Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Nézem a holdraszállást, az 1902-ben készült filmben: szenzációs a találkozás a kecskebukát vető holdlakókkal - a 9.00 perctől - és még szenzációsabb a csetepaté az esernyővel, és... (2018.11.09. 16:36) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
  • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Az általad linkelt „Az erőd” című filmre pár éve Mormogi papa hívta fel a figyelmemet, korábban nem ismertem. Szerintem némi jóindulattal SF-nek minősíthetjük (ráfoghatjuk, hogy alter... (2018.11.09. 16:00) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Egyike a ritka alkalmaknak, amikor az orosz tudásnak hasznát vehettük :-) Ez megszűrte az aspiránsokat. A filmre MP is "ráhibázott": "Mellékelek egy képet a Dán Filmakadémia ar... (2018.11.09. 15:37) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
  • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Az ország valóban meglepö. Az évszám végül is nem annyira (elöször arra számítottam, hogy az lesz benne a csavar, hogy ez egy mai film retro-stílusú plakátja). Az elsö nagy "klassziku... (2018.11.08. 17:02) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Nem annyira a cím, mint az évszám és az ország. Ki hitte volna?! :-) (2018.11.08. 15:11) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
  • α Ursae Minoris: A cím a legegyszerűbb kérdés, mert oda van írva: Путешествие на Марс. Innentől meg már csak Google. Az eredmény részben meglepő, mert van ilyen címmel egy közelmúltban készült film is, de a plak... (2018.11.08. 14:17) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Mondhatnátok azt, hogy "csak pár napra megyünk el, erre mi történik!?" :-) Minket is kellemetlen meglepetésként ért, csak a "zöldek" öröme volt felhőtlen. (2018.10.30. 17:53) Óra- és évszak-átállás Stockholmban
  • α Ursae Minoris: Mi ráadásul Magyarországon voltunk hétvégén, és pont vasárnapra különösen szép, napos, langyos idö lett - egészen szürreális volt, hogy hóesésre érkeztünk vissza Svédországba... (2018.10.30. 10:17) Óra- és évszak-átállás Stockholmban
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Ez igen! Nekem jó kis időbe telt, amíg megfejtettem a teraszunk alatt játszódó eseményt. Éppen a paradicsomot öntöztem, amikor a veterán busz megállt a házunk előtt. Valamelyik szo... (2018.10.26. 09:04) Kitalálós poszt - Egy hangszer (két példányban)
  • α Ursae Minoris: Ó, igen! Felismerem, úgyhogy nem lövöm le (teljesen) a poént kapásból... Jellemzö, hogy a két jiddische mame egy pillanatra sem hagyja magára a fiacskáját, hanem szorosan követi az aktust. Ennek az... (2018.10.26. 08:27) Kitalálós poszt - Egy hangszer (két példányban)
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Gondoltam :-)))) (2018.10.17. 11:05) A stockholmi fantasztikus paradicsom
  • α Ursae Minoris: A cím alapján arra számítottam, hogy az erkélyeden termő fantasztikus paradicsomokról láthatunk majd képeket. :-) (2018.10.17. 10:43) A stockholmi fantasztikus paradicsom
  • Hobbiszakács: Az 1., a 4. és a 6-7-8. képeken szereplő kiállított "csokoládék" a Kristianstad-i szakiskola tanítványainak az alkotásai. (2018.10.14. 11:37) "Csoko,csoko,csokoládé" - képriport a stockholmi Csokoládé Fesztiválról
  • Hobbiszakács: A madártoll pénz neve tevau. A néprajzi múzem "Feathers" kiállításán láttam. Részletek a posztban és a azhfoto.blogspot.com/2018/10/feathers-at-etnografiska-museet-in.html oldalon. (2018.10.09. 08:02) Kitalálós poszt - Mi ez?
  • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Igen. De hát gyakorlatilag már elmondtad, nem...? Pénzként használt galambtoll-szalag. Ez tökéletesen kielégítö válasznak hangzik. :-) (2018.10.08. 15:25) Kitalálós poszt - Mi ez?
  • Utolsó 20

Címkék

Zsír! Zsír!

2008.01.08. 19:48 :: Hobbiszakács

A svédek összeborzonganak, amikor gyermekkorom zsíroskenyeréről nosztalgiázom. A disznózsír hiányzik az étrendükből, csak a legeslegöregebbek emlékeznek rá. Pedig a Skansenben tartott hagyományos karácsonyi vásáron a leghosszabb sor az ősrégi recept szerint zsírban sütött kolbullet – azaz szeneslepényt - áruló kifőzde-kunyhó előtt kanyarog.
 
 
 
A kalóriadús favágóflekken a nehéz körülmények között élő-dolgozó svéd favágók eledele volt a hosszú, hideg teleken. Egy személyre 10 deka füstölt vagy sózott sertéshúst (oldalas), kb. 1,5 deciliter vizet, 1 dl lisztet és egy csipetnyi sót kell számolni. Először az apróra vagdalt oldalast forró fémserpenyőben nyílt tüzön ropogósra sütik. Olvasztott sertészsírt adnak hozzá, majd ráöntik az előre elkészített, palacsinta sűrűségű vizes tésztát.  Három perc múlva a lepényt feldobva megfordítják – nem lenne eredeti, ha lapátot használnának - és a másik oldalát is ropogósra sütik. Egyesek szerint az igazi kolbullenek „a kéményen kell kimennie, és ott kell visszajönnie„ ahhoz, hogy jó füstös íze legyen.

3 komment

Címkék: kolbulle azaz a szeneslepény

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7289904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tavernaro 2008.01.10. 16:15:09

Jé,ez olyan,mint a kalakukko,csak abban hal is van és nem túl jó.

landonius · http://www.svaneholm-slott.se 2008.01.12. 09:17:09

Disznó tartására gazdag környék kell, és ez itt nem mindenhol van, viszont a liba könnyebben megél, ezért is a libazsir használata elterjettebb volt mielött az 50-es évek konzervmániája az emereket elszoktatta az igazi fözéstöl. Itt Skåne megyében az igazi "fittamad" azaz libazsiros kenyér ( sokszor töpörtyüvel, bennesült almával) fogalom a mai napig is!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.01.12. 10:45:53

Érdekes! Utánanéztem, és az egyik forrásból idézve csak helyeselni tudok: "En gausa-fittamad de e de goaste ja ved"!