Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Nézem a holdraszállást, az 1902-ben készült filmben: szenzációs a találkozás a kecskebukát vető holdlakókkal - a 9.00 perctől - és még szenzációsabb a csetepaté az esernyővel, és... (2018.11.09. 16:36) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
  • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Az általad linkelt „Az erőd” című filmre pár éve Mormogi papa hívta fel a figyelmemet, korábban nem ismertem. Szerintem némi jóindulattal SF-nek minősíthetjük (ráfoghatjuk, hogy alter... (2018.11.09. 16:00) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Egyike a ritka alkalmaknak, amikor az orosz tudásnak hasznát vehettük :-) Ez megszűrte az aspiránsokat. A filmre MP is "ráhibázott": "Mellékelek egy képet a Dán Filmakadémia ar... (2018.11.09. 15:37) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
  • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Az ország valóban meglepö. Az évszám végül is nem annyira (elöször arra számítottam, hogy az lesz benne a csavar, hogy ez egy mai film retro-stílusú plakátja). Az elsö nagy "klassziku... (2018.11.08. 17:02) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Nem annyira a cím, mint az évszám és az ország. Ki hitte volna?! :-) (2018.11.08. 15:11) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
  • α Ursae Minoris: A cím a legegyszerűbb kérdés, mert oda van írva: Путешествие на Марс. Innentől meg már csak Google. Az eredmény részben meglepő, mert van ilyen címmel egy közelmúltban készült film is, de a plak... (2018.11.08. 14:17) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Mondhatnátok azt, hogy "csak pár napra megyünk el, erre mi történik!?" :-) Minket is kellemetlen meglepetésként ért, csak a "zöldek" öröme volt felhőtlen. (2018.10.30. 17:53) Óra- és évszak-átállás Stockholmban
  • α Ursae Minoris: Mi ráadásul Magyarországon voltunk hétvégén, és pont vasárnapra különösen szép, napos, langyos idö lett - egészen szürreális volt, hogy hóesésre érkeztünk vissza Svédországba... (2018.10.30. 10:17) Óra- és évszak-átállás Stockholmban
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Ez igen! Nekem jó kis időbe telt, amíg megfejtettem a teraszunk alatt játszódó eseményt. Éppen a paradicsomot öntöztem, amikor a veterán busz megállt a házunk előtt. Valamelyik szo... (2018.10.26. 09:04) Kitalálós poszt - Egy hangszer (két példányban)
  • α Ursae Minoris: Ó, igen! Felismerem, úgyhogy nem lövöm le (teljesen) a poént kapásból... Jellemzö, hogy a két jiddische mame egy pillanatra sem hagyja magára a fiacskáját, hanem szorosan követi az aktust. Ennek az... (2018.10.26. 08:27) Kitalálós poszt - Egy hangszer (két példányban)
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Gondoltam :-)))) (2018.10.17. 11:05) A stockholmi fantasztikus paradicsom
  • α Ursae Minoris: A cím alapján arra számítottam, hogy az erkélyeden termő fantasztikus paradicsomokról láthatunk majd képeket. :-) (2018.10.17. 10:43) A stockholmi fantasztikus paradicsom
  • Hobbiszakács: Az 1., a 4. és a 6-7-8. képeken szereplő kiállított "csokoládék" a Kristianstad-i szakiskola tanítványainak az alkotásai. (2018.10.14. 11:37) "Csoko,csoko,csokoládé" - képriport a stockholmi Csokoládé Fesztiválról
  • Hobbiszakács: A madártoll pénz neve tevau. A néprajzi múzem "Feathers" kiállításán láttam. Részletek a posztban és a azhfoto.blogspot.com/2018/10/feathers-at-etnografiska-museet-in.html oldalon. (2018.10.09. 08:02) Kitalálós poszt - Mi ez?
  • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Igen. De hát gyakorlatilag már elmondtad, nem...? Pénzként használt galambtoll-szalag. Ez tökéletesen kielégítö válasznak hangzik. :-) (2018.10.08. 15:25) Kitalálós poszt - Mi ez?
  • Utolsó 20

Címkék

Bocuse d'Or elődöntő (I.)

2008.01.26. 19:46 :: Hobbiszakács

 


Pénteken tartották a 2009-es Bocuse d’Or nemhivatalos szakácsvilágbajnokságon való részvételért folyó szakácsverseny elődöntőjét. A négy fiatal svéd szakács közül az első helyezett Stavangerben és Lyonban, a második pedig Koppenhágában (az Északi országok séf-bajnokságán) fogja Svédországot képviselni. A harmadik helyezett Franciaországba utazik, és résztvesz Laurier d’Or-on, a Nantes-ban megrendezett ifjúsági Európai szakácsbajnokságon. A negyedik helyezett stipendiumot nyer, amit tapasztalatcserére fordíthat.
A papírforma alapján a négy elődöntős közül ketten esélyesek a február 22-ére tervezett döntőbe jutásra. Björn Svensson és Jonas Lundgren. Björn többek között Gordon Ramsay-nél (3***) Londonban , az El Bulliban (3***) Spanyolországban és az oszlói Restaurang Bagatelle-ben (2** ) dolgozott. Jonas korábbi munkahelyei közül a párizsi Pierre Ganier (3***), a kaliforniai The French Laundry (3***)  és a londoni The Square (2**) érdemel említést.
A zsűriben neves séfek, köztük korábbi Bocuse d’Or érmesek foglaltak helyet. A verseny témája, - akárcsak hat hónap múlva Stavangerben az Európa bajnokságon - a lazac és a bárány. Sorban bemutatom a fogásokat – számszerint nyolcat – és csak utána fedem fel a továbbjutók személyét.

 

Jonas lazacfogása így szerepelne az étlapon:

„Észak íze 55 fokon”
Enyhén füstölt-sózott lazacfilé kaporral, citromhéjjal és koriánderrel
Szalonnazsírban pirított "szendvics" mustárral (a lazacrulád alá)
Édeskömény szerecsendióval ízesített karórépával
Tarlórépa és alga osztrigával/tengeri sün-salátával
Tormaemulzió lazacikrával és kaviárral

 

A tizenkét tányérból hat jutott a zsűrinek, kettő a fényképészeknek, a maradék négy pedig szabad préda volt :-) Kevesen voltunk, jutott bőven mindenkinek. A lazac íze és állaga tökéletes volt, a pirítósé pedig egyenesen szenzációs.

5 komment

Címkék: bocuse dor elődöntő

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr27312742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.01.27. 09:50:13

A bárány-menü leírásánál segitségre van szükségem, Landonius. Mi a pontos magyar megfelelője a svéd sadel-nek? Gerinc? És a stek-nek? Pecsenye? Előre is köszönet érte.

landonius 2008.01.28. 13:00:56

pontossan ugy: a sadel-t gerincnek hivják ( selle d´agneau), a stek pedig comb ( gigot d´agneau).
Kösz a jelentésért, én még most is nyelem a nyálam a cikk olvasása után! ;-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.01.29. 08:10:04

Köszönöm a segítséget!

ipur 2008.01.29. 13:02:12

Kedves Hobbiszakács .Lenne e lehetőség arra, hogy kiutazzak és a helyszinen nézzem meg a 22-kei döntőt./Helyileg hol lessz és meglehet-e tekinteni/Köszönöm a segitséged !

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.01.30. 17:39:04

Kedves ipur! A 22-i verseny zártkörű, oda sajnos én sem megyek. Egy év múlva megint lesz a mai napon megtartott Év Szakácsa verseny. Arra segíthetek jelentkezni. Sokkal lendületesebb, és legalább olyan színvonalas, mint a Bocuse dOr selejtező. (Ott voltam és sok képet készítettem.)