Pénteken tartották a 2009-es Bocuse d’Or nemhivatalos szakácsvilágbajnokságon való részvételért folyó szakácsverseny elődöntőjét. A négy fiatal svéd szakács közül az első helyezett Stavangerben és Lyonban, a második pedig Koppenhágában (az Északi országok séf-bajnokságán) fogja Svédországot képviselni. A harmadik helyezett Franciaországba utazik, és résztvesz Laurier d’Or-on, a Nantes-ban megrendezett ifjúsági Európai szakácsbajnokságon. A negyedik helyezett stipendiumot nyer, amit tapasztalatcserére fordíthat.
A papírforma alapján a négy elődöntős közül ketten esélyesek a február 22-ére tervezett döntőbe jutásra. Björn Svensson és Jonas Lundgren. Björn többek között Gordon Ramsay-nél (3***) Londonban , az El Bulliban (3***) Spanyolországban és az oszlói Restaurang Bagatelle-ben (2** ) dolgozott. Jonas korábbi munkahelyei közül a párizsi Pierre Ganier (3***), a kaliforniai The French Laundry (3***) és a londoni The Square (2**) érdemel említést.
A zsűriben neves séfek, köztük korábbi Bocuse d’Or érmesek foglaltak helyet. A verseny témája, - akárcsak hat hónap múlva Stavangerben az Európa bajnokságon - a lazac és a bárány. Sorban bemutatom a fogásokat – számszerint nyolcat – és csak utána fedem fel a továbbjutók személyét.
Jonas lazacfogása így szerepelne az étlapon:
„Észak íze 55 fokon”
Enyhén füstölt-sózott lazacfilé kaporral, citromhéjjal és koriánderrel
Szalonnazsírban pirított "szendvics" mustárral (a lazacrulád alá)
Édeskömény szerecsendióval ízesített karórépával
Tarlórépa és alga osztrigával/tengeri sün-salátával
Tormaemulzió lazacikrával és kaviárral
A tizenkét tányérból hat jutott a zsűrinek, kettő a fényképészeknek, a maradék négy pedig szabad préda volt :-) Kevesen voltunk, jutott bőven mindenkinek. A lazac íze és állaga tökéletes volt, a pirítósé pedig egyenesen szenzációs.
Utolsó kommentek