Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Jótett helyébe jót várj!

2017.06.01. 06:47 :: Hobbiszakács

Amerre a szem ellát, tankok gyúrják a sarat, előttük egy kis pont, gyorsan közeledik. Egy idő után tisztán ki lehet venni, hogy egyenruhát visel, szaporán liheg, és legszívesebben valahol máshol lenne.

katona_balladaja.jpg

Megbotlik, és egy bombatölcsérbe zuhan. Jóformán még le sem rázhatja magáról a földet, máris egy alig használt géppuskán akad meg a tekintete. Rövid kapkodás után sikerül a fegyver néhai kezelőjének görcsbe meredt ujját lefejteni a ravaszról. Éppen idejében, mert egy tank tornyosul a rejtekhelye fölé. A géppuskasorozat fülsiketítő, a tank horkant egyet, és erejét vesztve csúszik vissza. Katonánk vérszemet kap, kivonszolja fegyverét a gödör szélére, és onnan lövi az üldözőből immár menekülővé vált tankokat.

A Katona balladáját Zsuzsika néni jóvoltából láttam. Erősen dadogó szomszédasszonyunk az Opera melletti Győzelem mozi pénztárosa volt. Akkoriban a mozik nevét a proletárdiktatúra jellegzetes szókészletéből választották: Vörös Csillag ­- ismertebb nevén a Bolhás -  Munkás, Haladás, Köztársaság. (A főtéri Új Időkbe reggel beültünk, és egymásután háromszor-négyszer is megnéztük ugyanazt a filmet.)

Zsuzsika néninek szilárd meggyőződése volt, hogy szívességet tesz azzal, ha minden héten beállít hozzánk a vasárnap esti kilenc órás előadásra szóló jegyekkel. Főként szovjet filmeket vetítettek, méghozzá olyanokat, amelyben egy ruszki tíz fritz eszén jár túl. Szovjet filmet nem volt tanácsos kritizálni, ezért édesanyám kikötötte, hogy csak akkor veszi meg a jegyeket, ha azok nem háborús témájúak.

- Nem há-há-háborús film. Sz-sze-szerelmes film - nyugtatta Zsuzsika néni édesanyámat. Amikor aztán a sz-sze-szerelmes filmben Szása és Mása a párttaggyűlés után a kapuban ölelkezett, édesapám befogta a szememet.

Zsuzsika néni nyugdíjba ment, és nem hozott nekünk több jegyet. Pedig akkorra már nemcsak szovjet, hanem francia, olasz, sőt amerikai filmeket is vetítettek, Liz Taylorral, Sophia Lorennel, Brigitte Bardot-val, Gina Lollobrigidával és Claudia Cardinaléval, akiknek Richard Burton, Belmondo vagy Alain Delon csapta a szelet. Az Odüsszeuszban íjászok, a Theodórában gladiátorok küzdöttek a gyengébb nem kegyeiért. Egy emberként izgultunk, hogy a gyönyörűséges nyakat szorongató kopasz hóhér hátában megálljon a daliás római hős dárdája…

theodora.jpg

Azt, hogy mégis gyakran - és ingyen - járhattam moziba, egy véletlennek köszönhettem. Egy napsütéses, őszi vasárnap délelőtt éppen Sanyitól búcsúztam a Kisparkot szegélyező járdán, amikor egy őszülő hajú bácsi fordult be a sarkon. Megállt, és óvatosan a cukrászda falához támasztotta a vállán cipelt, ruhásszekrénynél szélesebb furnérlemezt. Nadrágzsebéből gyűrött, kockás zsebkendőt vett elő, és megtörölte vele a homlokát. Tekintete a hegyoldalt fürkészte, aztán megállapodott rajtunk. A helyzet megkövetelte, hogy közelebb lépjünk, és megkérdezzük, hogy segíthetünk-e?

Hármasban kaptattunk felfelé a gránitkockákkal kirakott Tordai út járdáján. A Cigánysor mellett megpihentünk, hogy aztán töretlen lelkesedéssel folytassuk a kapaszkodást. Befordultunk az egyik mellékutcába, és az ide-oda hajló lemezt óvatosan a kerítéshez támasztottuk.

- Nagyot segítettetek rajtam – mondta a bácsi. - Szerettek moziba járni? Gondoltam. Jegyszedő vagyok a Győzelem moziban. Keressetek engem, a vendégeim vagytok. Ha esetleg nem ismernélek fel benneteket- tette hozzá elgondolkozva - akkor mondjátok a jelszót: “furnír"!

- Mi nem azért segítettünk - követtük a mesebeli forgatókönyvet.

Másnap kipróbáltuk a jelszót, amely aztán éveken keresztül működött.

 

3 komment

Címkék: Sanyi Furnír A katona balladája Ballada a katonáról

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1412549291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2017.06.01. 11:20:35

Magyarországon a filmet "Ballada a katonáról" c. alatt vetítették. Sokszor megnéztem a most 85 éves anyukámmal. Ő mindig elsírta magát rajta. És akkor én is.

A sztori nagyon szép, és még szebben van megírva.

Visszatérve a szüleimre, rossz néven veszik, amikor gúnyolják a fiatalkorukat és az abban vetett hitüket. Szerintük sok jó dolgot is csinált Mo.-n az a rendszer, nem csak mocskot. Persze ezt csak nekem mondják el. Nem azért, mert nem merik, hanem mert a kutya sem hallgatná meg őket.
Ezzel nem azt akartam mondani, hogy ez az írás bárkit is gúnyolna. Nagyon tetszett, ... csak éppen ez jutott eszembe róla. Nehogy bárki is félreértse!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2017.06.01. 19:18:14

Igen, stimmel. Mármint a címe. Grigorij Csuhraj rendezte, aki érdemes rendező volt. Ráadásul a kezdeteken kívül nincsen harc a vásznon - visszafogott, főként a hátországot lefestő történet.
Azért persze emlékeztet erősen az ötvenes évek hazai tankönyveiben szereplő "Szása Tüskevics, a bátor pionír kilőtt egy ellenséges tankot" történetre.

Viszont a bloggazda emlékezete csal: nem géppuskafészekbe botlott a fiú, hanem egy "rakétapáncélgránát" (RPG) szerű valamibe, amit nálunk a seregben szigorúan tiltva volt "páncélököl" néven említeni, minthogy a túlzottan emlékeztetett a geremánok "Panzerfaust" néven ismert fegyverére :-P
Géppuskával nemigen lehet tankot "leküzdeni"...

A film stábja: www.imdb.com/title/tt0052600/fullcredits?ref_=tt_ov_st_sm

majd a lövés utáni felszabadult öröm pillanata: images-na.ssl-images-amazon.com/images/M/MV5BODc2YTk2YjAtMGNkYy00MzU5LTk3N2YtNGJlZjBhNzc5ZjExXkEyXkFqcGdeQXVyMTI3MDk3MzQ@._V1_.jpg

Itt 57 kép látható a filmből (az utolsók a következő lapon). Nagyíthatók.

A főhőst Vladimir Ivashov alakította. A képekről úgy gondolom, hogy nem lövész vagy hasonló alakulatnál szolgált, hanem telefonvonalat telepített a fiatal katona - mint a híradó század tagja. (NEM híradós, mivel nem adósa senkinek - tanultuk a 'hírszázad' parancsnokától.)

Érdekesség, hogy 20 évvel később egy lengyel filmben egy Harry Brown nevű amerikai űrhajóst játszott. Az a mozi Sztanyiszlav Lem egyik novellájából készült, a Pirx pilóta kalandjait elmesélő sorozatból. (Volt ebből magyar TV sorozat is :-) A lengyel film címe nálunk "Robotokkal a Szaturnusz körül" volt.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2017.06.01. 19:28:02

Még valami: Az IMDb (Internet Movie Database) meg szokta adni, mely filmeket kedveltek még azok, akiknek ez tetszett.
Íme a lista eleje - érdemes emlékezni :-)
Szállnak a darvak
A negyvenegyedik (szintén Csuhraj)
Emberi sors (Solohov után)
Kálvária
Tiszta égbolt
Az el nem küldött levél
Csendesek a hajnalok

Én még hozzátenném ezt a maga nemében zseniális és hátborzongató filmet is:
www.imdb.com/title/tt0064385/?ref_=nv_sr_2

Ebben van egy visszaköszönő jelenetsor, ami éppen a moziról - közelebbről a filmvetítésről szól.
A kis várost hol a vörös, hol a fehér csapatok foglalják el, és mindenki szórakozásra vágyik. A mozigépésznek egyetlen tekercs filmje maradt - természetesen az is fekete-fehér némafilm. De ez most éppen kapóra jön: miközben a feltámasztott hátsó kerekű biciklit tekerve "készít" áramot a vetítéshez (generátor van rákötve), mindig az aktuális közönsének megfelelő kommentárt fűz a látottakhoz ...
Pedig a film csak egy ártatlan fürdőző csoportot láttat :-)
(A történet maga könyvben is megjelent, magyarul is, valamikor a hetvenes évek második felében...
süti beállítások módosítása