Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

"Laza Pala" - rántott szelet a köbön

2017.10.10. 08:34 :: Hobbiszakács

sk-ph-dsc00041.jpg

17 komment

Címkék: wienerschnitzel rántott szelet Budapest Palatinus Bíró Lajos Laza Pala strandbisztró

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr412942997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2017.10.10. 12:10:34

A Moldau-ban vannak ilyen méretü adagok.
(Egy osztrák étterem a Hornstull közelében.)

Egyszer oda is elmehetnénk együtt...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.10.10. 13:30:27

@α Ursae Minoris: Hallottam én is regélni a konyhájukról és az adagokról, egyszer ki lehetne próbálni. Remélhetőleg adnak gyerekadagot is :-) A képen szereplő példányt ketten sem bírtuk megenni, 400 grammos volt a lelkem. A csalamádét a Lehel piacról szereztem be, remekre sikerült a kettő kombinációja.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2017.10.10. 16:21:19

Borsodi az Úrnak, Mojirtó a Zasszonynak :-)

Anno az első (?) Bécsiszelet Vendéglőben volt ilyen hatalmas az adag.
A Nagykörút egyik sarki mozijának (béke celluloidjaira) oldalán nyitott meg sok éve. Köret helyett ott is bőven elég volt egy vegyes salátatál :-)

Benikuty 2017.10.10. 20:09:14

Megfigyeltem, hogy készítik elő a húst a Hold utcai csarnok egyik hentesénél. Duplán nyitják a szeletet, aztán kér egymással szemben forgó henger közt "vasalják" egyenletes szeletté. Mikor kész egy jó nagy adag, viszik fel a Buja Disznókba (Bíró Lajos műintézete). Megjegyzem, minden híresztelés dacára standard versenydisznó karajból adják elő...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.10.11. 08:19:32

@Benikuty: Azt hiszem, hogy klopfológépnek hívják azt a húsvasalót. A "bécsi szelet" is a kinézetre utal: mennyivel jobban hangzik, mint a rántott disznóhús. Ennyit csak meg(t)ehetünk a szegény bocik védelmében.
:-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.10.11. 08:21:00

@Mormogi Papa: Nem a New York melletti sarkon volt az a vendéglő?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2017.10.11. 16:12:56

@Hobbiszakács: A NY Kávéház melletti sarok...
A vele szemközti sarkon (a Tobacco Street túloldalán) egykor a pesti Híradó Mozi állott - ma egy kisegyház hitéleti központja. A kicsivel messzebb lévő sarkon viszont a "Magyarosch Tschikosch-Gulasch" körítésű, "puszta-zenekarral" zenésített Kulacs étterem volt egykor. A konyhája megfelelt a kor színvonalának, ahhoz mérten korrektnek volt tekinthető. Csak semmi túlzás, etássak!
Nem mellesleg az Osvát utca volt ez, annyi áthallással, hogy a New York Palota felsőbb emeletein ezidőtt főként szerkesztőségek lapultak - a köz szeme elől rejtve.
Én már csak akkor jártam ott, mikor ezek kiköltözvén az épületet jutányos áron adták "kölcsön" filmkészítésre. Volt itt amcsi akciófilm és egy "Bűn és bűnhődés" meg ki tudja még mi. Alant, a kávéházban már más témájú mozik forogtak :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.10.11. 17:09:48

@Mormogi Papa: "a kávéházban már más témájú mozik forogtak" - mesélj tovább, Mormogi Papa, mesélj! Csupa fül, izé... szem vagyok.
:-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2017.10.12. 16:16:29

Részletekre nem sok esetben emlékszem, de nagyjából a XX. század elején - közepén játszódó filmek díszletéül szolgált; leginkább éttermi, bál és fogadás tereként. Úgy rémlik, legalább egyszer egy tengerjáró hajó éttermét is megszemélyesítette, mint ahogyan az Astoria Hotel étterme is "fellépett" ebben a szerepkörben. (Az utóbbi éjjeli mulatója meg eleve olyan volt, mintha díszlettervezők alakították volna ki a "nyugati fertő" háttereként :-P Ennek megfelelő helyszíneket is alakított.)
Visszatérve a New York Kávéházra: magam viszonylag keveset forgattam benne, de álljon itt pár film címe Basa Balázs és Názer Ádám "Itt forgott" című könyvéből. (A könyv a Budapesten forgatott külföldi produkciókkal; néhány esetben koprodukciókkal foglalkozik.)
Hanussen - A próféta (1988) (német-magyar-osztrák)
Edge of Sanity (1989)- londoni étterem, Anthony Perkins
Az operaház fantomja (1989) - Bill Nighy, Jill Schoelen
The Gambler - A játékos (Makk Károly 1997) angol-magyar - Dosztojevszkij
Houdini (2014) két részes életrajzi film, Adrien Brody mint Weisz Erik - itt a kávéház - rendhagyó módon - gyakorlatilag saját magát játssza.

A könyvben felsorolt más filmek az épületben, de nem a kávéházban forgattak - például a
Red Heat (Vörös zsaru - 1988)
Crime and Punishment (Bűn és bűnhődés - 1998)
Last run (Végső játszma - 2001)
Spy game (Kémjátszma, 2001)
és még néhány.
Aki kíváncsi további, nálunk készült mozikra, annak ajánlom a könyv szerzőinek azonos című blogját:
ittforgott.blog.hu/

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.10.12. 18:17:14

@Mormogi Papa: Érdekes az "ittforgott" blog! Köszi a tippet.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2017.10.13. 08:50:34

@Hobbiszakács: én szövött húsként ismerem az ily módon "felfújt" szeletet. (Nekem ennek a fele is sok lenne)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.10.13. 17:24:11

@nagypapi: Ketten alig tudtunk megbírkózni vele. De nagyon finom volt, etette magát.

Szerintem ha a fűszerezett (dupla?) panír a körettel és a sörrel harmonizál, a hús akár csirke is lehet.

(Rántani való borjúhús szeletet néha lehet - persze aranyárban - a stockholmi Fő piacon (Hötorget) kapni.)

Benikuty 2017.10.13. 18:58:28

@Hobbiszakács: lehetséges, de a masina határozottan vékonyra hengerli a húst több lépcsőben. Mint a hideg hengerlés a vas megmunkálásában:.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.10.14. 13:41:53

@Benikuty: Aha, szóval így lehet a micisapka nagyságú hússzeletből budifedél nagyságút nyújtani. (Állítólag ez a két méret szab határt a rántott húsnak.)

:-)

Benikuty 2017.10.14. 16:38:12

@Hobbiszakács: igen jól tetted vizuálisan értelmezhetővé a dolgot:D

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2017.10.16. 17:29:57

@Benikuty: vagy, hogy a konyhánál maradjunk, a tésztakészítő masina, több fokozatban vékonyítja a masszát.

Benikuty 2017.10.17. 04:57:12

@nagypapi: ez a hasonlat tényleg jobb, mert a fémnél hengersort alkalmaznak. Húsnál pont olyat, mint a tésztagép, csak nagyobbat.
süti beállítások módosítása