Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Sic transit gloria mundi - látogatás a „Frantzén és Lindebergben” (Alfáné vendégposztja)

2017.02.21. 07:30 :: Hobbiszakács

2010 októberében, egy születésnap vagy a Karácsony kapcsán merült fel, hogy menjünk el egy ”fenszibb” étterembe csak úgy, kettesben. De az is lehet, hogy az ellenállhatatlan kajás műsorok, vagy hovatovább egyenesen Gordon Ramsay hatására történt az elhatározás. Mindenesetre a Frantzén és Lindeberg abban az időben a nem túl sok, mindössze három akkoriban működő Michelin csillagos éttermek egyike volt.

frantzenlindeberg.jpg

A Frantzén és Lindeberg a stockholmi Óvárosban volt megtalálható abban az időben, azóta persze fölötte is elszállt az idő vasfoga, és a konjunktúra vaskeze. Egy meglehetősen kicsike étterem volt, mindössze 3-4 asztallal és pokolian népes személyzettel, háttérmunkásokkal. Eleve egy keménykalapos, csokornyakkendős úr fogadja a belépőt az ajtónál. Mi is megpróbáltunk az alkalomhoz illően felöltözni, na nem frakkos-nyakkendősen, de öltönyös kisestélyis módon.

A keménykalapos úr bevezetett minket, majd leültünk egy kétszemélyes asztalhoz az ablaknál, amin csak szemmagasságból lehetett kilátni az utcára, a Tyska brinkenre. Persze nem láttunk semmit, mert már tök sötét volt, de belül az ember figyelemmel kísérhette a személyzet sürgölődését szinte pontról pontra.

Elsőként is kezünkbe kaptuk a Menüt, ami egy koncertprogram akkurátusságával volt lejegyezve, nem kis megdöbbenésünkre, közel 12-13 féle étket felsorolva.

Kezdődhet a Szimfónia! A Koncertmester- séf köszöntött minket, és elmondta, hogy az ételek nagy része saját termelésű zöldségekből/gyümölcsökből áll, a saját kert valahol a dél-stockholmi Älvsjöben, valamint speciális beszállítóktól a többi. Valamint feltette a kérdést, hogy szeretnénk-e a menühöz illő italsort is végig kóstolni, vagy választunk egyet, ami kedvünkre való. Itt dőlt el a sorsunk. Egyszer élünk alapon, persze hogy a passzoló italsort választottuk!

De térjünk vissza az ételekre. Starterekből is volt vagy négy esztétikailag mesésen igéző. És nemhogy szép, de isteni finom! Apró falatkák különleges eljárásokkal elkészítve, tulajdonképp egyszerű zöldségekből, sokszor fűszerek nélkül, mégis mennyei ízekkel.

franzen-1.jpg

A főételek között szerepelt osztriga leves egy vénuszkagylóban tálalt leves, és egy sushi fogás négy különböző kis falatkával márvány lapon, fatálkán tálalva. Maguk a fogások is szobrászi igényességgel voltak megkomponálva- és azt hiszem, ez a legjobb szó a tálalás leírására.

Természetesen közben érkeztek a fogásokhoz illő italok, többek között stílusosan szaké a sushihoz. Hol fehér, hol vörös bor, a vége felé pedig még egy sajtkompozíciónál egy pohárka sör is felbukkant.

A mesés desszerteket is Tokaji koronázta egy alkalommal. Persze ebből is, abból is volt vagy háromféle. Mármint a desszertből és a hozzávaló italokból.

A vacsora végeztével, mondhatni elíziumi hangulatba révedve vettünk búcsút a ”zenekartól” és a keménykalapos, kerekszemüveges Úrtól.

Mivel az Óváros ugyanazon a metróvonalon fekszik, amin mi is lakunk, nem gondoltunk taxiba szállni, és mivel hangulatunk a tetőfokára hágott, vidám csevegéssel vártunk a metróra. El is jutottunk a Skärmrbrink megállóig, ahol Oszkár kezdte jelezni, hogy valami nem OK.  Jó ég! Csak nem romlott volt a kagyló? Vagy valamelyik dizájnos brokkoliban volt kukac???

- Szálljunk le?? - Ááá…kibírom hazáig - jött a válasz. Így is történt. Velünk együtt a vacsora is a Skarpnäck metróállomáson landolt. Legalábbis Oszkár részéről. Eleget tett a régi római lakomák kihívásainak, és könnyített magán

- Van fogalmad róla, hány ezer korona landolt a kövezeten? - kérdeztem, de válasz nem érkezett. Érthető módon.

Később, gourmet ismerősöktől értesültünk arról az íratlan szabályról, hogy az ilyen esetekben ”nem szokás” az italokat végig inni, csak beledugni a nyelvet, vagyis kóstolni. Na ja!! Szerintem, ha tudtuk volna se´hagyjuk ott az isteni és méregdrága italokat. Végül is - egyszer élünk, nem igaz?

Amúgy meg: Sic transit gloria mundi!

 

Fotók innen.

51 komment

Címkék: Stockholm Sic transit gloria mundi Frantzén/Lindeberg

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1212262676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jucek 2017.02.21. 08:21:37

Kedves Skandi! Köszönet a publikálásért! Kis javításra szorul a poszt ui. mint késöbb kiderült, a leves vándor kagylóból készült, de nem tudnám kizárni az osztriga jelenlétét sem, lehet, valamelyik polcról figyelt fözés közben...

Benikuty 2017.02.21. 10:00:40

a számla árthatott meg:DD
(a link nem mutat sehová sem)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.02.21. 10:08:51

@Benikuty: Köszi, hogy szóltál!
@Jucek: Osztrigakérdés áthidalva :-)

Attilajukkaja 2017.02.22. 19:08:45

De ki az az Oszkár????

Attilajukkaja 2017.02.23. 11:06:49

Kedves Alfáné!

Szerintem csak a sört kellett volna otthagyni. :o)

Benikuty 2017.02.23. 16:14:46

@Attilajukkaja: dehogy. Így legalább könnyebben kidobta a rókabőrt :D

Attilajukkaja 2017.02.23. 16:21:45

@Benikuty:
Na de vele együtt sok ezer svéd koronát is! Kár érte.
Ha jól tudom, a svédek a rókát pizzának hívják, vagyis kiteszik a pizzát (?).

Attilajukkaja 2017.02.23. 18:49:08

Kedves Alfáné!

Nem tudom, hogy ismered-e azt a magyar rigmust (bölcsességet), hogy: Sörre bor, mindenkor. Borra sör, meggyötör.

Benikuty 2017.02.23. 18:58:13

@Attilajukkaja: @Hobbiszakács: gondolom a pizzák minősége miatt van ez :) Itthon sem kéne sértegetni a rókákat, igazán nem érdemlik meg ;)

Benikuty 2017.02.23. 18:59:07

@Attilajukkaja: jaj Jukka, haggyadmá' ezt a városi legendát :D

Attilajukkaja 2017.02.23. 19:11:24

@Benikuty:
"Itthon sem kéne sértegetni a rókákat, igazán nem érdemlik meg ;)"
Nem a pizza minősége, hanem a kinézete miatt mondják így. Gondolj bele a pizza alakjára, a ráolvadt sajtra, az elszórtan megjelenő feltétekre, a nyúlóságára stb. Na? Megvan?
Hogy jön ehhez egy kedves kis VUK? Egy aranyos szőrpamacs? :o)))

"haggyadmá' ezt a városi legendát :D"
Szerinted az? Ezt népszavazásra bocsájtanám, mert nekem nem annak tűnik. Persze nem mindegy, hogy mennyi borról és mennyi sörről van sző!

Attilajukkaja 2017.02.23. 19:27:56

@Hobbiszakács:
"Literally "to lay down a pizza"."
Szerintem a fordításom elég korrekt volt, mert magyarul senki nem mondja, hogy leterítjük a pizzát.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.02.23. 19:52:44

@Attilajukkaja: Ősrégi vicc: a részeg a hírdetőoszlophoz támaszkodva öklendezik. Odajön egy kiskutya, és eszeget a termékből. - Ezt a csirkecombot tudom, hol ettem, a borsót is, meg az uborkasalátát is - motyogja a részeg - de ezt a kikutyát már nem tudom, hogy hol ettem...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.02.23. 19:55:16

@Attilajukkaja: Mivel lapos, azért választottam inkább a (ki)terítést.

Oké, legyen kirakás :)

Benikuty 2017.02.23. 20:06:34

@Attilajukkaja: utolsó mondat vége. ott a pont...

Benikuty 2017.02.23. 20:08:54

@Hobbiszakács: két részeg reggel:
-jön föl a nap!
-mé' azt is ittunk?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2017.02.23. 21:00:46

rókázik
‘‹részegen› hány, okádik’.

A róka szó igei származéka a régi rókát nyúz, rókát szaggat szólások ‘hány’ jelentése alapján. Ennek szemléleti hátterét nem ismerjük, de kétségtelen, hogy Európa-szerte általános hiedelem állhat mögötte. Az ilyen értelmű német einen Fuchs schinden, rupfen (‘rókát nyúz, szaggat’) éppenséggel lehetett a mi szólásaink mintája, de az angol fox vagy a francia renarder ‘hány’ jelentése tágabb összefüggéseket sejtet (fox, renard a.m. ‘róka’).

Francia etimológia szerint argó szó, a 'rókára megy; megnyúzza a rókát, kikapja a rókát' rövidőléséből - a szótár a róka farok színével magyarázza.

Én viszont úgy tudtam (de már nem tudom, hol volt szó erről), hogy régebben a róka bőrét terítették le mikor valaki kipakolt.

Jucek 2017.02.23. 21:03:55

@Attilajukkaja: Való igaz!!! De ki gondolt erre akkor??? ;)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.02.24. 07:07:34

A svéd szleng vizuális, a magyar kifejezés pedig audio-vizuális.

"Akkora rókát fogtam a tegnap..."

:-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.02.24. 07:10:35

És ha már szleng:

Mit ír a

mnytud.arts.klte.hu/szleng/minitini/tin06.htm

hány, hányás: atomhalálhörgés, brékel, búvárkaja, heggeszt (táj.), kidobja a taccsot (-- a sportnyelvből), kipakol/taccsol/tálal/tálalás, kozlázik (táj. < szln. kozlati), lávázik (? < láva), leadja a felesleget, madarakat etet, megfejti a rókát (szólás), megnézi a reggelijét, okádik; okád, mint a murányi ló; okázik (< okádik Æ rókázik), öklendezik, pakol, rókafogás, rókára vadászik, rókát fog, rókázik, taccsol, trécsel, ukád (táj.), vadászik, viszontlátja a kaját

Benikuty 2017.02.24. 07:25:18

@Hobbiszakács: egyik barátom a tevékenységet csandázásnak nevezte. Senki mástól nem hallottam...

Attilajukkaja 2017.02.24. 09:16:44

@Hobbiszakács: @Benikuty:
" ezt a kikutyát már nem tudom, hogy hol ettem..."
Jó! :o)))))

"-mé' azt is ittunk?"
Ez is nagyon jó! :o)))))
Főleg, hogy még egyiket sem hallottam.

Benikuty 2017.02.24. 09:50:43

hát kéremszépen, íme a bizonyíték arra az örökbecsű szólásra, miszerint semmi nem hozza össze annyira az embereket, mint a közös hányás/fingás :DD

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2017.02.24. 10:49:39

@Hobbiszakács:
Az 1978-as kiadású (Akadémiai Kiadó) Szinonima Szótárban szerepelnek még:
ritk. Nyúzza a rókát v. rókát nyúz, táj: rókabőrt tereget, tréf azt mondja, hogy ötezer-ötszázötvenöt.
(Ez utóbbi az audio sorba tartozhat :-)
Az 1961-ben (ugyanott) kiadott hétkötetes A Magyar Nyelv Értelmező Szótára is említi a szólások között:
Rókát fog v. nyúz: hány, rókázik. Az ige magyarázatánál még tovább szűkíti az értelmezést:
<Kül. (különösen) részegségében, szeszes italtól> hány, okádik.
Különösen izgalmas, hogy a francia nyelvben, ahol egy irodalmi mű szereplője után nevezik ma a rókát "renard"-nak (a régi szó a latin vulpes-ből származó goupil volt) a 'rókázni' jelentésű "Piquer un renard" kifejezés illetve a "renarder" ige első használatára csak 1836-ból van példa! Tehát a kifejezés igen késői. (A "piquer" itt jelenthet kikészítésre váró, karókkal kifeszített bőrt is.)

Visszatérve a másik posztnál említett "fattiga riddare" ételre; a hasonló jellegű, bár nálunk inkább zsírban kisütött kenyérszelet (mint feltét vagy tejföllel-sajttal tálalt étel) neve itthon "Huszár-rostélyos" volt.
Úgy vélem azért, mert ha hús nem akadt, a szegény lovasember erre fanyalodott a hosszú lovaglások során. Azt már, hogy milyen sok hazánkfia szolgált annak idején a "káundká" seregben; s hogy milyen messzire kellett eljussanak, már szinte szégyenlem is megemlíteni :-)
Külön érdekes még a "riddare" - ami ismerős lehet nem csak a (mifelénk eredeti értelméből a filmcím magyarítók által kiforgatott) angol "rider" 'lovas' szó miatt, de a "lézengő ritter" a németből irodalmunkba beszivárgott kifejezése miatt is.

(Ami a "fattiga" szót illeti, én meglepődtem, hogy nem 'kövér' a jelentése - de lehetséges, hogy itt népi humor játszott közre :-P)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2017.02.24. 11:49:24

@Attilajukkaja:

Remélem, mást is érdekel :-)
Ha igen, itt az irodalmi műről szóló (közkívánatra: angol nyelvű) wikipage:
en.wikipedia.org/wiki/Reynard
A vonatkozó nyelvi rész:
Because of the popularity of the Reynard stories, renard became the standard French word for "fox", replacing the old French word for "fox", which was goupil from Latin vulpecula. Goupil is now dialectal or archaic.

Azért megjegyezném, hogy a "vulpecula" alak kicsinyítő képzős: From vūlpes ‎(“fox”) +‎ -cula ‎(diminutive suffix).
(Mivel én z 'vulpes' alkot használtam elébb.

A filmcím meg erre vonatkozott:
www.imdb.com/title/tt0082971/?ref_=nv_sr_6
Hogy aztán miért lett "fosztogatói" a szegény riders-ből...
Hogy aztán a sorazat címének fordításában tovább tobzódjék:
www.imdb.com/title/tt0207919/?ref_=nv_sr_1
Relic Hunter - Az elveszett ereklyék fosztogatói

Attilajukkaja 2017.02.24. 11:55:00

@Mormogi Papa:
Te aztán alapos ember vagy! :o)
Én ennyire nem terveztem elmélyülni a témában, de mindig bámulatba ejt, hogy te milyen érdekességeket linkelsz be.
El is szoktam olvasni ezeket.
Még egyszer köszi!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2017.02.25. 16:09:33

@α Ursae Minoris: Ezt még nem hallottam, de kétségkívül hatásos vizuális megközelítés :-)

Rákerestem (mert hallottam már én is, tán a Honvédségnél vagy Szegeden) és meg is lett a "Cigány elemek a magyar börtönszlengben" szövegében (Magyar Nyelvtudományi füzetek):
csandázik 'hány, okádik' [< čhandel, čhāndel]
mnytud.arts.klte.hu/szleng/tanulmanyok/kist-cigjov.pdf
Meg itt is: hogymondom.hu/showslang.php?slang=csand%C3%A1zik

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2017.02.25. 18:36:25

@Hobbiszakács: @Mormogi Papa:
Örülök, ha újdonsággal szolgálhattam. :-)

Ez magyar szleng - svédek pedig azt mondják, hogy "imádkozik (vagy:letérdel) a porcelánoltárnál".

Jucek 2017.03.14. 17:39:53

@Mormogi Papa: A "huszár rostélyos" bizony nálunk is családi étek volt még anno az átkosban. Senkit nem zavartak a kalóriák és szénhidrátok annakidején... Hogy is volt ez akkor???

Benikuty 2017.03.15. 06:43:40

@Jucek: szégyen ide, szégyen oda a huszár rostélyost meg kellett "gugliznom", és ezt találtam, nem kis örömömre, személyes jó ismerősöm tollából:
gasztronauta.blog.hu/2008/11/25/a_huszar_rostelyos_tortenete
Hamarosan meglátogatom a mérnök urat, nehogy késő legyen.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2017.03.15. 21:08:38

@Jucek: A kalóriák és a szénhidrátok számlálgatása feltehetőleg akkor kezdődött, amikor a "szénanátha" helyét átvették a népbetegséggé duzzadó allergiák.
Az oka szerintem hasonló: sikerült valamiképpen nagyon belepiszkálni a Világba.
Éppen most olvastam a LeMonde villanylapjain, hogy a Európai Parlament megszavazta: több szabadságot a házinyulaknak!
Ez nem vicc, kérem! Merthogy a szerencsétlenek, évente mintegy 320 milliónyian szinte kivétel nélkül (99 %) ketrecekben senyvednek. Ennek ezentúl vége!
Íly módon "minimumot" írnak elő a nyulaknak - mint tették korábban a sertések, borjak, tojótyúkok és hústyúkok esetében például.
www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A8-2017-0011+0+DOC+XML+V0//HU
Aztán, hogy ennek lenne-e hatása az állatok húsának minőségére, az emberi fogyasztókra kifejtett hatására, azt nem tudom.
Javaslom viszont, hogy dugják össze a fejüket és tiltsák be a lakótelepeket, mint emberi lakhatásra alkalmatlan, embertelen létesítményeket!
Főként azokat, melyek létesítését nem ELŐZTE MEG az "infrastruktúra" kellő mértékű és minőségű fejlesztése.

Attilajukkaja 2017.03.16. 17:07:44

@Mormogi Papa:
"A kalóriák és a szénhidrátok számlálgatása feltehetőleg akkor kezdődött, amikor a "szénanátha" helyét átvették a népbetegséggé duzzadó allergiák."
Nálunk (és Fiamnál) akkor kezdődött, amikor kiderült, hogy baj van a vércukor szinttel. Ez a betegség egyáltalán nem vicc. És semmi köze (?) az allergiákhoz. Viszont rengeteg ember szenved tőle.

Benikuty 2017.03.16. 18:14:51

@Attilajukkaja: +1(inzulin intolerancia, és szövődményei...)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2017.03.16. 18:53:34

@Attilajukkaja: Úgy látszik ilyen ez a mai nap. Kora reggel halálhírrel telefonálnak, utána meg egész nap magyarázkodhatok félreértett, szerintem nem félreérthető mondataim miatt.
Nyilvánvalóan nem a valós betegségekre gondoltam, hanem arra a divathullámra, amit - jórészt az amcsi ócskaják kiváltotta - elhízás és az attól való kóros rettegés okozott.
Amikor az ételek alapanyaga egészségesebb volt, és az emberek többsége hírből sem ismerte a ma közismert nyavalyákat, akkor még valóban nem zavartak a kalóriák senkit. A kilencvenkilenc esztendőt megélt vidéken lakó bátya reggel felkelt, megitta a papramorgóját, evett kenyeret szalonnával (esetleg kolbásszal) és még - horribile dictu - el is füstölt pár szál bagót.
Viszont nem aggódott állandóan; nem evett kituggyamiféle gyári készítésű ételeket, nem szívott városi levegőt, nem nézett tévét (de még akár rádiót se hallgatott), és nem aggódott a Világ sorsán.
A disznaját nem előírásos ólban tartva nem előírt koszton hizlalta; a tehenét se mulattatta zenével; és az uborka hajlásszöge meg hossza is a legteljesebb mértékben hidegen hagyta. A házinyulakról nem is beszélve... A tyúkok alól meg maga szedte ki a tojást, viszont nem kevert a mag közé állati fehérjét (aminek az eredetét jobb nem firtatni), de még csak pirospaprikát se, hogy a sárgája sárgább legyen...
No azért akkor se volt kolbászból a kerítés; akkor sem élt minden földi halandó örökké, tudjuk ezt jól. De azért ha választani lehetne, én nem az aggódásba szeretnék belepüsztülni :-P

Attilajukkaja 2017.03.17. 17:42:07

@Mormogi Papa:
Szerintem is felesleges belepusztulni az aggodalomba, de akkor sem értem az összefüggést a kalóriák, a szénhidrátok és az allergia között.
És lehet, hogy most többen lesznek idősebb korukra cukorbetegek vagy rákosak, de ez részben azért van, mert egyáltalán megérik azt a kort. Egyik nagyapámat 42 évesen vitte el a TBC, amúgy teljesen egészséges volt.

"Amikor az ételek alapanyaga egészségesebb volt, és az emberek többsége hírből sem ismerte a ma közismert nyavalyákat"
Ugyanezek a betegségek már annak idején is tizedelték az embereket, csak nem mindig derült ki, hogy miben is haltak meg. És a parasztok valóban ritkán híztak el, de az átlagéletkor még úgy is jóval alacsonyabb volt, mint mostanában. Attól még oda kell figyelni az étkezésünkre és igyekeznünk kell egészséges életmódot folytatni.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2017.03.17. 19:33:29

@Attilajukkaja: Azért ne feledkezzünk meg róla, hogy az átlagéletkorba egyéb tényezők is belejátszottak. Ne elhanyagolható módon.
Most nézzük csak a vastagját: 1914-18; harmincas évek végétől 45-ig - benne nem csak a "harctéri veszteségekkel"; némi elhurcolás, némi belső ellenség likvidálása és a többi...
Meg volt ugye pár járvány, amit sok kisgyerek nem élt túl - például az ötvenes évek közepén az agyhártyagyulladás...
Mindez "benne van" az átlagban. Persze tudom, akkoriban egy hatvannégy éves ember nem úgy nézett ki, mint a mai városi hatvannégyesek többsége.

Hogy miért pont 64?
www.youtube.com/watch?v=uHGe09wXwX0
:-P

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2017.03.17. 19:37:39

Ott van a szöveg is, csak [ TÖBB ] gomb alatt :-)

Attilajukkaja 2017.03.20. 14:40:57

@Mormogi Papa:
"Azért ne feledkezzünk meg róla, hogy az átlagéletkorba egyéb tényezők is belejátszottak. Ne elhanyagolható módon."
Én is pontosan ezt mondtam!

Szeretem az a cappellat! Nálunk a Bolyki Brothers produkált hasonlót. :o)
www.youtube.com/watch?v=GALZNcw9n1U
Szerintem, kicsit jobbak is!

Attilajukkaja 2017.03.20. 21:22:17

@Mormogi Papa:
A környezet rendkívül giccses, de az ének ragyogó! :o)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2017.03.20. 22:37:41

@Attilajukkaja: mi a Hegyalja fesztiválon hallottuk őket élőben két éve :-)
De vannak még számosan énekegyüttesek, akiket kedvelünk. A vox humana -hoz nincsen fogható :-)
De lehet mellette hangszer is - az Ars Renata nagy kedvenc volt...

Attilajukkaja 2017.03.22. 01:18:52

@Mormogi Papa:
Egyetértek! :o)
Engem is akkor fogott meg az általam belinkelt Bolyki Brothers, amikor élőben hallottam őket. Az élmény nagyon más.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2017.03.26. 14:49:01

@Attilajukkaja:
The King's Singers-koncert a pécsi Kodály Központban
2017. március 26. 10:01

A kétszeres Grammy-díjas brit a capella énekegyüttes, a The King's Singers ad koncertet április 28-án a pécsi Kodály Központban.

Az "utánozhatatlan hangzáskultúrát képviselő" együttes 1968. május elsején mutatkozott be a londoni Queen Elizabeth Hallban - idézte fel az MTI-nek eljuttatott összefoglalójában a szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK).

Mint írták, a csaknem öt évtized alatt eddig huszonhárom énekes fordult meg a hattagú együttesben, amely minden zenét világszínvonalon szólaltat meg.

A koncert honlapja szerint a pécsi estre az együttes friss feldolgozásokkal - köztük jazz sztenderdekkel, popslágerekkel, középkori motettákkal és reneszánsz madrigálokkal - érkezik.

A The King's Singers mintegy kétezer zeneművet, köztük több mint kétszáz kortárs alkotást dolgozott fel olyan kiváló zeneszerzőktől Luciano Berio, Ligeti György, Sir James MacMillan, Krzysztof Penderecki, Sir John Tavener, Gabriela Lena Frank és Eric Whitacre - olvasható a közleményben.

A szervezők kitértek arra is, hogy a világ egyik legjobbjaként számon tartott énekegyüttest a közelmúltban választották be a Gramophone hírességek csarnokába.
MTI
süti beállítások módosítása