató, hogy vannak üdítő kivételek"
Nem tudom, az én rokonom ezt mondja. És ő nem kivételekről beszélt.
De ki tudja, mi az igazság?!!

Benikuty 2017.02.23. 03:03:49

@Attilajukkaja: bízom benne, hogy neki van igaza. Remélem egyikünk sem előítéletes,-ő pozitív, én negatív értelemben.
süti beállítások módosítása