Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Nézem a holdraszállást, az 1902-ben készült filmben: szenzációs a találkozás a kecskebukát vető holdlakókkal - a 9.00 perctől - és még szenzációsabb a csetepaté az esernyővel, és... (2018.11.09. 16:36) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
 • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Az általad linkelt „Az erőd” című filmre pár éve Mormogi papa hívta fel a figyelmemet, korábban nem ismertem. Szerintem némi jóindulattal SF-nek minősíthetjük (ráfoghatjuk, hogy alter... (2018.11.09. 16:00) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Egyike a ritka alkalmaknak, amikor az orosz tudásnak hasznát vehettük :-) Ez megszűrte az aspiránsokat. A filmre MP is "ráhibázott": "Mellékelek egy képet a Dán Filmakadémia ar... (2018.11.09. 15:37) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
 • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Az ország valóban meglepö. Az évszám végül is nem annyira (elöször arra számítottam, hogy az lesz benne a csavar, hogy ez egy mai film retro-stílusú plakátja). Az elsö nagy "klassziku... (2018.11.08. 17:02) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Nem annyira a cím, mint az évszám és az ország. Ki hitte volna?! :-) (2018.11.08. 15:11) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
 • α Ursae Minoris: A cím a legegyszerűbb kérdés, mert oda van írva: Путешествие на Марс. Innentől meg már csak Google. Az eredmény részben meglepő, mert van ilyen címmel egy közelmúltban készült film is, de a plak... (2018.11.08. 14:17) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Mondhatnátok azt, hogy "csak pár napra megyünk el, erre mi történik!?" :-) Minket is kellemetlen meglepetésként ért, csak a "zöldek" öröme volt felhőtlen. (2018.10.30. 17:53) Óra- és évszak-átállás Stockholmban
 • α Ursae Minoris: Mi ráadásul Magyarországon voltunk hétvégén, és pont vasárnapra különösen szép, napos, langyos idö lett - egészen szürreális volt, hogy hóesésre érkeztünk vissza Svédországba... (2018.10.30. 10:17) Óra- és évszak-átállás Stockholmban
 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Ez igen! Nekem jó kis időbe telt, amíg megfejtettem a teraszunk alatt játszódó eseményt. Éppen a paradicsomot öntöztem, amikor a veterán busz megállt a házunk előtt. Valamelyik szo... (2018.10.26. 09:04) Kitalálós poszt - Egy hangszer (két példányban)
 • α Ursae Minoris: Ó, igen! Felismerem, úgyhogy nem lövöm le (teljesen) a poént kapásból... Jellemzö, hogy a két jiddische mame egy pillanatra sem hagyja magára a fiacskáját, hanem szorosan követi az aktust. Ennek az... (2018.10.26. 08:27) Kitalálós poszt - Egy hangszer (két példányban)
 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Gondoltam :-)))) (2018.10.17. 11:05) A stockholmi fantasztikus paradicsom
 • α Ursae Minoris: A cím alapján arra számítottam, hogy az erkélyeden termő fantasztikus paradicsomokról láthatunk majd képeket. :-) (2018.10.17. 10:43) A stockholmi fantasztikus paradicsom
 • Hobbiszakács: Az 1., a 4. és a 6-7-8. képeken szereplő kiállított "csokoládék" a Kristianstad-i szakiskola tanítványainak az alkotásai. (2018.10.14. 11:37) "Csoko,csoko,csokoládé" - képriport a stockholmi Csokoládé Fesztiválról
 • Hobbiszakács: A madártoll pénz neve tevau. A néprajzi múzem "Feathers" kiállításán láttam. Részletek a posztban és a azhfoto.blogspot.com/2018/10/feathers-at-etnografiska-museet-in.html oldalon. (2018.10.09. 08:02) Kitalálós poszt - Mi ez?
 • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Igen. De hát gyakorlatilag már elmondtad, nem...? Pénzként használt galambtoll-szalag. Ez tökéletesen kielégítö válasznak hangzik. :-) (2018.10.08. 15:25) Kitalálós poszt - Mi ez?
 • Utolsó 20

Címkék

Irány Stavanger!

2008.06.29. 11:35 :: Hobbiszakács

 
Stockholmból több lehetőség van zöld Toyotával Stavangerbe jutni. Az egyik változat a térképen látható.

Akárhogy is nézem, 1000 kilométernyi vezetés áll előttünk. Két napra tervezzük az utat, mert a norvég utakon nem lehet gyorsan haladni. Egymást váltogatják a pénzbeszedőhelyek - útvám, komp és alagutak - és hiába az E18 jelzés rajta, mégis minden falun áthalad. A megengedett sebesség lakott területen 20-40, városon kívül 60-70, egyenes szakaszokon kivételesen 80 kilométer/óra. Ha hozzáteszek még egy 0-t akkor megkapom a gyorshajtásért járó büntetést norvég koronában. 
Szeretjük a napsütésben gyönyörű Norvégiát, mely a világ legkellemesebb és legnagyobb területű országa. Az előbbi állítás egy, a közelmúltban készült  ENSZ kimutatás eredménye, amit szükség esetén mi is tudunk igazolni. Az utóbbi pedig akkor lenne igaz, ha kivasalnák a hegyeiket.  - Hogyan lehettünk olyan marhák, hogy odaadtuk nekik!?  - Ezen szoktunk vezetés közben töprengeni a Zasszonnyal. Ugyanis 1814 és 1905 között Norvégia Svédországhoz  tartozott….  
A kihalással fenyegetett svéd királyi dinasztia utolsó tagja, XIII. Károly 1811-ben adoptálta Napóleon ex-tábornokát, Jean Baptiste Bernadotte-ot, aki a nevelőapjának 1818-ban bekövetkezett halála után XIV. Károly János néven gyakorolta a hatalmat. Bernadotte 1812-ben titkos szövetséget kötött Sándor cárral, majd 1813-ban nyíltan csatlakozott a Napóleon elleni ligához. A lipcsei csatában százezres hadsereget, köztük harmincezer svéd katonát kommandírozott volt munkaadója ellen, majd útban Párizs felé, kis kerülővel Dánia ellen vezette a kölcsön-hadseregét. A túlerővel szemben tehetetlen dánok kapituláltak, és egymillió birodalmi tallér, valamint a svéd-Pomeránia ellenében lemondtak Norvégiáról.
A derék norvégok nemzeti felkeléssel válaszoltak a tulajdonosváltozásra, és 1814 május 17-ikén a dán helytartót, Keresztély Frigyest kiáltották királyuknak. A függetlenség rövid életűnek bizonyult, a svédek az új szövetségi kapitány vezérletével könnyedén lelépték a frissiben kikiáltott szomszéd országot. Norvégia csatolásának híre eufóriával töltötte el a svéd lelkeket, a könnyekig meghatott XIII. Károly a hintójából integetett a Stockholm utcáin összegyűlt néptömegnek. Az utolsó svéd hadjárat helyrepofozta az egykori nagyhatalom megtépázott önérzetét.
 
Bernadotte, azaz most már a svéd-norvég XIV. Károly János király, a francia trónra áhítozott. Aspirációja elérésében szüksége volt egy elégedett norvég nép felmutatására. Az annektálást ezért átnevezték uniónak, és érvényben maradt a francia forradalom mintájára megalkotott norvég alkotmány, mely állampolgárainak az akkori idők legnagyobb szabadságát biztosította. A svéd házasság nagyobb belső függetlenséggel járt, mint a dán gyámság. A nemzeti érdekek megsértése valamint a kihasználtság gyanújából fakadó norvég vádaskodás gyakran paranoid méreteket öltött. A svéd uralkodónak gyakran kellett emlékeztetnie koronája hűséges alattvalóit arra, hogy nem Norvégia foglalta el Svédországot, hanem fordítva.
Az "uniós perlekedés" egyre inkább az egymásra féltékeny testvérek viszonyára hasonlított. A svédeknek végül elfogyott a türelmük, és 1905. június 7-ikén az unió feloszlott. Otthagyták őket a fjordjaikkal és a szárított halaikkal egyetemben. - Boldoguljanak maguktól, ha olyan okosak!
Az olajra azonban senki sem számított. Ma a norvég a gazdag rokon, akitől a svéd morogva ugyan de elfogadja a felkínált munkalehetőséget. Vigasztalásul a „szőlősavanyú” norvég viccek maradtak. Mert ki lenne más, ha nem a norvég, aki zsebre vágott kézzel jár, mert szégyelli azt, hogy nem egyforma hosszúak az ujjai, és az út közepén jár, mert fél a vadvirágoktól. A norvég sofőr antibébi pirulát tesz az ablakmosó folyadékba, ha elkopik az ablaktörlő gumija, és a norvég terrorista az, aki a túszt küldi el a váltságdíjért.
A hagyományos norvég koszt - utolsó tíz-húsz évet kivéve - még a norvégek szerint is próbára teszi a tűrőképességet. Többek között azért, mert az újdonságok jóval később érkeztek meg Oslóba, mint a kozmopolita Stockholmba.
Harald és Morten először járt Oslóban. Hazautazásuk napján vásároltak egy-egy banánt, azzal, hogy hazafelé a vonaton megkóstolják. Harald éppen beleharapott a banánba, amikor a vonat belefutott egy alagútba.
Harald megszólalt a sötétben.
- Morten, megkóstoltad a banánt?
- Nem, miért kérded?
- Akkor ne is kóstold, mert én megvakultam tőle.

5 komment

Címkék: irány stavanger

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr64543251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szil5 2008.06.29. 20:10:47

Mi is Norvégiába készülünk augusztusban egy bérelt lakóautóval 2 hétre. Kiváncsian várom az utibeszámolót.
A svédeknek a norvégekhez való hozzáállásáról mégcsak annyit, hogy hallotttam már megjegyezni : "És milyen rondán beszélik ezek a svéd nyelvet!"

muskotály küvé 2008.06.30. 17:50:34

Én csak azt a norvégos viccet vagy inkább szlenget ismerem, mikor valamelyik magyar maffiózó eltűnt, azt mondták, Norvégiába ment. (ti. Oslóban van).

Attilajukkaja 2008.06.30. 19:14:45

En is jartam/ettem mar Norvegiaban. Meglepetessel fedeztem fel, hogy az o Olaf kiralyuk kb. ugyanakkor vette fel a keresztenyseget, mint a mi Istvanunk. Addig ok is poganyok voltak, mint mi. Igaz, ok Europa periferiajan tehettek meg mindezt. Erdekes! De most masrol kerdeznelek, Hobbiszakacs.
Te is olyan nagy hive vagy a molekularis gasztronomianak es a modern szakacsmuveszet egyik felivelo csillaganak tartod, mint annyian masok? Nekem nagyon eroltetett es sznob mufajnak tunik. Igaz, mas muveszeteknek is megvolt a maga szurrealis korszaka,...de ugy erzem, mara kisse kinottunk belole. Ezzel nem akarom lefikazni a szamomra inkabb vicces, mint komoly erolkodessel a cseppfolyos nitrogennel es mas trukkos etkekkel pavaskodo tudorokat, de ugye ez nem komoly??? Csak amulok es bamulok neha, hogy a britek milyen marhasagokra kepesek elkolteni egy rakomany penzt a "tudomany" neveben,...de a franciak se semmik, ha kulinaris bohockodasrol van szo. Irto nagy penzeket kepesek aldozni a molekularis gasztronomiara. En meg leragom a kormomet es demagog modon arra gondolok, hany embert lehetne ebbol az osszegbol megetetni Afrikaban. Tudom, tudom,...a kettonek semmi koze egymashoz es ha latnek ebben a szakacsmuveszteben valamit, fel sem merulne ilyesmi bennem. De csak annyit latok benne, mint nehany divatbemutatoban, ahol hordhatatlan ruhakban vonaglanak lehetetlenul lesovanyodott nok. Tenyleg ez a kultura kremje? Errol maradtunk le mi, magyarok?

maybach 2008.07.02. 10:40:02

Egy utazás milyen jó apropó egy kis történelem órához is.
Nagyon jó.
Érdekes módon itthon meg a monarchia kezd egyre népszerűbb lenni. Utólag.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.07.06. 16:15:28

Hobbiszakács, egyre jobban szeretem a blogodat. Uff.