Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Nézem a holdraszállást, az 1902-ben készült filmben: szenzációs a találkozás a kecskebukát vető holdlakókkal - a 9.00 perctől - és még szenzációsabb a csetepaté az esernyővel, és... (2018.11.09. 16:36) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
 • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Az általad linkelt „Az erőd” című filmre pár éve Mormogi papa hívta fel a figyelmemet, korábban nem ismertem. Szerintem némi jóindulattal SF-nek minősíthetjük (ráfoghatjuk, hogy alter... (2018.11.09. 16:00) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Egyike a ritka alkalmaknak, amikor az orosz tudásnak hasznát vehettük :-) Ez megszűrte az aspiránsokat. A filmre MP is "ráhibázott": "Mellékelek egy képet a Dán Filmakadémia ar... (2018.11.09. 15:37) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
 • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Az ország valóban meglepö. Az évszám végül is nem annyira (elöször arra számítottam, hogy az lesz benne a csavar, hogy ez egy mai film retro-stílusú plakátja). Az elsö nagy "klassziku... (2018.11.08. 17:02) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Nem annyira a cím, mint az évszám és az ország. Ki hitte volna?! :-) (2018.11.08. 15:11) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
 • α Ursae Minoris: A cím a legegyszerűbb kérdés, mert oda van írva: Путешествие на Марс. Innentől meg már csak Google. Az eredmény részben meglepő, mert van ilyen címmel egy közelmúltban készült film is, de a plak... (2018.11.08. 14:17) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Mondhatnátok azt, hogy "csak pár napra megyünk el, erre mi történik!?" :-) Minket is kellemetlen meglepetésként ért, csak a "zöldek" öröme volt felhőtlen. (2018.10.30. 17:53) Óra- és évszak-átállás Stockholmban
 • α Ursae Minoris: Mi ráadásul Magyarországon voltunk hétvégén, és pont vasárnapra különösen szép, napos, langyos idö lett - egészen szürreális volt, hogy hóesésre érkeztünk vissza Svédországba... (2018.10.30. 10:17) Óra- és évszak-átállás Stockholmban
 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Ez igen! Nekem jó kis időbe telt, amíg megfejtettem a teraszunk alatt játszódó eseményt. Éppen a paradicsomot öntöztem, amikor a veterán busz megállt a házunk előtt. Valamelyik szo... (2018.10.26. 09:04) Kitalálós poszt - Egy hangszer (két példányban)
 • α Ursae Minoris: Ó, igen! Felismerem, úgyhogy nem lövöm le (teljesen) a poént kapásból... Jellemzö, hogy a két jiddische mame egy pillanatra sem hagyja magára a fiacskáját, hanem szorosan követi az aktust. Ennek az... (2018.10.26. 08:27) Kitalálós poszt - Egy hangszer (két példányban)
 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Gondoltam :-)))) (2018.10.17. 11:05) A stockholmi fantasztikus paradicsom
 • α Ursae Minoris: A cím alapján arra számítottam, hogy az erkélyeden termő fantasztikus paradicsomokról láthatunk majd képeket. :-) (2018.10.17. 10:43) A stockholmi fantasztikus paradicsom
 • Hobbiszakács: Az 1., a 4. és a 6-7-8. képeken szereplő kiállított "csokoládék" a Kristianstad-i szakiskola tanítványainak az alkotásai. (2018.10.14. 11:37) "Csoko,csoko,csokoládé" - képriport a stockholmi Csokoládé Fesztiválról
 • Hobbiszakács: A madártoll pénz neve tevau. A néprajzi múzem "Feathers" kiállításán láttam. Részletek a posztban és a azhfoto.blogspot.com/2018/10/feathers-at-etnografiska-museet-in.html oldalon. (2018.10.09. 08:02) Kitalálós poszt - Mi ez?
 • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Igen. De hát gyakorlatilag már elmondtad, nem...? Pénzként használt galambtoll-szalag. Ez tökéletesen kielégítö válasznak hangzik. :-) (2018.10.08. 15:25) Kitalálós poszt - Mi ez?
 • Utolsó 20

Címkék

Olimpia előzetes (1.)

2008.07.28. 08:03 :: Hobbiszakács

 

Akit nem hagy nyugton az emberiség  jövője felett érzett aggodalom, annak azt ajánlom, hogy látogasson el egy ifjúsági atlétika versenyre. Attól biztos felvidul a lelke.
 
 
Mondom ezt én, aki véletlenül tévedtem be a Dagens Nyheter újság rendezte kétnapos ifjúsági atlétika versenyre, amit a Stockholmi Stadionban tartottak. A valószínűtlenül kék svéd ég felhőtlen volt, hétágra sütött a nap.

 

Csak a mindenre elszánt nézők merészkedtek a lelátók napos oldalára.

 

A verseny lázában kipirult arcok régen elfelejtett érzéseket ébresztettek azokból az időkből, amikor még atlétika-babérokra pályáztam. Megpróbáltam a gerelyhajítástól a diszkoszvetésig, a sprintszámoktól a hosszútávig mindent.
 
Végül a magasugrásnál kötöttem ki, és az akkori világrekordereket utánozva próbáltam mind magasabbra és magasabbra állítani a vasrúdból készült lécet. Valeri Brummel guruló technikája csábított, csak hát a léc túloldalán, a gödörben a sok ugrálástól keményre taposott homok várt. Leragadtam Balázs Jolán ollózó technikájánál. Annál nem annyira a landolás, mint a vasrúdba rúgás okozott fájdalmat.
 
Dick Fosbury 1968-as mexikói „hanyatt vetődése" hosszú időre  kizárta a szivacstermelésben lemaradt szocialista országok versenyzőit a magasugró világranglistákról. A kemény homokjáról emlékezetes hidegháború csupán egy rossz emlék, a gyerekek gondtalanul röpködhetnek a gumírozott rudak fölött.

 

Mielőtt hazaindultam volna, a Stadion falára erősített emléktáblákat betűzgettem. A stockholmi Stadion az 1912. évi nyári olimpiai játékok – azaz az V. nyári olimpia – színhelye volt, és itt tartották meg az 1956-os Melbourne-i Olimpia  lovasversenyeit is.

 

 
Történelmi jelentőségű Olimpia volt, ugyanis az olimpiák történetében először vett részt mind az öt földrészről sportoló, és ugyancsak először rendeztek művészeti versenyeket az irodalom, a festészet, a szobrászat, az építészet és a zene kategóriákban.

 

Az öt- és tízpróbában győztes, indián származású Jim Thorpét az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága utólag törölte az amatőr versenyzők névsorából, amire Nemzetközi Olimpiai Bizottság a  második helyezetteket nyilvánította bajnoknak. Utólag kiderült, hogy igazságtalanul, és 1982-ben Jim Thorpe posztumusz visszakapta aranyérmeit. Erről az utóbbi eseményről - félig beárnyékolt - emléktábla tanúskodik.

 

A stockholmi Olimpián olyan, ma már nem ismert sportágak, mint a helyből magas- és távolugrás, a kétkezes súly- és diszkoszvetés, és gerelyhajítás is szerepeltek. Nem két kézzel markolták a szert, hanem külön avattak „szép kezes” dobásban, és külön a jobb- és balkezes összetett dobásban bajnokot.
 

(Längdhopp MA = Távolugrás nekifutással, Längdhopp UA = Távolugrás helyből)

Az olimpián résztvevő magyar sportolók három arany-, két ezüst és három bronzérmet szereztek. A legeredményesebb magyar sportoló, a kardvívó Fuchs Jenő két – egyéniben és csapatban - aranyérmet nyert. (A kardvívás egyéni nyolcas döntőjébe hét magyar jutott.)

 

 

 

6 komment

Címkék: olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr44585219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zuzuka 2008.07.28. 09:45:17

Értem már a vonzalmadat az atlétika iránt.
Mennyire más volt régen minden, de szivesen olvasok róla... és a felvételeket is élvezettel nézem!!!:DDD
Magasugrásbeli élményem egészen hetedikig nyúlik vissza, amikor is az osztályból kettőnknek sikerült átvinni az 1.30-at az udvari homokozóba érkezve:(((
Mostanában már nem ugrálok, csak néha futok a stadionban.

maybach 2008.07.28. 10:50:01

De jó ilyen riportot olvasni.
Nagy bánatom az itthoni helyzet.
Pedig a gyerekek szívesen sportolnak, ha van lehetőség és foglalkoznak velük.

Benikuty 2008.07.28. 14:24:26

Köszi, igazi élvezet volt olvasni:)
Velem régen igen sikeresen utáltatták meg a magasugrást:(

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.28. 20:34:39

Jaj, nagyon jó kis írás volt, gratula!
Egyébként Fuchs Jenő egy eléggé különös történetéről éppen nemrég írtam. Hiszen ő a második világháborúban a keleti fronton munkaszolgálatosként német vaskeresztet kapott. Meredek egy történet.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.29. 10:12:41

Gasper blogjáról csábultam át - és nem bántam meg. Zuzukának nagyon igaza van: AKKOR még minden más volt, akkor talán még szurkoltam volna... Futni sosem bírtam, a suliban elég jó szertornász valék (na ja, otthon a magas ajtónyílásban saját gyűrűm volt), de már az egyetemen lemaradtam. Igaz, szoktam magamat azzal mentegetni, hogy közben volt két operációm, aztán az ágynyugalmat követőleg rögtön behívtak (egy hét múlva kb.) - de ez nem mentség.

peferenc 2008.07.30. 09:46:12

Gratulálok a nosztalgiázáshoz.
Jó cikk, jó képek.
Az is jusson eszetekbe, hogy abban az időben még nem volt üzlet és nem szedtek mindenféle "csodaszereket" az eredményesség érdekében.