Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Bocuse d’Or Europe 2008, Norvégia – egy zsűritag szemével

2008.07.09. 08:20 :: Hobbiszakács

 

Kis csalódással ugyan, de emelt fővel ért véget Magyarország számára a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or európai döntője. Csalódásunk mindössze egyetlen dologban érhető tetten: versenyzőnk Kovács Sándor, a kecskeméti Wellness Granada konyhafőnöke és segítsége Pap Zoltán ezúttal nem jutott be a világ 24 legjobbja közé, így 2009-ben Lyonban nem lesz magyar indulónk.
A versenyről hazatérve tengernyi tapasztalattal, új kapcsolatokkal, barátságokkal, mástól jött véleményekkel igazán őszintén szembenézhetünk a versennyel. De kezdjük az elején: a magyar versenyzőnk kiegyensúlyozott lelkiállapotához gondolom nem sokban járult hozzá, hogy még két héttel a kiutazás előtt is különböző médiákban a „hogy meri ő egyáltalán Magyarországot képviselni” mondatok láttak napvilágot. De haladjunk túl az itthoni ellentéteken és tekintsünk Norvégiára. Az itthonról kilőtt mérgezett nyilak, azonban ott is betaláltak, hiszen nem egy ember kérdezte tőlem, hogy kik és miért írogatnak Paul Bocuse-nek levelet, amiben a magyar versenyzőt lejáratják. Egy olyan versenyen, ahol kizárólag a profizmus nyerhet, ezek az országunk ellen vétett baklövések már nem tolerálhatók.
De vissza a versenyhez: szokták mondani a szegény embert még az ág is húzza, ami jelen esetben maradéktalanul teljesült. Sándor az első napon, az első konyhában kezdte meg versenyét, amelyet még az állandó indulók is mindössze egy részvétnyilvánítással fogadtak. További nehézségeket okozott, hogy a Magyarországról kiküldött konyhagépek, illetve eszközök több csapat felszerelésével együtt elkeveredtek és csak a verseny előtt néhány órával kerültek meg. Végül az sem segítette a munkát, hogy a teljesen új konyhagépekbe beépített „technika ördöge” is beleszólt a versenybe és a főzést megelőző másodpercekben is egy szerelő javította Sándor konyhagépeit. A technikai problémák végül többször jelentkeztek a verseny folyamán, de ezügyben még szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen volt olyan csapat, amely kettő órán keresztül nem tudta használni elektromos konyhagépeit. Hozzáteszem, a blogon olvasható horvát szakácshoz hasonlatosan a magyar csapat számára kijelölt kontakt személy is elérhetetlennek bizonyult, pedig személyesen hagytam neki üzenetet és küldtem számtalan SMS-t három napon keresztül…
Ezzel együtt a magyar versenyző pontosan időre elkészítette mind a hal, mind a hús ételét, amelyről annyi biztosan kiderült, hogy a zsűriben helyet foglaló 3 Michelin-csillagos szakácsok adták rá legmagasabb pontszámot. A felkészülés során én többször kóstoltam Sándor Bocuse d’Or menüjét és őszintén elmondhatom, hogy a versenyre készítette el a legjobban. Sándor ételei a következők voltak:
·         Furminttal marinált lazac és libamáj vacuumban, modern lecsóval, rukkola felfújttal és kaviárral
·         A norvég bárány legjava három témára, magyar paprikás mártással
A többi versenyző konyhai asszisztenciáit végignézve szinte sokkoló különbségek tűntek fel az egyes nemzetek között, hiszen volt olyan induló –nem is egy- aki euróban mérve is több milliót költött erre versenyre. Az új indulók közül elég csak Észtországot említenünk, akik egy komplett charter gépet béreltek ez alkalomra. Ezzel együtt a végeredmény szempontjából a papírforma érvényesült: első helyezett Norvégia, második Dánia, a harmadik pedig Svédország lett. A legjobb hal- és húsétel különdíját Franciaország kapta. A végeredmény egyébként teljesen összhangban volt az általam adott pontszámokkal, tehát a zsűri maradéktalan hitelességét csak megerősíteni tudom. Annyit azért hozzáteszek, hogy a zsűritagok között egyfajta ’skandináv-összetartás’ érezhető volt, aminek lehet tulajdonképpen az a meglepő végeredménye, hogy a tradicionális versenyzőknek mondható spanyol és olasz induló kieső helyen zárt.
Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy amennyiben a magyar induló jól készítette el az általa vállalt menüt és a zsűri pedig hitelesen bírált, akkor vajon miért maradt el a várva várt továbbjutás? A válasz rendkívül bonyolult és összetett, amely hosszabb kifejtést igényel, azonban annak lényege a következő: a Bocuse d’Or, mint a világ legrangosabb szakácsversenye, egy iparág, akárcsak a Forma-1 az autóversenyzésben –sokszor szoktak is ezzel a hasonlattal élni. Itt már nem elegendő egy jó pilóta, akik lehetne akár a legjobb is, hiszen nála sokkal gyengébbek jobb autókban ülve is jobb eredményeket produkálnak. Azon nemzetek, akik dollár-euro százezreket költenek egy-egy versenyzőre –és természetesen a versenyző által képviselt ország imázsára- egészen egyszerűen nem szerepelhetnek rosszul!
Teendőnk tengernyi, amelyek közül talán a legfontosabb, hogy végre összhangot teremtsünk a tekintetben, hogy ki képviselje Magyarországot a következő versenyen. Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy két versenyen-két csapatot állítunk ki ezzel rontva egymás esélyeit. Továbbá azon hangokat, amelyek a belső ellentéteinket a verseny szervezőihez viszik, egyszerűen el kell hallgattatni. Az ilyen újságíró, gasztro-szakember ’pesona non grata’ a szakmánkban, hiszen mérhetetlen kárt okoz országimázsunk tekintetében. Végül, de nem utolsó sorban: a legközelebbi megmérettetésre olyan csapatot kell építenünk, amely a mediterrán konyhák mellett a skandináv gasztronómiát is tanulmányozza méghozzá a helyszínen! Erre már mindössze kettő évünk maradt…
Jonasnak, a svéd versenyzőnek pedig szívből gratulálunk! /elárulhatok annyi háttér információt is, hogy nálam a svéd étel a pontszámok alapján megosztott második helyen végzett :-)   /
 
 Kreil Vilmos – Bocuse d’Or Hungary Jury President
 

26 komment

Címkék: bocuse dor europe 2008 norvégia egy zsűritag szemével

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr36559924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

i 2008.07.09. 09:18:05

Ááá.. Most egység kellene akkor, vagy el kéne hallgatnia az egyet nem értőknek?

Nevetséges, hogy lassan minden rossznak, ami ma a magyar vendéglátásban történik, van, annak MBT az oka..

(Ja és persze, nyugodtan töröld ki a kommentet, ha zavar. Nem téma.)

Beatbull · http://kiserletikonyha.blogspot.com 2008.07.09. 09:24:10

Siralmas, hogy tényleg vannak olyanok, akik a saját honfitársuk lehúzására pazarolják az energiájukat ... A célt és az értelmet a levelek mögött már nem is merem kérdésként feltenni, hisz kb. céltalanság és értelmetlenség lenne a válasz. Nagyon sajnálatos...
Egyébként gőzöm sincs, hogy Németországról kit küldtek, kb. annyira nem verték itt nagy dobra, pedig mennyi csillagos étterem van itt ;) De leveleket tuti, hogy nem írtak miatta.
Hozzáfűzéseidhez még megjegyezném: Szerintem teljesen természetes, hogy a verseny előtt a környezetet is meg kell tekinteni, vagyis tanulmányozni. Egy jó előadás is attól lesz igazán tökéletes, ha előtte nem csak a teremmel barátkozunk össze, hanem megpróbáljuk a hallgatóságunk preferenciáit, azt hogy miért is ülnek be előadásunkra kideríteni, s persze előadásunkat erre építeni.

maybach 2008.07.09. 09:54:54

A versenyzőket lejárató leveleket írni szánalmas dolog.
Nem hiszem, hogy itthoni vitáink a verseny szervezőire tartoznának.

Attilajukkaja 2008.07.09. 11:25:48

"Az itthonról kilőtt mérgezett nyilak, azonban ott is betaláltak, hiszen nem egy ember kérdezte tőlem, hogy kik és miért írogatnak Paul Bocuse-nek levelet, amiben a magyar versenyzőt lejáratják."

Ez nem csak a levelirokat minositi, hanem Bocuse-t is!!!!
Amugy arulja el valaki az egyszeru laikusnak, hogy mi/ki az a MBT!!!!
Es mi az a libamaj vacuumban?

i 2008.07.09. 12:33:35

MBT = Molnár B Tamás, lásd pl. buvosszakacs.blog.hu

Ha úgy tetszik a "masik oldal" jelképes alakja, aki egyes nézetek szerint szétzilálja a híres magyar gasztronómiát, mások szerint meg épp hogy fel akarja ébreszteni csiperózsika-álmából (ad absurdum, a ma nem létező magyar csúcsgasztronómia megteremtésén munkálkodik)

Szerintem amúgy az igazság valahol féluton lehet.

i 2008.07.09. 13:01:52

hm, mondjuk levélírás ügyben is sok érdekes dolgot talál a gugli..

Attilajukkaja 2008.07.09. 13:23:11

Kedves I!

Koszonom a magyarazatot. Mar csak arra lennek kivancsi, hogy hogyan kell a libamajat elkepzelni egy vacuumos kezeles utan?

i 2008.07.09. 13:59:02

via hejszakacsok.hu:

A vákuum alatti hőkezelési technika módszerétől azt várhatjuk, hogy tartsa fenn a hozzávalók integritását azáltal, hogy viszonylag alacsony hőmérsékleteknél készítsük el ételeinket. Az amúgy is lassan készülő ételt sokáig főzzük, néha több, mint akár 24 órát.

A sütés-főzéstől eltérően egy „lassú tűzhelyben” légmentes műanyag tasakban (vákuumzacskóban) végezzük el , amiket jóval forráspont alatti - 60 fokos - folyadékba teszünk , majd mindvégig megtartjuk ezt a hőmérsékletet.A módszert a Restaurant Troisgrosnak az 1970-es évek közepén fejlesztette ki Georges Pralus a Franciaországi Roanne-ben. Felfedezte , hogy az ezzel a hőkezelő módszerrel készült étel megtartotta az eredeti megjelenését, nem vesztette el a zsír nagy részét és a húsok gyakorlatilag minden értékes tápanyagukat megőrizték. A módszert ma már a legnevesebb séfek éttermei is használják.

Benikuty 2008.07.09. 16:49:44

Nem kétséges, hogy a kedves cikkíró melyik oldalon is áll. Természetesen az a legnagyobb baj, hogy oldalak vannak, nem pedig jobbító összefogás, ami, ismerve a magyar gasztronómia siralmas állapotát, nagyon elkelne.
Azon azért el kellene gondolkodni, hogy ki tudta elhozni Mo.-ra Eckart Witzigmannt.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.09. 18:18:51

Azzal együtt, hogy évek óta olvasom MBTBD írsait és hihetetlenül fontosnak tartom tevékenységüket, nyilván nem tesz jót az országnak, amikor szokásos magyar módon kivisszük problémáinkat külföldre. Ez ugyanis nem elegáns dolog, de ezt a véleményemet annak idején a Bűvös szakácson is leírtam.

Én a Bocuse d’Or nevezési históriába igazából nem láttam bele, nem is akarok belelátni, ellenben tudtommal eleve ott kezdődtek az ellentétek.

Amúgy az állandó pártosodás, a valahová való tartozás kényszere szörnyű dolog.

Kreil Vilmos 2008.07.09. 18:23:41

Tisztelt kommentelők!
A szóban forgó levél /vagy annak egy formája/ több helyen elérhető a neten, ha valakit érdekelne. A történet szempontjából pedig ez csak egy adalék, nem a lényeg!

Az pedig, hogy én melyik oldalon állok, azt hiszen világosan kifejtettem: számomra nincsenek deklarált oldalak, csak jó és rossz. A Magyar Gasztronómiai Egyewsülettel úgyan úgy együtt dolgozom, mint a Magyar Nemzeti Gasztrronómiai Egyesülettel. Én pontosan összefogást sürgetek, legalább Bocuse d'Or ügyben, ugyanis 20 kilóméterre kishazánk határától már senki sem tudja, hovatovább, senkit sem érdekel a mi szánalmas belső ellentéteink.
Végül Witzigmannról, aki valóban fontos ember a szakmában, de vajon arra emlékszik-e még valaki, hogy egy hónappal ezelőtt személyes meghívásomra Léa Linster -aki egyébként zsűritag is volt- Magyarországra látogatott? Továbbá több helyen leírtam és elmondtam, ez csak a kezdet: ősztől további aktív 3 Michelin-csillagos séfek érkeznek majd hozzánk a meghívásomra, hogy tanuljunk, okuljunk tőlük!
Talán ebből kitűnik, hogy nem az 'egyik vagy másik oldal a fontos', hanem az ügy: a magyar gasztronómia...

Az Öreg 2008.07.10. 00:47:48

Kötve hiszem, hogy bárki levelet írt volna, bárkinek külföldre, Kovács Sándor (mindenki által, a szakmai tudását tisztelő mesterszakács) ellen. Ha Kreil Vilmos úrnak tudomása van, kifejezetten Kovács Sándort lejárató levélről, kérje el a címzettől, és hozza mindenki tudomására.
Az igazsághoz tartozik, hogy a MGE és a MNGSZ közötti vita kapcsán írt levelek, még az elött íródtak, hogy a magyar versenyző személye eldöntésre került volna.

peferenc 2008.07.11. 10:13:52

Szakmán kívüliként, "tetszik" ez a vita. Mintha csak a Parlamenti közvetitést hallanám és olvasnám. Már itt is folytatjuk?
Semmi mást nem tudunk, csak homályosan, vagy nyíltan szapulni, a másikat? Ahelyett, hogy összefognánk és egymást segítenénk.
Ezért tartunk itt. Szégyelhetjük magunkat, de mi csak "felszegezett fejjel" rohanunk tovább a falnak.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.07.11. 18:48:35

Kedves "kelemen"!

Hozzászólásodat kimoderáltam. Azért, mert azt szeretném, hogy a blogom reklám és düh(öngés)mentes maradjon.

Nem a tartalmát, azaz a véleményedet vitatom, hanem a csomagolás ellen van kifogásom. A sértegetés nem használ senkinek.

A svédektól megtanultam azt, hogy ne égesd fel a hídakat, gondolj arra, hogy a másik oldalon is emberek vannak, csak éppen másként látják ugyanazt.

Örülök, hogy olvasod a blogot, és máskor is szívesen látom a _véleményed_ a témával - és nem a cikkíróval avagy kommentelővel kapcsolatban.

Meggyőződésem, hogy csakis ilyen módon sikerül előre lépni.

Üdvözlettel, a HSZ

kelemen 2008.07.12. 10:58:09

Tisztelt HSZ!
Kérlek, akkor küld vissza a hozzászólásomat, hogy "ujracsomagolhassam!"

kelemen 2008.07.13. 12:13:16

Több korábbi hozzászólásban és magában a cikkben is olyan állítások lettek megfogalmazva, amihez nem lehet nem hozzászólnom.
Sajnos a tények makacs dolgok. A Paul Bocuse féle levelet tavaly novemberében írták szakácsok.Nem MBT! Akkor amikor a MNGSZ ellopta a versenyt az MGE-től. Azt a versenyt, amit nálunk az MGE kezdett el, és amit a "hivatalosság" előtte folyamatosan szapult. Senki nem írt levelet Kovács Sándor ellen! Ez egész egyszerűen, nem igaz, tényekkel nem igazolható. Egyébként hihetetlen kiváncsi volnék a jelenetre, amikor mondjuk a spanyol zsüritag odafordul a magyarhoz és megkérdi. "Kedves Kolléga, hogy van ez Önöknél, hogy csak ugy irogatnak leveleket a saját versenyzőik ellen. Most beszéltem Monsieur Paul-al és meséli, hogy levelet kapott MBT-től, amiben ezt és ezt írja" Igen ez valóban életszerű! A kudarc borítékolható volt, amiről nem Kovács Sándor tehet, hanem azok akik évtizedek alatt ide züllesztették le a szakmát. (Aki egyébként meg akar győződni a versenyző szakácstudományáról, menjen el a szállodába és próbálja ki.) Pető Úr interjúja szerint olyan ember kell a zsűribe, aki "amellett, hogy végig járta a szakma ranglétráját, nagy tapasztalata van a Bocuse versenyek folyamatának átlátásában is. Mellesleg, mint gasztro esztéta, komoly írásai jelennek meg folyamatosan a szakmai újságok hasábjain, és a tárgyilagos hangvételéből kiderül, hogy pontosan tudja, miről ír és az milyen értéket képvisel a jelenlegi szakmai palettán. Az sem közömbös, hogy jól beszél angolul"
Véleményem szerint Kreil Vilmosnak sürgősen helyreigazítás kell kérnie mivel ő nem járt végig semmit, nem vezetett konyhát sehol, sohasem, és szakmai elismertsége – függetlenül az oldalaktól – nem mérhető, komoly szakmai írásokról meg nem beszélhetünk. Kreil Vilmos egy tisztességes borkereskedést vezet. A konyha világától messze. És még valami. Nem kell a Bocuse versenyek "folyamatát átlátni"! Jól kell főzni! Világszínvonalúan! Persze ide csak hosszú évek munkájával lehet eljutni! Nem ilyen oktatással, nem ilyen "tankönyvekkel" nem ilyen alapanyagok használatával, nem ilyen szakmai erkölccsel, nem ilyen szakmai minősítéssel, nem ilyen szakmai felfogással. Úgy nem, hogy a hazai szakma elismert élvonala nem is indul el az MNGSZ selejtezőjén, úgy sem, hogy egyik középszer kitünteti a másik at, kiküldözeti ide-oda, ajnározzák egymást égre-földre. A gyógyír, amit Kreil V. javasol szomorú! El kell hallgattatni a nem egyetértőket. Tényleg? Gratulálok! És hogyan?
De ha egyesek azt hiszik, hogy az szerepel jól a Bocuse-on aki „átlátja a folyamatokat” ergo megfelelően mutyizik, azt jó lenne, ha a szervezők tudomására hoznák. Mert mégis csak felháborító, hogy nem pontoznak tisztességesen! Jó mélyre sikerült ezzel az interjúkkal süllyedni! Egy „Joghurtban érlelt Provance-i pulykamell steak, kerti vitamin salátával, fűszeres burgonyával, rokfortos mártással” színvonalára. (Lsd. Granada Wellnes Hotel internetes étlapja.) PS: Kreil Vilmos akkor is téved amikor azt állítja , hogy nem lesz magyar indulónk 2009-ben Lyonban. Azért nem kell teljesen a magyar gasztronómiát MBT-től féltőknek végletekig elkeseredniük. Sajnos a szakácsszekcióban kudarcot szenvedett Magyarország, de a cukrászok jóvoltából azért Magyarország ott lesz Lyonban 2009-ben. Mivel ők a selejtezőben a második helyet szerezték meg. (Ezúton is köszönik azt a sok kedves meleghangú gratulációt amit a sok-sok szakmai szervezettől kaptak). És az őszinte gratulációkat az MGE is köszöni, akit azért hívott meg a Szervező bizottság a - hátáridő lejárta után! - cukrász selejtezőre, mert valószínűleg belátta, hogy csúnyán rászedték őket is.

Benikuty 2008.07.13. 12:57:49

Kedves Kelemen, nem tudom hogyan csomagoltad a véleményedet, de amit itt írsz, az mellbe vágóan igaz.
Ugyanakkor nincs alapom Hobbiszakács hozzáállását megkérdőjelezni, még ha nem is értek Vele egyet. A moderációra gondolok.

kelemen 2008.07.13. 13:33:37

Természetesen, senkinek sincs joga Hobbiszakács hozzáállásást megkérdőjelezni. Ez az ő blogja azt moderál ki akit akar. Akinek nem tetszik ugy is megtalálja a módját, hogy véleményét elmondja. A témáról. Több mint bűn, már hiba, hogy nem hajlandóak számot vetni az igazsággal, mármint azzal, hogy hathatós közremüködésükkel a magyar gasztronómia elkeserítő mélyre süllyedt. Amikor ebből egy kis szelet napvilágra kerül, gyorsan találnak egy bűnbakot akire "rákenik" a 17. helyet. Ez felháborító! Ezek után zsigeri reflexként a megoldás: "Továbbá azon hangokat, amelyek a belső ellentéteinket a verseny szervezőihez viszik, egyszerűen el kell hallgattatni. Az ilyen újságíró, gasztro-szakember ’pesona non grata’ a szakmánkban, hiszen mérhetetlen kárt okoz országimázsunk tekintetében". Az ember esze megáll! Persona non grata? kárt okoz? Mivel?
Hogy nem írt meg egy kitalált levelet? Vagy azzal, hogy itthon számtalan helyen elmondja a véleményét? Annak milyen hatása volt "országimázsunkra" hogy Kreil V. volt a magyar zsüritag?

maybach 2008.07.14. 12:23:34

Kelemen!
Úgy látom közelről ismered az említett vitát és egyúttal a hazai helyzetet.
Éppen ezért is jó, hogy leírtad a véleményed. Köszi. Valamint a jó hírről szóló tudósításodat is a cukrászokról.
Csak a teljesség kedvéért jegyzem meg, hogy mindezt H.Sz. blogjában olvashattam.

Attilajukkaja 2008.07.14. 15:58:38

Kedves I!

Meg egyszer koszonom a magyarazatot es hogy hajlando vagy "leguggolni" a laikus szintjere es idot szansz a felvilagositasunkra. Vagyis a vakuumban fozes kihasznalta a hegymaszok azon eszrevetelet, hogy a viz nagy magaslatokon alacsonyabb hofokon forr? Ez zsenialis ;o)
Tehat pont az ellenkezoje tortenik, mint a kuktaban? Es olyan mint lagytojast fozni orakig 55 fok C-n?
Mivel a kialakult vitahoz nem tudok hozzaszolni, ezert csak ujra koszonetet mondok neked!
HSZ es Kelemen vitajabol pedig az derul ki szamomra, hogy az eremnek megint csak ket oldala van. Szerintem nem baj, ha vitaznak, ha mindez kulturalt keretek kozott zajlik, ...akarmit is gondolnak magukban.

kelemen 2008.07.15. 18:16:39

Kedves Attilajukkaja!
Nincs vitánk HSZ-el. Természetesen másokkal sincs, mivel nincs ellenvetésük.

Polimer · http://mediterrano.info/hu/mediterrano/mediterrano 2008.07.28. 08:42:26

Na látjátok pont ezért nem indult nagyon sok szakács se ezen a versenyen (seljtezőjén) se a H&E (köztük én sem), mert valahol pont a szakács az akiröl a legkevesebb szó esik!!!

Kovacs Andras 2008.08.21. 13:23:15

Ezt kellene elolvasni, hogy az előzményekkel mindenki tisztába legyen: buvosszakacs.blog.hu/2007/11/12/magyar_szakacsok_a_bocuse_d_oron

napoletano 2008.09.21. 19:57:05

Haat, nem adom hozza a magam ertelmezeset a cikhez es kommentekhez. De hadd foglaljam ossze a tenyeket, ill.. amiket en figyelemremeltonak tartok
1. a magyar szerples nem volt sikeres, annyria nem, hogy elveszett a jovo evi indulasi jog. Ebol semmi modon nem lehet sikert, emelt fo-t stb. kovacsolni. Ez onaltatas. Az okairol lehet beszelni, de emelt forol ilyen szereples utan bolondsag beszelni...
2. a keszulekek eppen-hogy megerkeztek, es "vadonatujak" - azaz senki nem probalta ki oket. Hat, emberek, maguk hol elnek? Mo-n milyen a technologiai szinvonal? Egy uj gepsereglet, ilyen fontos esemeny elott nem kiprobalva?? Ez nem a szakacs dolga, ez a hatterszervezes dolga.
3. nem sikerutl a kapcsolattartoval kapcsolatba lepni. Hat ez kerem, nem odaerkezven, a repterrol kezdenem...
Ez a 3 pont nekem azt mondja, hogy a szereples nem volt hozzaerto modon megszervezve.
Kicsit mas, de csak kicsit: nekem nem szimpatius az a hozzaalas, amit az "en hatasomra, en meghivasomra" szohasznalat jelez. Ha valoban az ugy fontos, akkor mindegy, ki vegzi - az eredmeny a fontos. Tehat mas a jelentes, mint amit a szavak mondanak: hogy a hozzaszolo szamara igenis a sajat gloriajanak fenye fontos. Kar.

J.W. Booth 2008.09.25. 22:55:10

Gasztronómiát félretéve, aki leírja azt, hogy "médiák", azt elég szűklátókörűnek és hiteltelennek tartom. Alkalmatlan a vélemény-nyilvánításra - innentől pedig a többi néma csend.
süti beállítások módosítása