Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Nézem a holdraszállást, az 1902-ben készült filmben: szenzációs a találkozás a kecskebukát vető holdlakókkal - a 9.00 perctől - és még szenzációsabb a csetepaté az esernyővel, és... (2018.11.09. 16:36) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
  • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Az általad linkelt „Az erőd” című filmre pár éve Mormogi papa hívta fel a figyelmemet, korábban nem ismertem. Szerintem némi jóindulattal SF-nek minősíthetjük (ráfoghatjuk, hogy alter... (2018.11.09. 16:00) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Egyike a ritka alkalmaknak, amikor az orosz tudásnak hasznát vehettük :-) Ez megszűrte az aspiránsokat. A filmre MP is "ráhibázott": "Mellékelek egy képet a Dán Filmakadémia ar... (2018.11.09. 15:37) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
  • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Az ország valóban meglepö. Az évszám végül is nem annyira (elöször arra számítottam, hogy az lesz benne a csavar, hogy ez egy mai film retro-stílusú plakátja). Az elsö nagy "klassziku... (2018.11.08. 17:02) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Nem annyira a cím, mint az évszám és az ország. Ki hitte volna?! :-) (2018.11.08. 15:11) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
  • α Ursae Minoris: A cím a legegyszerűbb kérdés, mert oda van írva: Путешествие на Марс. Innentől meg már csak Google. Az eredmény részben meglepő, mert van ilyen címmel egy közelmúltban készült film is, de a plak... (2018.11.08. 14:17) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Mondhatnátok azt, hogy "csak pár napra megyünk el, erre mi történik!?" :-) Minket is kellemetlen meglepetésként ért, csak a "zöldek" öröme volt felhőtlen. (2018.10.30. 17:53) Óra- és évszak-átállás Stockholmban
  • α Ursae Minoris: Mi ráadásul Magyarországon voltunk hétvégén, és pont vasárnapra különösen szép, napos, langyos idö lett - egészen szürreális volt, hogy hóesésre érkeztünk vissza Svédországba... (2018.10.30. 10:17) Óra- és évszak-átállás Stockholmban
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Ez igen! Nekem jó kis időbe telt, amíg megfejtettem a teraszunk alatt játszódó eseményt. Éppen a paradicsomot öntöztem, amikor a veterán busz megállt a házunk előtt. Valamelyik szo... (2018.10.26. 09:04) Kitalálós poszt - Egy hangszer (két példányban)
  • α Ursae Minoris: Ó, igen! Felismerem, úgyhogy nem lövöm le (teljesen) a poént kapásból... Jellemzö, hogy a két jiddische mame egy pillanatra sem hagyja magára a fiacskáját, hanem szorosan követi az aktust. Ennek az... (2018.10.26. 08:27) Kitalálós poszt - Egy hangszer (két példányban)
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Gondoltam :-)))) (2018.10.17. 11:05) A stockholmi fantasztikus paradicsom
  • α Ursae Minoris: A cím alapján arra számítottam, hogy az erkélyeden termő fantasztikus paradicsomokról láthatunk majd képeket. :-) (2018.10.17. 10:43) A stockholmi fantasztikus paradicsom
  • Hobbiszakács: Az 1., a 4. és a 6-7-8. képeken szereplő kiállított "csokoládék" a Kristianstad-i szakiskola tanítványainak az alkotásai. (2018.10.14. 11:37) "Csoko,csoko,csokoládé" - képriport a stockholmi Csokoládé Fesztiválról
  • Hobbiszakács: A madártoll pénz neve tevau. A néprajzi múzem "Feathers" kiállításán láttam. Részletek a posztban és a azhfoto.blogspot.com/2018/10/feathers-at-etnografiska-museet-in.html oldalon. (2018.10.09. 08:02) Kitalálós poszt - Mi ez?
  • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Igen. De hát gyakorlatilag már elmondtad, nem...? Pénzként használt galambtoll-szalag. Ez tökéletesen kielégítö válasznak hangzik. :-) (2018.10.08. 15:25) Kitalálós poszt - Mi ez?
  • Utolsó 20

Címkék

Vajkaland a svéd havasokban

2008.04.01. 18:00 :: Hobbiszakács

 

 
 
„alaposan megsózta a plasztelinhez hasonló állagú vajmasszát, és kézzel bedolgozta a sót”
 
Brindberg Stockholmtól 400 kilométerre északra, a svéd havasok déli lábánál fekvő Älvdalen városka fölött magasló hegyen van. A falucska határában működő eszténát (svédül fäbod) egy augusztusi délután, szemerkélő esőben látogattuk meg. Látogatásunk elsőleges célja az aranysárga, ízletes havasi vaj, a kärnsmör volt. A tehenek az erdőben legeltek, és Kerstin, a gazda felesége, antennával a kezében indult a keresésükre. Ilyesmiben ritkán van a városi embernek része, ezért készségesen követtük.


 

 


 

 

Kerstin időnként megállt, és körbefordulva hallgatta a tehenek nyakára erősített rádióadó egyre erősödő jeleit. Egy idő múlva halk kolompszót hallottunk. A sűrű bozótban fehér foltok villantak, és kisvártatva apró termetű, feltűnően tiszta havasi tehenek néztek szembe velünk.


 

 

 
Kerstin letört egy ágat, azzal nógatta hazatérésre a körénk gyűlt kíváncsi társaságot. Békésen ballagtunk vissza az eszténához. Kísérőink az istálló előtt még eljátszották a „nem akarok lefeküdnit”, aztán már zúgott is a fejőgép.


 

 


 

 

 
Friss vajuk nem volt, ezért felajánlottuk a segítségünket. A pincéből előkerülő a tejszínes bödönből Kerstin megtöltötte a centrifugát, amit a Zaszonnyal felváltva kurbliztunk. Mulatságos kalandnak indult, de alaposan beleizzadtunk a pergetésbe. Megváltás volt a szeparátorból hallszó jellegzetes, locsogó hang, amely a köpülés végét jelezte. A szeparátorból előkerülő masszát Kerstin egy dézsába rakta, és hideg vízzel kimosta a maradék írót a vajszemcsék közül.
 


 

 

Végezetül alaposan megsózta a plasztelinhez hasonló állagú vajmasszát, és kézzel bedolgozta a sót.


 

 


 

 

 
Munkadíjként két, félkilós dobozzal kaptunk. Legszívesebben mind elhoztam volna.
 
Jegyzet
 
Utólag megérdeklődtem és a következőt tudtam meg: A tejszínt 90-95°C fokon pasztörizálják, majd 5°C-ra hűtik, és két napig ezen a hőmérsékleten tárolják. A baktériumok elpusztulnak, és a tejben levő enzimek (peroxidáz, lipáz) is nyugdíjba vonulnak. A tejszínt ezután erőteljes pergetésnek teszik ki - köpülik – amire a tejszínben levő proteinek tejzsír-golyóbisokból álló habot képeznek. A zsírgolyócskákból író és folyékony zsír préselődik ki. Ez utóbbi vajszemcsékké ragasztja össze a zsírgolyóbisokat.
 
A vaj jellegzetes illatát - a diacetil a legfontosabb illatanyag  - speciális baktériumkultúráknak köszönheti. De a szénsav és a tejsav is fontos szerepet játszik. Manapság külön tenyésztik ezeket a baktériumokat, és utólag adják a vajhoz. A friss vajat tanácsos pár napig hidegben (+5 C fok) raktározni. Ennyi időre van szükség ahhoz, hogy elnyerje a megfelelő kinézetet és állagot.
 
 
 
 
 
 

4 komment

Címkék: vajköpülés

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr64406162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2008.04.02. 10:11:41

Azért egy kicsit irigyellek. Gyengém a finom vaj, s gondolom ilyen takarmány mellett milyen csoda lehet ez.
A centrifugában vannak lapátok?

ehran 2008.04.02. 11:09:52

:o
Ez mennyire durva, hogy így tartják a tehenet, van egy olyan gyanúm, hogy ha itthon tenyésztönek elörukkolnál ezzel az ötlettel, kinevetne :) - vagy csak én nem ismerem a hazai tenyésztöket.
Nagyon megkóstolnám az ilyen tejböl készült ételeket, és természetesen a vajat is, söt - bár a képet elnézve biztosan sajnálnám - a tehén husikáját is. :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.04.02. 14:31:37

Jó kérdés... Szerintem egyszerű centrifuga volt. Az "igazi" szeparátorban egy golyó van, amely forgásra kényszeríti a tejet, ami aztán tejszínné és habostejjé válik szét, és a két csövön keresztül külön-külön távozik. Kép: www.ulander.com/ljustorp/Hembygdsgarden/Samlingar/Separator.html

Amikor a fordulatszám elérte a 60/percet, akkor ráengedjük a felső tartályból a tejet.

Vajat házilag is lehet készíteni úgy, hogy kevés tejszínt töltünk egy befőttes üvegbe, rácsavarjuk a fedőt és addig rázzuk, amíg locsogó hangot nem ad.

A vaj ízletes volt és enyhén kristályos állagú. Kenyérre kenve bőven elég volt, nem hiányzott sem a sajt, sem a szalámi.