Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Étterem a "Sötét lebujhoz"

2008.06.13. 07:05 :: Hobbiszakács

 

„Kóstold meg Stockholmot!” - névvel négynapos maraton-ételkiállítást rendeztek Stockholm központi terén. Rengetegen jöttek el kipróbálni a neves éttermek szakácsainak a főztjét. A színpadon szakácsviadalok folytak, és helyi celebritások szórakoztatták a zabálókat. Végig ragyogó idő volt, a hatalmas sátrak ezúttal nem az eső, hanem a hétágra sütő naptól védték azt, aki befért alájuk.

 

Az egyik félreeső sátor a „Sötét lebuj” nevet viselte. Közelebbi megtekintésre kiderült,  hogy Svédország egyedüli olyan éttermét képviselik, ahol koromsötétben eszik a vendég. A felszolgálók sötétben jól tájékozódó látáskárosultak, akik felszolgálás közben anekdotákat mesélnek, sőt olykor dalra is fakadnak.

 

A következő „előadásra” egy félórát kellett várni. A pénztáros beszédes kedvében volt. Elmondta azt, hogy a sátorban tett látogatás betekintést nyújt a látáskárosultak mindennapjába. Meg fogok lepődni azon, hogy a látásból származó zavaró benyomások nélkül mennyire „érzéki” lesz az étel, a zene és a vers. Részben mulatságos kaland is, mivel gyakran fordul elő az, hogy feldöntöd a poharad, és melletted sikoltanak fel. Azt is megígérte, hogy kivezetnek, ha pánik üt ki rajtam.  

 

Pánik?!  Rajtam?

Tavaly részt vettem egy céges csapatépítés alkalmával egy sötétben lebonyolított kóstolón. Már azt is nehéz  volt megállapítani, hogy merre van az asztal, és hogy milyen közel ül a szomszédom. Az ujjamat valami hideg lébe dugtam, és a villa vagy a kés az ölembe hullott. Eleinte jókat röhögtünk azon, hogy  „Nem a cukrot kértem, hanem a sót” és, hogy „Egy légy van levesemben, hallom a zümmögését.” Aztán elkapott a légszomj, és kisebb gondom is nagyobb volt annál minthogy az ízélményre figyeljek. 

Milyen szerencse, hogy figyelmeztetett!


A pénztáros átnyújtotta a névjegykártyáját:

- Ha meggondolja magát, ez a címünk. 

A kártyának furcsa, csiklandós tapintása volt.  Jobban megnéztem: a Braille-írás miatt.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr59509515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2008.06.13. 10:38:02

Koszonom, erdekes volt. Akartam is kerdezni, hogy tortenik egy ilyen helyen a fizetes? De latom, hogy azert van ott egy kis lampa is :o)
Vagy az csak a foto kedveert egett?
Budapesten kb. ket eve volt egy olyan tura a Varnegyed egyik pince labirintusaban, hogy teljes sotetsegben kellett vegigmenni, botladozni benne. Azt is a gyengen latok szerveztek, hogy erzekeltessek, milyen lehet nekik tajekozodni.
Franciaorszagban egy bordeauxi boros pinceben viszont azert vezettek be egy tok sotet reszbe, hogy ott kulonbozo texturakat (barsonyt, selymet, bo"rt, lopokrocot, stb.) tapintsunk a kezunkkel, illetve kulonbozo illatokat (kave, gyumolcs, fust...) szippantsunk fel es erezzuk, hogy egy bor pl. mitol gyumolcsos es barsonyos. A sotetben sokkal kifinomultabbak azok az erezekszerevink, amelyeket a szemunk maskor nem hagy ervenyesulni. Az is egy erdekes elmeny volt: meg en is ereztem azokat az izeket/illatokat, amelyekre maskor csak legyintettem, hogy csak a boraszok es connosisseur-ok fantaziajaban elnek!
süti beállítások módosítása