Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Nézem a holdraszállást, az 1902-ben készült filmben: szenzációs a találkozás a kecskebukát vető holdlakókkal - a 9.00 perctől - és még szenzációsabb a csetepaté az esernyővel, és... (2018.11.09. 16:36) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
  • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Az általad linkelt „Az erőd” című filmre pár éve Mormogi papa hívta fel a figyelmemet, korábban nem ismertem. Szerintem némi jóindulattal SF-nek minősíthetjük (ráfoghatjuk, hogy alter... (2018.11.09. 16:00) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Egyike a ritka alkalmaknak, amikor az orosz tudásnak hasznát vehettük :-) Ez megszűrte az aspiránsokat. A filmre MP is "ráhibázott": "Mellékelek egy képet a Dán Filmakadémia ar... (2018.11.09. 15:37) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
  • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Az ország valóban meglepö. Az évszám végül is nem annyira (elöször arra számítottam, hogy az lesz benne a csavar, hogy ez egy mai film retro-stílusú plakátja). Az elsö nagy "klassziku... (2018.11.08. 17:02) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Nem annyira a cím, mint az évszám és az ország. Ki hitte volna?! :-) (2018.11.08. 15:11) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
  • α Ursae Minoris: A cím a legegyszerűbb kérdés, mert oda van írva: Путешествие на Марс. Innentől meg már csak Google. Az eredmény részben meglepő, mert van ilyen címmel egy közelmúltban készült film is, de a plak... (2018.11.08. 14:17) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Mondhatnátok azt, hogy "csak pár napra megyünk el, erre mi történik!?" :-) Minket is kellemetlen meglepetésként ért, csak a "zöldek" öröme volt felhőtlen. (2018.10.30. 17:53) Óra- és évszak-átállás Stockholmban
  • α Ursae Minoris: Mi ráadásul Magyarországon voltunk hétvégén, és pont vasárnapra különösen szép, napos, langyos idö lett - egészen szürreális volt, hogy hóesésre érkeztünk vissza Svédországba... (2018.10.30. 10:17) Óra- és évszak-átállás Stockholmban
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Ez igen! Nekem jó kis időbe telt, amíg megfejtettem a teraszunk alatt játszódó eseményt. Éppen a paradicsomot öntöztem, amikor a veterán busz megállt a házunk előtt. Valamelyik szo... (2018.10.26. 09:04) Kitalálós poszt - Egy hangszer (két példányban)
  • α Ursae Minoris: Ó, igen! Felismerem, úgyhogy nem lövöm le (teljesen) a poént kapásból... Jellemzö, hogy a két jiddische mame egy pillanatra sem hagyja magára a fiacskáját, hanem szorosan követi az aktust. Ennek az... (2018.10.26. 08:27) Kitalálós poszt - Egy hangszer (két példányban)
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Gondoltam :-)))) (2018.10.17. 11:05) A stockholmi fantasztikus paradicsom
  • α Ursae Minoris: A cím alapján arra számítottam, hogy az erkélyeden termő fantasztikus paradicsomokról láthatunk majd képeket. :-) (2018.10.17. 10:43) A stockholmi fantasztikus paradicsom
  • Hobbiszakács: Az 1., a 4. és a 6-7-8. képeken szereplő kiállított "csokoládék" a Kristianstad-i szakiskola tanítványainak az alkotásai. (2018.10.14. 11:37) "Csoko,csoko,csokoládé" - képriport a stockholmi Csokoládé Fesztiválról
  • Hobbiszakács: A madártoll pénz neve tevau. A néprajzi múzem "Feathers" kiállításán láttam. Részletek a posztban és a azhfoto.blogspot.com/2018/10/feathers-at-etnografiska-museet-in.html oldalon. (2018.10.09. 08:02) Kitalálós poszt - Mi ez?
  • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Igen. De hát gyakorlatilag már elmondtad, nem...? Pénzként használt galambtoll-szalag. Ez tökéletesen kielégítö válasznak hangzik. :-) (2018.10.08. 15:25) Kitalálós poszt - Mi ez?
  • Utolsó 20

Címkék

Kőkorszaki vacsora az Északi-sarkkör fölött

2008.05.19. 08:30 :: Hobbiszakács


Malström, a Jules Verne Nemo kapitányából ismert, Nautilust elnyelő örvény az Északi-sarkkör ”fölött” fekvő norvég Bodø várostól északnyugatra, a Lofoten-szigetek mellett-között van. Ugyancsak Bodø mellett, pontosabban 30 km-re délkeletre van a kevésbé hírhedt, de a Malmströmnél is nagyobb örvény, a Saltstraumen – magyarul a Só(s) áramlat. 


A naponta négyszer ki-be áramló, sistergő víztömeg vad örvényeket kavar a fjord vizében. A szoroson átívelő híd lábai között surrogva rohannak a kékesfekete örvénytölcsérek. A sebesen áramló víz felülete valósággal forr a tőkehalak elől egyenesen a harsányan rikoltozó sirályhad torkába menekülő apró halaktól.

 


Elisabeth és Jeffrey Johnston meghívására kora délután érkeztünk a fjord partján levő Tuvsjyenbe, hogy tanúi lehessünk a kőkorszaki vacsora elkészítésének. A fjord partján álló, fűvel benőtt földkunyhóra nyílt kőkorszaki „étterem” ajtaját rénszarvasbőr helyettesítette. Az ablak nélküli helyiség falai mellett rénszarvasbőrrel borított padok és ácsolt asztalok sorakoztak, a közepén máglyaszerű tűz égett.

 

A parázsból hosszúnyelű fogókkal az izzás határán álló, közel hétszáz fokos köveket emeltek ki, és a tűzhely mellett ásott gödörbe rakták.

 

Az eredeti fakéreg helyett alufóliába csomagolt, növényi fűszerekkel pácolt rénszarvascombot a tüzes kőágyra helyezték, és földdel temették be.

 

Amíg az étel elkészült, a mólon horgásztunk. Az eredmény néhány kisebb tőkehal és egy tengeri csillag volt. A közelben horgonyzó hajóról vidám társaság horgászott. Puskalövéssel jelezték minden egyes tőkehal fogását

 

Tuvsjyen aznapi vendégei csapatépítő csoport tagjai voltak, akik gyors járatú gumicsónakokon érkeztek Bodøből. A norvég „isten hozta pohárka” felhajtása után Elisabeth az étterembe tessékelt minket.

 

A vacsorát bálnacarpaccio-kanapé vezette be. A bálnahús íze a borjúmájhoz hasonlít, az állaga a marhabélszínhez van közel.

 

Körbeadtuk az elefántagyarnak vélt bálnaszálkát.

 

Elisabeth lapátot ragadott és kiásta a földből a húscsomagot, és nekiállt a gőzölgő rénszarvascomb szeletelésének. Közben a környék történelméről mesélt. Saltstraumen egyike Norvégia legrégebbi településeinek, a fjord partja 9800 éve lakott. A vidéken megtelepedett kőkorszaki vadászok és halászok a táplálékuk nagy részét a tengerből nyerték, amit a környéken megtermő fűszernövényekkel ízesítettek.

 

Az eszméletlenül puha sültet főtt gabonaszemcsével és gombafőzelékkel tálalták. A feltehetőleg a Földközi-tenger partjáról származó vörösbor eredete fölött valamennyien szemet hunytunk.

 

A csapatépítés vacsora után a parton álló a vikingfürdőben folytatódott az éjféli napsütésben.

Útmutató:

 

10 komment

Címkék: gasztroturizmus kőkorszaki vacsora az északi sarkkörön

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr24452955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attila · http://ungersklakare.blogol.hu 2008.05.29. 19:54:55

Gratulálok! micsoda élmény! Köszönjük, hogy megosztottad velünk!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.07.06. 16:34:46

Kicsit későn keveredtem ehhez a bejegyzéshez, de valami egészen elképesztő az élmény...
Ez tényleg egy igazi étterem volt, vagy csak kedves ismerőseitek találékony vacsorameghívása? És egyáltalán, éjszakai napsütés... Szóval, az egésznek hihetetlen varázsa, különlegessége van.
Egyedül a főtt gabona iránt nem éreztem ingerenciát, de az összes többi nagyon guszta... És hát a táj! Valami eszméletlen gyönyörű:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.02.12. 10:29:59

Hű, Hobbiszakács! Megmártóztál Te is?
A bálnaszálkától biztos nem lenne félrenyelési-fóbiám :)

Attilajukkaja 2010.02.12. 15:37:46

@fiam:

Kedves Fiam! Legy szives, ne egyel balnahust! Es delfint sem. Asszem, Japanon kivul Norvegia es Izland azok, akik nem hajlandok betartani/alairni a balnavadaszatra vonatkozo nemzetkozi tilalmat. Allitolag kutatas celjabol meszaroljak oket, es mert nem hajlandoak lemondani a tradicioikrol.
Nem akarok belemenni a temaba,...de a husuk ize valoban a marhaera emlekeztet. Kivancsi lennek, milyen ize lehet az emberhusnak :o)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2010.02.12. 17:30:25

@fiam: Meg. :-) És még valami: a bálnaszálkát nagyon könnyű észrevenni más szemében :-)))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2010.02.12. 17:46:56

@Attilajukkaja: Ahhoz, hogy megérthesd az izlandi és a norvég hozzáállást, arra gondolj, hogy náluk a bálna és a fókahús alapélelmiszer. Évszázadokon keresztül ez volt a fő táplálékuk. (És "észak papagája", az aranyos lundamadár.) Ha a moralizáló világ kedvéért lemondanak-leszoknak róla, akkor importfüggők lesznek. (Úgy kell nekik! Tessék Új-Zélandról hozatni az élelmiszert.) Ez épp olyan, mint amikor az angolok le akarják beszélni a libatömésről a franciákat. Vagy a kínaiakat az autóvásárlásról. Mert nekünk már van, és ők csak ne szennyezzék a levegőt. A brazil se vágja ki az erdőket, éljenek szépen az őserdőben, mi pedig a városban.
:-)

Attilajukkaja 2010.02.12. 18:42:44

@Hobbiszakács:
Igen, ezekkel az ervekkel tisztaban vagyok.
De se a norvegek, sem a japanok szamara a balnahus mar regen nem szamit alapelemiszernek. A McDonald's joval nagyobb forgalmat bonyolit le, mint azt gondolnank. Megis miert vadasszak nyakra-fore azokat az ertelmes emlosoket, amelyek halala a populacio kimulasat jelenti?
Tudom,... a kerdeseim falra hanyt borsok.
Emlekeztetetem az olvasokat, hogy Japan es Norvegia nem az ehezes miatt fanyalodik a balnahusra. Mindket nemzet eletszinvonala messze meghaladja a magyart. Csak is a luxusfogyasztas indokolja a balnak gyilkolasat.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.02.12. 23:12:05

@Attilajukkaja: Megígérem, nem fogok és vadászni sem fogok rájuk!
Megelékszem a Mimarcink kakasokkal és a Kotkodákkal. Így kicsit brutálisan hangzik ez is, de húsfogyasztók vagyunk.

@Hobbiszakács: Jó Neked! Igen, ezt a szálkát észre lehet venni :)

Attilajukkaja 2010.02.13. 00:24:04

@fiam:
Nem vagyok alszent. De ha az vagyok, akkor elvbol tagadom :o)))
Hus-, noveny- es energiafogyaszto nepseg vagyunk,...de jo lenne, ha ezt nem eszetlenul csinalnank.
Csak ennyit akartam mondani. Aki akarja, az megerti. Amugy meg utanam a vizozon...

Attilajukkaja 2010.02.13. 00:48:04

@Hobbiszakács:
Szep dolgok a tradiciok. A nemzeti ontudatunk ezek nelkul semmive vallna. Te tudod a legjobban, hogy ez eppen mostansag mennyire egeto problemava notte ki magat Magyar honban. A Trianon szo jobban e'geti az emberek lelket, mint valaha. Mi is ragaszkodunk a sajat szokasainkhoz,...de ez ne azt jelentse, hogy embereket vagy allatokat kinzunk, irtunk ki. Vannak gyonyoru hagyomanyaink. Irinyi, Kodaly, Szent-Gyorgyi, Marai, Rubik, stb. A lista gyonyorusegesen (es kisse fajdalmasan) hosszu lehetne :o)
Ne azokra a hagyomanyainkra legyunk buszkek, amelyek masoknak fajdalmat vagy halalt okoznak. Az izlandiak hagyomanyaiban is biztosan van mas ertek, mint a friss vagy rothasztott balnahus evesenek elvezete.
Nem tudom,....de az ember mindig remenykedik, meg akkor is, ha naiv idealistanak titulaljak.