Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Kirándulások Stockholm környékén (1) – A Rosersberg palota

2017.05.05. 10:33 :: Hobbiszakács

sk2-ph-dsc02958.jpg

A Stockholmtól északra fekvő Rosersberg (Rózsahegy) kastély - Louis Belanger festménye 1805-ből

III. Gusztáv svéd király 1777-ben járt Szent Péterváron ahol Nagy Katalin cárnő vendége volt. Annak ellenére, hogy unokatestvérek voltak, a két uralkodó szívből gyűlölte egymást. A 31 éves, impulzív Gusztávot megbízhatatlannak, a szultánnal egyenrangú despotának tartotta a 48 éves Katalin. Nem tévedett nagyot.

Az országgyűlés beleegyezése nélkül III. Gusztáv nem indíthatott háborút, ezért meg kellett várnia Oroszország hadüzenetét. Nagy Katalin azonban semmi jelét nem mutatta annak, hogy az orosz-török háborún kívül más konfliktusba is szeretne bocsátkozni, ezért III. Gusztáv cselhez folyamodott: az opera szabójával varratott kozák egyenruhákba bújtatott katonákkal látszattámadást mímeltetett a finn-orosz határt őrző svéd helyőrség ellen. A színházi kozákok azonban eltévedtek, és igazi orosz csapatokkal keveredtek tűzharcba. Az incidenst egyik fél sem akarta megtorlás nélkül hagyni, ezért a "véletlenül" a Finn-öbölben tartózkodó svéd hajóhad a Helsinkitől keletre fekvő Hogland (ma Гогланд) sziget közelében 1778 július 17-én összecsapott az oroszokkal. Az erőviszonyok nagyjából egyenlők voltak, ezért a muníció fogyta után a harcoló felek szétváltak, és az ütközetet mindkét fél a saját győzelemként könyvelte el.

sk2-ph-dsc02986.jpg

 A Hogland sziget közeli tengeri ütközet - Jean Louis Deprez festménye

A svéd hajóhad főparancsnoka Gusztáv öccse, Károly herceg volt, aki a parancsnoki kajütben kiállott rémületekért Rosersberg kastélyát kapta ajándékba az örömhírtől bőkezűvé vált bátyjától.

Károly herceget III.Gusztáv halála után XIII. Károly néven koronázták királlyá. Mivel gyereke nem volt, a trónöröklés kérdését örökbefogadással oldották meg. Az országgyűlés javaslatára XIII. Károly adoptálta Napóleon marsallját, Jean Baptiste Bernadotte-ot.

sk2-ph-dsc02970.jpg

 Az adopciós dokumentum aláírásáról készült festmény ifj. Per Krafft műve

sk2-ph-dsc02974.jpg

Az öröbefogadási dokumentum - az okiraton kivehető az adoptált neve

Királyunk ük-ük-nagyapja, Jean Baptiste Bernadotte 1818-ban XIV. Károly János néven lett Svédország és Norvégia királya. A magát közkatonából tábornokká felküzdő "Pontecorvo grófja" meggyőződéses republikánus, a svéd udvar által megvetett "parvenue revolutionnaire" ereiben nemhogy királyi, de még csak nemesi vér sem folyt.

sk2-dsc02954.jpg

A kastélyt angolpark veszi körül, jobban mondva annak maradványai.

A királyi vendégek szórakoztatására remetét alkalmaztak, aki a közeli Mälaren-tó partján ”Kettil barlangjában”, a hatalmas sziklatömbök réseit kihasználó remetelakban ”lakott”.

sk2-ph-dsc02962.jpg

Louis Belanger festménye Kettils barlangjáról

kettils_grotta_schagerstrom.jpg

A kulipintyóról megmaradt egy 1911-ben készült fénykép. (August Fredrik Schagerström )

sk2-ph-dsc03029.jpg

Kettil sziklája

A parton emelt rúnakövön többek között ez áll:

sk2-ph-dsc03045_1.jpg 

"Ezt a barlangot 1802-ben építtette  Károly herceg, az északi szabadkőművesek mestere, és a szép felesége, Lotta af Holstein."

sk2-ph-dsc03052_1.jpg

A rúnakő melletti padról a Mälaren-tóra, a közeli „Kis Gibraltár” mini-szigetre, és a jóval távolabb fekvő Sigtuna városkára lehet látni. 

 Jegyzet: A palota elérhetőségét, nyitvatartási idejét (angolul) itt lehet megtudni.

8 komment

Címkék: Stockholm Rosersbergs slott XIII. Károly III. Gusztáv

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr4612482497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2017.05.05. 12:37:26

Azon gondolkodom, hogy az Opera szabója mennyire ismerhette a kozákok hadi ruházatát :-P Ha csak annyira, mint a hollywoodi filmesek nagyobbik fele, akkor nem is csoda, ha a reguláris cári csapatok ellenségnek nézték őket :-)))

Sajnos, a történelem állandóan ismétli önmagát (és aki nem tanult a régiekből, annak még inkább) - így nem csoda, ha az eset megismétlődött, nem is túl messze onnét, és ennek egész Európa látta kárát.

Némiképp furcsálkodom az északi rúnák meg a szabadkőművesek házasításán, de lehetséges, hogy arrafelé ezeket használták titkosírás gyanánt.
Most olvasok egy kölcsönkapott munkát (francia nyelvűt) a Franciaországi Nagy Oriens 250 éves történetéről - abban egy közismert alapokon alkotott primitív, "betű helyett jel" titkosírás szerepel.

A "kis történelem" részeként úgy emlékszem, Jean Baptiste Bernadotte örökbefogadásától halála napjáig takargatta felkarját, amire ifjú korában a "Vesszenek a királyok!" jelszót tetováltatta :-)))
«Mort aux rois !» (mások szerint «Mort aux tyrans!»)
Nem mellesleg ő mondott le a finn területekről, hogy békében élhessenek a svédek és az oroszok; de ő volt akkoriban a svéd szabadkőművesek rendjének Nagymestere is. 1798-ban (igaz, csak két hónapig) ő Franciaország bécsi nagykövete, ittz találkozik Beethoven-nel, akit talán ez (is) ösztönöz a Bonaparte Napoléon-nak ajánlott, utóbb Heroikus-nak nevezett szimfónia komponálására.

A későbbi Karl XIV Johan felsége, Désirée Clary története is mesés :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2017.05.05. 17:30:25

"Drottning Desideria" története magyarul: hu.wikipedia.org/wiki/Dezider%C3%A1ta_sv%C3%A9d_kir%C3%A1lyn%C3%A9
Ide illik, annál is inkább, mivel ebben a kastélyban élt - és, ha jól értem, itt halt meg. (A megfogalmazás nem egyértelmű.)
"...egy színházi előadásról jövet hirtelen összeesett a királyi palota lépcsőjén, és meghalt. 83 éves volt, saját fiát is túlélte. A darab, amelyet utoljára látott Calderón Az élet álom című drámája volt. A cím illik az ő életére is. Egy marseille-i selyemkereskedő leányából lett Madame Le Maréchal, Ponte Corvo hercegné, svéd és norvég trónörökösné, majd királyné."

A kastélyról: hu.wikipedia.org/wiki/Rosersbergi_kast%C3%A9ly

Rózsahegy egyébként akad közelebb is: hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3zsahegy

Itt született1904-ben Löwenstein László néven Peter Lorre színész. "...német nyelvterületen színészkedett, ebből a korszakból Fritz Lang M – Egy város keresi a gyilkost című filmjében, 1931-ben nyújtott alakításával jegyezték meg a nézők. A nemzetiszocialisták térnyerése miatt Párizsba, onnan Londonba ment, ahol többek közt Hitchcockkal is dolgozott, végül Amerikában színészkedett."
www.imdb.com/name/nm0000048/

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2017.05.05. 17:58:19

Nem kevesebb, mint 250 fotó és plakátkép látható róla az IMDb lapján !
Az életrajz érdekességei között található a híres idézet is:
According to Vincent Price, when he and Peter Lorre went to view Bela Lugosi's body during Bela's funeral, Lorre, upon seeing Lugosi dressed in his famous Dracula cape, quipped, "Do you think we should drive a stake through his heart just in case?".
Fiatal korában bécsben Sigmund Freud és Alfred Adler tanítványa is volt.
Mikor megérkezett Nagy-Britanniába, Alfred Hitchcock nem jött rá, hogy alig tud angolul, (mivel Lorre folyamatosan "lereagálta" a rendező viselkedését), ezért beválogatta "A férfi, aki túl sokat tudott" (The Man Who Knew Too Much) egyik fő szerepére. A szövegét fonetikusan tanulta meg :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.05.05. 18:48:48

@Mormogi Papa: Ó, Desirée túlélte Oszkár fiát is. Unokája, a későbbi XV. Károly szerint "nagymama soha nem hal meg. Ő eltűnik. Csak átkozottul lassan csinálja".

Desirée férje halála után leginkább a Stockholmtól huszonöt kilométerre fekvő Rosersbergben, tyúkjai között érezte jól magát, melyeket soha nem volt szabad levágni. Minden vágya az volt, hogy visszatérjen szeretett Párizsába, de valahogy sehogy sem merte rászánni magát az utazásra. - Milyen bolond az ember: akkor adja fel a szabadságot, amikor birtokolja azt! - szokta mondogatni, amikor párizsi látogatása szóba került.

Még több van itt:

mek.oszk.hu/03000/03052/html/index.htm

az "Oszkárok" címszó alatt.

:-))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2017.05.06. 10:42:29

Pedig ugye Marseille-ben született, egy ottani hajótulajdonos és selyemkereskedő lányaként...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.05.08. 16:41:25

@Mormogi Papa: Igenám, de a száműzetésben levő (ex-vőlegenyét) Napóleont Párizsba(n) várta vissza (a többi hűséges alattvalóval együtt). :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2017.05.09. 08:41:33

@Hobbiszakács: Addig is, míg sor kerül a következő kirándulásra, érdekelne az első kép jobb szélén látható szökőkút.
Angolszász protestáns templomokra hajazó toronysüveg alatt egy olyan lábas kútkávát látok, ami erősen emlékeztet egy korábbi posztomnál látott forrásra, csak az a festményen jóval nagyobbnak látszott.
www.wissen.dewww.wissen.de/sites/default/files/styles/lightbox/public/wissensserver/jadis/incoming/71819.jpg?itok=abPoOXU2
A kút körül pedig lánccal elkerített rész van - talán a kocsiktól óvja a törékeny építményt.
Kerteket díszítő elem gyanánt gyakran alkalmaztak szökőkutakat, amihez néha igencsak messziről kellett a vizet odavezetni - ám az ilyen kutak Európában jóval grandiózusabbak voltak. (Más a helyzet Észak-Afrikában, ahol a sivatagi városkákban maga a víz díszkútba folyatása is a gazdagság jele - de legalábbis a dicsekvésé.)
Esetleg gyógyvíz lenne? Vagy valamiféle vallási vonatkozása volt? (Ez gyakran egykori pogány hit elemeire vezethető vissza - szent forrás...)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.05.09. 09:11:48

@Mormogi Papa: A kastélyt körülvevő parkot az évszázadok alatt többször átrendezték/tervezték. A szökőkút(?) helyén ma egy mozsárágyú árválkodik.
süti beállítások módosítása