Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: A résztvevők kutatók és szakértők voltak. Aktivisták nem. Amúgy sem tudják, hogy a sok sértőnek - vagy sértőnek vélt - dolog közül mibe kössenek bele. (2019.05.26. 18:44) Széntemetés
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: "Nem ez volt a konferencia témája" Igen, ez tipikus. Egyébként számítottam erre a válaszra, amint megírtam a kommentemet... :-P (2019.05.26. 17:55) Széntemetés
  • Vidor Komor: Jó reggelt! A piszoár mint reklámhordozó nem új ötlet. Az RMDSz csíkszeredai kongresszusán én is alkalmaztam. Oda utaztam, a könyveimet szórni (1999-ben volt, talán). A könyvstandnál álltam, s várta... (2019.05.25. 10:00) Kitalálós poszt - Egy kis történelem
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: "Persze a katonai műholdak, miegymások fellövésének betiltásáról, vagy az atomrobbantások beszüntetéséről sem esett szó. Mily véletlen." Nem ez volt a konferencia témája. Amúgy ez ... (2019.05.25. 09:04) Széntemetés
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: "azok a bölcs emberek jutnak az eszembe, akik egykor megjósolták," Valamitől mindig kell tartani, lehetőleg rettegni. Ha nem UFO, akkor ózonlyuk, ha nem tűz, akkor víz és ha nem éppe... (2019.05.25. 08:57) Széntemetés
  • Hobbiszakács: @Vidor Komor: 1. Ő keresett meg, néhány szó kivételével nem beszél magyarul. 2. A cél a fontos, akadékoskodásnak nincs helye. (Ismerős, úgy-e? ) Valahol el kell kezdeni, és amíg jobb és hatékonyabb... (2019.05.25. 08:42) Széntemetés
  • Vidor Komor: No. 2 kérdés. Kaj Török tud-e magyarul? A másik: amikor felfűtik a szenesítő kemencéket, akkor azt mivel teszik, h ne keletkezzék megint egy rakás széndioxid? (2019.05.24. 18:06) Széntemetés
  • Mormogi Papa: Persze a katonai műholdak, miegymások fellövésének betiltásáról, vagy az atomrobbantások beszüntetéséről sem esett szó. Mily véletlen. (2019.05.22. 11:46) Széntemetés
  • Mormogi Papa: Nagyon jó összefoglalás. Valamiért már megint azok a bölcs emberek jutnak az eszembe, akik egykor megjósolták, hogy London a XIX. század közepére - ha a közlekedés továbbra is az addigi ütemben növ... (2019.05.22. 11:43) Széntemetés
  • Mormogi Papa: Hát, májusi cserebogárról már hallottam - de még mindig nem értem a jeolentését :-) (2019.05.22. 11:39) Majbritt néni esete a telefonkalózzal
  • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Ebben (is) rejlik a zsenialitás. :-) (2019.05.22. 06:35) 20 fok Stockholmban
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Arra spekulálnak hogy Maj az május, a Britt meg a Brigittából, az a svéd Birgittából ered. a múlt század közepén volt népszerű név. (2019.05.21. 15:19) Majbritt néni esete a telefonkalózzal
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Jelent is valamit? (2019.05.21. 14:52) Majbritt néni esete a telefonkalózzal
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Ha az UFO-sra gondolsz, akkor nem az én érdemem. Legfeljebb az, hogy utólag észrevettem, és nem siklottam el fölötte. (2019.05.21. 10:51) 20 fok Stockholmban
  • Hobbiszakács: @Benikuty: Úgy-e, hogy mekkora különbség van látvány és látványosság között? :-) (2019.05.21. 10:50) 20 fok Stockholmban
  • Utolsó 20

Címkék

A Svéd Sushiszakácsok Országos Bajnoksága (I.)

2008.03.06. 15:17 :: Hobbiszakács



A világ legegészségesebb - tápanyagokban gazdag, zsírban szegény – gyorsételének tartott sushi rendkívül népszerű Svédországban, ahol jelenleg több mint 200 sushibár működik. Ezek után nem csodálkozik senki azon, hogy - szakértők véleménye szerint - Japán határain kívül a legjobb sushibárnak a svéd alpesi állomáshoz, Åre-hoz közel fekvő Brunfloban levő Mikado-t tartják. Azaz csak tartották, mert nemrég leégett.

 
A pizzához hasonlóan a sushi is – japán barátom suszi-nak ejti - hagyományos szegény étel volt. Sushi névvel nem a nyers halat, hanem az ecetes-cukros rizst illették, amivel a halat tartósítás céljából megtömték. A sushibárban a vendégek elbeszélgetnek a szakáccsal, aki az évszakhoz igazítja a nyersanyagokat, a köreteket, a kerámia tálakat és a tányérkákat.

- Légy kíváncsi és igényes – szól a szakértő tanácsa. - Fogadd el, ha megkínál. Nem árt, ha lírai hangon szólsz a nori-lap ropogósságáról, a tonhal minőségéről. A sushi azért gyorsétel, mert gyorsan készül el, és nem azért mert állva kell bekapnod. Ne siess az evéssel, élvezz minden egyes falatot. A szobahőmérsékletű sushidarabokat az evőpálcikák vastagabb végével emeled le a tálról, de a vékonyabb végével fogod meg, amikor a szójába mártod. Ügyelj arra, hogy ne tölts túl sok szóját a tálkába. A szója - melyhez gyakran csípős wasabit (japán tormát) kevernek - ízerősítő, nem pedig kacsaúsztató!
A verseny első momentuma a ”nigiri sprint” volt. Húsz darab, lehetőleg egyforma lazacnigirit – nyers lazacszelettel borított rizshurkát - kellett elkészíteni. A hat szakács egyszerre látott neki a tíz percre szabott feladathoz. A közönség óriási képernyőn követte a szorgos kezek munkáját, miközben egy japánszakértő tanácsokkal szolgált a sushievéshez: „A nigiri-sushinak ne a rizses felét, hanem a halas felét merítsd a szójába. A sushihoz felszolgált savanyú gyömbérsaláta (gari) nem annyira a táplálék, mint az „ínyöblítő” szerepét tölti be.”

1 komment

Címkék: sushi

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr16368393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.06. 19:46:16

imádom a szusit:)) jó hogy eszembe jutattad, hétvégén csinálok is magamnak. (holnap úgyis bevásárlok, remélem kapok norit, meg pácolt gyömbért:))