Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • Mormogi Papa: @α Ursae Minoris: Éppen nemrég meséltem erről az egyik unokának - még nem ismerte. Mivel éppen az utcán mentünk valahova, még nem tudtam demonstrálni, de most már nem felejtem :-) (2019.07.11. 09:06) Kitalálós poszt - Egy híres és sokat idézett mondat
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Az 1960-as években volt egy játékom: vízzel megtöltött üveg, benne búvárfigurával. Dugó helyett vastag "gumikoton" volt az üveg nyakára húzva. Ha azt benyomtad, akkor a búvár les... (2019.07.11. 07:12) Kitalálós poszt - Egy híres és sokat idézett mondat
  • α Ursae Minoris: @Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Descartes nem csak a filozófia terén alkotott, a „Cartesius-búvár”-ként ismert fizikai jelenség is az ő nevét viseli: hetikiserlet.blog.hu/2014/12/09/lent_vagy_fent_ca... (2019.07.10. 16:20) Kitalálós poszt - Egy híres és sokat idézett mondat
  • Hobbiszakács: @"saját levében": Vagy ahogy azt "bukott férfi" dúdolja: ”Fel hazánk hű nehem-zehe-déke. Itt a pálya, itt a tér, - Ittatér!” :-) Az ecetfa - nem hallottam róla - tipped közelebb hozott a megoldás... (2019.07.04. 08:47) Élő homlokdísz
  • "saját levében": "A mi udvarunkban csak ecetfa nő, A lépcsőn melyen járunk, elkopott a kő, Miénk itt a tér, mert mi nőttünk itt fel, Ismerős a fütty, és egymásnak felel. Miénk itt a tér, miénk itt a tér. Miénk itt ... (2019.07.03. 22:56) Élő homlokdísz
  • Mormogi Papa: @α Ursae Minoris: Arra még ráismertem volna, bár nem tudom, most milyen állapotban lehet. Ráadásul ott egy domboldal van, nincs ilyen közvetlen rálátás, mint a középső képen. Az igaz, hogy a Monarch... (2019.07.03. 14:00) Élő homlokdísz
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Alul, a poszt végén a "címkéknél" írja :-) (2019.07.03. 13:21) Élő homlokdísz
  • α Ursae Minoris: Ez nyilván inkább Magyarországon készült, semmint Svédországban. Netán a Lipómezö épülete "hátulról"? (2019.07.03. 11:43) Élő homlokdísz
  • Mormogi Papa: Homlokdísz... Mi a közös Homéroszban és Carlo Pedersoliban? Mindketten sokat küzdöttek a babér... hu.wikipedia.org/wiki/Bud_Spencer (2019.07.03. 10:52) Élő homlokdísz
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Igen, erről is olvastam. A könyv-festmény- és műtárgy gyűjtemény jó részét "einstandolta" Prágából - manapság az így szerzett javakat visszakövetelik :-P A műkincsek gyűjtése pedig ol... (2019.07.02. 10:46) Kitalálós poszt - Egy híres és sokat idézett mondat
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: "A királynő viszont megengedhette magának, hogy Rómában temettesse el magát, ha már katolizált..." A Tevere jobb partján fekvő Palazzo Riarioban lakott, könyveket és műtárgyakat gyűj... (2019.07.02. 07:52) Kitalálós poszt - Egy híres és sokat idézett mondat
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Krisztina királynő számos tudóssal levelezett; udvarába meghívta kora híres gondolkodóit. Amikor René Descartes 1650-ben Stockholmba érkezett Svédországnak 850 000 lakosa volt, közülü... (2019.07.02. 07:51) Kitalálós poszt - Egy híres és sokat idézett mondat
  • Mormogi Papa: @α Ursae Minoris: Pontosan hajnali öt órakor. A királynő maga nem sokat aludt: 4-5 órát csupán. Mindenesetre nem sok órát tartottak - nézeteik nagyon eltértek. (2019.07.01. 22:14) Kitalálós poszt - Egy híres és sokat idézett mondat
  • Mormogi Papa: Ahogyan olvasom, nem kizárólag az éghajlat volt hideg irányában :-P "...később az udvarába is meghívta (bár ridegül bánt vele, s keveset foglalkozott a tudós vendéggel)" A királynő viszont megenged... (2019.07.01. 21:57) Kitalálós poszt - Egy híres és sokat idézett mondat
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Talált, süllyed :-) @Mormogi Papa: Így van, mit meg nem tesz az ember egy jó CV-ért. :-) (2019.07.01. 18:34) Kitalálós poszt - Egy híres és sokat idézett mondat
  • Utolsó 20

Címkék

Vajkaland a svéd havasokban

2008.04.01. 18:00 :: Hobbiszakács

 

 
 
„alaposan megsózta a plasztelinhez hasonló állagú vajmasszát, és kézzel bedolgozta a sót”
 
Brindberg Stockholmtól 400 kilométerre északra, a svéd havasok déli lábánál fekvő Älvdalen városka fölött magasló hegyen van. A falucska határában működő eszténát (svédül fäbod) egy augusztusi délután, szemerkélő esőben látogattuk meg. Látogatásunk elsőleges célja az aranysárga, ízletes havasi vaj, a kärnsmör volt. A tehenek az erdőben legeltek, és Kerstin, a gazda felesége, antennával a kezében indult a keresésükre. Ilyesmiben ritkán van a városi embernek része, ezért készségesen követtük.


 

 


 

 

Kerstin időnként megállt, és körbefordulva hallgatta a tehenek nyakára erősített rádióadó egyre erősödő jeleit. Egy idő múlva halk kolompszót hallottunk. A sűrű bozótban fehér foltok villantak, és kisvártatva apró termetű, feltűnően tiszta havasi tehenek néztek szembe velünk.


 

 

 
Kerstin letört egy ágat, azzal nógatta hazatérésre a körénk gyűlt kíváncsi társaságot. Békésen ballagtunk vissza az eszténához. Kísérőink az istálló előtt még eljátszották a „nem akarok lefeküdnit”, aztán már zúgott is a fejőgép.


 

 


 

 

 
Friss vajuk nem volt, ezért felajánlottuk a segítségünket. A pincéből előkerülő a tejszínes bödönből Kerstin megtöltötte a centrifugát, amit a Zaszonnyal felváltva kurbliztunk. Mulatságos kalandnak indult, de alaposan beleizzadtunk a pergetésbe. Megváltás volt a szeparátorból hallszó jellegzetes, locsogó hang, amely a köpülés végét jelezte. A szeparátorból előkerülő masszát Kerstin egy dézsába rakta, és hideg vízzel kimosta a maradék írót a vajszemcsék közül.
 


 

 

Végezetül alaposan megsózta a plasztelinhez hasonló állagú vajmasszát, és kézzel bedolgozta a sót.


 

 


 

 

 
Munkadíjként két, félkilós dobozzal kaptunk. Legszívesebben mind elhoztam volna.
 
Jegyzet
 
Utólag megérdeklődtem és a következőt tudtam meg: A tejszínt 90-95°C fokon pasztörizálják, majd 5°C-ra hűtik, és két napig ezen a hőmérsékleten tárolják. A baktériumok elpusztulnak, és a tejben levő enzimek (peroxidáz, lipáz) is nyugdíjba vonulnak. A tejszínt ezután erőteljes pergetésnek teszik ki - köpülik – amire a tejszínben levő proteinek tejzsír-golyóbisokból álló habot képeznek. A zsírgolyócskákból író és folyékony zsír préselődik ki. Ez utóbbi vajszemcsékké ragasztja össze a zsírgolyóbisokat.
 
A vaj jellegzetes illatát - a diacetil a legfontosabb illatanyag  - speciális baktériumkultúráknak köszönheti. De a szénsav és a tejsav is fontos szerepet játszik. Manapság külön tenyésztik ezeket a baktériumokat, és utólag adják a vajhoz. A friss vajat tanácsos pár napig hidegben (+5 C fok) raktározni. Ennyi időre van szükség ahhoz, hogy elnyerje a megfelelő kinézetet és állagot.
 
 
 
 
 
 

4 komment

Címkék: vajköpülés

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr73406162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2008.04.02. 10:11:41

Azért egy kicsit irigyellek. Gyengém a finom vaj, s gondolom ilyen takarmány mellett milyen csoda lehet ez.
A centrifugában vannak lapátok?

ehran 2008.04.02. 11:09:52

:o
Ez mennyire durva, hogy így tartják a tehenet, van egy olyan gyanúm, hogy ha itthon tenyésztönek elörukkolnál ezzel az ötlettel, kinevetne :) - vagy csak én nem ismerem a hazai tenyésztöket.
Nagyon megkóstolnám az ilyen tejböl készült ételeket, és természetesen a vajat is, söt - bár a képet elnézve biztosan sajnálnám - a tehén husikáját is. :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.04.02. 14:31:37

Jó kérdés... Szerintem egyszerű centrifuga volt. Az "igazi" szeparátorban egy golyó van, amely forgásra kényszeríti a tejet, ami aztán tejszínné és habostejjé válik szét, és a két csövön keresztül külön-külön távozik. Kép: www.ulander.com/ljustorp/Hembygdsgarden/Samlingar/Separator.html

Amikor a fordulatszám elérte a 60/percet, akkor ráengedjük a felső tartályból a tejet.

Vajat házilag is lehet készíteni úgy, hogy kevés tejszínt töltünk egy befőttes üvegbe, rácsavarjuk a fedőt és addig rázzuk, amíg locsogó hangot nem ad.

A vaj ízletes volt és enyhén kristályos állagú. Kenyérre kenve bőven elég volt, nem hiányzott sem a sajt, sem a szalámi.