Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Nézem a holdraszállást, az 1902-ben készült filmben: szenzációs a találkozás a kecskebukát vető holdlakókkal - a 9.00 perctől - és még szenzációsabb a csetepaté az esernyővel, és... (2018.11.09. 16:36) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
 • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Az általad linkelt „Az erőd” című filmre pár éve Mormogi papa hívta fel a figyelmemet, korábban nem ismertem. Szerintem némi jóindulattal SF-nek minősíthetjük (ráfoghatjuk, hogy alter... (2018.11.09. 16:00) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Egyike a ritka alkalmaknak, amikor az orosz tudásnak hasznát vehettük :-) Ez megszűrte az aspiránsokat. A filmre MP is "ráhibázott": "Mellékelek egy képet a Dán Filmakadémia ar... (2018.11.09. 15:37) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
 • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Az ország valóban meglepö. Az évszám végül is nem annyira (elöször arra számítottam, hogy az lesz benne a csavar, hogy ez egy mai film retro-stílusú plakátja). Az elsö nagy "klassziku... (2018.11.08. 17:02) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Nem annyira a cím, mint az évszám és az ország. Ki hitte volna?! :-) (2018.11.08. 15:11) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
 • α Ursae Minoris: A cím a legegyszerűbb kérdés, mert oda van írva: Путешествие на Марс. Innentől meg már csak Google. Az eredmény részben meglepő, mert van ilyen címmel egy közelmúltban készült film is, de a plak... (2018.11.08. 14:17) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Mondhatnátok azt, hogy "csak pár napra megyünk el, erre mi történik!?" :-) Minket is kellemetlen meglepetésként ért, csak a "zöldek" öröme volt felhőtlen. (2018.10.30. 17:53) Óra- és évszak-átállás Stockholmban
 • α Ursae Minoris: Mi ráadásul Magyarországon voltunk hétvégén, és pont vasárnapra különösen szép, napos, langyos idö lett - egészen szürreális volt, hogy hóesésre érkeztünk vissza Svédországba... (2018.10.30. 10:17) Óra- és évszak-átállás Stockholmban
 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Ez igen! Nekem jó kis időbe telt, amíg megfejtettem a teraszunk alatt játszódó eseményt. Éppen a paradicsomot öntöztem, amikor a veterán busz megállt a házunk előtt. Valamelyik szo... (2018.10.26. 09:04) Kitalálós poszt - Egy hangszer (két példányban)
 • α Ursae Minoris: Ó, igen! Felismerem, úgyhogy nem lövöm le (teljesen) a poént kapásból... Jellemzö, hogy a két jiddische mame egy pillanatra sem hagyja magára a fiacskáját, hanem szorosan követi az aktust. Ennek az... (2018.10.26. 08:27) Kitalálós poszt - Egy hangszer (két példányban)
 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Gondoltam :-)))) (2018.10.17. 11:05) A stockholmi fantasztikus paradicsom
 • α Ursae Minoris: A cím alapján arra számítottam, hogy az erkélyeden termő fantasztikus paradicsomokról láthatunk majd képeket. :-) (2018.10.17. 10:43) A stockholmi fantasztikus paradicsom
 • Hobbiszakács: Az 1., a 4. és a 6-7-8. képeken szereplő kiállított "csokoládék" a Kristianstad-i szakiskola tanítványainak az alkotásai. (2018.10.14. 11:37) "Csoko,csoko,csokoládé" - képriport a stockholmi Csokoládé Fesztiválról
 • Hobbiszakács: A madártoll pénz neve tevau. A néprajzi múzem "Feathers" kiállításán láttam. Részletek a posztban és a azhfoto.blogspot.com/2018/10/feathers-at-etnografiska-museet-in.html oldalon. (2018.10.09. 08:02) Kitalálós poszt - Mi ez?
 • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Igen. De hát gyakorlatilag már elmondtad, nem...? Pénzként használt galambtoll-szalag. Ez tökéletesen kielégítö válasznak hangzik. :-) (2018.10.08. 15:25) Kitalálós poszt - Mi ez?
 • Utolsó 20

Címkék

Norvég utakon

2008.07.11. 07:30 :: Hobbiszakács

 

Ha Stockholm vagy Göteborg felől Stavangerbe (talán még Oslóba is) igyekszel, akkor tanácsos Mossból komppal átkelni Hortenbe. A komp Mossból hétköznap minden kerek- és félórában indul, visszafelé pedig negyedkor és háromnegyedkor. Szombaton és vasárnap háromnegyedóránként közlekedik. A harminc perces hajóút tetemes rövidítést jelent.
A fizetős norvég országutak - az E6, E18 és E39 - standardja rövid szakaszokat kivéve megfelel a svéd harmadosztályú utakénak.
A megengedett legnagyobb sebesség 80, elvétve 90 km/h, az E6-nak  egy 11 km-es szakaszán pedig kerek 100km/h!
Az országút jóformán minden települést átszel. A 40-60-as szakaszok után hetvenessel roboghatsz. A városkák között szabad az út, és szédítő érzés keltő 80-assal tépheted.
Az átlag utazósebesség ezért 45-50 km/h. A sebességkorlátozások alól nem lehet kibújni. Egyrészt azért nem, mert lépten nyomon radar figyeli a közlekedést.
Fent: Radarra figyelmeztető tábla. Lent: Ugyanaz írástudóknak
  
A "Drive in" fényképautomata hazaküldi a fényképet, a portó több mint száz eurónyi korona.
A dupla sárga vonal miatt úgysem előzhetsz, ezért legjobb, ha konvojban haladsz. Néha kétsávos lesz az út. Akkor gyorsan kell reagálnod, mert ritkán hosszabb egy kilométernél. Valószínű, hogy pár éven belül javul a helyzet, ugyanis lépten nyomon elterelnek az útépítések miatt. Svédországgal ellentétben Norvégiában nem egyértelmű az elterelés. Mi háromszor tértünk le rossz irányba. Ilyenkor az első körforgalomnál megfordul az ember. (Mit ír a norvég körforgalom előtt? Max 8 kör!)
A fizetős kaput három kilométerrel a kapuk előtt jelzik a kék „Toll station” táblák (fent). Az autópályadíjat egyes helyeken lehet kézpénzzel is fizetni, másoknál csak kártyával, vagy érmével. A bérleteseket külön sávra terelik.
Szereld fel magad elegendő apróval, mert csak minden ötödik állomásnál van kisegítő személyzet (A „manuell” kapunál).
A sarc 10 és 25 között váltakozik. A svéd határtól Stavangerig összesen 150 koronát dobáltunk a kosárrá alakított perselyekbe.
Ajánlatos otthon gyakorolni, ha nem akarod négykézláb keresgélni az utolsó húszasodat a mögötted várakozó kocsik alatt. Ha jól céloztál, akkor kigyúl a zöld lámpa, és szabad az út – a legközelebbi haramiáig.
Az automaták Stavanger előtt 13-13 koronát kértek. Húszasból nem ad vissza, de ad számlát róla. Ha nem sietős az utad, akkor befordulsz az első (és nem a második!) benzinkúthoz, és ott a visszaadják a hét-hét koronát.
Végezetül csokorba gyűjtöttem az útszélen álló táblákból egy válogatást:
Veszélyes útszakasz

Használj biztonsági övet!

Álmos vagy? Állj meg és aludj!

 Vigyázz, jávorszarvas! (Napközben nem, de hajnalban előfordul).

Epret áruló stand! (És klotyó!)

Az a benyomásom, hogy életmód szempontjából a norvégok ott tartanak, ahol a svédek húsz évvel ezelőtt. Egymás után építik a szebbnél szebb házakat, óriási konyhákkal, amelyekben félkész ételeket melegítenek. Érvényes az a mondás, mely szerint nincs gazdag ember, csak szegény, akinek pénze lett.

Szólj hozzá!

Címkék: norvég utakon

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr21554325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.