Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • Mormogi Papa: @α Ursae Minoris: Éppen nemrég meséltem erről az egyik unokának - még nem ismerte. Mivel éppen az utcán mentünk valahova, még nem tudtam demonstrálni, de most már nem felejtem :-) (2019.07.11. 09:06) Kitalálós poszt - Egy híres és sokat idézett mondat
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Az 1960-as években volt egy játékom: vízzel megtöltött üveg, benne búvárfigurával. Dugó helyett vastag "gumikoton" volt az üveg nyakára húzva. Ha azt benyomtad, akkor a búvár les... (2019.07.11. 07:12) Kitalálós poszt - Egy híres és sokat idézett mondat
  • α Ursae Minoris: @Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Descartes nem csak a filozófia terén alkotott, a „Cartesius-búvár”-ként ismert fizikai jelenség is az ő nevét viseli: hetikiserlet.blog.hu/2014/12/09/lent_vagy_fent_ca... (2019.07.10. 16:20) Kitalálós poszt - Egy híres és sokat idézett mondat
  • Hobbiszakács: @"saját levében": Vagy ahogy azt "bukott férfi" dúdolja: ”Fel hazánk hű nehem-zehe-déke. Itt a pálya, itt a tér, - Ittatér!” :-) Az ecetfa - nem hallottam róla - tipped közelebb hozott a megoldás... (2019.07.04. 08:47) Élő homlokdísz
  • "saját levében": "A mi udvarunkban csak ecetfa nő, A lépcsőn melyen járunk, elkopott a kő, Miénk itt a tér, mert mi nőttünk itt fel, Ismerős a fütty, és egymásnak felel. Miénk itt a tér, miénk itt a tér. Miénk itt ... (2019.07.03. 22:56) Élő homlokdísz
  • Mormogi Papa: @α Ursae Minoris: Arra még ráismertem volna, bár nem tudom, most milyen állapotban lehet. Ráadásul ott egy domboldal van, nincs ilyen közvetlen rálátás, mint a középső képen. Az igaz, hogy a Monarch... (2019.07.03. 14:00) Élő homlokdísz
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Alul, a poszt végén a "címkéknél" írja :-) (2019.07.03. 13:21) Élő homlokdísz
  • α Ursae Minoris: Ez nyilván inkább Magyarországon készült, semmint Svédországban. Netán a Lipómezö épülete "hátulról"? (2019.07.03. 11:43) Élő homlokdísz
  • Mormogi Papa: Homlokdísz... Mi a közös Homéroszban és Carlo Pedersoliban? Mindketten sokat küzdöttek a babér... hu.wikipedia.org/wiki/Bud_Spencer (2019.07.03. 10:52) Élő homlokdísz
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Igen, erről is olvastam. A könyv-festmény- és műtárgy gyűjtemény jó részét "einstandolta" Prágából - manapság az így szerzett javakat visszakövetelik :-P A műkincsek gyűjtése pedig ol... (2019.07.02. 10:46) Kitalálós poszt - Egy híres és sokat idézett mondat
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: "A királynő viszont megengedhette magának, hogy Rómában temettesse el magát, ha már katolizált..." A Tevere jobb partján fekvő Palazzo Riarioban lakott, könyveket és műtárgyakat gyűj... (2019.07.02. 07:52) Kitalálós poszt - Egy híres és sokat idézett mondat
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Krisztina királynő számos tudóssal levelezett; udvarába meghívta kora híres gondolkodóit. Amikor René Descartes 1650-ben Stockholmba érkezett Svédországnak 850 000 lakosa volt, közülü... (2019.07.02. 07:51) Kitalálós poszt - Egy híres és sokat idézett mondat
  • Mormogi Papa: @α Ursae Minoris: Pontosan hajnali öt órakor. A királynő maga nem sokat aludt: 4-5 órát csupán. Mindenesetre nem sok órát tartottak - nézeteik nagyon eltértek. (2019.07.01. 22:14) Kitalálós poszt - Egy híres és sokat idézett mondat
  • Mormogi Papa: Ahogyan olvasom, nem kizárólag az éghajlat volt hideg irányában :-P "...később az udvarába is meghívta (bár ridegül bánt vele, s keveset foglalkozott a tudós vendéggel)" A királynő viszont megenged... (2019.07.01. 21:57) Kitalálós poszt - Egy híres és sokat idézett mondat
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Talált, süllyed :-) @Mormogi Papa: Így van, mit meg nem tesz az ember egy jó CV-ért. :-) (2019.07.01. 18:34) Kitalálós poszt - Egy híres és sokat idézett mondat
  • Utolsó 20

Címkék

Szakácskönyv Világbajnokság

2008.04.02. 18:02 :: Hobbiszakács

„A recept egy lépésről lépésre szóló utasítássorozat arra, hogy abból a nyersanyagból főzz, amit elfelejtettél megvásárolni, olyan háztartási eszközökkel, amelyek nincsenek a konyhádban, azért, hogy olyan ételt hozz létre, amelynek még a kutya is hátat fordít.”


A Világ "Gourmand Szakácskönyv" Díjakat április 13-án, a Londoni nemzetközi könyvvásár keretén belüli rendezvény során, a Londoni Olympia (színház) színpadján adják át.

A Gourmand World Cookbook Awards szervező bizottságához idén 60 országból, 40 nyelven - érkeztek könyvek. Nemzeti szinten legkésőbb decemberben kellett eldönteni a díjra jelölt könyvet. Máskülönben akárki küldhet be könyvet, szerzők, kiadók, sőt olvasók is. Díszvendégként arab országok is részt vesznek a vásáron és az azt követő ünnepélyes eredményhirdetésen. (A táplálék iránti tisztelet terjesztésétől a rendezők a világbéke stabilizálását remélik.) A nemzetközi zsűriben Edouard Cointreau, Dun Gifford, Jean Jacques Ratier és Bo Masser foglal helyet. Nincs könnyű feladatuk, hiszen 26 000 ételről és italról szóló könyv közül kell kiválasztaniuk a legjobbakat.
A szakácskönyvek nem mindig tartoztak a könyvkiadók kedvencei közé. A „Hogyan főzzünk” szerű, ponyvakönyvre emlékeztető füzetecskék a könyvesboltok hátsó részében, eldugott polcokon porosodtak. Nem érte meg erőlködni, hiszen a szakácskönyvet úgyis örökölte az ember. Ha meg nagy ritkán újat vásárolt, akkor annak a konyhában, a kredencfiókban volt a helye. Az egészséges táplálkozásra való törekvés, valamint az egyre gyarapodó, étkezéssel foglalkozó médiatérnek köszönhetően az utóbbi másfél évtizedben gyökeres változás állt be. (Az 1980-as években minden TV csatornán tornáztak, aerobikoztak, ugráltak, az utóbbi évtizedben pedig akárhová kapcsolsz, mindenhol főznek.) A néző sokkal jobban értékeli azt, ha nem emlékeztetik a testedzésre. A rohamosan növekvő igényt kielégítendő világszerte egyre másra alakultak a főző csatornák: a Food Network (US), a Canal Cocina (spanyol), a Gourmet TV és a Cuisine TV (mindkettő francia) csatornák. Ezzel párhuzamosan a szakácskönyvkiadás is profitáló üzlet lett. Az ezrével eladott El Bulli könyvek, vagy a Ducasse könyvekért akár 150 Eurót is elkérnek. (Öt évvel ezelőtt a legdrágább 40 euró volt.) Jóformán mindenről és mindenkinek írtak már szakácskönyvet. Az utóbbi 12 év alatt a szakácskönyvek mennyisége és a minősége megsokszorozódott. (A 2007-es év szakácskönyv-össztermelése 26 000 új cím volt, a 12 évvel ezelőtti érték duplája.)
Az, hogy manapság külön részleg áll a szakácskönyvek, és az italokról szóló szakkönyvek rendelkezésére, nagymértékben köszönhető az Edouard Cointreau által 1994-ben megalapított Szakácskönyv Világdíj(ak)nak, közismert nevén a World Cookbook Awards-nak. Az 1995 óta évente odaítélt rangos díjjal azokat tisztelik meg, akik “szavakkal főznek”, és akik jelentős mértékben hozzájárulnak a főzéstudományok fejlődéséhez. A díjat 2001-ben átnevezték “Gourmand World Cookbook Awards”-nak, mely nevet azóta is viseli.
Az italokról szóló könyvek 18, a szakácskönyvek 40 kategóriában - a legjobb francia, Főldközi-tenger környéki, spanyol, arab, kínai stb. szakácskönyvtől kezdve a legjobb női séf írta szakácskönyvig - versenyeznek. Akárhogy nézem, nem találok megfelelő besorolást Ffiona Morgannak az Interneten megrendelhető “Leszbikus-erotikus szakácskönyvének”, Karen Dwyer Az erotikus pékjének és Mama Di Blasi Egzotikus-erotikus olasz szakácskönyvének. És akkor még nem említettem az Anarchista- és az Al Quaeda szakácskönyveket.
Valószínű, hogy vicces szakácskönyvekből sem áll össze egy kategóriányira való. Pedig jó téma lenne. Egyik kirándulásunk alkalmával a menedékház társalgójában, a turisták által otthagyott könyvekből összeállt könyvtár polcán találtam egy szakácskönyv-paródiát, melyben ezeket olvastam:

„Konyhafőnök vagy mesterszakács az a szakács, aki franciául tud káromkodni... A hagyma az egyedüli étel, amely még azelőtt könnyekre fakaszt, mielőtt megkóstolnád.... Olasz ételek: gnocchi, Fellini, Pirelli, Ferrari... A recept egy lépésről lépésre szóló utasítássorozat arra, hogy abból a nyersanyagból főzz, amit elfelejtettél megvásárolni, olyan háztartási eszközökkel, amelyek nincsenek a konyhádban, azért, hogy olyan ételt hozz létre, amelynek még a kutya is hátat fordít... A ketchup az, amiből egy rázásra egy köbmilliméter jön, két rázásra pedig teli lesz a tányér, plusz a fél asztalterítő... Négyféle alapételt ismerek: a szénhidrátot, a zsírt, a proteint és az egyenként gondosan becsomagolt, meggyes csokoládét...”

Az eddigi versenyek alapján a legjobb kiadók a listáját a svéd Prisma vezeti 17 díjjal. (A második a francia Hachette Pratique, 16, a harmadik a német Zabert Sandman 14 díjjal). Az alacsony létszámú népesség ellenére Skandinávia az egyik legjobb piac a szakácskönyvek világában. (Az évi 400 svéd nyelvű szakácskönyv fele fordítás.)
A londoni ünnepségeket követően, május 10-én Stockholmban gyülekeznek a kiadók, hogy az utóbbi 12 év győztesei közül a legjobbnak odaítéljék a Szakácskönyvek Akadémiájának a nagydíját, a “Best of the Best” díjat. Hogy mennyire jól megy az üzlet, azt onnan is lehet sejteni, hogy a gálaest menüje megegyezik a 2007-es év Nobel-bankett menüjével. A frakkba bújt könyvmolyok ezután tengerre szállnak és majdnem egy héten keresztül lébecolnak a Stockholm-Helsinki között közlekedő Mariella komphajó fedélzetén.

1 komment

Címkék: gourmand world cookbook awards

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr20406294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.04.14. 09:57:41

LONDON GOURMAND AWARDS WINNERS SUMMARY - A díjazottak (svéd szempontból):

www.cookbookfair.com/html/winner_2007.html

8.EASY RECIPES

1.FranceTrop Bon, Pas Cher Jacques Thorel (OuestFrance)
2.Spain – Julius, 22 Minutos Julius Bienert (Temas de Hoy)
3.Sweden – En God Summer – Malin Lindqvist (Max Ström)

12.CELEBRITY CHEFS COOKBOOK

1.Sweden Monikas Basta Menyer Monica Ahlberg (Prisma)
2.Denmark Smagen of Denmark The Taste of DenmarkClaus Meyer
3.Germany Lafer! Lichter! Lecker! (Zabert Sandman)
3.U S A Tangy, Tart, Hot and Sweet Padma Lakshmi (Weinstein Books)

14.FRENCH CUISINE

1.German À Table! Murielle Rousseau (Gerstenberg)
2.U K Chocolate and ZuchiniClotilde Dusoulier (BroadwayUS, Marion BoyarsUK)
3.Peru. Cocina Novoandina: Quinua (Le Cordon Bleu – Peru)
3.Sweden Långkok Jens Linder (Albert Bonniers Förlag)


19.BEST ENTERTAINING

1.Switzerland Himmlische Küchengelüste Daniel Girsberger (El Tipico)
2.Canada Dish Entertains Trish Magwood (Harper Collins Canada)
3.Sweden Marias Persiska BuffeerMaria Masoomi (ICA Förlag)


24.CHOCOLATE

1.Spain Chocolate Ramón Morato ( Vilbo)
2.Canada Wild Sweets –Dominique and Cindy Duby(Whitecap)
3.UK Divine Heavenly Chocolate Linda Collister (Absolute Press)
3.Sweden Lakrits, mint & choklad Elisabeth Johansson (Natur & Kultur)

32.BEST GUIDES

1.Sweden Cafes (Isaberg)
2.SpainMallorca Restaurants Anthony de Souza Astrid Kaufman (Mallorca 21)
3.Mexico Good food in Mexico City Nicolas Gilman (iuniverse)
3.China Shanghai, by Li Juan (China Communications Press)