Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • Benikuty: Nyugodj békében Karcsi bácsi!/Arnold Károly/ Van abban valami szomorú üzenet, hogy nem jöttél át velünk a 2019-s évbe... (2019.01.20. 20:18) Melléfogás
  • Attilajukkaja: @Mormogi Papa: Miért? Mi a gond a paprika színével? :o))) (2019.01.18. 09:21) Melléfogás
  • Mormogi Papa: Egy szó mint száz: ez a Janka - lett légyen szlovén, tót vagy nímöt - nem éppen Cool :-) A szlás magyarázatával még adós vagyok. Nemigen lelem magyar tükörét, még a szótár is csak a "kb. ezt jelent... (2019.01.17. 19:27) Melléfogás
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Mindenesetre: "Un homme averti en vaut deux" vagyis "Forewarned is forearmed" (Az utóbbit nekem is ki kellett keresnem egy kétnyelvű szólásmondás tárból :-P) Annál is inkább, mivel a... (2019.01.17. 13:58) Melléfogás
  • Mormogi Papa: @"saját levében": Szerintem ékesszóló tény, hogy az itteni LIDL kínálatában még nem találkoztam ezekkel. Számomra a legrosszabb konzerv a honvédségnél jutott: állítólag krumplifőzelék volt benne. Ta... (2019.01.17. 13:07) Melléfogás
  • Mormogi Papa: @"saját levében": Ha mondjuk fémből lenne (az újabb képeken látszik: műanyagból készült), akkor alkalmas lehetne a puli kutyák szőréből bogáncs kiszedésére. Talán. (A "Paksi mogyoró" eltávolítása má... (2019.01.17. 12:49) Kitalálós poszt - Egy hasznos eszköz
  • Attilajukkaja: @"saját levében": Tapasztalataim alapján a török és a balkáni konyha nagyon finom. Már ha tényleg eredeti. :o) Amúgy volt nálunk Magyarországon egy spanyol diák néhány hétre, és jobb híján magyar k... (2019.01.16. 16:36) Melléfogás
  • "saját levében": Nagyon rendes tőled hogy helyettünk is megkóstoltad! Ezek az ételek török meg balkáni eredetűek, lehet hogy a Lidl megtalálta az eredeti receptet! (2019.01.16. 14:01) Melléfogás
  • "saját levében": Szerintem ez egy szép tárgy! És örökéletű! Sok egyéb dologra is jó lehet, csak most hirtelen nem jut eszembe hogy mire is... (2019.01.16. 13:59) Kitalálós poszt - Egy hasznos eszköz
  • Attilajukkaja: @Benikuty: Ezt a válaszodat nem fogadom el. Ezennel le is zárom ezt a beszélgetést! (2019.01.14. 19:55) Melléfogás
  • Benikuty: @Attilajukkaja: szerintem határozott választ kaptál, ezt mismásolásnak venni, igazi női logika "terméke" :D (2019.01.14. 18:39) Melléfogás
  • Attilajukkaja: @Benikuty: Elfogadom a mismásoló válaszodat, ... de csak Neil Young miatt. (2019.01.14. 18:36) Melléfogás
  • Benikuty: @Attilajukkaja: azt várhatod, hallgass inkább zenét: www.youtube.com/watch?v=LQ123T3zD2k&start_radio=1&list=RDLQ123T3zD2k (2019.01.14. 16:50) Melléfogás
  • Attilajukkaja: @Benikuty: ??? Akkor világosíts fel! (2019.01.14. 15:53) Melléfogás
  • Benikuty: @Attilajukkaja: Sejtem, mire gondolsz!" Azt te csak hiszed... :D (2019.01.14. 15:46) Melléfogás
  • Utolsó 20

Címkék

Ikrasaláta

2008.05.23. 07:15 :: Hobbiszakács

Megkívántam az ikrasalátát. Arra emlékeztem, hogy pontyikrából készült, amit olajjal kevertek el. Talán citrom is volt benne. Az Interneten talált, többnyire román nyelvű leírások konyhai középarányosából a következő recept alakult ki:

Hozzávalók:

3.5 dl víz
100 g gríz
150g ikra (a dobozon azt írta, hogy kaviár)
3-4 dl olíva olaj
egy fej hagyma
egy citrom leve (kb. 0.5 dl)
só, feketebors, kakukkfű.

A grízt vízben megfőztem – nem sokáig, csupán néhány percig hagytam kavarás közben rotyogni - és félretettem kihűlni. Amikor kihűlt összevagdaltam, és egy másfél literes, majonéz készítésére alkalmas műanyag edénybe raktam. Hozzáadtam a piros színű ikrát, villával összenyomkodtam, és elektromos habverővel jól összekevertem. A „habverés” közben olíva olajt csepegtettem-csurgattam a keverékre. Amikor az állaga majonézre emlékeztetett, akkor keverés közben hozzáadtam a megreszelt hagymát és a citromlevet, megsóztam – óvatosan, mert az ikra eleve sós – borsoztam, és szárított bazsalikom-kakukkfű keverékkel ízesítettem. Végül kb. 80-100 ml víz hozzáadása közben habosabbra, könnyebbre (ke)vertem.

 
Friss kenyérre kentem, és kakukkfűvel spékelt brie sajtszelettel tálaltam. Olajbogyóval, kaporlevéllel és citromszelettel díszíthettem volna, de egyik sem volt otthon. 

7 komment

Címkék: ikrasaláta

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr96480570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gbsz · http://www.gabojsza.hu/ 2008.05.23. 10:22:49

Juj, de nagyon szeretem!:-)
Igaz, én nem teszek bele grízt.
receptem itt: gabojszakonyhaja.blogspot.com/2008/01/vkf-xii-halikra-krm.html
gabojsza

Ági, aki főz · http://agifoz.blog.nlcafe.hu/ 2008.05.23. 13:34:49

De jó! Engem ez a görög étteremben adott előételre emlékeztet, azt pedig nagyon szeretem. Köszi az ötletet!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.05.23. 15:09:47

Áááá, gríz nélkül könnyű...

:-))

A görög ikrasalátában vízbe áztatott kenyér van. Legalábbis egy "Görög konyha" című svéd szakácskönyv szerint. Ha megtalálom bejegyzem a kommentek közé.

Hobbiszakács 2008.05.24. 10:17:51

A görög változat neve "Taramosaláta". Hozzávalók: 1oog fehérkenyér, 2oog "kaviár" - az ikrát szokták így nevezni - 2 csésze olíva olja, 1,5 citrom, egy fél hagyma, petrezselyem és görög olajbogyók.

A beáztatott kenyeret összekeverem az ikrával. Hozzáadom keverés közben az olívaolajt és a citromlevet. Sózom, ha szükséges. A hagymát reszelve adom hozzá. Amikor kész van, akkor petrezselyem szórok rá és olajbogyókkal "körítem".

jgkicsi 2008.05.24. 20:20:26

Ez az un. kaviarröra?

Hobbiszakács 2008.05.25. 08:21:58

Kaviarröra... Szerintem is az. Kaviarsallad cím alatt találtam a "Grekisk mat" c. könyvecskében (Jannis o. Inga Ambatsis.)

Az Öreg 2008.06.01. 11:44:01

Tisztelt Hobbiszakács,
Az étkezési kulturánkra is igaz a Cicerótól származó közmondás, miszerint: Consuetudinis magna vis est. (A megszokásnak nagy a hatalma).
Gyerekkorom egyik (háborús) kérdése az volt: Mi a különbség a szeretem, és a nem szeretem étel között? A válasz: 48 óra!

Köszönettel a blogért, egy tréfás megállapítás: Nem igaz az a kínai mondás, miszerint minden ehető, ami úszik, kúszik, repűl, vagy fut, és kettő vagy négy lába van! --Kivéve az asztalt! --kiegészítéssel viszont igaz!