Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Kitalálós poszt - Egy díj

2018.01.22. 09:14 :: Hobbiszakács

sk2-ph-azh0471-7.jpg

Az 1991 óta létező IgNobel díjjal azokat a kutatókat jutalmazzák, akik eredményeikkel és műveikkel előbb nevetésre, utána pedig gondolkodásra ösztönöznek.

sk2-ignobel_ph_azh0464.jpg

Hány csoportképet kell készíteni ahhoz, hogy biztosak legyünk abban, hogy senki sem hunyorít a képen? (Ideális megvilágításban, húsznál kevesebb "résztvevő" esetében a létszámot hárommal elosztva megkapjuk a választ.) Mi sülhet ki az élő és a döglött zengőlegyek gyűjtéséből. Többek között erre kapott választ az, aki meghallgatta a 2016-os év biológiai és irodalmi IgNobel-díjazottak előadását.

sk2-ignobel_ph_azh0469.jpg

Marc Abrahams, az IgNobel díj alapítója.

ignobel_ph_azh0477.jpg

Fredrik Sjöberg gyerekkora óta legyeket gyűjtött. 2004-ben azzal fordult a kiadójához, hogy Flugfällan – Légycsapda - címmel könyvet írna a zengőlegyekről.

zengolegy-syrphus_ribesii_in_bahrenfeld.jpg

"A zengőlegyek egy helyben lebegő, darázsra és dongóra egyaránt hasonlító vacakok. Csalók, megpróbálják másnak mutatni magukat. Mint ahogy az emberek is. Éppen ezért találtam alkalmas irodalmi eszköznek."

sk2-ignobel_ph_azh0479.jpg

A könyv azóta trilógiává bővült, több nyelvre lefordították, csak a svédből 30 000 példány kelt el. A zengőlégy gyűjtemény pedig műtárggyá lépett elő. (Az előadás időpontjában a Velencei biennálén volt kiállítva.)

 

13 komment

Címkék: Ignoble díj Marc Abrahams Fredrik Sjöberg Flugfälan nick svenson and piers barnes

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr6013589601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2018.01.22. 10:42:57

Jó reggelt!

Az egyik kedvenc díjam, habár nem kaptam még meg, igaz az igazit sem... :)
Az Ignobel-díjat a Harvard Egyetem Annals of Improbable Research nevű tudományos humorlapja osztja ki minden évben 1991-óta.
Hogy miért kaphatja meg ezt valaki?
Azt írják meg kedves blogtársaim :)

Attilajukkaja 2018.01.22. 12:26:08

@fiam:
Az eredetiség és a humor miatt.
Nem egy, nemzetközileg is elismert tudós irt már ebbe a lapba, mert nem rossz vagy valótlan eredményeket publikáltak, hanem a tudomány vicces oldaláról közelítették meg az elvégzett kísérleteiket, elméleteiket - amelyek persze semmire sem használhatók. Ebben a lapban is csak eredeti publikációkat fogadnak el, ahogy más véresen komoly tudományos kiadásokban is.
Ez a műfaj egyáltalán nem olyan egyszerű, mert a hülyeségnek is vannak fokozatai. Főleg, ha egy olyan kényes és kritikus közönség bírálja el, mint az egymással folyton rivalizáló tudományos közösség. Az Ig Nobel-díjnak ezért igenis nagy ázsiója van.

Attilajukkaja 2018.01.22. 15:53:32

A kiállított óra egy különlegesen elmés darab. Gondolom, a percmutatón a homokóra pontosan 1 perc alatt pereg le, míg az óramutatón pontosan 1 óra alatt. :o)
Az Ig Nobel-díj abban különbözik pl. a színészek Arany Málna-díjától, hogy ezt nem a rossz, vállalhatatlan teljesítményekért adják, hanem a legelmésebb, legeredetibb és leghumorosabb alkotásokért. Ez egy valódi elismerést jelent a szakma részéről.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.01.22. 16:46:33

@Attilajukkaja: Nem hiszem, hogy a hogy a homokóra működne...nem tudom :-(

Hogy valódi elismerés, vagy sem, azt sem lehet tudni. Ahogy elnéztem, ez is egy többé-kevésbé zárt társaság. Arról meg ne beszéljünk, hogy vajon ki pénzeli az első látásra (is) értelmetlen kutatási témákat.

A biológiai Ignobel díjat a méregdrága végtagtoldalékokkal felszerelt, kecskének “öltözött” Charles Foster, a Kecskeember kapta, aki három napon át a kutatásáról mit sem gyanító kecskékkel élt. Egy magyar-svéd kutatócsoport pedig azért kapott fizikai IgNobel díjat, mert fényt (méghozzá polarizáltat) derített annak az okára, hogy miért száll kevesebb légy a fehér lovakra mint a barnákra, és miért vonzzák a szitakötöket a fekete sírkövek.

Attilajukkaja 2018.01.22. 18:12:45

@Hobbiszakács:

"Hogy valódi elismerés, vagy sem, azt sem lehet tudni."
Miért nem?

"Ahogy elnéztem, ez is egy többé-kevésbé zárt társaság."
Ahogy minden művészi, irodalmi, tudományos vagy gazdasági társaság is az. Mi ezzel a gond?

"Arról meg ne beszéljünk, hogy vajon ki pénzeli az első látásra (is) értelmetlen kutatási témákat."
Az a prekoncepció, hogy valaki is itt direkt értelmetlen kutatások finanszíroz, teljesen téves. Álhír! A vicces cikkek általában nagyon is komoly kutatások mellékvágányaiból, melléfogásaiból születnek.

"A biológiai Ignobel díjat a méregdrága végtagtoldalékokkal felszerelt, kecskének “öltözött” Charles Foster, a Kecskeember kapta, aki három napon át a kutatásáról mit sem gyanító kecskékkel élt. Egy magyar-svéd kutatócsoport pedig azért kapott fizikai IgNobel díjat, mert fényt (méghozzá polarizáltat) derített annak az okára, hogy miért száll kevesebb légy a fehér lovakra mint a barnákra, és miért vonzzák a szitakötöket a fekete sírkövek."
Ezekről nem tudok semmi közelebbit, de utánanézek (jól jött volna valami link). Azt viszont biztosan tudom, hogy a tudományos közösség soha nem ismerne el semmilyen díjjal olyan valakit, aki állatokat kínoz.

Attilajukkaja 2018.01.22. 18:46:29

@Hobbiszakács:
Utánanéztem.
Az Ig Nobel-díj alaptétele az, hogy, "laugh, then think". Ha valakinek nehezére esik ezt a két dolgot összekapcsolnia, az ne olvassa el Fredrik Sjöberg legyekről szóló könyvét.

Attilajukkaja 2018.01.22. 19:28:32

@Hobbiszakács:
Charles Foster, a Kecskeember, nem állami/adófizetői pénzekből játszotta el 3 napig 2016-ban a kecskét. Ráadásul nem az volt célja, hogy ellopja a közvagyont, hanem kutatási célból tette. Hogy miért éppen így, és mi volt a végkifejlet, azt nem tudom.
edition.cnn.com/2016/09/23/americas/ig-nobel-award-2016/index.html

A lényeg, hogy a vállalkozását elég tudományosnak és érdekesnek tartotta a világ ahhoz, hogy jelöljék az Ig Nobel-díjra. :o)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2018.01.22. 20:59:06

@Hobbiszakács: Köszi :D
@Attilajukkaja: Igen, pontosan emiatt.
És, hogy mégis van haszna - sajnos, már nem emlékszem ki, de egy tudós nyilatkozta, hogy pont egy ilyen díjjal elismert kutatás hívta fel a figyelmét az adott problémára és adta az inspirációt az ő kutatásához. Sajnálom, hogy nem emlékszem pontosabban a részletekre, csak ez a momentum ragadott meg, hogy semmi sem hiábavaló, semmi sincs hiába :)

Attilajukkaja 2018.01.23. 11:27:59

@fiam:
Az ember tényleg soha nem tudhatja, az észrevételei, elméletei mennyire lehetnek érdekesek vagy hasznosak másnak, bármilyen nagy hülyeségnek is tűnnek első látásra. Máskor pedig a félresikerült kísérletekből, valamilyen hibából erednek a legérdekesebb eredmények. Ha nem így lenne, ma sem ismernénk a penicillint. :o)
De vannak ebben az újságban olyan cikkek is, amelyek tényleg csak szórakoztatás céljából születnek és valóban nincs semmi más (tudományos) hasznuk.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2018.01.23. 14:37:40

@Attilajukkaja: Most, hogy már csak ritkán álmodom azzal, hogy kémiából kell érettségiznem és tudom előre, hogy nem fog sikerülni - szóval, mióta nem kell számot adnom természettudományos hiányosságaimból, csak jól titkolnom, azóta nagyon érdekel a tudomány humora. Örülök, hogy ha kicsit későn is, de leesett a tantusz, hogy emberek művelik a tudományt is, sokszor nagyon jófej és szórakoztató alkotók :)
Ha hajdanán erről az oldaláról közelíthettem volna meg a matematikát, a fizikát, no meg a kémiát, azt hiszem, kevesebb görcsöm és több örömöm telt volna bennük.
Úgy, mint a sütés-főzésben is :D

Attilajukkaja 2018.01.24. 10:11:22

@fiam:
:o)
Sok múlik a gyermek érdeklődési körén, képességén, de talán még több a tanáron. Az a tapasztalatom, hogy egy gyermek az iránt kezd el lelkesedni, amit megért. Ha már az elején elveszti a fonalat, akkor sohasem fog megszeretni bizonyos tantárgyakat. A későbbiekben aztán eldöntheti, hogy valójában mi foglalja le leginkább, mihez vonzódik a legjobban.
A sütés-főzés pedig a legtöbbünknél ezen a blogon csak egy kellemes hobbi, kikapcsolódási forma. Ha egyszer beszippant a varázsa, nem ereszt el. :o)
süti beállítások módosítása