Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • Mormogi Papa: - És ha egy ilyen személyszeretetre vágyik, hol találja azt meg? -Hát az SZ betűnél a szótárban... (2019.11.17. 08:27) "Pippi cirkuszba megy"
  • α Ursae Minoris: - Mennyire aktuális Pippi személye? - Nagyon. Egy kiskorú személyről van szó, aki nem jár iskolába, kívül helyezi magát a társadalom szabályain, rengeteg (bűncselekményekből származó) pénzzel rendel... (2019.11.16. 13:34) "Pippi cirkuszba megy"
  • Mormogi Papa: A polgárpukkasztás már unalmas, régi dolog. Pukkadjon, aki akar :-P Három kannibál beszélget. - Te mit ettél ma? - Hát nem a legjobbat. Egy vén misszionárius volt az étlapon: kevés, száraz hús, sok... (2019.11.11. 09:36) Ennél embert, ha ezen múlna a környezeti változások megállítása?
  • Hobbiszakács: @Benikuty: :-( (2019.11.07. 06:29) Fények és árnyak
  • Benikuty: off:( nepszava.hu/3056211_meghalt-karinthy-marton (2019.11.06. 18:57) Fények és árnyak
  • Hobbiszakács: @Benikuty: Nem, hanem aki éppen arra járt. Engem is megkérdeztek, merthogy madárnak néztek. :-) (2019.11.06. 08:54) A svéd madárház építők országos bajnoksága
  • Benikuty: Madár etológusok bíráltak? (2019.11.05. 09:18) A svéd madárház építők országos bajnoksága
  • Mormogi Papa: A Hunyadi téren vagy két éve felszereltek műodúkat, díszítésükkel pedig iskolásokat bíztak meg. Így maguk az odúk megfelelőek voltak a "célba vett" madaraknak (búvólyuk mérete, stb.), a fantázia meg... (2019.11.05. 05:15) A svéd madárház építők országos bajnoksága
  • Mormogi Papa: @Mormogi Papa: Mielőtt valaki, aki tud is németül, megfeddne, az "Industrische" talán megfelelőbb forma :-) @Hobbiszakács: "Amerika, London, Párizs - Mondja, Maga nem normális?" (2019.11.01. 14:33) Budapest 2019-ben
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Normebaum :-) (2019.11.01. 12:46) Budapest 2019-ben
  • Mormogi Papa: Das ist Norme :-))) (A fáma szerint ez a német ipari szabvány - DIN - feloldása :-P Persze inkább Deutsche Industrial Norme) (2019.11.01. 10:14) Budapest 2019-ben
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Micsoda stikli :-P (2019.11.01. 09:46) Gesztenyés poszt
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: @Benikuty: Az első (és az utolsó) kép a Margitszigeten (Szent Margit sírja) készült. A második Stockholmban, a harmadik - a sült gesztenyés - pedig Isztambulban, az Istiklal sétá... (2019.10.26. 09:53) Gesztenyés poszt
  • Benikuty: @α Ursae Minoris: Nekem már az első is! :D (2019.10.26. 09:10) Gesztenyés poszt
  • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Nekem már a második kitalálása is gondot jelent, nemhogy a harmadik... (2019.10.26. 06:34) Gesztenyés poszt
  • Utolsó 20

Címkék

A Svéd Sushiszakácsok Országos Bajnoksága (I.)

2008.03.06. 15:17 :: Hobbiszakács



A világ legegészségesebb - tápanyagokban gazdag, zsírban szegény – gyorsételének tartott sushi rendkívül népszerű Svédországban, ahol jelenleg több mint 200 sushibár működik. Ezek után nem csodálkozik senki azon, hogy - szakértők véleménye szerint - Japán határain kívül a legjobb sushibárnak a svéd alpesi állomáshoz, Åre-hoz közel fekvő Brunfloban levő Mikado-t tartják. Azaz csak tartották, mert nemrég leégett.

 
A pizzához hasonlóan a sushi is – japán barátom suszi-nak ejti - hagyományos szegény étel volt. Sushi névvel nem a nyers halat, hanem az ecetes-cukros rizst illették, amivel a halat tartósítás céljából megtömték. A sushibárban a vendégek elbeszélgetnek a szakáccsal, aki az évszakhoz igazítja a nyersanyagokat, a köreteket, a kerámia tálakat és a tányérkákat.

- Légy kíváncsi és igényes – szól a szakértő tanácsa. - Fogadd el, ha megkínál. Nem árt, ha lírai hangon szólsz a nori-lap ropogósságáról, a tonhal minőségéről. A sushi azért gyorsétel, mert gyorsan készül el, és nem azért mert állva kell bekapnod. Ne siess az evéssel, élvezz minden egyes falatot. A szobahőmérsékletű sushidarabokat az evőpálcikák vastagabb végével emeled le a tálról, de a vékonyabb végével fogod meg, amikor a szójába mártod. Ügyelj arra, hogy ne tölts túl sok szóját a tálkába. A szója - melyhez gyakran csípős wasabit (japán tormát) kevernek - ízerősítő, nem pedig kacsaúsztató!
A verseny első momentuma a ”nigiri sprint” volt. Húsz darab, lehetőleg egyforma lazacnigirit – nyers lazacszelettel borított rizshurkát - kellett elkészíteni. A hat szakács egyszerre látott neki a tíz percre szabott feladathoz. A közönség óriási képernyőn követte a szorgos kezek munkáját, miközben egy japánszakértő tanácsokkal szolgált a sushievéshez: „A nigiri-sushinak ne a rizses felét, hanem a halas felét merítsd a szójába. A sushihoz felszolgált savanyú gyömbérsaláta (gari) nem annyira a táplálék, mint az „ínyöblítő” szerepét tölti be.”

1 komment

Címkék: sushi

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr86368393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.06. 19:46:16

imádom a szusit:)) jó hogy eszembe jutattad, hétvégén csinálok is magamnak. (holnap úgyis bevásárlok, remélem kapok norit, meg pácolt gyömbért:))