Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Nemzeti Ünnep

2008.06.09. 07:08 :: Hobbiszakács


Harmadik éve annak, hogy annak rendje-módja szerint szabadnappal ünnepeljük a svéd nemzeti ünnepet. Június hatodikát 1916-tól fogva a Svéd Zászló Napjának hívták, és csak 1983-ban lépett elő nemzeti ünneppé.


De mi  történt ezen a napon?

A Kalmar-i Unióba kényszerített svédek függetlenségi törekvései kezdetben nem jártak sikerrel. 1520 január 19-ikén a dánok legyőzték a svéd hadsereget. II. Keresztély dán király svéd királlyá koronáztatta magát, és ezzel megerősítette a három skandináv állam szövetségét. A koronázási ünnepségek keretében a stockholmi Nagy-téren kivégezték a svéd nomenklatúra képviselőit, közel száz előkelőséget.

A „stockholmi vérfürdő” után egy fiatal főúr, Gusztáv Eriksson Vasa állt a svéd szabadságharc élére. A dalarnai szabadparasztokból és a lübecki zsoldosokból álló sereg felszabadította Svédország nagy részét a dán uralom alól. A független svéd állam első országgyűlése előbb kormányzóvá, majd 1523 június 6-ikán királlyá választotta a 27 éves Gusztáv Vasát.

 

Péntek délben egy felhő sem volt az égen, hétágra sütött a nap, legalább harminc fok volt az árnyékban.


Az Óváros rakpartján,a Királyi palota tövében, ötvenezer hálóba szorított sárga és kék léggömb várta a szabadulást.


A hőgutát kapott léggömbök pattogtatott kukorica hangjára emlékeztető pukkanások kíséretében lehelték ki a hélium lelküket.


A déli fél kettőkor felhangzó harsonaszóra szabadon engedték a lufikat.

1 komment

Címkék: nemzeti ünnep

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr97509477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eszter 2008.06.11. 12:11:08

nem rég találtam rá a blogodra, és nagy élvezettel olvasom :) nagyon érdekel Svédország, és úgy néz ki idén sikerül eljutnom Stokcholmba! ezek a lufis képek gyönyörűek!

az abszolút kedvencem a prinsesstårta, már alig várom hogy kipróbálhassam! Szerinted hol készítik a legjobbat? (lehetőleg nem olyan horribilis áron)

köszönöm!
süti beállítások módosítása