Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Nézem a holdraszállást, az 1902-ben készült filmben: szenzációs a találkozás a kecskebukát vető holdlakókkal - a 9.00 perctől - és még szenzációsabb a csetepaté az esernyővel, és... (2018.11.09. 16:36) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
  • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Az általad linkelt „Az erőd” című filmre pár éve Mormogi papa hívta fel a figyelmemet, korábban nem ismertem. Szerintem némi jóindulattal SF-nek minősíthetjük (ráfoghatjuk, hogy alter... (2018.11.09. 16:00) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Egyike a ritka alkalmaknak, amikor az orosz tudásnak hasznát vehettük :-) Ez megszűrte az aspiránsokat. A filmre MP is "ráhibázott": "Mellékelek egy képet a Dán Filmakadémia ar... (2018.11.09. 15:37) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
  • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Az ország valóban meglepö. Az évszám végül is nem annyira (elöször arra számítottam, hogy az lesz benne a csavar, hogy ez egy mai film retro-stílusú plakátja). Az elsö nagy "klassziku... (2018.11.08. 17:02) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Nem annyira a cím, mint az évszám és az ország. Ki hitte volna?! :-) (2018.11.08. 15:11) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
  • α Ursae Minoris: A cím a legegyszerűbb kérdés, mert oda van írva: Путешествие на Марс. Innentől meg már csak Google. Az eredmény részben meglepő, mert van ilyen címmel egy közelmúltban készült film is, de a plak... (2018.11.08. 14:17) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Mondhatnátok azt, hogy "csak pár napra megyünk el, erre mi történik!?" :-) Minket is kellemetlen meglepetésként ért, csak a "zöldek" öröme volt felhőtlen. (2018.10.30. 17:53) Óra- és évszak-átállás Stockholmban
  • α Ursae Minoris: Mi ráadásul Magyarországon voltunk hétvégén, és pont vasárnapra különösen szép, napos, langyos idö lett - egészen szürreális volt, hogy hóesésre érkeztünk vissza Svédországba... (2018.10.30. 10:17) Óra- és évszak-átállás Stockholmban
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Ez igen! Nekem jó kis időbe telt, amíg megfejtettem a teraszunk alatt játszódó eseményt. Éppen a paradicsomot öntöztem, amikor a veterán busz megállt a házunk előtt. Valamelyik szo... (2018.10.26. 09:04) Kitalálós poszt - Egy hangszer (két példányban)
  • α Ursae Minoris: Ó, igen! Felismerem, úgyhogy nem lövöm le (teljesen) a poént kapásból... Jellemzö, hogy a két jiddische mame egy pillanatra sem hagyja magára a fiacskáját, hanem szorosan követi az aktust. Ennek az... (2018.10.26. 08:27) Kitalálós poszt - Egy hangszer (két példányban)
  • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Gondoltam :-)))) (2018.10.17. 11:05) A stockholmi fantasztikus paradicsom
  • α Ursae Minoris: A cím alapján arra számítottam, hogy az erkélyeden termő fantasztikus paradicsomokról láthatunk majd képeket. :-) (2018.10.17. 10:43) A stockholmi fantasztikus paradicsom
  • Hobbiszakács: Az 1., a 4. és a 6-7-8. képeken szereplő kiállított "csokoládék" a Kristianstad-i szakiskola tanítványainak az alkotásai. (2018.10.14. 11:37) "Csoko,csoko,csokoládé" - képriport a stockholmi Csokoládé Fesztiválról
  • Hobbiszakács: A madártoll pénz neve tevau. A néprajzi múzem "Feathers" kiállításán láttam. Részletek a posztban és a azhfoto.blogspot.com/2018/10/feathers-at-etnografiska-museet-in.html oldalon. (2018.10.09. 08:02) Kitalálós poszt - Mi ez?
  • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Igen. De hát gyakorlatilag már elmondtad, nem...? Pénzként használt galambtoll-szalag. Ez tökéletesen kielégítö válasznak hangzik. :-) (2018.10.08. 15:25) Kitalálós poszt - Mi ez?
  • Utolsó 20

Címkék

Csúcsgasztronómia az Északi-sarkkör árnyékában

2008.06.16. 07:29 :: Hobbiszakács

 
Nem mi főztük Svédország legjobb ételét, hanem valami egészen különöset, nem mindennapit teremtettünk meg, és ezzel hozzájárultunk a svéd gasztronómiához.”
Luleå - vagy ahogy a helybeliek ejtik ”Lűle” - Észak-Svédország legnagyobb városa. Kegyetlenül messze, a Balti-öböl északi csücskében fekszik,  mégis csupán másfél órai repülőútnyira van Stockholmtól. Itt nyitotta meg áprilisban Simon Laiti Észak-svédország első ”ételstúdióját”.
 
Az északsvéd viszonylatban egyedülálló, a Hemma Gastronomi nevet viselő, - magyarul és körülbelül Házi Gasztronómiát jelent - éttermet a kikötő rakpartján sorakozó vörösre festett házikók közül a legszélsőben találom meg.
 
A modern konyha-étterembe a helyiség előterében berendezett kis üzleten keresztül lehet jutni. Az üzlet polcain olyan helyi különlegességek, mint a környéken termő, repcével rokon rybs-ből (Brassica campestris) készült olaj, a törpemálnából (hjortron) és a sarki szederből (åkerbär) készült dzsem sorakoznak.
 
A fiatal séf, Simon Laiti előbb ”megjárta” a délsvéd éttermek konyháit, majd a helyi termelőkkel kialakított jó kapcsolataira építve az Északi-sarkkörön szerzett hírnevet. A kevesek által ismert Övertorneå helységtől 18 kilométerre északra, egy öreg hodályból kialakított, ”Kattilakoski gasztronómia” névre keresztelt étterme 2006-ban elnyerte az ”Év svéd vendéglője” címet.
 

- Mit adott a vendégeknek Kattilakoskiban?
- Főbb nyersanyagaink a Balti-tengerben és a beleömlő folyókban élő törpemaréna filéje és a delikatesz számba menő ikrája, a „kalix ikra”, a rénszarvas borda és a Kiruna-i vasércbányában termesztett shitaki gomba volt. A desszertek közül legnépszerűbb a sarki szeder sorbet és egy helyi specialitás, a „baba” volt, amely egyféle fánk, amit törpemálna ízzel és vaníliafagylalttal tálaltunk.
Amikor belefogtunk, akkor senki nem jósolt számunkra nagy jövőt. Az első évben bizalmatlanok voltak, legfeljebb egytálételt rendeltek. Aztán győzött a kíváncsiság. Nyitott konyhánk felkeltette a vendégek érdeklődését. Fokozatosan tértek át a háromfogásos étkezésre, majd a kóstoló menüre. A harmadik évben  felfigyelt ránk média, és az érdeklődés robbanásszerű módon megnőtt.
- Azt mondják, hogy hónapokkal előre kell helyet foglalni az”ételstúdióban” rendezett gasztronómiai tanfolyamokra.  
 
- Már Kattilakoskiban is sokan tértek be hozzánk azzal, hogy „kaptam ajándékba néhány hófajdot, és nem tudom hogyan készítsem el”. Innen jött az ötlet, hogy gasztronómiai érdeklődésű csoportokat fogadjunk a stúdióban.  Legtöbben azért jönnek el a közös főzőcskézésekre, kóstolókra, hogy profi konyhai fogásokat tanuljanak, amelyeket otthon alkalmazhatnak.
 - Milyen számi fogásokat nemesített, adaptált luxuséttermi fogássá?
- Egy Övertorneå melletti kis település hentesével saját tenyésztésű rénszarvasból, egyedi húskészítményeken kísérletezünk. Például a suovas – számi elnevezés a füstölt rén combra – nálunk a rénszarvas legnemesebb része, az enyhén füstölt bélszín.
Fogpiszkáló vastagságú hússzilánkot vág le a szárított-füstölt rénszarvasbordáról. A füstös íz birtokba veszi az ínyem.
A rénszarvas szalámi és a titkos recept alapján készült pácolt rénszarvasnyelvből készült pástétom eredeti termék. Ez utóbbit római számokkal jelzett üvegcsékben tartja.
 
Annyit elárul, hogy a szívvel jelöltben gotlandi szarvasgomba is van. Hümmögve kóstolom. Élesre állítom az objektívet, közben érzem a számban, ahogy a füstös íz selymesre vált.
A fűszereket - köztük a hagyományos lappföldi fűszert, az édeskésen kesernyés ízű angyalgyökeret (kvanne, azaz Angelica archangelica)  - a levele és gyökere saláták, főzelékek, mártások ízesítője - a még északabbra fekvő Haparanda-i kertészetből szerzi be. A színpompás, kézi díszítésű pralinékat 2005. év svéd cukrásza, Emanuel Andrén , készítette, aki a Göteborg melletti Lilla Edetben lakik. - Málna, menta, levendula, ribizli, chili, „szivar”, tabasco, bazsalikom-eper, rozmaring-narancs – sorolja Simon az ízeket.
 
A mesés ízvilágból Emma, a feleség riaszt fel. Diszkérten közli, hogy letelt az idő, és Simonnak délre harminc főből álló VIP társaságnak kell ebédet főznie.
 
Ha világ végén sikerült változtatni az emberek szokásain, akkor máshol is meg lehet próbálni. Talán ez az a példa, amit követni kell.

9 komment

Címkék: csúcsgasztronómia az északi sarkkör árnyékában

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr76521226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.16. 09:15:36

Hobbiszakács, nem is tudom szavakba foglalni, amit gondolok. Igen, ez a jó példa, ez egyértelmű.

maybach 2008.06.16. 10:01:59

Igen jónak tűnik.
Meg hát aki segít, tanít másokat az nem kevesebb, hanem több lesz.
Tetszik nagyon.

muskotály küvé 2008.06.16. 14:09:16

Most már tudom, hogy ha hozzájutnék 1-2 hófajdhoz, kihez forduljak recepthez :)

Hihetetlen.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2009.08.13. 05:35:33

üdv. mi innen nyomjuk, Luleåbol.Koszi a tippet, lehet, hogy egyszer megnézzük egy vacsora erejéig... :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.08.13. 08:18:00

@geegee: Eloszlott már a város fölött lebegő füstfelhő?

:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2009.08.16. 22:02:02

@Hobbiszakács:
füstfelhő??
gondolom, vicc akar lenni, de nem esik le, bocs...:-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.08.17. 08:37:45

@geegee: :-)) Aznap ez volt a nap híre: "Luleaban ütközött és kigyúlt egy teherautó, füstfelhő lebeg a város fölött."

A rádióban hallottam... ezek szerint nemcsak az újságok hazudnak :-(

:-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2009.08.25. 18:29:28

jah, oké.Én nem láttam füstfelhőt, de attól még lehetett... :D