Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

A globális zsíroskenyér

2008.04.08. 19:12 :: Hobbiszakács

A vasárnapi újságban félig komoly, félig vicces cikket olvastam a táplálkozásnak a jellemre gyakorolt befolyásáról. Írója azt állította, hogy a disznóhúson békés emberek nőnek fel. Állítása igazolásaként a Frans G. Bengtsson - Röde Orm - A Vörös Kígyó - című regényében szereplő Tokét idézte, aki szerint Allah azért nem engedi az igazhívőknek, hogy disznóhúst egyenek, mert az egészet magának akarja megtartani. Vajon az alkájdások ugyanúgy rosszalkodnának, ha bécsi szeletet kapnának ebédre? Számíthatnának-e utánpótlásra, ha a gyerekeik zsíroskenyérrel és zöldhagymával a kezükben kergetnék a labdát?

 
Lelki szemeim előtt gyerekkocsit toló vikingek, virágokat ültető, páncélos kereszteslovagok, és kötelet ugráló, minicsuhás inkvizitorok helyett egy nagy karéj zsíroskenyér jelent meg.
A proletár internacionalizmus szellemében a következő nyersanyagokat szereztem be a svéd munkásflekkenhez:
 
Svéd zsírnakvalóból olvasztott disznózsír.
Pain Poilâne (kovászos) kenyér – Párizsban sütik, repülőn érkezik Stockholmba.
Olasz zöldhagyma
Francia sóvirág – Fleur de sel de Camargue
Kalocsai paprika.
Miután lefényképeztem, megraktam hajszálvékonyra vágott spanyol serrano sonkával és holland sajttal, pattintottam egy doboz Guiness sört, és leültem a TV elé.

25 komment

Címkék: zsíroskenyér

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr39417225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2008.04.08. 21:01:23

HSZ, a paprikától elsírom magam:( Nehogy már ezt! Kell Csabáról igazi kézműves?

Benikuty 2008.04.08. 21:02:28

Amihez a termelő a nevét adja!

muskotály küvé 2008.04.09. 14:38:45

A legjobb, ha egész füzérben figyel a paprika a spájzban (konyhában) felakasztva, és felhasználás előtt ugrik 1-2 cső a kávédarálóba...

A míniumos balhé óta nálunk zárjegyes a paprika, következésképp nagy behemót cégek készítik csak legálisan, így Stockholmban gondolom csak ezeket lehet megvenni...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.04.09. 17:18:48

Az inkriminált potenciális hajófesték :-) nyári latogatók hozománya. Magayr paprika ritkaság errefele, a durvára darált "chilit" ismerik és kedvelik.

Kulináris érdeklődésem jóval ideérkezésem után ütötte fel a fejét, ezért a paprikakultúrám a csípős-édes szinten van. (Ami svéd viszonylatban nem lebecsülendő). És köszönönöm szépen a felajánlást is, má hogy ne kellene. De akkor mit csináljak a raktáron maradttal? :-))

Benikuty 2008.04.10. 15:56:51

Dobd ki, írjál kontaktot privátban!:)
Ne járasd szülőhont ilyen sz@rral:))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.04.11. 07:45:04

Jó :-) Csak megkeresem a címed. Egyelőre ez a "kukacos" szó virít a képernyőn, arra meg nem szeretnék írni :-))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.04.18. 14:12:03

A nyolcvanas években láttam Stockholmban egy csomó boltban magyar savanyított konzervkáposztát. Elég keményen nézett ki, habár a svédek valahogy inkább ezt a magyart vették, és nem a hasonló kiszerelésű németet.
Bocs az offért, ez csak mint a Skandináviában felbukkanó hungarikumokról jutott eszembe.

Egyébként alátámasztanám én is, hogy tényleg csak a jófajta házi fűszerpaprika a frankó. Én is Békéscsabáról szerzem be háztól és valami elképesztően finom vele bármilyen étel.
Éppen ma használtam kőrözötthöz, amit frankó csabai bryndzából csináltam ráadásul. Hiába, ezek komoly dolgok.

Hobbiszakács 2008.04.18. 16:37:45

Manapság ritkán látni magyar terméket. A káposztakonzerv német vagy osztrák. Az igazi paprikához megjött a kedvem, amit a bryndza említése - ha jól emlékszem a foksányi és a liptói túró közeli rokona, és slow food védnökésg alatt áll - tovább fokozott. Sajnos a kőrözött túl erős a skandináv gyomorhoz, úgyhogy képen vagy gondolatban is megteszi.

jgkicsi 2008.04.19. 21:22:58

Mindez csupa hiábavalóság igazi makói hagyma nélkül, amit manapság már Magyarországon is csak jó kapcsolatok árán lehet beszerezni, nemhogy itt Svédországban, ahol a hagymától még egy csepp könnyet sem hullajtottam, pediglen jó férfiemberhez méltóan a kedvenc helyem a lakásban a konyha.
Szóval a magas szárazanyag tartalmú makói hagyma, amit nem az tesz makóivá, hogy Makón termelték, hanem.... nade minek is magyarázom aki tudja miről beszélek annak fölösleges, aki meg nem annak minek is.
Még valami! kedves Bénikuty! Ha esetleg megoldható engem is érdekelne az a házi paprika!

Hobbiszakács 2008.04.20. 08:23:57

Az erdélyi a Nyárád-Remetén termelt vöröshagymára esküszik, ami magyarra fordítva lilahagyma :-)

Jenö 2008.04.20. 09:47:38

Hát igen! De ehhez azt is hozzátenném, hogy az egy más mikroklímában és más történelmi környezetben felcseperedett növény, amely ettől kapja meg egyedi ízét. A hozzá kapcsolódó személyes érzéseket nem is említeném, amellyel nem vetekedhetnek holmi régi kopott "világhírrel" cimkézett TESCOban papírcsomagolt makói állhagymák.
Valami amit még az első alkalommal eszleltem blogod olvasásakor (remélem nem gond a tegező megszólítás, itt már csak igy szokás)a gulyás levessel kapcsolatosan. A gulyáskrém , mint olyan említése ugye csak költői fordulat volt? Nehezen összeegyeztethető a számomra ugyanis az az átlagosnál emelkedettebb gourman gondolkodásamód, amit az írásaidban képviselsz és a gulyásleveshez felhasznált műtermék, amely nélkülöz minden hagyományt, természetességet, pusztát, bográcsot és emberi jóérzést.

Hobbiszakács 2008.04.20. 17:12:15

Köszönöm, jó az észrevételed :-) Gondoltam arra, hogy elhallgatom ezt a kompromittáló részletet, aztán mégsem tettem. Húsz évvel ezelőtt történt Stockholmban. Akkoriban nem érdekelt a gasztronómia, csak a minél gazdaságosabb megélhetés. Jobban mondva a túlélés. Tiszta szerencse, mert a húsok nagyrésze fagyasztott volt, és a fűszerek közül jóformán csak a bors és a babér volt a boltok polcain. (Azóta a százszorosára bővült a választék.) A "Mokinál" beszerezhető Gulyáskrém és Piros arany jelentette a hazai ízemléket, abba kapaszkodott a sok pácolt heringtől megrettent magyar ember. (Azóta "bejártam" a svéd ízek világát is, és úgy gondolom, hogy jó nyersanyagból mindkettő maradandó emléket jelenthet.)

evergo 2008.04.21. 08:58:35

Örömmel jelentem, a Willisben kapható magyar vecsési fehérboros savanyúkáposzta konzerv. Én be is spájzoltam. Amikor másfél éve jött a lengyel kollegám a családjával, csináltam egy jó copákos tejfölös székelykáposztát Anyukám-módra :D Hát a nagykuktányi cucc elfogyott, kollegám felesége majdnem sírógörcsöt kapott amikor megkóstolta, egy héttel Svédországba érkezésük után (amikor még iszonyú erős a honvágy) egy magyar lengyel kaját főzött nekik. Akkor tudtam meg, hogy a lengyeleknél is létezik a székelykáposzta. Hiába no, lengyel és magyar ivásban és háborúban mindig együtt.

Benikuty 2008.04.21. 12:29:09

Szerintem nem szégyen az a gulyáskrém.
Pár éve még én vadul szórtam a vegetát, nyomtam a piros aranyat vaszettül, elszántan dobáltam a leveskockákat.
Szerencsére elmúlt ez a tébolyult korszakom:))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.04.22. 19:01:18

evergo,
apám a hetvenes években élt Stockholmban és mesélte, hogy a lengyelekkel igen jól lehetett kooperálni élelmiszerbeszerzés ügyében (is). Ugyanis a lengyel emigráció igen szervezett és összetartó volt a magyarral ellentétben.

Amúgy a lengyelek nagy tradicionális káposzta étele a bigos, ami azért más mint a mi XIX. században kialakult székelykáposztánk.

muskotály küvé 2008.04.23. 10:44:04

Körözöttbe én nem tennék csípős magyar hagymát, mert keserű lesz tőle...
Az Ínyesmester szakácskönyvéhez tartom magam, miszerint: juhtúró (délmagyar, vagy igazi bryndza), vaj kevés összetörött kömény, lehelletnyi paprika, kevés snidling, valamennyi összevágott kapribogyó, és a megfelelő állaghoz és sós ízhez nem túl keserű sör.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.04.23. 12:54:20

pedig kőrözöttbe jó tud lenni a lila, meg a vöröshagyma is, ha nem túl agresszív persze és nyilván módjával. Télen én ezeket teszem bele.
Amúgy zsenge újhagymával sem utolsó, na meg persze az említett snidlinggel egészen utolérhetetlen.

Benikuty 2008.04.23. 13:01:48

A körözöttet nekem kötelező light-ra csinálni, vagyis kizárólag tehéntúró Izsákról, ami teljes tejből készül. Olyan krémes, amilyet kb. negyven éve árultak az egri piacon. A fűszerezés visszafogott, kevés paprika, lilahagyma, ha van, akkor snidling.A kömény közkívánatra egész. Újabban aprítok bele pritamin paprikát.

peferenc 2008.04.24. 19:00:08

Csak most olvastam a "globális zsiroskenyér"
cikket és láttam a képet.
Mondhatom gusztusos, de a francia kenyér nem illik hozzá. Nekem a friss (még kissé meleg)fehérkenyér, az erdélyből származó bőséges lilahagyma és egy nagy adag kovászos uborka hiányzik mellölle.
Ha ezeket hozzágondolom, mit gondolom, TESZEM, és máris csorog a nyálam.

peferenc

Attilajukkaja 2008.05.31. 13:12:19

Hobbiszakacs!

De mi koze a becsi szeletnek a disznohushoz????

Hobbiszakács 2008.05.31. 13:43:01

Éles szem, jó kérdés! És hosszú rá a magyarázat:-)

Volt egy időszak, amikor jó ha kétévenként láttunk borjúhúst, azt is a kertek alatt csempészték be a városba. (Valószínű azért két évente, mert annyit ült a rajtakapott termelő. Borjút ugyanis "tilos volt levágni". Legtöbbször nájlon zacskót húztaka fejére, utána pedig kihívták az állatorvost, aki megállapította a sajnálatos esemény beálltát, majd csepegő csomaggal a hóna alatt távozott a helyszínről.) Szóval fehér holló volt a borjúhús. Ennek ellenére a fizetés utáni vasárnapokon mindig "bécsi szelet" névre keresztelt prézlis húst ettünk ebédre. Sokkal jobban hangzott. Mint ahogy az ikrásdobozon is "kaviár" nem pedig halpete :-)) áll.

Attilajukkaja 2008.05.31. 14:38:43

Nem akartam kekeckedni, de egy szakacs szajabol rosszul hangzik a disznohusbol keszult becsi szelet :o)
Persze, en is eleg oreg vagyok mar ahhoz, hogy tudjam, milyen ritkasag volt a borju. Ma mar lehet kapni, de nem mindenhol es nagyon draga. Az aluljarokban es bufekben ma is kisbecsisnek nevezik a rantott husos szendvicseket. Az osztrakok tiltakoztak is emiatt, mert a becsi szelet le van vedve mint osztrak specialitas, ami kizarolag borjubol keszulhet. A magyarok persze futyulnek ra. Bezzeg, ha a szlovakok vagy olaszok sajat Tokaji bort forgalmaznak, akkor hogy fel vagyunk haborodva :o)
Ha jol tudom, az olaszoknal a rantott hus szeletet milanoinak hivjak, de az keszulhet disznobol is.

Benikuty 2009.09.13. 21:09:30

Ismét itt az édes törött paprika rendelési ideje.
Off leszek. Hobbiszakács, gépcsere miatt elvesztek e régi levelek, vele a címed is. Megírod?
nokakukactkötőjelonlineponthu

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2010.09.17. 02:36:59

Mostanában nem jártam itt, alaposan elfoglalt a másik blogod, no és a sajátom.
De hiányzott.
Jó ez a poszt is, érdekes lett volna, ha nem sört iszol a lilahagymás zsíroskenyérhez, azonnal megfogtalak volna.
Manapság már biztosan nem eszel zsíroskenyeret, ugye? Már úgysem hinném el:-)
Érdekesek a kommnetek is, mint mindig.
Bár a kommentelők egyikétől kiráz a hideg.-((
süti beállítások módosítása