Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Kitalálós poszt : Ma már csak múzeumban látható szerkezet (része)

2017.11.07. 11:13 :: Hobbiszakács

sk2_azh0876.jpg

“Dugdosós” telefonközpont

"A központ felső részén régebben "esőlemezek" lefordulása jelezte a bejövő hívást (az alattuk lévő, fehérre festett mező könnyítette észrevételüket, később kis jelzőlámpákkal váltották ki ezeket), erre a kezelő "rálépett a vonalra", azaz a hívó fél vonalára csatlakoztatta az egyik kábel "jackdugó" párjának egyikét, majd a "behallgató kulcs" egyik irányba fordításával a fejhallgatójára kapcsolta a hívó hangját. Megkérdezte, kivel óhajt beszélni. A kívánt vonal aljazatába dugta a kábel másik dugóját ésrácsöngetett a vonalra, majd a kulcs másik irányba fordításával arra a vonalra kapcsolt. Amint a hívott is bejelentkezett, a központkezelő a kulcsot középre fordítva kilépett". (M.P:)

 

sk2_azh0897.jpg

 

A súlyok arra valók, hogy a beszélgetés végén/megszakítása után a kábel visszaugorjon a "nyugalmi" helyére.

sk2_azh0895-2.jpg

sk2_azh0896.jpg

sk2_azh0877.jpg

"Az esőlemezek mellett a fenti csengő is figyelmeztet a bejövő hívásra - hátha szundikál a kezelő.

A lemezeket egy egyszerű mechanika emelte fel, amit a jackdugó megfelelő lyukba helyezése működtetett - egyúttal visszajelezve azt is, hogy jó vonalra lépett a központkezelő. Jól látszik a 12 behallgatókulcs és alul jobbra a csengetőkulcs is.

A kézibeszélő nem a legjobb erre a feladatra, de egy ilyen kis "alközpont" esetében nyilván jóval kevesebb hívás jött, így megfelelő. A nagy központoknál nyakba akasztott, felfelé hajló tölcsérrel ellátott mikrofonokat és fejhallgatókat alkalmaztak a telefonos kisasszonyok kényelme végett." (M.P.)

sk2_azh0895.jpg

5 komment

Címkék: Telefonközpont Kitalálós poszt Ålands Museum behallgatókulcs csengetőkulcs

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr3813198163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2017.11.07. 11:42:06

Egyrészt a (színházi) zsinórpadlás jut róla eszembe, ahonnan a különféle háttereket, kellékeket irányítgatják. Csak ez ugye annál sokkal kisebb. Esetleg egy bábszínházhoz tartozó zsinórpadlás (vagy inkább zsinórpince...) lehetne.

Másrészt a szövőszék is eszembe jut róla, csak ahhoz meg indokolatlanul bonyolultnak tűnik ez a szerkezet, ráadásul szövőszékek azért még ma is vannak valamilyen szinten használatban, arra nem lenne igaz, hogy „Már csak múzeumban látható...”

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.11.08. 08:26:50

“Dugdosós” telefonközpont (lásd a többi képet is).
A súlyok arra valók, hogy a beszélgetés végén/megszakítása után a kábel visszaugorjon a "nyugalmi" helyére.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.11.09. 15:34:17

A helyes megoldás mellett Mormogi Papa (M.P.) kiegészítő leírást is küldött. (A poszt dőlt betűs bekezdései.)
süti beállítások módosítása