Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • Benikuty: Nyugodj békében Karcsi bácsi!/Arnold Károly/ Van abban valami szomorú üzenet, hogy nem jöttél át velünk a 2019-s évbe... (2019.01.20. 20:18) Melléfogás
  • Attilajukkaja: @Mormogi Papa: Miért? Mi a gond a paprika színével? :o))) (2019.01.18. 09:21) Melléfogás
  • Mormogi Papa: Egy szó mint száz: ez a Janka - lett légyen szlovén, tót vagy nímöt - nem éppen Cool :-) A szlás magyarázatával még adós vagyok. Nemigen lelem magyar tükörét, még a szótár is csak a "kb. ezt jelent... (2019.01.17. 19:27) Melléfogás
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Mindenesetre: "Un homme averti en vaut deux" vagyis "Forewarned is forearmed" (Az utóbbit nekem is ki kellett keresnem egy kétnyelvű szólásmondás tárból :-P) Annál is inkább, mivel a... (2019.01.17. 13:58) Melléfogás
  • Mormogi Papa: @"saját levében": Szerintem ékesszóló tény, hogy az itteni LIDL kínálatában még nem találkoztam ezekkel. Számomra a legrosszabb konzerv a honvédségnél jutott: állítólag krumplifőzelék volt benne. Ta... (2019.01.17. 13:07) Melléfogás
  • Mormogi Papa: @"saját levében": Ha mondjuk fémből lenne (az újabb képeken látszik: műanyagból készült), akkor alkalmas lehetne a puli kutyák szőréből bogáncs kiszedésére. Talán. (A "Paksi mogyoró" eltávolítása má... (2019.01.17. 12:49) Kitalálós poszt - Egy hasznos eszköz
  • Attilajukkaja: @"saját levében": Tapasztalataim alapján a török és a balkáni konyha nagyon finom. Már ha tényleg eredeti. :o) Amúgy volt nálunk Magyarországon egy spanyol diák néhány hétre, és jobb híján magyar k... (2019.01.16. 16:36) Melléfogás
  • "saját levében": Nagyon rendes tőled hogy helyettünk is megkóstoltad! Ezek az ételek török meg balkáni eredetűek, lehet hogy a Lidl megtalálta az eredeti receptet! (2019.01.16. 14:01) Melléfogás
  • "saját levében": Szerintem ez egy szép tárgy! És örökéletű! Sok egyéb dologra is jó lehet, csak most hirtelen nem jut eszembe hogy mire is... (2019.01.16. 13:59) Kitalálós poszt - Egy hasznos eszköz
  • Attilajukkaja: @Benikuty: Ezt a válaszodat nem fogadom el. Ezennel le is zárom ezt a beszélgetést! (2019.01.14. 19:55) Melléfogás
  • Benikuty: @Attilajukkaja: szerintem határozott választ kaptál, ezt mismásolásnak venni, igazi női logika "terméke" :D (2019.01.14. 18:39) Melléfogás
  • Attilajukkaja: @Benikuty: Elfogadom a mismásoló válaszodat, ... de csak Neil Young miatt. (2019.01.14. 18:36) Melléfogás
  • Benikuty: @Attilajukkaja: azt várhatod, hallgass inkább zenét: www.youtube.com/watch?v=LQ123T3zD2k&start_radio=1&list=RDLQ123T3zD2k (2019.01.14. 16:50) Melléfogás
  • Attilajukkaja: @Benikuty: ??? Akkor világosíts fel! (2019.01.14. 15:53) Melléfogás
  • Benikuty: @Attilajukkaja: Sejtem, mire gondolsz!" Azt te csak hiszed... :D (2019.01.14. 15:46) Melléfogás
  • Utolsó 20

Címkék

A lazac (3)

2008.03.18. 18:16 :: Hobbiszakács

A pácolt lazac (svédül gravad lax) egyszerű, házilag elkészíthető halfogás. A paraziták miatt ajánlatos mélyfagyasztott, fogóval gondosan kiszálkázott lazacfiléből kiindulni, amit hagyunk félig kiolvadni. A filét keresztben kettévágjuk, háztartási papírral szárazra töröljük, kevés olajjal bekenjük, majd só, cukor és frissen őrölt fehérbors keverékével bedörzsöljük. A maradék keverékhez apróra vágott kaprot adunk, és egy lapos tálba szórjuk. Erre helyezzük az egyik filé-felet, bőrrel a tányér felé, szórunk rá egy kis kaprot, aztán rátesszük a másik filé-felet, bőrével felfelé. Fóliával letakarjuk, egy-két napig hűtőszekrényben tartjuk. Félidő táján megforgatjuk. Két nap eltelte után a fűszert lekaparjuk, és a lazacot éles késsel, ferdén, vékony szeletekre vágjuk.

 

 
 
Hozzávalók:
1 kg lazacfilé, lehetőleg derékrész
1 ek étolaj
2-3 ek fehérbors
1/2 dl só
1/2 dl cukor
2 csokor kapor, apróra vágva
 
A pácolt lazacból vágott vékony szeleteket főtt krumplival - vajas keménykenyéren - hideg mustármártással és friss kaporral tálaljuk.
 
 
Édes mustármártás - pácoltlazac-szósz (Gravlaxsås):


 

Hozzávalók:
 
1 dl édes, svéd mustár
1 ek francia (sötét) mustár
2 dl étolaj
2 ek cukor
1 kiskanál só
1 csipetnyi fehérbors
2 dl apróra vágott kapor
1 ek ecet
 
A nyersanyagokat az olaj és az ecet kivételével összekeverjük. Az olajat vékony sugárban, állandó keverés mellett adagoljuk, hogy majonézszerű szószt nyerjünk. Apróra vágott kaprot adunk hozzá.

23 komment

Címkék: gravad lax

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr46383237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.18. 19:10:35

Hű, Hobbiszakács, azt a kapros pácolt lazacot de megkóstolnám!!!

Benikuty 2008.03.18. 19:13:18

Igaz, hogy Svédhon a legnagyobb kapor importőr?
Meghalt Figula Mihály balatonfüredi borász. 56 éves volt.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.18. 19:34:44

nem csodálkoznék. nálunk csak a tökfőzelékbe tesznek kaprot:))
bár én személyszerint szeretem a kaprot és én is szívesen megkostólnám ezt a lazacot...:))

parasite 2008.03.18. 20:33:20

jól hangzik, bár kapros-olajos lazacot lehet kapni előrecsomagoltan is. itthon a Gravlaxsås-t lesz beszerezni nehéz, talán az Ikeában vagy a Culinarisban van valami ilyesmi. én pont valamelyik nap ettem sült lazacot, az is isteni. főttkrumpli+béarnaice sauce. mhm

Rosszindulatú Vászka 2008.03.18. 21:01:49

Svéd ízek... ez nagyon fles :)

Kösz a tippet, megjegyezlek!

A Metrós lazac alkalmas ijesmire? Hidegen füstöltet is tartanak, meg csomagolt fagyasztottat is, de példul a Corás lazac nem ízlett :(

Rosszindulatú Vászka 2008.03.18. 21:03:19

Ja, és a hal tipp hát ha érdekes valaikinek, van a fővárosban egy ukrán delikát lánc, rendes hidegen füstölt halszortimenttel :)

Benikuty 2008.03.18. 21:19:39

Hobbiszakács, bár többször kérdeztelek erről-arról a Bűvös Szakácson, nem reagáltál,de felveszlek a könyvjelzőkbe. Lehet, többet nem zaklatlak. Végülis...?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.03.18. 22:37:05

Félpercre húnytam le a szemem, és máris hátrányba kerültem :-) Köszi szépen a kedves sorokat.

Benikuty: bocsi, és sajnálom, hogy nem vettem észre a kérdéseidet. Másképpen válaszoltam volna. Az én hibám, mert néha benézek, és ha van valami számomra érdekes, akkor szösszenek, és odébb állok. :-)

Hobbiszakács 2008.03.18. 22:42:49

Benikuty: kapor itt is megterem, de meglehet, hogy importálunk is.

R. Vászka és parasite: Mi is vákuumba csomagolva vásároljuk - lényegesen olcsóbb, mint a halpiaci, melynek akár 4o-5o eurónyi korona is lehet a kilója. (Így csak 2o-25)És ez a szósz a korona rajta! Édeskés, mustáros, utánozhatlan. Barna sör a legjobb hozzá.

Hobbiszakács 2008.03.18. 22:47:46

Ami a kaprot illeti, érdekes módon nem lóg ki sem a lazacból, sem pedig a szószból. Mintha elenyészne a pácolás közben.

Erről az jutott eszembe, hogy a csípős piri-piri ereje pl. a pörköltben nem csökken a főzés alatt, míg vinaigrette-be (így írják?)keverve, percek alatt beleépül, és csak sejteni lehet.

landonius 2008.03.19. 00:15:52

A gravlax-ot sokfeleképpen csinálják, de az alap mindig ez: só-cukor-fehérbors. Ha szabad ajánlanom hagyd el az olajat ( a lazac elég zsiros magában is ) és a só-cukor arányát vedd 1:2 -re.Lehet füszerezni még édeskömény ( fänkål)mag örlettel, vagy borókabogyóval és ginnel.
A szószhoz végy vörös borecetet inkább, és a kaprot sem szabad sajnálni!
Gyorsabban elkészül ha kis sújjal nyonás alá teszed a halat.

Hobbiszakács 2008.03.19. 07:53:57

Köszi a tippet! Az édesköményt szeretem, de sokan húzzák az orrukat. A boróka nagyon jól passzol a halhoz, én a fehér halat szoktam "életre kelteni" vele :-)

Benikuty 2008.03.19. 08:44:55

Semmi gond, ha jól emlékszem a kifőzdében érdeklődtem a véleményed iránt, a bűvös szakácson olvasottakra vonatkozóan:)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.03.20. 19:57:57

A gravlax nagy kedvencem!
A másik hogy apám -aki élt Stockholmban- szokott csinálni itthon mustáros pácolt heringet. Az a mustárszósz illetve pácolt lazac szósz vajon nagy vonalakban megegyezik a heringével?
Apám a kisebbik fajta heringből (strömming, keleti tengeri fajta? azt hiszem) csinálja egyébként.

Hobbiszakács 2008.03.21. 09:17:44

Gasper: Pontosan! A sós-ecetes lében 12 órát pácolt, darabokra vágott balti-tengeri heringfilét - strömming - a gravlax-szósz egy változának, az Udvarmester(vagy Főúr-)szósznak és a savanyított tejnek (filmjölk) a keverékében pácolják tovább (egy napot.)
Forrás: recept.nu/1.13197/leif_mannerstrom/huvudratter/fisk_skaldjur/senapsill

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.03.21. 09:48:51

Köszi Hobbiszakács a választ, meg a linket. Lehet hogy majd én is megpróbálkozom a dologgal, csak az a baj, hogy ritkán hoznak Magyarországra strömminget. De összemérem apámmal a tudásomat. :)

muskotály küvé 2008.03.21. 17:15:41

Egyszer csináltam gravlaxot egy eredeti svéd recept alapján. Annyi volt az eltérés, hogy egy nap szobahőmérsékletet (feloldódjon a cukor) + 2 nap hűtőt írtak, ill. friss lazacot javasoltak, azzal, hogy a pácoltat viszont le lehet fagyasztani. (Mivel a fagyasztottat nem szabad visszafagyasztani, és egy lazac nagyon sok egyszerre, nekem ez logikusabbnak tűnik.)
Pácolókeveréknek só+cukor+fehérbors volt, olaj szerintem sem kell. A leírás szerint más, zsíros halból is készülhet.
Szóval, az "igazi" gravlax kb. olyan lehet, mint az "igazi" lecsó... Mindenesetre nagyon egyszerűen elkészíthető, a készen vettnél sokkal finomabb, és nem utolsósorban (főleg lazacfilé-akció esetén) olcsóbb is lesz.

Hobbiszakács 2008.03.22. 08:38:12

Én is az akciós lazacra szavazok :-)

A hal manapság drágább mint a sertés- meg a csirkehús. Pedig tíz-tizenöt évvel ezelőtt dobták az ember után...

Tegnap nézegettem az árakat. A lazacfilé kilója 13o korona (kb. 14 Eu), az ördöghalé 35o, a tőkehalé 16o. A disznóbélszín 8o, a csirke (egészben) 3o korona...

ehran 2008.04.02. 11:17:43

Szia!

Az élösködök jelenlétében biztos vagy? Én akvarisztikával foglalkozom, és bár természetesen nem tartoznak az érintett körbe a lazacfajok, de az onnan szerzett ismereteim szerint a friss hal húsában! nemigen lehetne élösködö. Legjobb tudomásom szerint halaknál a kültakarón, a kopoltyún illetve a belsö szervekben fordulhat elő parazita, máshol nem. Mondjuk ettöl függetlenül természetesen jobb az óvatosság, de pusztán gasztronómiai szempontból nem lenne jobb a friss hal? (Most lépjünk azon túl, hogy tippem se lenne, hogy lehet kis hazánkban friss lazachoz jutni. :) )

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.04.02. 12:38:26

Ha jól meggondolom, igazad lehet. Vagy van. Több helyen olvastam a parazitákról, azért említettem meg. Megpróbálok utánanézni, és ha valami érdemlegest találok, akkor bejegyzem. Köszi, szia :-)

Benikuty 2016.02.11. 02:56:08

Bloggazda utólagos engedelmével ezt a nemes módon egyszerű és fenséges eledel receptjét közkinccsé tettem a blogkocsma.blog.hu -n.